Főoldal Szül(et)ésVárandósság HELLP-szindróma – mi ez a rejtélyes betűszó?

HELLP-szindróma – mi ez a rejtélyes betűszó?

by maja

A Mamami Fórumon böngészve találtam rá a HELLP-szindróma topikra. Miközben olvasgattam, hálás voltam, hogy csak itt a fórumon kialakult beszélgetésnél találkozom először ezzel az állapottal. HELLP-szindróma – mi ez a rejtélyes betűszó? Veszélyes a kismamákra? Mire érdemes odafigyelnünk? Ezekről a kérdésekről Dr. Farkas Eszter szülész-nőgyógyásszal beszélgettünk.

Mamami: Tulajdonképpen mi a HELLP-szindróma?

Dr. Farkas Eszter: A rövidítés a betegség angol nevének kezdőbetűiből tevődik össze: Hemolysis, Elevated Liver enzymes, Low Platelet – azaz a vörösvértestek szétesése, emelkedett májenzim-szintek, illetve alacsony trombocita-, vagyis vérlemezkeszám. Kialakulásának oka nem tisztázott. Együtt járhat terhességi toxémiával (preeklampsziával), amikor az előbb említett jelek mellett magas vérnyomás, ödéma és fehérjevizelés is jelentkezik, de önmagában is megjelenik.

Mamami: Milyen tüneteket észlel magán a kismama?

Dr. Farkas Eszter: Sokféle tünet megjelenhet. Az egyik leggyakoribb a jobb bordaív alatti, májtáji, vagy a gyomorszáj területén jelentkező fájdalom, melynek oka az epeutakban megnövekedett nyomás. Gyomor-bélrendszeri vírusfertőzéshez hasonló tüneteket is gyakran tapasztalnak a kismamák: hányinger, hányás, rossz közérzet. Ritkábban előfordulhat sárgaság, gyomor-bélrendszeri vérzés, véres vizelés, esetleg mellkasi- vagy vesetáji fájdalom. Ha a HELLP-szindróma preeklampsziával jár együtt, akkor nagyfokú ödémát, hirtelen testsúlygyarapodást, illetve magas vérnyomásra utaló tüneteket (pl. tarkótáji fájdalom, szédülés, szikralátás) is tapasztalhatnak a várandósok.

Mamami: Mit tegyünk, ha ilyen tüneketet észlelünk várandósan?

Dr. Farkas Eszter: Mindenképpen érdemes sürgősen szülész-nőgyógyász szakorvoshoz fordulni. A HELLP-szindróma, illetve a preeklampszia hirtelen is kialakulhat – nem számít, hogy esetleg két napja a várandósgondozáson, vagy az elkészült laborban még minden rendben volt. A tünetek észlelésekor érdemes azonnal szülészeti osztályon jelentkezni.

Mamami: Milyen vizsgálatok történnek ilyenkor?

Dr. Farkas Eszter: Először néhány általános vizsgálattal tájékozódunk a kismama és a baba állapotáról (vérnyomásmérés, szívhanghallgatás, esetleg CTG, ultrahang – a magzat korától és a szakorvos döntésétől függően). Ezután laborvizsgálatot végzünk, melynek segítségével egyértelműen eldönthető, hogy HELLP-szindrómáról van-e szó. Fontos tisztázni, hogy szövődik-e preeklampsziával, illetve milyen súlyosságú az állapot.

Mamami: Milyen kezelési módok lehetségesek?

Dr. Farkas Eszter: A HELLP-szindróma gyógyszeresen sajnos nem kezelhető, megoldását a baba megszületése jelenti, de általában a gyermekágyban is igényel az anya utókezelést. A szülész-nőgyógyász szakorvos ilyenkor mérlegeli a betegség súlyosságát, és ennek megfelelően dönt arról, mikor és milyen módon segítsék világra a kisbabát. Egyes (enyhébb) esetekben a szülésindítás, illetve a hüvelyi szülés is biztonságos, súlyosabb állapotok esetén akár azonnali szülésbefejezésre, császármetszére lehet szükség, függetlenül a várandósság korától, hiszen súlyos esetben ez az állapot mind az anya, mind a baba életére veszélyt jelenthet.

Mamami: Mi jelenti a veszélyt ilyenkor?

Dr. Farkas Eszter: A vörösvértestek szétesése egyrészt komoly vérszegénységet, ezáltal oxigénhiányt idézhet elő az anyánál (és így a babánál). Károsodhat a vese, illetve a máj, melyet a májenzimek emelkedése jelez. Ezáltal egyrészt a szervezet nem képes eltávolítani salakanyagokat, másrészt hiányt szenved sokféle anyagban, amelyet a vese és a máj termel. Ezek közül talán a véralvadási faktorok a legfontosabbak. Mivel HELLP-szindrómában a vérlemezkék is károsodnak, illetve a véralvadási faktorok szintje is megnő, súlyos vérzés léphet fel. További veszélyt jelent a méhlepény leválásának fokozott kockázata, illetve az anyánál kialakuló esetleges agyi szövődmények.

Mamami: Mennyire gyakori ez? Van-e megelőzési lehetőségünk? Következő várandósságnál megismétlődhet?

Dr. Farkas Eszter: A jó hír ezzel a súlyos kórképpel kapcsolatban, hogy előfordulása viszonylag ritka, 0.5-7.6 ezrelék közötti, ezen kívül a következő várandósságban ritkán ismétlődik. Sajnos, mivel a kialakulásának okai még nem teljesen tisztázottak, a megelőzésre egyelőre még nincs lehetőségünk.

Ha szeretnétek még beszélgetni a témával kapcsolatban, a Mamami Fórumon is megtehetitek.

Majamami

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.