Főoldal Szül(et)ésVárandósság A második trimeszter

A második trimeszter

Kovács Katalin dúla összefoglalója

by maja

Fotó: Csontos Lea

Egymásra hangolódás. Energikusság. Boldogság.

A második trimeszter alatt, a várandósság tizenharmadik és huszonnyolcadik hétig tartó szakaszát értjük.
Lassan már láthatóvá válik a növekvő pocak, és a külvilág számára is egyértelmű lesz a baba érkezése. Manapság az ultrahang készülékek elég pontos képet adnak arról, hogy milyen változásokon megy keresztül a magzat. Nézzük meg ezeket részletesebben.

Lényegileg a tizenhatodik hétre kifejlődnek a baba létfontosságú szervei, testrészei, ezentúl már a növekedése és a „finomhangolás” van hátra. Ebben az időszakban alakulnak ki az érzelmek és ezek megélése, átélése, kialakul a fájdalomérzékelés, az álmodás és a hallás. Ahogy a fizikai test növekszik, úgy növekszik a gyermek ereje is.

A tizenharmadik- tizennegyedik héten a magzat szopásért felelős izmai is kifejlődnek, a nyálmirigyek is elkezdenek működni és fejlődésnek indulnak a fogak.

A kicsi már jól mozgatja a száját, fejét, végtagjait is, és ekkorra a lép is megkezdi működését. A baba hossza körülbelül hatvanhat és kilencven milliméter, súlya huszonnyolc és hatvanöt gramm. A második trimeszterben gyakorolja a légzőmozgásokat is a méhben, ekkor még a magzatvizet „lélegzi” ki és be.

A tizenötödik héten a kicsi szemei még közelebb kerülnek egymáshoz, a fülek is közel vannak a végleges helyükhöz. A szíve már egyre több vért képes pumpálni. Jól felismerhetőek a külső nemi szervei.

tizenhetedik- tizennyolcadik héten nagyjából tizennyolc és húsz centiméter hosszú. Ennyi idősen pislogni is képes. A lenyelt magzatvízből, a belek végtermékeiből és az elhalt sejtekből lesz a magzatszurok – mekónium, ami megjelenik a beleiben. A méhlepény és a baba mérete ebben az időszakban megegyezik. A keringése is kialakult, a vér megnövekedett mennyisége miatt a köldökzsinór is növekszik, vastagszik. Beindul a veseműködés, ami ultrahangos vizsgálattal jól nyomon követhető.

tizenkilencedik-huszadik héten már barna zsírszövet is van rajta, ami a születés után segít neki a hőháztartását szabályozni, illetve tartalék tápanyagforrásként szolgál. Ekkor már magzatszőr – lanugo borítja a bőrét és megjelenik a kis fején az átmeneti haj is. A kislányoknál mostanra a méh teljesen kifejlődik. A súlya ekkor már háromszáz gramm. A lány magzatok petefészkeiben ekkora már megjelennek azok a petesejtek, amikből később megfoganhat majd, a saját gyermekük. Vagyis nőként, sejtszinten már akkor jelen voltunk, amikor nagymamánk az édesanyánkkal volt várandós.

huszonegy-huszonkettedik hét tájékán a fiú magzatok heréi megkezdik a leereszkedést a herezacskóba. A csontváz egyre szilárdabbá válik, a baba izmai a folyamatos mozgástól erősödnek. A vérsejtek termelését a májtól és a léptől mostanra a csontvelő veszi át.

huszonharmadik-huszonnegyedik héten a légzőrendszer tovább fejlődik. A megszületés szempontjából ez még igen kritikus időszak, de az orvostudomány fejlődésével, már életben maradhat egy ilyen kicsike baba is.

Régen az orvostudomány úgy gondolta, hogy a növekvő magzat csak kis sejtcsomó és igazából a születésével válik babává, érző lénnyé. Mára a tudomány is beismerte, hogy a pocakban lakó magzatok igenis érző, értő, gazdag érzelemvilággal megáldott kicsi emberek.

Mivel tőlünk különálló, szabad lélek – fizikai testben, így van saját ízlése is. Bizonyos ételeket kedvel, míg másokat nem. Bizonyos zenéket, hangokat, énekeket szeret, míg másokat nem. Már ekkor megmutatja, hogy ő különleges egyéniség 🙂
Ez az az időszak amikor közelebb hozhatjuk számára a külvilágot. Kezdjünk el ráhangolódni, megfigyelni mit szeret és mit nem. A nemtetszését egyértelműen ki fogja nyilvánítani, ahogy az ereje is növekszik. Énekeljünk neki, simogassuk őt, vagy csak egyszerűen legyünk jelen ebben az állapotban úgy, hogy közben nem csinálunk semmi lényegeset, csak magunkra és a babánkra figyelünk. Az anya és a magzat közötti kapcsolatot nem kell kiépíteni hiszen az eredendően adott, csak legyünk figyelemmel a saját és a babánk változásaira.

Anya fizikai változásai

Az anyai szív és keringési rendszer egyre nagyobb feladatot kap, ugyanis másfél literrel több vért kell keringetnie. Ez biztosítja, hogy a baba tápanyagcseréje teljes mértékben el legyen látva. Az első trimeszterre jellemző hányinger és fáradékonyság ekkorra már valószínűleg elmúlt. A méh is növekszik, a huszonnegyedik hétre a fundus (a méh teteje) már a köldök magasságában van.

A második trimeszterben megjelenhetnek a Braxton-Hicks összehúzódások, méh-keményedések, amik ártalmatlanok, és nagyon hasznosak, mert felkészítik a méhet a későbbi szülésre, valamint szükség van rájuk a méh növekedéséhez. Ezeket érzékelheted úgy, hogy a hasad bekeményedik, mint egy gumilabda, majd visszapuhul. Kiválthatja a baba nyújtózása, mozgása is ezeket a keményedéseket, amikből óránként két-három alkalom, teljesen normálisnak számít.

A várandósság középső szakaszában jellemző, hogy az anya fittnek, energikusnak, boldognak érzi magát. Sok várandós számol be arról, hogy megnyugvást kaptak a második trimeszterbe érve, mivel túl vannak a kritikusnak vélt tizenkettedik héten és így bátrabban tudják magukat beleengedni a várandósság megélésébe.

Ebben az időszakban – a tizenhatodik héttől már valószínű, hogy érzi a kicsi mozgását is, ami még közelebb hozhatja a kapcsolódást a leendő apa részére is, hiszen már egyértelműen kézzel fogható az új családtag érkezése.

Bizonyára nem új az információ, hogy a várandós nőknek sok pihenésre, alvásra van szükségük, hiszen ez biztosítja a baba megfelelő fejlődését. Vissza kell nyerni az energiatartalékokat, ami a pihenéssel és örömet okozó tevékenységekkel tehető meg. A töltődés mellett természetesen jótékony hatású, ha választunk valami számunkra is kellemes és kismamáknak való mozgásformát (pl. kismama jóga, pilates, kismama torna, úszás, séta, stb). Hiszen a jó fizikai kondíció nagyban megkönnyíti a szülést.

A második trimeszterben már elképzelhető, hogy az anya gondolatai a közelgő szülés körül forognak. Felmerülhet sok kérdés, remény és kétely is a szüléssel-születéssel kapcsolatban. Hogyan fog történni? Mit kell majd tenni? Hol szüljünk? Kikkel szüljünk? Mit szeretnénk megélni?

Teljesen természetes és jó, ha ez foglalkoztatja az anyát, hiszen egy szép élmény megéléséhez nagyban hozzájárul a megfelelő felkészülés. Több, mint tíz éve tartok szülésfelkészítőket egyénileg (páronként), csoportban, személyesen, valamint online és azt tapasztalom, hogy a tudatos készüléssel, tényszerű információkkal, testközpontú gyakorlatok kipróbálásával azért jó eséllyel sikerül egy, az anya számára elégedettséget adó szülést megélni, a gyermeknek pedig méltó születéssel érkezni.

Bátran örüljünk ennek a szakasznak, kényeztessük magunkat és a babánkat és élvezzük ki ezt az átalakulást.

Kovács KataKatadúla

Gyertek a Mamami Fórumra, sok-sok beszélgetést olvashattok a várandóssággal kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.