Főoldal ZöldülünkZero waste A 21. század “fája”, a bambusz

A 21. század “fája”, a bambusz

by mamadmin

A bambuszt tartják a közeljövő csúcsnövényének, amelyből számos terméket, textíliát, építményt és ételt egyaránt lehet készíteni. Kiváló szén-dioxid elnyelő tulajdonsága segíti az üvegházhatás csökkentését, és nem mellékesen munkát ad a világ szegényebb országaiban élőknek. A bambuszt sokan a 21. század fájának nevezik. Manapság sokszáz felhasználási módja ismert, a pelenkától az étkészleteken keresztül a kiváló teherbíró képességét kihasználó építészeti megoldásokig.

Megújuló erőforrás, melynek előnyeit természetesen a minket körülvevő tárgyakban is hasznosíthatjuk. A megújuló, fenntartható bambusz világszerte termeszthető és fontos szerepet játszik a fakitermelés csökkentésében, a környezetvédelemben, a fejlődő gazdaságok segítésében, a szegénység csökkentésében.

A bambusz lombkoronája nő a leggyorsabban és 35%-kal több oxigént termel mint egy lombhullató fa. A bambusznak elképesztően rövid 3-5 éves növekedési ciklusa van, szemben a fák 15-20 éves növekedési ciklusával.

A fejlődő világ is felismerte az ebben rejlő növekedést. Nicaragua keleti részén a helyi lakosok nagy része korábban értéktelen növénynek tekintette a bambuszt, most már azonban új bambuszültetvények növekednek a térségben. A hosszú ideje bambusztermesztő nagyhatalomnak számító Kína sikeresen kiaknázta a növekvő keresletből adódó lehetőségeket. Mindezek mellet a bambusztermesztés pozitív hatással van a helyi mezőgazdasági munkások helyzetére is: sok – korábban munkanélküli – embernek, köztük nőknek is megélhetést biztosít.

A bambusz a perjefélék családjába tartozó évelő, örökzöld növény. Több mint ezer faja ismert. Fő előfordulási helyük Északkelet-Ázsiától Délkelet-Ázsián át egészen Északkelet-Ausztráliáig terjed. Ugyan a fűfélék családjába tartoznak, sokan mégis bambuszfáról beszélnek, mivel némely faj megfelelő körülmények között akár 20 méternél is magasabbra nő.

Fenntarthatóság szempontjából a bambusz az egyik legzöldebb alapanyag. Ráadásul olyan erős, mint a faanyag, viszont gyorsabban növekszik, rendszeresen aratható és fantasztikusan néz ki. Ez komoly lehetőséget jelenthet a zöld és fenntartható otthonok szempontjából.
Ha pedig beleszámítjuk, hogy az esőerdők mindössze egyszer kivágható fáit végre kiszorítja a piacról a szén-dioxid megkötő bambusz, kijelenthetjük, hogy ez egy igazán előremutató ötlet, ami zölden befolyásolhatja a jövőt is.

Lássunk néhány példát bambuszból készült termékekre:

Kisbabás szülők különösen szeretik a bambusz alapanyagú tálkákat evőeszközöket, mivel teljesen méreganyagmentes, természetes anyagból készül.

Fontos hogy ne darálék összeragasztva legyen, hanem egész bambuszból készültek, mert a ragasztóanyag sem mindig a legjobb minőség a piacon levő bambusz poharakban és egyéb tárgyakban.

Bambu ültetőkanál, ha már itt az ültetések szezonja!

Bambu keverőkanalak

Pop-in bambuszos pelus – óriási nedvszívást biztosít és antiallergén.

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.