Főoldal Szül(et)ésVárandósság A mágikus kendő ölelése és a vajúdástámogatás

A mágikus kendő ölelése és a vajúdástámogatás

by maja

A vajúdástámogatás külső szemlélőnek sokszor nagyon rejtélyes és misztikus, olyan, mintha dúlaként, a szülés James Bondjaként belopóznánk a félhomályba és ott valamilyen „sámánmisztikus” tevékenység folytán, megkönnyítenénk az anya vajúdását, különféle mesebeli eszközökkel, amibe természetesen a kendő is beletartozik.

Bár nagyon jól jönne egy elegáns szmoking a ruhatáramba, talán még egy macskaruha is örömmel töltene el, nem beszélve a mindent is tudó autókról. Viszont a dúlai feladataink, így a munkaruhánk, de még a szülés maga sem követi a hollywoodi illúziókat.

A dúlaképzés egyik fénypontja szokott lenni, amikor a dúlatáskáról kezdek el mesélni. Olyan, mint amikor gyerekként felpróbáltam anyukám magassarkúját és féltem, hogy az orromra esek bennük. A dúlatáska tartalma minden jövendőbeli dúlát lázba hoz. Az olajok, szívószálak, textilpelenkák, meleg zoknik mellett, klasszikus helye van ebben a kendőnek, vagy ahogy Mexikóban hívják, a rebozónak. Mivel ez utóbbi tradicionális, védett név és módszertan, én a kendő felhasználásáról tudok néhány otthon is bevethető ötletet javasolni.

A kendő egy olyan eszköz, ami meleg, puha emlékeztet arra az időre, amikor gyerekként szüleinkhez, nagymamáinkhoz bújtunk. Előhozza azt a varázsélményt, ami eltakart, láthatatlanná tett, amikor valami csínyt követtünk el, melegített, ha fáztunk, meggyógyította a torokfájást, a lábsérülést és sok minden mást is.

A vajúdásban ezekre a pozitív kollektív emlékekre támaszkodva arra használjuk a kendőt, hogy az anyuka elbújhasson egy picit, akár önmaga elől is, hogy levezesse a feszültséget, hogy megérkezzen a testébe, hogy le- és megnyugtassa a lelkét, és endorfinokat szabadítson fel az érintés, érintkezés által. A kendővel nem lehet rosszat tenni, hiszen az anya érzékelése határozza meg a ritmust, az erősséget, a kendő helyét a testén és minden mást is. Soha nem teszünk olyat, ami az anyának fáj, vagy kellemetlen, vagy egyéb negatív tünetet okoz.

TIPPEK ÉS JAVASLATOK
  • A kendő rojtjaival lehet gyengéden, érzékien érinteni a bőrfelületeket, felszabadítva ezzel is endorfinokat, szerotonint és egyéb bódulatba ejtő hormonokat.
  • Ha letakarjuk az anyát a kendővel és nagyon lassan lehúzzuk ezt róla, a bokája irányába, végig a testén, egy maori masszázshoz hasonló élmény garantált, ami fejfájásra, stresszkezelésre is tökéletes,
  • Ha fekve csípője alá csúsztatjuk és elkezdjük jobbról-balra ringatni, visszarepül képzeletben abba az ideális bölcsőbe, ahol édesanyja csengőhangon énekelt neki a táncoló Bóbitáról.
  • Ha bekötjük a szemét vele, megszüntetjük a külső ingereket és így belesüppedhet a belső világába, ahol kapcsolódhat a kisbabájához.
  • Ha pedig a pocakja húzza lefele a derekát, ami vigasztalhatatlanul fáj, egy jó emelés és ringatás segít tehermentesíteni és lazítani, ha csupán rövid időre is.

A kendő a karjaink, az ölelésünk meghosszabbítása. Minél puhább, annál jobban használható. Lehet simán is használni, de illóolajat cseppentve rá, még mágikusabb az érintése. Ne fogjátok vissza magatokat, babákkal, gyerekekkel, férjekkel, családdal és barátokkal együtt érdemes kipróbálni. Remek lehetőség a tapasztalásra, a játékra, a felfedezésre, a nevetésre és a csend megtapasztalására, nem csak a vajúdás, szülés, szoptatás és hordozás alatt.

Dézsi Réka dúla, tréner-coach

!KENDŐAJÁNLÓ! A Liliputi szövött hordozókendő, tökésletesen alkalmas kendő a vajúdás támogatásához. Emellett, miután megszületik a kisbabád, tökéletes illeszkedés az első pillanattól! Ebben a kendőben akár már azonnal a születés után tudod hordozni a babádat! Elől, hátul és csípőn hordozásra alkalmas babahordozó kendő. Optimális fiziológiás testtartást biztosít minden életszakaszban a babának. Pontról pontra képes megtámasztja a baba gerincét. A hordozókendőt itt éred el.

!KENDŐAJÁNLÓ! A Hoppediz vékony hordozókendői különösen ajánlottak a kisbabák hordozására a nyári melegben. A Hoppediz-től megszokott kiváló minőségben készülnek ezek a kendők is, csak vékonyabb fonalból. Akárcsak a normál vastagságú Hoppediz kendők, a vékony kendők is keresztsávoly szövésűek. Ennek a szövéstechnikának köszönhetően a kendők kereszt irányban rugalmasak, jól simulmak a baba és a hordozó személy testére. A kendőt itt éred el.

!KÖNYVAJÁNLÓ! A testközelség létfontossága, a hordozás tudományos alapjai, hasznos tanácsok, eszközök és útmutatók. A babahordozás különlegesen érthető módon kerül új megvilágításban Dr. Eveiln Krikilionis segítségével. Gyönyörű fotókkal, kivehető melléklettel! A könyvet a Mamamiboltban megvásárolhatod. Klikk ide.

Ha babahordozással kapcsolatban szeretnétek még böngészni, olvasgatni, gyertek a Mamami Fórumra!

Kapcsolódó cikkek