Főoldal Szül(et)ésSzülés és születés Gyógyító VBAC, babára hangolódás – mit tud adni a hipnoszülés?

Gyógyító VBAC, babára hangolódás – mit tud adni a hipnoszülés?

by dalma

Utánanéztünk, miben tud segíteni és mire tanít a hipnoszülés. Röviden: technikák, amelyeket nem csupán vajúdás során, hanem a mindennapokban is érdemes alkalmazni.

A hipnoszülés alapgondolata szerint a gyermekszülés a női szervezet egészséges működése, a nők ösztönösen tudnak szülni, és az itt elsajátított technikák segítenek abban, hogy az ehhez szükséges velünk született képességeket minél inkább ki tudjuk használni. Az elsajátított technikáknak köszönhetően csökkenthető a fájdalom, a szorongás, azt azonban kár lenne hinni, hogy a hipnoszülés egyfajta csodaszer a teljes fájdalommentességre.

Jó tudni, hogy a módszer egyik kiindulási alapja az, hogy a szülőpár kompetens a szülésben. A pár így kevésbé érzi, hogy függenének egy kívülállótól, aki vagy ott van a szülésnél, vagy nem. Ez utóbbi különösen a mostani időkben nagyon fontos, amikor az egészségügyi törvény körüli módosítások rengeteg bizonytalanságot szülnek, többek között a szabad orvosválasztás korlátozása is élesbe lépett már egyes intézményekben.

A program filozófiája alapján nem lehet kizárni az orvosi beavatkozásokat, alapvetően egy együttműködő módszerről van szó, a “rutinszerű”, felesleges beavatkozásoknak viszont határozottan ellene van: a hipnoszülés oktatói azt mondják, ezek már a közös életük legelején aláaknázzák a család szerepének a fontosságát.

Az öt alappillér

A gyakorlatban egy tanfolyamon a kismamák (és a kísérőik) olyan fontos technikákat sajátítanak el, amelyeknek köszönhetően a vajúdás során a szülőpár megőrizheti nyugodtságát, magabiztosságát

Légzőgyakorlatok

A legtöbb szülésfelkészítőn elhangzik, mennyire hasznos lehet a légzőtechnika, ami segítheti a szülés menetét, de még a fájdalmakat is csökkentheti. A légzőgyakorlatok elsajátítása és alkalmazása pedig nem csupán a szülés közben lehet hasznos, hanem gyakorlatilag a későbbiek során is bármilyen (stressz)helyzetben “bevethető”.

Relaxáció

Amikor a relaxációt az anya tudatos viselkedésként választja a vajúdás során, azzal magát a szülés folyamatát, előrehaladását tudja támogatni. Nem mellesleg a közérzetre is remek hatással van, ha a relaxációt, ellazulást valaki a mindennapjaiba is be tudja építeni.

Mélyítő technikák

Sok olyan szülés zajlik a kórházakban, ahol a környezet kisebb-nagyobb mértékben bezavarhat a relaxiációba, az ellazult állapotba. Ha valaki kellően begyakorolta, hogyan merüljön mély relaxáltságba vagy a kísérő tudja, hogyan is támogassa azt, ezeket a zavaró tényezőket tudja kiszűrni, megszüntetni.

Vizualizáció 

Nagyon egyszerű technikáról van szó, akár tanfolyam nélkül is használható. Már az is egyfajta vizualizáció, amikor az ember anatómiai ábrákat néz meg arról, hogyan működik a szülés, vagy megnéz egy szülésvideót. Sok mindenhez közelebb lehet kerülni ennek köszönhetően: mi fontos, vagy mi nem fontos a szülésünkkel kapcsolatosan, vagy segíthet abban is, hogy az általunk választott szakembereknek kérdéseket tudjunk feltenni, vagy kéréseket tudjunk megfogalmazni.

Megerősítés

Nem mindegy, mit mondunk magunknak a szülésről. Sőt, általában a testünk működéséről. Mélyen gyökerező hiedelmeink formálják azt, hogy milyen mondatok jönnek ki a szánkon, vagy gondolati síkon miket mondunk magunknak (például: könnyű szülésre koncentrálok). Az is hat ránk, hogy a környezetünk milyen üzenetekkel vesz körül, mit mond rólunk, a testünkről, a szülésről.

A megerősítő technika egyik fontos üzenete, hogy vegyük körül magunkat pozitív emberekkel, üzenetekkel, pozitív képekkel. Ezek segítenek a legtöbbet, a legjobbat kihozni magunkból. Ha ezt elsajátítjuk, a mindennapokban is felvértezzük magunkat az önbizalomromboló gondolatokkal szemben.

Hipnoszülés a gyakorlatban

VBAC-re (császármetszés utáni hüvelyi szülés – a szerző megjegyzése) készülve tanultam a technikát” – mondta kérdésünkre Kertész Tamara, aki a hipnoszülést alkalmazva hozta világra második gyermekét. “Nekem, mint egyébként a legtöbb anyának, a második babánál lett meg az igényem arra, hogy teljes mértékben tudatosan készüljek a szülésre. Az én preferenciáim a beavatkozásmentes/háborítatlan szülés irányába mutatnak és ebbe a keretbe nagyon beleillett. Maga a technika is, de főleg a szemléletmód, amit a könyv (és gondolom azt ezt képviselő tanfolyamok is) átad. Korábbról is ismertem relaxációs technikákat, erre a tudásra is építhettem, illetve magas értékű a hipnábilitásom” – tette hozzá arra a kérdésre, hogy mi vezette el a hipnoszülésig. Azt mondta, célja a gyakorlás és az aköré épülő szertartás, a folyamatos kapcsolódás a babával, a testtudatosság, a magabiztossága (ki)fejlesztése volt. “Természetesen nagyon vonzó, ahogyan átkeretezi a fájdalmat, a fájdalomról alkotott képet. A fájdalommentes babakilélegzős szülést nem tartottam reális célnak, de a stresszoldást és a fent leírtakat igen” – tette hozzá.

Az édesanya segített eloszlatni az egyik leggyakrabban felmerülő tévhitet is, miszerint a technika elsajátítása és alkalmazása fájdalommentessé teheti a szülést. “Nem árulok zsákbamacskát, azért elég jól kivehetően éreztem a fájásokat. Csak teljesen másképp gondolkodtam róluk. Minden más abszolút bejött. A napi rendszeres relaxáció/meditáció akárkire jó hatással van. Egy kismamának pedig szerintem elengedhetetlen (én az első covid hullám végén szültem, ott főleg szükség volt a belső stabilitásra). Énidő, kapcsolódás a babával, stresszoldás, tudatosság a testemmel, a babámmal, a szülésemmel kapcsolatosan… Ez mind bejött.” Véleménye szerint önmagában az, hogy valaki napi 1-2x 20-30 percet arra fordít, hogy saját magát lelazítsa, kiürítse a tudatát, nyugodtan feküdjön és a légzésére figyeljen, rengeteget számít. A szülésére visszagondolva így fogalmaz: “nagyon jó volt. Egy igazi gyógyító VBAC”.

Egy másik, általunk megkérdezett édesanya, Molnár Alexandra már az első szülése előtt részt vett egy tanfolyamon. “Nagyon vonzónak találtam az ezt a módszert alkalmazó édesanyák szüléstörténeteit. Azt láttam a történetekből, hogy bárhogyan is végződött a szülés (háborítatlan szülés, vagy életmentő császármetszés), az édesanyák könnyebben meg tudták élni a folyamatokat pozitívan. Én is vágytam a tudatos várandósságra és szülésre. Szerettem volna testileg és lelkileg is felkészülni, amennyire lehet.” Mint mondja, arra készült, hogy fájdalomcsillapítás és lehetőleg beavatkozás nélkül szüljön, kizárva a félelmeket, a babára hangolódva.

“A rendszeresen végzett meditációs, vizualizációs feladatok, pozitív megerősítések, babára hangolódás és a sok olyan meditáció, amikor lepakoljuk a félelmeinket, a szégyenérzést, rossz emlékeket, amelyek gátolhatnak minket, mind önbizalmat és magabiztosságot adtak. Bíztam magamban, a testemben, hogy meg tudom csinálni, bíztam a babámbam, hogy ő is meg tudja csinálni. Támogattam őt abban, hogy biztonságban lesz és érezni fogom minden mozdulatát. Bíztam abban, hogy szép élmény lesz mindkettőnk számára. A szülés szerintem gyorsan és intenzíven zajlott. Át tudtam magam adni a ‘hullámoknak’, nem volt elakadás. Tudatosan pedig semmilyen módszert nem alkalmaztam a szülés alatt” – fogalmazott.

Nem árt tudni, hogy maga a hipnoszülés sokkal inkább a folyamatra, nem pedig az eredményre koncentrál, vagyis ebben lehetetlenség kudarcot vallani. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mindig van valami, amit tudunk tenni magunkért: bármikor nyúlhatunk a lélegzéshez, egy biztató szóhoz, vagy mondjuk egy pozitív vizualizációhoz. Ezeket nem csak a természetes szülés, hanem egy császármetszés során is lehet (sőt: érdemes) alkalmazni.

Hipnoszüléssel foglalkozó fórumunkban további izgalmas dolgokat olvashatsz, ha szeretnél tudatosan felkészülni a várandósság időszakára és a szülésre, nézz szét könyvkínálatunkban!

Somló-Bakos Dalma

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.