Főoldal Szül(et)ésTörténetek ZSÁLYA BÁJA

ZSÁLYA BÁJA

Pillanatképek Németh Juci és kislánya mindennapjaiból

by maja

Fotó: Magánarchívum

Az Anyastaféta podcast után, újabb izgalmas kalandra indulunk Németh Juci énekesnővel. Előadóművészként, különböző koncerteken találkozhatunk vele és érezhetjük a “Jucis vibrálást”. Négy éve pedig, az anyaság útjára lépve, élete főszereplőjévé, kislánya, Zsálya vált. Sorozatunkban az ő történeteiket olvashatjuk, ízlelhetjük, érezhetjük.

Megy- meggy

Megkapom az 5 kiló meggyet kedden, szemezek vele aznap, jaj, nem akarok nekiállni magozni. De kell. Megrottyan a melegben. Eltelik a nap. A meggyszemekkel újra szemezek, szerda délután van, oké, nagy levegő! Eszembe jut anyukám, amikor kijött az udvarra, ölében a vejling, tele vízzel, úsznak a szárak, a levelek, cseresznyénél a kukac, kapkodjuk el tőle a szép szemeket, és azt gondoljuk gyerekként, anya leült, levegőn van, az udvaron velünk, anya magoz, anya boldog. Ül. Legalább leült. A harmadik kiló meggynél átültem a háttámlás székre a padról, úgy fájt már a hátam. Még van két kiló. Finom. Zsálya kapkodja tőlem. Vajon mit gondol? Hogy szeretek magozni? Vagy csak teszem a dolgom, mint a nap 90%ban? Vagy látja, hogy kínlódom a hátammal és igazából picit nyűg? Hunor imádja a meggylekvárt, ezért álltam neki. És hogy a kezem közül kerüljön ki minden, amit csak meg bírok csinálni. Odafigyelés, saját energiák. Rögeszmém. Kitaláltam, hogy sütőben csinálom. De az több idő, viszont nem kell kevergetni. Aznap már nem fér bele a móka, oké, hűtőbe vele, másnap!

Basszus, reggel realizáltam, hogy 12 órakor indulunk Hunorral Orfűre játszani. Reggel fél 8-kor lerohantam a konyhába, ecettel tepsi kiken, zutty a meggy bele, menjen a sütőbe. Izgatottan néztem 10 óra körül, mikor párolog már jobban a temérdek lé… Alig. Nádcukor hozzáadás. 11 órakor elmentem hajat mosni, készülni az indulásra, közben 38 fok, jesszus, marhasok még mindig a lé…

Hunor anyukája megérkezett Zsályára vigyázni, megkértem, ha nem lenne kész, töltse ki nekem az üvegekbe… Nem volt lelkes. Oké, akkor megvárjuk. Hunor elkészülve, kocsi készenlétben bepakolva, már fél 1, úgy látom, kitölthető (még egy fél óra bőven ráfért volna). Üvegek, tetők forrázva, Hunor az ajtóban, gyere már… Merőkanál elővesz. Zsálya, gyere gyorsan megnézheted hogy megy a meggy az üvegekbe, kérlek, most messzebbről, minden bazi forró. Mellémegy a meggy, de csak elkészül a 6 üveg. Nagymama lefordította, felfordította, letakarta vastag takaróval. Köszi. Zsálya, gyere gyorsan integetni (mindig kell,  ugyanonnan, ugyanabban a kanyarban, ahol elhaladunk a kapunk előtt). Felkaptam, puszi, futás. Orfű csodás volt. Nagyon jó koncertnek éltük meg. Szuperek a visszajelzések is. Hazafelé jelzett a kocsink, álljunk meg, forr a víz. Dunszt. Hajnali 3 órára értünk haza, benzinkút, parkolók, autópálya leállósáv vagy hússzor, ásványvíz, desztillált víz, hozzáértő dunaföldvári kútonállók- kilyukadt a cső! Megcsináljuk petpalackkal, tape-el! Örök hála! Hazaértünk. Ránéztem a meleg dunsztra. Alvó anyósomra. Alvó Zsályára. Fáradt Hunorra. Meggyek aludni. 

Németh Juci

A korábbi Zsálya bája írást itt tudod elolvasni.

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.