Főoldal Szül(et)ésSzülés és születés Légzés a szülés alatt – hatékony segítség

Légzés a szülés alatt – hatékony segítség

by mamadmin

Lélegezz!
Légzés a szülés alatt  – hatékony segítség

Légzés = életenergia (prána)

Ha meg akarunk nyugtatni valakit, azt mondjuk lélegezz mélyeket, fújd ki hosszan. A szülésnél az, hogy megőrizzük nyugalmunkat, kulcsfontosságú tud lenni. Sokat beszélünk arról, mennyire fontos a megfelelő légzés vajúdás és szülés alatt. Nem csak a szülésnél fontos, az egész életünkre hatással van, hogyan lélegzünk be és ki, hogyan áramlik az életenergia a testünkben. Fokozott stresszhelyzetek a szülésen kívül is bőven akadnak az életünkben, így megtanulni a helyes légzést, mint eszközt használni a szülés előtt, a szülés utáni életünkre is nagy hatással lesz.

Stressz, vagy félelem esetén a levegővétel gyorsabb, felületesebb, az izmok befeszülnek, adrenalin termelődik. Ha a szülésre vetítve nézzük, a félelem, az aggodalom, ami felmerül ellendolgozik az oxytocin termelésének, ami az úgynevezett szeretethormon, szükséges a szülés természetes folyamatához. A szüléshez, vajúdáshoz ellazult állapot, nyugalom, intimitás kell. Elengedés, ami a levegő hosszú elengedésével könnyebben elérhető.

A félelem vészhelyzetet jelez az agy számára, megzavarja a szülést. Adrenalin termelődik, a test azt az üzenetet kapja, hogy nem alkalmas a helyzet a szülésre. Ahhoz nyugalom kell.
A megfelelő légzéssel segíthetünk saját magunknak abban, hogy megnyugodjunk és a test el tudjon lazulni. Tekinthetünk úgy a légzésre, hogy egy mindig kéznél levő eszközre, amivel élni tudunk minden körülmények között, legyen az kórház, mentő, otthon.

  1. Érdemes még a várandósság elején elkezdeni a légzéssel foglalkozni. Első lépésben naponta pár percben figyelni a légzés ritmusát, folyamát, érzeteit. Furcsán hangozhat, de igazából egyszerű dologról van szó, mégsem könnyű. Lehunyt szemmel pár percen át kövesd figyelemmel a belégzések és a kilégzések áramlását. Figyeld a testi érzeteket, a levegő hőmérsékletét, ahogy érinti az orrcimpákat stb. Így könnyebb a figyelmet a légzésen tartani.
  2. A légzés lelassul, s már ennyi gyakorlat során is érezhető hogy oldódik a feszültség, ha fájdalom van jelen, csökken a fájdalomérzet.
  3. Ellazítja az izmokat a könnyed, mély be- és kilégzés, szülésnél a medence izmait ellazítva segíti a tágulást.
  4. A mély légzésekkel több oxigénhez jut a tested, a szerveid és a baba is.
  5. Ha a figyelmed a légzésen van, nem engedi az elmét másfelé vándorolni, így nem tudsz a félelmeidre figyelni, aggódni. Ha kizökkent valami és jön a félelem érzése, visszavinni a figyelmet a légzésre visszavezethet a nyugodt ritmusba, vissza a szülésbe.
  6. Nyugodt légzéssel a vajúdás, szülés fájdalma segítő fájdalommá, hullámmá alakul.
  7. Nem lehet kikerülni a gyakorlást. A helyes légzésnek, a légzésfigyelésnek a sajátoddá kell válnia, mert szülés alatt csak az a tudás jön elő, ami már mélyen a tied. Amit fejből kell csinálni, az nem jön automatikusan a szülés alatt, ez a tapasztalat. De a jó hír, hogy ez a tudás, tudatosság veled marad és segít később sok-sok élethelyzetben

Hol lehet légzéstechnikákat megtanulni várandósan?
Kismama jógán, Dúláktól, szülésfelkészítőkön

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.