Főoldal Szül(et)ésVárandósság A LELKÜNKKEL IS SZÜLÜNK – VI.

A LELKÜNKKEL IS SZÜLÜNK – VI.

Pokoljárás

by maja

Mai kérdésem: Mitől hiteles a szakember? Mindenkinek mástól. Valakinek a képzettségek hosszú listája teszi hitelessé, valakinek címek és pozíciók, publikációk száma, vagy minél magasabb szintű, felsőoktatási végzettség. Másnak a tapasztalat, a praxisban eltöltött évek száma, megint másnak csakis a kettő együtt. Valakinek az, ha a segítő szakember semmit nem mond magáról, száz százalékban a kliensre fókuszál, csak róla beszél.

Nekem mástól. Számomra a hitelességet az adja, ha csak picit is, de látom az általa megtett utat, ami azzá tette, aki ma. Az utat, ami formálta jellemét, és ami által segítővé lett. Ha látom mögötte a történetet, a szagos-ízes életet: az embert. Nekem egy lelkész is attól hiteles, ha mer embernek lenni. Mert Istenem már van…

Egy segítő szakember, egy lelkigondozó, mentálhigiénés, gyászkísérő, dúla vagy bárki attól hiteles számomra, ha nem tökéletes embernek látom, hanem olyannak, mint akit a tűz edzett arannyá. És ehhez nem kell elmondania az egész életét. Ez átsugárzik a lényén, a szavain, a hangján, abban, hogy nem ítél el, és abban a néhány mondatban, amiben magára reflektál. Mert valamennyit megmutat magából, mert megmutatja a titulus mögötti embert. Mert nem felettem áll, hanem mellettem. Mellém szegődik, mint Jézus a tanítványok mellé az Emmausi úton, s nem piedesztálról prédikál, hogy hogyan is kell csinálni ezt az élet című műfajt.

Ez a hitvallásom. Lehet, hogy nem éltem át azt a fájdalmat, amit te. Lehet, hogy nem gyászoltam az anyámat, a gyermekemet, vagy nem néztem szembe a rákkal. Lehet, hogy nem vágtam bele egy veszteség után egy újabb gyermekvállalásba, lehet, hogy nem hordtam a szívem alatt beteg gyermeket. De a szenvedés egyetemes emberi tapasztalásában volt részem.

Megjártam a magam poklát, és nem félek elkísérni a tiédbe.

„Aki dudás akar lenni / pokolra kell annak menni / ott kell annak megtanulni / hogyan kell a dudát fújni.”

Első mesteremtől, Anselm Grünntől tanultam: A sebeket gyöngyökké lehet változtatni. És ezek a gyöngyök ékesítik a lelket, s talán utat, reményt mutatnak másoknak is. A lélek sebeiből élet fakadhat, éppen úgy, ahogy Krisztus sebeiből élet származik az emberek számára.

Szeretek embereket a pokolba kísérni. Nem azért, mert szadista örömöt lelek benne. Hanem mert az élet bizonyos pontjain, nekem is életmentő volt, hogy egy darabig valaki elkísért. Mert tovább akarom adni, amit kaptam. Mert kiismerem magam a pokolban, legalábbis bizonyos bugyraiban. És mert örömmel tölt el, hogy nem kell egyedül menned, legalább ezen a kis szakaszon, amíg veled tartok. Mert én is jártam egyedül a poklot. Volt, amikor hosszú, olykor végeláthatatlannak tűnő ideig. Senkinek nem lenne szabad egyedül maradnia a pokoljárásban.

Hogyan is írhatok én erről dúlaként? Mesterségem címere nem dúla, hanem idegenvezető a pokolban? Nem csak dúla vagyok, de tudom, hogy megannyi kívülről láthatatlan fájdalom szövi át a gyermekáldást és a szülővé válást. A várandósságról, szülésről és szülővé válásról masszívan él a tévképzet, hogy az csupa móka és kacagás.

De ha a dolgok mélyére nézünk, rájövünk, nem így van. Mert amíg kívülről a boldog-nagy pocakot látod, látod-e a bent megbúvó magányt? Az elmaradt barátokat? A szeretetben szükőlködő gyermekkort? A szüléstől való félelmet? A várandósság elfogadásának nehézségeit? A rejtett bántalmazó párkapcsolatot? A gyermekkori családon belüli erőszakot? Az alkoholista apát? Az elhanyagoló anyát? A fiatalkori nemi erőszakot? Az előző rossz vagy egészen traumatikus szülésélményt? A korábbi vetélést, az eltemetett babát? A több éves próbálkozást, a hónapokon át tartó hormonkezelést, a sikertelen lombikokat?

Nekem az a dolgom, hogy lássam. Lássak a lelkemmel.

Mikó-Prém Alexandra dúla, református kórházlelkész, lelkigondozó, gyászcsoport-vezető, egy gyermek édesanyja. Bővebben a Dúlapraxis.hu oldalon tudtok tájékozódni.

Korábbi “A lelkünkkel is szülünk” cikket ide kattintva olvashatod.

A Születés Hete, Kérdezd a dúlákat előadásának hanganyagát itt hallgathatod meg. Kihagyhatatlan gondolatok, Gardó Beáta dúla és Mikó-Prém Alexandra dúláktól.

Várandósság és szülés témában, a Mamami Fórumon is sok-sok információt olvashatsz, anyukák korábbi beszélgetéseiből. Klikk ide.

!KÖNYVAJÁNLÓ! A szoptatás női művészete és a Babák tetsközelben, két alapvető könyv, ami most együtt is megvásárolható, egy csomagban kedvezményesebb áron. A testközelség és hordozás alapvetői kérdéseiről és a szoptatásról értékes tudást sajátíthatsz el belőlük.

A könyveket itt éred el.

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.