Főoldal Szül(et)ésVárandósság Ha farfekvéses a baba: mit kell tudni a külső magzatfordításról?

Ha farfekvéses a baba: mit kell tudni a külső magzatfordításról?

by dalma
Ha a magzat farfekvéses, Magyarországon szinte biztos, hogy csak császármetszéssel születhet meg. (Fotó: pexels.com)

A magzat általában a 32. hét környékén magától fordul be úgy, hogy a feje a medencebemenet felé nézzen – ezt tartják egyébként a szülés szempontjából ideális pozíciónak. De mi történik akkor, ha a magzat nem találkozott ezzel az “elvárással” és farfekvéses marad? Ennek jártunk utána.

Magyarországon kiugróan magas a császármetszések aránya, 2021-ben az összes szülés 40,63 százaléka végződött császármetszéssel, 2020-ban 40,98. Csak hogy tisztán lássunk: a WHO (World Health Organization, vagyis Egészségügyi Világszervezet) által orvosilag indokoltnak tartott császármetszések aránya 15 százalék. A császármetszések egyik oka hazánkban, hogy a farfekvéses magzatot (vagyis amikor a babának nem a feje, hanem a popsija, a lába, vagy a térde található a szülőcsatorna felőli oldalon) kevés kórházban engedik természetes úton megszületni, ezért sokszor inkább műtéti beavatkozással segítik őket a világra. Mivel Magyarországon cikkünk megjelenésekor nincsen egységes szakmai protokoll a témában (csupán egy 2019-ben kiadott irányelv, ami nem bír kötelező erővel, pusztán ajánlás), ezért jelenleg teljesen kiszámíthatatlan, hogy egy farfekvéses magzat kap-e egyáltalán lehetőséget arra, hogy természetes úton megszülethessen. Ez a tapasztalatok alapján még kórházon belül is eltérő, van olyan orvos, aki vállalja a szülés levezetését, van, aki rögtön kiírja császármetszésre a várandós anyát.

Elkerülni a biztos császármetszést?

De mi a helyzet olyankor, ha a nő nem akarja a véletlenre bízni magát, ha el szeretné kerülni a műtéti beavatkozást?

Sok kismama vállalja a külső fordítást azért, hogy természetesen szülhesse meg a kisbabáját. (Fotó: pexels.com)

Sokan nem tudnak róla, de van lehetőség külső magzatfordításra. Igaz, utána kell járni, és valószínűleg utazni is kell érte, mert nagyon enyhe kifejezés, hogy nem sokan foglalkoznak vele az országban. Ha a kismama betöltötte a 37. hetet, ha a terhessége szövődménymentes, akkor van lehetőség erre a beavatkozásra. Mielőtt az orvos belekezdene a műveletbe, egy ultrahangos vizsgálattal ellenőrzik a baba és a méhlepény fekvését, a magzatvíz mennyiségét és a magzati szívhangot. A kismama a méh izmainak ellazítására különböző gyógyszereket kaphat. A szakorvos ezután kézzel, a megfelelő fogások alkalmazásával gyengéden, a hason át fordulásra “készteti” a magzatot. A sikerrátára 50 százalékot szoktak mondani, és azt is tudni kell, hogy az esetek 1-2 százalékánál előfordulhat komplikáció, szükség esetén azonnali császármetszésre is sor kerülhet. Tehát nem lehet mondani, hogy teljesen veszélytelen az eljárás (bár ezt gyakorlatilag egyetlen orvosi beavatkozásnál sem lehet kijelenteni), mégis, ahogy egyre többen hallanak róla, egyre többen élnek a lehetőséggel, hogy elkerüljék a gyakorlatilag biztos császármetszést – így tett egyébként még 2020-ban Gryllus Dorka is, akinek Áron nevű kisfiát forgatták “irányba” sikeresen, a természetes szülésért.

Somló-Bakos Dalma

Szakmai részek forrása ITT.

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.