Főoldal Szül(et)ésTörténetek Mamami újratöltve

Mamami újratöltve

Valós kapcsolódások az online térben

by ekesnoemi

Forrás: mamami fórum

Több mint tíz évvel ezelőtt, 2008-ban jött létre Magyarország egyik legelső alternatív babás fóruma, a Mamami. A válaszkész nevelésben és környezettudatos családvezetésben gondolkozó édesanyák beszélgetései, tudása elképesztő anyaggal rendelkező tudásbázissá alakította a Mamamit bő egy évtized alatt, idén nyártól pedig végre vettünk egy nagy levegőt és elkészítettük a portál részét, ahova ezt a tudást szeretnénk kivonatolni, cikkek formájában, nagyrészt a mamamin „felnőtt” szakemberekkel, illetve azokkal a szakértőkkel akik segítették az utunkat az elmúlt évtizedben. A Mamami elmúlt tizenkét évéről és jövőjéről, tervekről a fórumon tevékenykedő három édesanyával, Tatár Mariannal, Veres Katával és Bíró-Polgár Majával beszélgettünk.

Mi a Mamami? Hogyan jött létre?

Mariann: A Mamami kiinduló pont volt, támogató közösség, ahova fordulhattam bizonytalanságaimmal kérdéseimmel elsősorban az első gyermekem születése előtt azaz még 2008-ban. Az első olyan online tér, ahol az alternatív szülési, nevelési módok nem számítottak furcsának, ahol valós kapcsolatok születését éreztem, új barátságok, azóta is fennálló kapcsolódások lettek belőle. Mivel a témáihoz nem volt akkoriban tér, ahol olvashatunk, írhatunk, Török Kati amerikai mintára létrehozta a Mamami fórumot. Nagyon gyorsan benépesült, ma már több mint kétmillió hozzászólás van a fórumon. Mindig tervben volt az oldal “tudásának” egy Mamami portálon való összefoglalása, cikkek, interjúk formájában, azonban az időnk, kapacitásunk erre nehezen szabadult fel, ennek az ideje most jött el. Végre…


Kata: Számomra is egy hatalmas tudásbázissal rendelkező fórum leendő szülőknek, anyáknak és családoknak. Mint egy bölcs anya, akihez mindig fordulhatok. A Mamami mind-mind mi vagyunk, édesanyák.

Maja: Hetekkel ezelőtt még nem gondoltam, hogy ennyire magába szippant a mamami fórum. Imádok szörfölgetni a fórumon és a számomra is aktuális kérdésekben keresni a “régi-új” beszélgetéseket. Számomra minden beszélgetés lapról lapra, gondolatról gondolatra kincs. Hálás vagyok, hogy annak idején voltak olyan úttörő anyukák, akik napjainkhoz képest nagyobb ellenszéllel, de mégis a válaszkész nevelés, a fenttarthatóbb élet mellett tették le a voksukat és segítették egymást. Éppen ezért számomra a mamami híd a generációk között, családok között és édesanyák között.

Mit adott neked a régi Mamami?  Születtek személyes kapcsolódások, együttműködések a fórumból?  

Mariann: Egy nagyon fontos kapcsolati hálót és alap barátságokat is adott a fórum. A Mamami első generációjából sokan maradtak a témáinkhoz kapcsolódó szakmákban, szülés, szoptatás, hordozás, egészség, zöld utak. Rengeteg klub alakult, amiből sok megmaradt, vagy átalakult. Nagyon érdekes, hogy még ennyi év után is sokakra nyugodtan ráírhatok, kereshetjük egymást, ha bármi adódik, mindig segítő kezekre találunk egymásban. Tehát abszolút születtek együttműködések, kapcsolódások, amelyek túlmutatnak a fórumon. Ez az erőssége a Mamaminak szemben a mai közösségi felületekkel szemben is. Mélyebb és követhetőbb, de ugyanakkor kevésbé fedi fel az életünk privát tereit. Itt nincs nyílt profil, nincsenek képek és információk a személyes dolgokról, sokkal árnyaltabb és jóval kevésbé veszélyes terep. Biztonságban beszélgethetünk, akár teljes anonimitásban.

Kata: Nagyon sok mindent adott a Mamami, ez volt az a hely, ahol minden kérdésemre választ kaptam. Ha szerettem volna kérdeztem, de azzal is bőven minden infót megkaptam, ha csak olvastam. Első fiam születése előtt ez volt az a hely, ami sok segítséget nyújtott. Nagyon sok ismerősöm van a fórumról, sok olyan anyuka, akinek az „igazi” neve nem is biztosan maradt meg, de a Mamamis nicknevét nem lehet elfelejteni. Sok olyan édesanya, család, akiknél az első baba óta sok minden megváltozott, de egy mamamis összemosolygás a mai napig megmaradt. A mostani munkahelyemet, a Mamamiboltot is a fórumnak köszönhetem. (És az egész onnan indult, hogy 10 éve (!) megláttam egy édesanyát, aki a kislányára egy nagyon cuki mosható pelenkát adott egy bábszínházi programon. Megkérdezem, mi is ez, és így, általa kerültem a Mamamira.)

Maja: Bár nem régóta vagyok jelen ebben a történetben, mégis ismeretlen ismerősként érzem magam a mamamik világában. Végre sok-sok olyan anyuka beszélgetését olvashatom, akik hasonlóan gondolkodnak a gyermekeinkkel való kapcsolódásról. Érdekes, hogy nekem előbb lettek ismerőseim anyukák, akik a fórum indulásakor is jelen voltak, minthogy regisztráltam volna. Hálás vagyok a velük való támogató kapcsolatért és hálás vagyok azért is, hogy megmutatták nekem a mamami fórum támogató közösségét.

Miért éreztétek időszerűnek, hogy megújuljon ez az oldal?

Mariann: Nagyon régi terv, igazából sosem szűnt meg, most is él, de a technikai megújulás nehézségei egy időre visszavetettek bennünket. Egy ekkora beszélgetés mennyisséggel rendelkező oldal kezelése nem volt egyszerű néhány kisgyermekes anyukának. Gyerekeink picik voltak, egyre többen, a mamami boltot is vittük, így egyszerűen kapacitáshiányból adódott a projekt elhúzódása. Mostanra elérkezett az ideje. Nagyon hiányzott a főoldal összefogása, de végre elkészült és nagyon sok tervünk van vele! Maga a beszélgetős fórum rész is egy nagyobb technikai ugrás miatt megakadt, ezeket is kiküszöböltük végre.

Kata: A mai fiataloknak, leendő családosoknak is szükségük lenne egy olyan virtuális helyre, ahol valódi emberek beszélnek valódi dolgokról, de az is nagyon fontos, hogy ne hagyjuk veszni az ott felhalmozott sok-sok tudást, legyen szó a babavárásról, a mosható pelenkáról, a hordozásról, vagy épp a konyhakertről, kutyasétáltatásról, bármilyen apró-cseprő kérdésről.

Maja: Maricával, a Születés Hete Debrecen rendezvényein ismerkedtem meg pár éve. Először, mint kismama vettem részt a rendezvényen, majd később, önkéntesként részt vehettem a szervezésben is. Óriási élmény volt számomra akkor ez a munka. A gyermekeink melletti sok munka a rendezvénnyel olyan könnyeden és jól ment. Úgy hiszem megvolt közöttünk az a láthatatlan kapocs, ami mára sem múlt el, hiszen abból az akkori szervező csapatból többen is küldetésünknek érezzük az anyukák, családok támogatását a várandósság alatt, után. Ez a küldetéstudat annyira együtt rezgett, hogy minden egyéb teendőnk mellett elkezdtük feldolgozni azt az óriási mennyiségű tudást, ami a fórumon az évek alatt összegyűlt. Ez indult el, amit most láttok még csak a kezdet.

Mit tud adni ma egy ilyen fórum? Miben más, mint egy facebook csoport például?

Marica: Ez a kérdés sokszor felmerül, és nagyon alapvető különbségek vannak. Sokkal anonímabb, védettebb tér. Másrészről az ott levő sok-sok támogató hozzászólás, információ kereshető, így az anyák a témákra keresve a google keresőből is rátalálhatnak arra a topikra, ahol támogatásra van szükségük csupán olvasással elérhető, nem kell feltétlenül belépni sem. Ez nagy különbség a fb csoportokhoz képest. Emiatt értékálló az egymásnak a fórumon adott támogatás. Nagyon fontos, hogy a családok rátaláljanak hiteles információkra, támogató tanácsokra, egymás erősítésére a szülés előtt, után, amikor nincs feltétlenül meg az az otthoni támogató élő közösség már, mint korábban. A mamami egy különleges hely ilyen szempontból.

Számos jó ügy mellé állt a mamami közösség már.  Csináltunk a Lánchídon kendőláncot, szerveztünk tüntetést, Babahordozó heteket, rengeteg élő klub alakult országszerte és rászoruló családoknak segített a mamami fórum közössége.  Köszönet érte!

Kata: Ha az ember nem is aktív résztvevője, az információkhoz hozzáférhet. Annyi korlátozás van, hogy csak regisztrált tagok olvashatják egyes témáinkat, illetve bizonyos hozzászólás szükséges néhol. (Itt tudtok regisztrálni) Nagyon megnyugtató, hogy a mamami piactéren például ismert arcoktól vásárolhatunk. Talán én abban látom másnak, hogy a bizalom és épp a személyes ismeretség valahogy jobban megvan a fórumon, mint a fb-n. A topikok könnyen visszakereshetőek, a hozzászólások jól láthatóak, és átláthatóak.

Maja: Rengeteg tudást ad a válaszkész neveléssel kapcsolatban. Nincs olyan könyv, amiben ennyi valós tapasztalatról olvashatnak anyukák, apukák. Rengeteg beszélgetést lehet olvasni otthonszüléssel, szoptatással, hordozással, alvással altatással kapcsolatban. Vannak témák, amikről az évek alatt összegyűlt tapasztalatok alapján “kódexeket” is készítettek az anyukák. Biztonságos, támogató tér, ahol valós tapasztalatok által gazdagodhatunk, és erősödhetünk a mindennapjainkban. A Facebook csoportokhoz képest könnyebb az eligazodás, visszakereshetők a beszélgetések, így bármikor onnan folytathatjuk ahol abbahagytuk. Nekem vannak “személyes kedvenc” topikjaim, amikről alig várom, hogy szép lassan összefoglalókat írjak a Mamami oldalra.

Gyere nézz szét a beszélgetésekben, a Mamami fórumon!

Kapcsolódó cikkek