Főoldal ZöldülünkKertész leszek Erdőkert projekt, a mi titkos kertünk

Erdőkert projekt, a mi titkos kertünk

by mamadmin
titkos kert

Mirkó fiamat elvarázsolta a Titkok kertje című régi film, amit az osztállyal néztek, majd együtt otthon is megnéztük. Őszintén szólva rám is nagy hatással volt, de még a kamasz nagyfiam is csodálattal nézte. Van egy régóta üresen álló, elhanyagolt kertünk, így fellelkesedve a gondolattól, nekifogtunk, hogy megcsináljuk a mi is a kis titkos erdőkertünket.

Egy ideje nézegetem az erdőkertekről szóló youtube videókat, olvasgatok róluk, egyszerűen vonz a diverzitásuk, a növényzet dús, buja természete, a termő fák és bokrok, a virágok és élőlények sokasága. Itt a mamami blogján figyelemmel kísérhetitek Ti is a folyamatot, hogyan lehet egy elhanyagolt kertből valami, vagy éppen mi az ami nem sikerül, hogyan boldogulunk. A Kertész leszek topikban pedig beszélgethettek róla.

Mert garantálni nem tudjuk, hogy sikerülni fog a projekt, de azt ígérhetem, hogy mindent megteszünk. Megírjuk azt is, mi nem működik és mi igen, hol könnyebb, hol nehezebb lés egyáltalán mi hogy éljük meg, hogy vannak benne a gyerekek, kicsik és nagyok.

“A titkos kert mindig nyitva áll, s ha jobban megfigyeled, az egész világ egy titkos kert.”

TITKOK KERTJE FILM

De mi is az az erdőkert?

Angolul food forest vagy forest garden néven találtok rá. Az erdőkert többszintű (7 rétege van, erről majd később), élelmet és élőhelyet adó kert, melyben a fák dominálnak, azonban jut fény alattuk a cserjéknek, évelőknek, egynyáriaknak és kúszónövényeknek is. A természetes erdőhöz hasonlóan működik.

Részlet a Gaia kertje könyvből:

„Minden kert erőteljesen próbál erdővé nőni. Csak a fűnyíró és metszőolló akadályozza meg az erdőt a hatalomátvételben. Mért harcolunk az erdő felé tartó szukcesszió ellen? Dolgozzunk inkább együtt a természettel többszintes erdőkert kialakításán”

Amit tudok magam részéről (és az nem a szakmai része, mit hova ültessek): szeretnék tenni a Földért, és magunkért, csökkenteni a kárt amit teszünk a világban, és az ökológiai lábnyomunkat család szinten, iskola szinten, közösség szinten és kapcsolódni a természethez. Többször és intenzívebben. Még tanulom, hogyan. Kis lépésekkel kezdem, de túlnőttük azt a részt, amikor a környezet védelme a szelektív hulladékgyűjtést jelenti. Ez már nem lesz elég. Több kell.

Álljon itt a kedvenc versem örök motivációm: Váci Mihály – Még nem elég

Nem elég megborzongni,
De lelkesedni kell!
Nem elég fellobogni,
De mindig égni kell!
És nem elég csak égni:
Fagyot is bírni kell,
Ki acél akar lenni,
Suhogni élivel.

Nem elég álmodozni!
Egy nagy-nagy álom kell!
Nem elég megérezni,
de felismerni kell,
Nem elég sejteni,
hogy milyen kor jön el,
Jövőnket – tudni kell!

Nem elég a célt látni,
járható útja kell!
Nem elég útra lelni,
az úton menni kell!
Egyedül is! – Elsőnek,
elől indulni el!
Nem elég elindulni,
de mást is hívni kell!
S csak az hívjon magával,
aki vezetni mer.

Nem elég a jóra vágyni,
a jót akarni kell!
És nem elég akarni,
De tenni, tenni kell:
A jószándék kevés!
Több kell – az értelem!
Mit ér a hűvös ész?!
Több kell – az érzelem!
Ám nem csak holmi érzés,
de seb és szenvedély
keresni, hogy miért élj,
szeress, szenvedj, remélj!

Nem elég – a Világért!
Több kell – a nemzetért!
Nem elég – a Hazáért!
Több kell most – a népedért!
Nem elég – Igazságért!
Küzdj azok igazáért,
kiké a szabadság rég,
csak nem látják még,
hogy nem elég!
Még nem elég!

Erdőkertünk a facebookon

TM

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.