Főoldal Szül(et)ésSzülés és születés Ki a születést kísérő dúla?

Ki a születést kísérő dúla?

by mamadmin

Dúla – segítő nőtárs kismamáknak

A dúla görög eredetű szó, segítő asszonytársat jelent. Saját szülési tapasztalattal rendelkező nő, barát, aki fizikai, érzelmi és informatív segítséget nyújt az anyának (és párjának is, ha igényli) a várandósság idején, a szülés alatt és után.

John Kennel és Marshall Klaus Dúlakönyvében a dúla fogalma: A dúla különleges szerepének megértéséhez meg kell különböztetnünk őt a szülés többi kísérőitől. A dúla nem orvos, nem nővér, nem szülésznő, és nem bába. Nincs képesítése arra, hogy bármilyen szakmai döntést hozzon. Érzelmi támogató környezetet biztosít az anya számára, és bátorítja, hogy saját testére hallgasson a vajúdás szakaszai során. Ina May Gaskin, amerikai bába (Alternatív Nobel díjas) is fontos szerepet tulajdonít a dúláknak: A dúla rendszerint, olyan nem egészségügyi végzettségű asszonytársi segítő, aki saját és más asszonyok szülésénél szerzett tapasztalatai alapján a vajúdó nőnek és családjának testi-lelki támaszt képes nyújtani a várandóság, szülés, és a gyermekágyas időszakában a család igényei szerint. Sheila Kitzinger kultúrantropológus szerint a természetes szülés egyik velejárója a folyamatos támogatás. Ez a személy érti és reagál arra, ahogy a nő érzi magát, bátorít és dicsér, az érintésével is vigasztal és csillapítja a fájdalmat, és segít ellazulni és a testével együtt dolgozni ahelyett, hogy ellenállna a méhösszehúzódások erejének. (Kitzinger, 2008, 198.o.) Szerinte fontos, hogy a dúla ne a kórház alkalmazottja legyen, mivel ezzel az intézmény nézeteit képviselné és nem azt, amit maga a dúlaság jelent.

A dúla megismerteti a szülőkkel a szülés menetét, miként kezeljék a fájdalmat, hogyan tudják megélni a szülésüket, informatív és érzelmi támogatást nyújt.
A dúla ismeri a szülő pár félelmeit, aggodalmait, így tud a szülés alatt hatékony segítő lenni.

Végig az anya mellett van a vajúdás és szülés alatt, érzelmileg támogat, bátorít, borogat, masszíroz, segít a szülők közti intimitás kialakításában, ha szükséges segít az apának ráhangolódni az anyára. Mindig figyelemben tartja a szülő pár igényeit. Még a várandósság alatt felkészíti a szülőket, hogy legyen idejük, anyává-apává érni.

A gyermekágyban segít a szoptatásban, a baba jeleinek értelmezésében, közösen feldolgozzák a szülésélményt.Támogatja, bátorítja az anyát, ebben az érzékeny időszakban, hogy magabiztosan lássa el a babáját. Besegíthet a kisebb ház körüli teendőkben.

Mit nem tesz a dúla?

Nem végez klinikai feladatokat, soha nem áll az anya és az apa közé, nem hoz döntéseket az anya helyett, nem kommunikál közvetlenül a kórházi személyzettel, nem látja el a babát, csak megmutatja az szülők hogyan tehetik.

Ki veheti igénybe a dúla segítségét?

Mindenki, aki úgy érzi, hogy erre a támogatási formára szüksége van.

Mindenhol lehet dúlával szülni?

Az 1998-ban életbe lépett egészségügyi törvény szerint: „A szülő nőnek joga van arra, hogy az általa megjelölt nagykorú személy a vajúdás és a szülés alatt folyamatosan vele lehessen,…” Eszerint minden kórházban van lehetőség a dúlával történő szüléskísérésre, de érdemes érdeklődni, hogy az adott intézmény engedi-e a dúla jelenlétét a szülésnél. Otthon szülés esetében is természetesen adott a lehetőség, a bába is ajánlhat dúlát, ha a környezetedben nincs.

Tapasztalatok dúlás szülések kapcsán:

Dr. Marshall Klaus gyermekgyógyász és neonatológus professzor vezette be a dúla-szolgálatot az Egyesült Államokban az 1980-as években. Több, mint kétezer megfigyelést végzett két csoporttal. Mindkét csoport komplikációmentes várandósságot követő, hagyományos szülészeti ellátást kapott. Az egyetlen különbség az volt, hogy az egyik csoportban dúla is jelen volt a szülésnél.

Eredmények: a dúla által is kísért szüléseknél a vajúdás időtartama 25%-kal lerövidült, a császármetszések száma 50%-kal csökkent, 40%-kal kevesebbszer kellett oxitocint, 30%-kal kevesebbszer fogót, fájdalomcsillapítást, 60%-kal kevesebbszer pedig epidurális érzéstelenítést használni, valamint gátmetszést végezni. Meglepő módon dúlák jelenlétében az apák is sokkal aktívabbak voltak, jobban bevonódtak a folyamatba.

A szülést követő első órákban ezek az anyák gyengédebbek voltak újszülöttjükkel, később kevesebb szoptatási gonddal küszködtek, kevésbé voltak aggodalmasak, s a gyermekágyi depresszió is ritkábban fordult elő körükben. Mindez azt mutatja, hogy minél több személyre szabott figyelmet és gondoskodást kap egy nő a vajúdás, szülés és a gyermekágy nagyon érzékeny időszaka alatt, annál természetesebben és könnyebben alakul ki a kötődése, a jó kapcsolata a babával, annál inkább érezheti kompetensnek magát. (Marshall H. Klaus, M.D.: Mothering the Mother; Addison-Wesley Publishing Company 1993)

Az apa jelenléte óriási támaszt és biztonságérzetet jelent a nőnek, és a családi kötődések kialakulása szempontjából is nagyon jó, ha együtt élik át a baba születését. Az apák azonban ritkán képesek a kompetens női támaszt biztosítani, hiszen aggódnak, nincs saját tapasztalatuk többnyire a szülésről, illetve nekik magukak is  szükségük lehet a dúlára, a megnyugtató jelenlétre, a kérdésekre adott pontos válaszokra, a bátorításra, az egészségügyi személyzettel való kommunikáció megértésére, segítésére. Az is előfordul, hogy a pár úgy dönt, hogy az apa nem lesz bent a szülésnél, azonban egyedül sem szeretne a nő maradni. Ekkor a legjobb választás lehet a dúla.

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.