Főoldal Szül(et)ésVárandósság Készülj relaxációval a szülésre

Készülj relaxációval a szülésre

by mamadmin

A könnyebb és békésebb szülés egyik kulcsfontosságú felkészülési módja a relaxáció, az elengedni tudás. Bármennyire is egyszerűen hangzik, néha nem is olyan könnyen megvalósítható, főleg ha félelem, izgalom van jelen, például egy szülés beindulásakor. A baba fizikai megszületése a test megnyílását, a baba kiengedését, elengedését követeli. Az izmoknak ellazultnak kell lenniük, nem feszesnek. A megfeszült izmok ellene dolgoznak a baba leereszkedésének. Ezért érdemes tudatosan készülni, megtanulni relaxálni, elengedni.

Ahhoz azonban, hogy ezek a szülés óráiban előjöhessenek, sokat kell gyakorolnunk, sajátunkká kell, hogy váljon a technika, szinte ösztönösen kell tudnunk alkalmazni. Ha egy feladat marad, akkor nem olyan könnyű előhúzni a zsebből.

Számos relaxációs technika áll rendelkezésünkre, a jóga eszköztárában is találunk egyet. A kismama jóga órákon vezetett relaxációval találkozhatunk, ami azt jelenti, hogy az oktató szavaival vezeti végig a kismamák figyelmét a test egyes pontjain, így segíti az elme elkalandozásának nehézségeit leküzdeni. A gondolatok cikáznak, jönnek-mennek, egy irányított relaxáció során ezeket könnyebben el tudjuk engedni. Az órákon való gyakorlás által pedig egyre könnyebben tudjuk megcsinálni vezetés nélkül is, majd végül kézséggé válik.

A jóga egyik legkézenfekvőbb “eszköze” a lazításhoz a légzés figyelése, illetve  a hosszú, finom kilégzésekkel már önmagában is megnyugtatható az ember egy-egy feszültebb helyzetben is.

Hogyan?

Üljetek vagy feküdjetek le kényelmesen, hunyjátok be a szemeket és egyszerűen figyeljétek a légzés testérzeteit. Milyen hűvös a levegő az orrnál a belégzéskor? Hogyan emelkedik a mellkas? Kövessétek figyelemmel néhány percen át ezeket az érzeteket, majd pihenjetek egy kicsit, mielőtt felkelnétek. Néhány perces gyakorlástól akár húsz percig is érdemes végezni az érzetfigyelést.

A jóga órákon is megtanulhatók ezek a légzéstechnikák, a vajúdó és kitolási szakaszban használt légzéstechnika mellett, és elsajátíthatók más relaxációs módszerek is, amelyeket otthon gyakorolva elmélyíthetünk. Segít nem csak testileg, de lelkileg is elengedni a feszültségeket.

Szülés – félelem nélkül

A félelem, a stressz megnehezíti, lelassítja, és fájdalmassá teszi a szülést.

Kutatások támasztják alá, hogy ha az anya korán, már a méhen belül kapcsolatot létesít a babával, érdeklődőbbek, nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak lesznek a kisbabák, hiszen biztonságban érzik magukat a világban. A tapasztalatok alapján ha így készül a kismama a szülésre, kevesebb probléma alakul ki a várandósság alatt, valamint szövődménymentesebb maga a szülés is.

A kismama relaxációt már a várandósság első heteiben érdemes elkezdeni, ami persze nem azt jelenti, hogy később már késő. Bármikor elkezdhető, de annál jobb, minél hamarabb alakul ki a babával a kapcsolat. Az újszülöttek nagyon sok olyan tapasztalattal érkeznek meg erre a világra, amelyek a méhen belüli időszakban érte őket. Számos vizsgálat kimutatta, hogy azoknak a kisbabáknak a személyiségfejlődése sokkal gyorsabb és messze elhagyja a kortársaiét, akiknek édesanyja rendszeresen relaxált a várandóság ideje alatt, és már a méhen belüli időszakban elindult a kapcsolatteremtés kettőjük között.

Rengeteg kérdés, kétség merül fel egy várandós kismamában. A relaxáció, az autogén tréning, a meditáció és a vizualizáció segíthetnek abban, hogy a számtalan testi-lelki változás ne okozzon nehézséget, könnyebben alkalmazkodjon az édesanya, a baba és az egész család.

A relaxáció sokat segít a fokozott terhelésnek kitett testrészek az ellazításában, a pihenésben, a hormonális változások testi és lelki hatásainak kezelésében is. Oldódik a stressz, a feszültség, a félelem és a szorongás, továbbá a szülés utáni depresszió is ritkább a kutatások szerint. A vezetett relaxáció során azoknak is sikerül ellazulni, akiknek még nincsen gyakorlatuk benne.

A várandósság 36. hete után a relaxációval már tudatosan a szülési folyamatokra készülhetünk. Segít a figyelmet a medence izmaira vinni, azokat tudatosan lazítani, légzéstechnikákkal kiegészítve nagyon hasznos eszközünk lehet a szülés során.

A kismama relaxációval a várandósság hónapjait szebb élménnyé tehetjük, s a szülés utáni hónapokban, de hiszem, hogy egész életünkben hasznát vesszük majd! Nem utolsó sorban pedig könnyebben viseljük a változásainkat és a környezetünk változásait is „lazábban” leszünk képesek kezelni a relaxációk által.

Keressétek a közeletekben levő kismama jóga órákat, próbáljatok ki akár több oktatót is, nagyon fontos az összhang az oktató és a kismama között. A várandósság alatti jógáról itt, a szülés alatti félelmeinkről pedig itt olvashattok és beszélgethettek a mamami fórumon.

Namaste

Tatár Marianna
jógaoktató

Könyvajánló: Kismama jóga

Kapcsolódó cikkek