Főoldal Szül(et)ésSzülés és születés Már ítélet is van róla, hogy az édesanyának joga van a csecsemőjével kapcsolatot tartani

Már ítélet is van róla, hogy az édesanyának joga van a csecsemőjével kapcsolatot tartani

by dalma

Precedens értékű ítélet született Magyarországon arról, hogy az újszülöttek indokolatlan és aránytalan szeparációja az édesanyától jogellenes.

Egyedülálló ítéletről számolt be a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért), ami az országos szinten, mindennapokban tapasztalható szülészeti erőszakkal és indokolatlan szeparációval kapcsolatos.

A TASZ egy édesanyát, Henit képviselte a bíróságon. Heni a harmadik gyermekét várta, és a 34. héten megindult a szülés. Heni és a férje rögtön kórházba mentek, ahol meg is született a kisbabájuk, Benjámin, aki fel is sírt.

A pár csupán néhány percig élvezhette ismételten a szülővé válásukat, az újszülöttet ugyanis néhány perccel később el is vitték, inkubátorba tették, az édesanyja pedig csupán naponta kétszer fél órát tölthetett vele.

„Gyakorlatilag körülbelül egy percet volt a mellkasomon. Éppen csak magamhoz tértem és elvitték”

– fogalmazott Heni.

Hiába kérték Heniék, hogy az édesanya ennél többet lehessen a csecsemőjével, ezt a kórházi személyzet a házirendre való hivatkozással rendre elutasította. Ekkor döntöttek úgy, hogy a saját felelősségükre és költségükre a Cerny Alapítvány segítségével átszállíttatják a kisbabát a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinikájára. Itt már egészen máshogy bántak velük, Heniék állandó testközelségben tarthatták a babát, nyoma nem volt az előző helyen tapasztalt korlátozásnak.

A TASZ kiemeli, hogy azt a traumát, amit az első napban történő elválasztás okozott, sem Heni, sem pedig Benjámin nem heverték ki.

Ez abban mutatkozott meg, hogy Benjámin a testvéreihez képest sokkal több figyelmet igényelt, 3 éves koráig is akár 8 alkalommal is felriadt éjszakánként. Az elalvás pedig szinte egyáltalán nem megy a kicsinek testi kontaktus nélkül.

A szeparációról, szülésélményekről mi is írtunk már, a szülészeti erőszakról és a rossz gyakorlatokról Iványi Anna szülésznő, a Másállapotot a Szülészetben! mozgalom aktivistája is több cikkben beszámolt már. Így tehát bátran kijelenthető, hogy a fenti történet nem egyedülálló, és a kórházakban az anya és az újszülött elválasztása mindennapos gyakorlat, főleg koraszülésnél. Sok családban okozott ez törést már, de kevesen terelték jogi útra sérelmüket.

Heni azonban úgy döntött, jogi lépéseket tesz, kitartásának és bátorságának köszönhetően pedig jogerős ítélet született arról, hogy az édesanyáknak kapcsolattartási joga van csecsemőjükkel, amit nem lehet indokolatlanul és aránytalanul korlátozni. 

Somló-Bakos Dalma

Kapcsolódó cikkeink:

Iványi Anna írásai:

Kapcsolódó cikkek