Főoldal Szül(et)ésSzülés és születés A vajúdás első jelei

A vajúdás első jelei

by dalma

Amikor az első (vagy a többedik) gyermekünket várjuk, hónapokon át készülünk a nagy pillanatra, a szülésre. Amivel kapcsolatban persze természetes, hogy rengeteg kérdés felmerül (nem csak első gyermeknél), az egyik többnyire ez szokott lenni: honnan tudom, hogy itt az idő? Honnan ismerem fel a vajúdást? Erre kerestük nektek a választ.

Számos jel utalhat arra, hogy elkezdődött a vajúdás:

  • összehúzódások
  • a nyákdugó távozása
  • hátfájás
  • gyakori vécézési inger, de az enyhe hasmenés sem ritka, sőt, teljesen normális
  • elfolyik a magzatvíz.

Azt azonban jó tudni, hogy a vajúdás korai (látens) szakasza elég sokáig is elhúzódhat, órákig, sőt, akár napokig is. Ekkor puhul meg a méhnyak, a méh megfeszülésének, majd ellazulásának a hatására. A nők egy része ezeket a kontrakciókat a menstruációs fájdalmakhoz szokta hasonlítani, akad, aki a combjában érez tompa fájdalmakat. Fontos megjegyezni, hogy ezeket az összehúzódásokat ne keverjük most össze a Braxton Hicks összehúzódásokkal: ez utóbbiak általában fájdalommentesek, és jellemzően a várandósság végéhez közeledve szokták tapasztalni a kismamák.

Ebben a látens szakaszban egyébként a várandós nő még sokszor tud haladni a mindennapi teendőivel. Van, aki ilyenkor áll neki palacsintát sütni, van, aki egy kellemes, rövid sétára még elmegy a párjával. De akad, aki már otthon marad, ebédel egy jót, összebújva filmezik a kedvesével, esetleg vesz egy kellemes zuhanyt, talán még hajat is mos.

A korai vajúdás szakaszában a kontrakciók legfeljebb ötpercenként, vagy annál ritkábban jelentkeznek, és nem tartanak még egy teljes percig sem.

Ilyenkor jót tud tenni egy laza séta (de csakis akkor, ha jólesik, erőltetni semmiképp sem szabad), illetve már most érdemes odafigyelni a folyadékbevitelre! A víz a legjobb, de az izotóniás vagy sportitalokat is szokták ajánlani, ezek ugyanis segítenek megfelelő mederben tartani a nő energiaszintjét.

Ha kívánod, akkor nyugodtan falatozzál, illetve ha bármilyen relaxációs vagy légzőgyakorlattal készültél a vajúdásodra, ezeket most érdemes elővenni, ugyanis ha erőteljesebbek és fájdalmasabbak lesznek a kontrakciók, nem biztos, hogy magadtól fel fogod tudni idézni őket.

Ami még fontos, maradj nyugodt, gyűjtsd az erődet! Persze kívülről könnyű ilyen tanácsokat osztogatni, főleg tudva, hogy a vajúdás első jeleinek a megjelenésekor sokan lesznek izgatottak, hogy itt az idő! Akadnak, akikben most tudatosul, hogy milyen kemény út áll előttük, és ez félelemmel töltheti el őket.

Noll Andrea Nandu például így fogalmaz a Vajúdástámogatás mindenkinek című könyvében: “Ez az időszak az akkumulátorok feltöltésének ideje… Mivel előre sosem tudhatjuk, hogy az adott szülésnek milyen lesz a dinamikája, én azt szoktam javasolni, hogy a szülőpár a vajúdás elején lélekben is és az energiával való gazdálkodás terén is inkább maratonfutásra, mint sprintre készüljön, és ha netán utóbb kiderül, hogy a látencia szak csak rövid ideig tartott, akkor legfeljebb kellemesen csalódunk. Ezzel szemben ha valóban maratoni hosszúságú lesz a korai vajúdás, akkor a beavatkozásmentes szülés sikere áll vagy bukik azon, hogy az anya jól beosztja-e at erejét, marad-e elég addigra, mire igazán szükség lesz rá, vagy nem marad, mert elfecsérelte a korai kontrakciók során.”

A legtöbb, amit ilyenkor az anyáért tehetünk, az az, hogy segítünk neki ellazulni, pihenni.

Somló-Bakos Dalma

Gyertek beszélgetni a Mamami Fórumra vajúdásról, szülésről!

!KÖNYVAJÁNLÓ! Noll Andrea Nandu holisztikus bába ismereteinek és gyakorlati készségeinek nagy részét az Egyesült Államok mexikói határvidékén, egy kizárólag bábák által működtetett születésközpontban sajátította el, ahol a szülés körüli segítségnyújtás modern eszköztárát a hagyományos bábaság generációkon át bevált vajúdástámogató technikái is gazdagították, amelyek puszta kézzel és sok szeretettel olykor csodákra képesek. A szerző és hiánypótló kötetének célja, hogy a szülés körüli segítő jelenlét mikéntje újra az általános műveltség részévé váljon, erősítve a bizalmat a nők veleszületett életadó képességében és a természet bölcsességében. A könyvet itt is eléred.

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.