Főoldal Szül(et)ésSzülés és születés VBAC – Mi van a betűk mögött?

VBAC – Mi van a betűk mögött?

Hüvelyi szülés császármetszés után

by mamadmin

Magyarországon a teljes európai mezőnyt nézve is kiemelkedő arányban fordulnak elő a császármetszések. Egyes hazai szülészeteken a műtéttel végződő terhességek aránya az 55 százalékot is elérheti (forrás: NEAK).
Ilyen hatalmas számok mellett óriási szükség van arra, hogy megnézzük, pontosan milyen hatással van a beavatkozás a későbbi terhességekre nézve.

VBAC rövidítés, az angol Vaginal Birth After Cesarean kifejezésre, azaz a hüvelyi szülés császármetszés után.

A császármetszés óriási lehetőség a komplikációkkal végződő terhességek esetében a lehető legjobb kimenetel elérésére, baba és mama épségének megőrzésére. Elvitathatatlan tény azonban, hogy testileg, és sokszor lelkileg is nagyon megterhelő élmény az újdonsült édesanyák számára. Sokféle módon nehezítheti meg az első heteket, sokaknak pedig ettől hosszabb időn át tartó, átható és mély testi-lelki problémákat okoz.
Érthető, hogy ilyen helyzetben különösen, de még a legideálisabb traumák nélkül zajló műtétek után is felmerül a kérdés: ha egyszer császár volt, az innentől mindig császárt jelent?

Az egyszerű válasz a kérdésre: természetesen nem. A császármetszés utáni hüvelyi szülés a lehető legjobb, és legkisebb kockázatot hordozó lehetőség a legtöbb nő számára, akinek a megelőző szülése császármetszéssel végződött hiszen:

  • csökkenti a szövődmények kockázatát a jövőbeni szülések esetében (a második vagy harmadik császármetszés jelentősen fokozza a kockázatát a műtéti szövődményeknek, de például különböző lepénytapadási rendellenességeknek is)
  • könnyebb felépülést tesz lehetővé a hüvelyi szülés, ami egy-két tesóval a hátunk mögött nem elhanyagolható szempont
  • a császármetszés a hüvelyi szüléshez képest mindig nagyobb rizikót hordoz az anyára nézve
  • A vajúdás alatt az anyai szervezet olyan fontos hormonokat termel, amik a szülés után felelősek azért, hogy a babával való kötődés kialakulása meginduljon, és hogy a méh izomzata megfelelően összehúzódjon. A császármetszés esetén ezzel szemben 24 órás szeparációra (anya és a baba elválasztására) lehet számítani, és az aranyóra is általában meghiúsul.
  • Császármetszés után a felépülés egybeesik a gyermekágy időszakával, néha annál is hosszabb. Természetes szülést követően a baba ellátása, szoptatása jóval egyszerűbb.

A komplikált válasz az, hogy bár a nemzetközi ajánlások abba az irányba mutatnak, hogy az esetek túlnyomó többségében a hüvelyi szülés az ideális választás a megelőző császármetszés után, a hazai szülészeti rendszer gyakorta gördít akadályokat a VBAC-et tervező nők elé. Nem mindegyik intézményben érhető el egyformán ez a lehetőség, sok helyen ódzkodnak tőle az orvosok, és a hazai, defenzív szülészeti gyakorlat és alaphangulat sem feltétlenül kedvez a VBAC-nek.

Bár a nemzetközi gyakorlatban már régen nem állnak olyan mértékű akadályok a császármetszés utáni hüvelyi szülés útjában, mint amilyenekkel a magyar nők találkoznak, a helyzet itthon is javul. Egyre több kórház törekszik arra, hogy a császármetszést követő hüvelyi szülések megvalósulhassanak. Mindenképpen fontos, hogy ha te is szeretnéd, hogy a következő szülésed ne végződjön műtéttel, nagyon
korán, a terhességed elejétől beszélgess az orvosoddal, szülésznőddel, dúláddal arról, hogy milyen lehetőségeid vannak, és hogy a választott intézményben pontosan hogyan állnak ehhez a kérdéshez.

Részlet egy édesanyával készült interjúból a VBAC tapasztalatairól, melyet ITT olvasni teljes terjedelmében.

„Ez egy olyan folyamat, amihez nagyon nehéz tanácsot adni, talán nem is lehet így kívülről hozzátenni. Persze el lehet mondani, hogy nagyon hasznos, ha az ember sokat olvas a témával foglalkozó oldalakon, fórumokon, találkozik sok, tényeken alapuló információval és még több szüléstörténettel. És ha talál maga mellé társakat, hasonló édesanyákat, egy dúlát, támogató szakembereket, orvosokat, bábákat, akik segítik megtalálni az útját, végigkísérik őt, és támogató, védelmező kört vonnak köré. De a legfontosabb az az, ami benne zajlik, amit neki magának kell végigjárni, úgy, ahogy neki van rá szüksége, mert valószínűleg mindenkiben másképp születik meg a lényeg, hogy senki nem tudja nélküle vagy helyette végigcsinálni.”

Topik a Mamami fórumon: Császár után szülni (VBAC)

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.