Főoldal Szül(et)ésVárandósság Bőrviszketés a várandósság alatt

Bőrviszketés a várandósság alatt

by maja

A várandósság időszakában sokféle új testi jelet észlelhetünk magunkon. Nehéz eldönteni, hogy mi számít a várandósság természetes velejárójának, és mi az, amire fontos odafigyelnünk, mert esetleg komoly problémát jelezhet. Ebben az interjúban a várandósság alatti bőrviszketésről, illetve a hozzá kapcsolódó betegségekről beszélgettünk Dr. Farkas Eszter szülész-nőgyógyásszal.

Mamami: Bőrviszketés a várandósság alatt – mikor ártalmatlan, mikor jelez problémát?

Dr. Farkas Eszter: A várandósság alatti bőrviszketés okai szerteágazóak lehetnek. Valóban lehet ártalmatlan tünet, de mindig fontos körüljárni. Ha nincs nagyon egyértelmű ok – például allergiás bőrkiütés, aminek egyértelműen tudjuk az okát, akkor minden esetben javaslom, hogy a kismama keresse fel a szülész-nőgyógyász szakorvost, hogy tisztázzák, mi állhat a háttérben.

Mamami: Milyen vizsgálatokra lehet ilyenkor számítani?

Dr. Farkas Eszter: A szakorvos kikérdezi a kismamát a viszketés körülményeiről. Fontos kérdés lehet, hogy milyen testtájak viszketnek, vett-e olyat észre a várandós, hogy egy bizonyos területről indult ki, és más testrészekre is átterjedt a viszketés. Fontos, hogy vannak-e kiütések, hogy evett-e újfajta ételt, használ-e újfajta mosószert a kismama. Azt is tisztázzák, hogy a viszketésen kívül jelentkezett-e bármilyen másfajta tünet (jobb bordaív alatti fájdalom, fejfájás, lábdagadás, szikralátás), nőtt-e nagymértékben a testsúly egyik napról a másikra.

A szülész-nőgyógyász megnézi a kismama bőrét, az esetleges kiütéseket, a szem fehérjét.

Szinte minden esetben történik laborvizsgálat, amelyben a májműködést jelző paramétereket, illetve vérképet, vizeletet vizsgálnak. Ezen kívül fontos még a vérnyomásmérés.

Szükség esetén a szülészorvos bőrgyógyászati szakvizsgálatot is javasolhat.

Mamami: Miért szükségesek ezek a vizsgálatok? Milyen állapotok állhatnak a viszketés hátterében?

Dr. Farkas Eszter: A viszketéssel kapcsolatos okokat igyekszem gyakoriság szerint megemlíteni. Vannak közöttük a magzatra veszélyes állapotok is, de szerencsére ezek előfordulása meglehetősen ritka, a viszketés többnyire kellemetlen, de nem veszélyezteti sem az anya, sem a magzat egészségét.

1. Előfordulhat valamilyen élősködő csípése – ez időnként egyértelmű, máskor bőrgyógyászati szakvizsgálatot igényel. Többnyire veszélytelen, de meglehetősen kellemetlen állapot.

2. Nagyon gyakoriak az allergiás kiütések, ezért fontos tisztázni az újfajta étel, ruha, mosószer használatát.

3. Atópiás dermatitisz: a várandósságban termelődő hormonoknak köszönhetően az arra hajlamos kismamáknál nagyobb eséllyel fordulhat elő. Bőrgyógyászati vizsgálatot, illetve kezelést igényel, a várandósságra nem veszélyes.

4. Várandósságban ugyancsak előfordulhat a PUPPP (pruritic urticarial papules and plaques of pregnancy) nevű betűszóval leírt betegség, melynek pontos oka nem tisztázott. Leginkább a hasi striák területéről indul ki (ezért felvetődik, hogy esetleg kötőszöveti károsodás okozhatja), innen terjed a tenyérre és a talpra. Ritkán jelentkezhet a gyermekágyas időszakban is. Ártalmatlan, de kifejezetten kellemetlen, nagyfokú viszketéssel járó állapot. Antihisztaminokkal, bőrgyógyászati hűsítő, nyugtató krémekkel, illetve szükség esetén szteroidokkal kezelhető.

5. Terhességi epepangás: ebben az esetben csak “másodlagos bőrtünetekkel” találkozunk, vagyis a vakarás nyomaival, kiütések nincsenek. Általában hirtelen kezdődik a második-harmadik trimeszterben, a tenyér-talp területéről kiindulva, majd az egész testre szétterjedve. Az epesavak kiürülése zavart szenved, emiatt szintjük megemelkedik a kismama vérében. Időnként, az esetek kb. 10%-ában sárgaság is jelentkezhet. Ez a betegség laborvizsgálatokkal tisztázható. Gyógyszeres kezelése lehetséges, és kifejezetten fontos is, mert az epesavak a méhlepényen át a magzati keringésbe juthatnak, és a magzatot károsíthatják: koraszülés, méhen belüli oxigénhiány léphet fel, súlyos esetben a magzat méhen belüli elhalásához is vezetve. Mivel ez a magzatot komolyan veszélyeztető állapot, a szakorvos döntésének megfelelően akár a szülés megindítására is szükség lehet. Bár veszélyes állapotról van szó, ritkán hallunk róla, mert a magyar várandós lakosságnak mindössze kb. 0.2%-át érinti.

6. Terhességi pemphigoid: szintén egy kifejezetten ritka kórkép, mindössze 10000 nőből egyet érint. Autoimmun betegség, mely először ödémás, majd hólyagos kiütéseket okozhat. Kezelése elsősorban szteroidokkal, illetve egyéb, autoimmun betegségekben használt szerekkel történik. Az antitestek, amelyek az anya kiütéseit okozzák, átjuthatnak a méhlepényen, és károsíthatják a magzatot is, koraszülést, növekedési elmaradást, illetve méhen belüli elhalást okozva.

A témával kapcsolatban tovább olvashattok a Mamami Fórumon!

Majamami

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.