Főoldal ZöldülünkKertész leszek Az őszi konyhakert

Az őszi konyhakert

Hogyan termessz friss zöldeket az őszi hónapokban?

by ekesnoemi

Kertészkedni nemcsak tavasszal lehet. A nyár vége, kora ősz izgalmas heteket hoz a kertet szeretők számára. Az őszi konyhakert, balkonkert sokkal több lehetőséget tartogat számunkra, mint ahogy elsőre gondolnánk.Érdemes már most gondolkodni, hogy mit vetünk a kiüresedő balkonládákba, ágyásokba, hiszen rengeteg friss zöldséget arathatunk ég az első fagyok beköszöntéig.

Van jó néhány fajta zöldség, amik kifejezetten a hűvös időt kedvelik pl. cékla, káposztafélék, retek, hagyma, salátafélék, levélzöldségek stb. Megfelelő időzítéssel és fajtaválasztással folyamatosan tudod biztosítani a friss, vegyszermentes zöldeket,amelyekkel finomabbnál finomabb ízeket varázsolhatsz az asztalodra.

Ha továbbolvasol,  sok ötletet találsz, milyen zöldeket (salátaféléket, levélzöldeket) érdemes vetni most és az elkövetkező hetekben, amiket ősszel és télen is szüretelhetsz majd. 

Azért ajánlom ezeket a növényeket, mert

  • kis helyen (akár ültetőedényekben/-állványokban) nagy mennyiség termeszthető, 
  • nem igényelnek speciális gondozást,
  • boltokban nehezen vagy egyáltalán nem beszerezhető fajtákat is megnöveszthetsz.

Milyen zöldek kerüljenek az őszi/téli kertbe?

A salátafélék, levélzöldségek kerti ágyásba, magaságyásba, balkonládába is vethetőek. Jól bírják, sőt kifejezetten szeretik a hűvös időt, néhány fajta az enyhe fagyot is jól tolerálja.Takarással (pl. fűtetlen fólia alatt) át is telelnek.

A teljesség igénye nélkül a következő salátaféléket, levélzöldségeket érdemes vetni az őszi kertedbe:


Tépősaláták: nem fejesedő saláta fajták, gyorsan növekednek, vetéstől számítva 4-6 hét múlva szedhetőek az első levelek. Alulról téphető leveleik folyamatosan biztosítják a friss, zsenge salátát. Sok fajtája létezik, leveleik színben, formában nagyon változatosak.

Fodros kel: nem fejesedő káposztaféle, sajnos a magyar konyha mellőzött, elfelejtett alapanyaga.Jól tűri a hideget, az enyhe fagyot; fodros, ízletes levelei télen kitűnő vitaminforrás lehet. A magvetés utolsó időpontja július vége, augusztus eleje, így a növényeknek lesz még ideje megerősödni a hideg beállta előtt.

Mángold: a spenót egyik alternatívájaként is használhatjuk. Jól bírja a meleget,  igénytelen, könnyen termeszthető levélzöldség. Július végéig-augusztus elejéig vethető magról. Napos helyre szórjuk el magjait és öntözzük rendszeresen. A bébi leveleket salátához, turmixokhoz használhatjuk, a kifejlett leveleket párolva, töltve is elkészíthetjük.

Rukkola: karakteres ízű, kevés gondoskodást igénylő salátaféle, szereti a hűvös időt, a nagy melegben gyorsan magba megy. Augusztustól ismét érdemes vetni (Akár szakaszosan, 1-2 hét eltolással). Cserépben ill. balkonládában is nevelhető.

Madársaláta (galambbegy saláta): könnyen termeszthető, igénytelen növényfajta, az enyhe fagyot is jól bírja.Nem bírja  a tárolást, ezért mindig csak annyit szedjünk belőle, amit el is fogyasztunk. Magjait szeptember környékén, vagy a márciusi kora tavasszal kell vetni. Alacsony vízigényű, a talajra nem kényes egynyári növény, ültetőedényben is jól érzi magát.

Spenót: a hűvös időt kedvelő levélzöldség, a magokat kora tavasszal és szeptemberben érdemes elvetni, mert a meleg beköszöntével gyorsan magba megy. A késő ősszel elvetett magok a földben áttelelnek és kora tavasszal kihajtanak.

Téli porcsin: kevesen ismerik, pedig magas C-vitamintartalma természetes vitaminforrás lehet az őszi, téli hónapokban. Hidegtűrő, árnyékot igénylő évelő növény, rendszeres öntözést igényel. Íze a spenóthoz hasonlít. Ha télen szeretnénk vágni belőle, szabadfölbe augusztusban vessük, szeptembertől fóliába.

Keleti levélzöldségek (Pak Choi, Mibuna, Miuna, mustárfélék stb.) – nemcsak a keleti konyha szerelmeseinek. Karakteres ízű leveleikkel feldobhatjuk salátáinkat, de párolva, levesekbe is használhatjuk.

Mizuna: erősen szeldelt, hegyes levelű, hihetetlenül gyorsan növő levélzöldség.Vörös és zöld levelű változata is létezik. A mizunának igen karakteres íze van, kicsit borsos, csípős ízzel rendelkezik. Vízigénye nagy. Ültetőedényben is sikeresen növeszthető.

Mibuna: viszonylag gyorsan növő keleti káposztaféle. A mibuna kellemes, lágy ízű levelei kerekek és hosszú, húsos nyélen kapnak helyet.A keleti konyha kedvenc zöldje, párolva, nyersen is fogyasztható.

Mustárfélék (komatsuna, vörös levelű mustár): a keleti konyha nélülözhetetlen levélzöldségei. Csípős,a mustár ízére emlékeztető levelei gyorsan nőnek. Magjait szeptember végéig vethetjük, az enyhe fagyot jól bírják.

Pak Choi (kínai bordás kel): kellemes ízű, keleti levélzöldség. Levesekbe, párolva, bébi levélként salátákba is használható. Fejesedő és bébi levél fajtája is létezik. Viszonylag gyorsan (kb. 40-60 nap alatt ) éri el végleges méretét.


Mikrozöldek: fiatal, magas beltartalmi értékkel bíró növényi hajtások, amik már 10-14 naposan vághatóak. Kert nélkül is termeszthetőek, csak egy világos ablakra van szükség. Sok fajta zöldségféléből (retek, káposztafélék, mustár stb) és fűszernövényekből (pl. petrezselyem, koriander stb.) is növeszthetőek.

Ha te is szeretnél vegyszermentesen saját zöldeket növeszteni, ehhez kezeletlen (csávázatlan) magokat a SALÁTÁZÓ oldalán találsz. Szívből ajánljuk, mi magunk nagy rajongói vagyunk (mamami csapata :))

KERTÉSZ LESZEK fórum topik, ahol beszélgetünk erről és sok minden másról, ami a kertet érinti.

Szuper spenótos receptet találtok még a Gastrotherapy oldalán!

Kapcsolódó cikkek