Főoldal Szül(et)ésSzülés és születés Ambuláns szülés

Ambuláns szülés

Interjú Ferenczi Gabi dúla- és perinatális szaktanácsadóval

by maja

A Mamami fórumon több topik alatt már 2008 óta beszélget sok-sok édesanya az ambuláns szülés lehetőségéről. A legtöbb esetben azért szeretnék igénybe venni ezt a lehetőséget a várandósok, mert vagy több kisebb gyerkőc is várta őket haza, vagy az előző szüléseket követően traumatikus élményekkel tértek haza a gyermekágyas osztályról.

Szerettünk volna utánajárni, hogy mi a mai helyzet Magyarországon az ambuláns szüléssel kapcsolatban és történt-e változás az utóbbi években. Nem szeretném előrevetíteni az interjúban elhangzottakat, de az igazság sajnos mégiscsak az, hogy olyan olvasni ezeket a fórumos beszélgetéseket, mintha nem is telt volna el 12 év a beszélgetések kezdete óta. Mintha ma is ugyanazokba az akadályokba ütközne ez a kérés.

Ferenczi Gabi dúla és perinatális szaktanácsadó segítségével próbáltuk feltérképezni a mai helyzetet.

Mamami: Segíts nekünk, pontosan mi is az ambuláns szülés?

Ferenczi Gabi: Az ambuláns szülést korai hazatérésként is értelmezhetjük. Akkor beszélünk erről, ha a szülés a kórházban zajlik le, de az édesanya és kisbabája 24 órán belül elhagyja az intézményt. Az ambuláns szülés akkor tud megvalósulni, ha maga a szülés komplikációmentes volt, az anyának és a babának sincs szüksége semmilyen orvosi beavatkozásra és szigorú megfigyelésre sem.

Mamami: Tapasztalataid szerint van erre ma lehetőség?

Ferenczi Gabi: Ez egy izgalmasabb kérdés. Igazából jelenleg nincs érvényben olyan jogszabály, ami az ambuláns szülést szabályozná. 2017-ben ugyan elkészült egy rendelet tervezet, akkoriban volt is ennek visszhangja, sok érv hangzott el mellette és ellene is. Végül ezt nem fogadták el, és nem történt változás. Ez egy rendezetlen terület. Ez nem azt jelenti, hogy tilos az ambuláns szülés, viszont azt sem, hogy törvényileg szabályozott út.

Ingoványos a talaj ezen a területen is. Nincsenek egységes irányelvek, egységes eljárások, a jogszabály kereteit próbálja mindenki a saját igényei szerint tologatni. Amivel mégis tudnak élni azok a nők, akik a szülésük után hamar szeretnének visszatérni otthonukba a családjukhoz, az az 1997-es Egészségügyi törtvény által garantált joguk. Ebben a törvényben vannak rögzítve betegjogok is, amelybe beletartozik – többek között – az önrendelkezés illetve az intézmény elhagyására vonatkozó jog garantálása. Erre hivatkozva tudnak az anyák hazamenni. Egyetlen esetben nem érvényes ez a szabály, mégpedig akkor, ha saját vagy mások egészségét veszélyeztetné azzal, ha elhagyja az intézményt.

Összegezve, a kérdésre a válasz, hogy van lehetőség ambuláns szülésre, de nem könnyű élni vele. Ami az igazi nehézséget adja, hogy sok esetben megengedik, hogy az anya saját felelősségére távozzon, de mindenféle „veszélyeztetésre” hivatkozva nem engedik, hogy a babájukat magukkal vigyék. Ebben az esetben viszont pont az a cél nem tud megvalósulni, hogy az édesanya és babája már az első napokat is együtt töltse a családja körében.

Mamami: Véleményed, tapasztalatod szerint miért és milyen okokkal nem engedik haza a babákat?

Ferenczi Gabi: Alapvetően egészségügyi okokra szoktak hivatkozni, de sajnos gyakran fordul elő érzelmi nyomás is. Előfordul, hogy gyermekvédelemmel is fenyegetőznek vagy elhangozhatnak olyan mondatok is, hogy az anya a korai hazatéréssel veszélyezteti a babáját. Olyan történeteket azonban ismerek, ahol a nagyon felkészült szülők azután közlik távozási a szándékukat, amikor már legalább egyszer mások füle hallatára is elhangzik, hogy a baba jól van és/vagy erről írásos dukomentáció is születik. Mások arról számolnak be, hogy sikerült olyan bizalmi kapcsolatba kerülni orvosaikkal, amiben ez az igényük meghallgatásra talált.

Mamami: Hogy lehet ezt elképzelni a gyakorlatban? Van az Eü. törvény és van az ambuláns szülés. De a fent elhangzottak szerint jobb, ha nem mondjuk, hogy erre készülünk? Ellenben, mikor kezünkben a babánk, elhangzik, hogy jól van és csak akkor közöljük, hogy mi most szeretnénk hazamenni együtt?

Ferenczi Gabi: Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni, akkor igen, erről van szó. Ez így nagyon egyszerűen hangzik, de a helyzet sokkal árnyaltabb ennél.  Sok függ az intézménytől és az adott szakembertől is, aki jelen van. Van ahol együttműködőbbek és van, ahol ettől teljesen elzárkóznak. Érdemes mindenek előtt tapogatózni a helyi viszonyokat illetően. Ami segítség lehet azoknak, akik ambuláns szülésre készülnek, hogy vannak feltételei a biztonságos hazatérésnek is és amennyiben ezeket a jelenlévők garantálva látják, egyszerűbb lehet az intézmény elhagyása.

Mamami: Mik ezek a feltételek?

Ferenci Gabi: A technikai oldalát ha nézzük, az intézményben a PKU teszt elkészítése és a BCG oltás szokott megtörténni. Ha a szülők tudják igazolni, hogy ez hogyan, milyen módon tud megvalósulni, az már egy könnyebbség a döntés szempontjából. A PKU teszt nehezebb kivitelezés szempontjából, mert azt 48-72 órás időintervallumban szokták elvégezni. A BCG oltásnál nincs megkötés, és jóval tágabb az időkapu is. Azt szakrendelésen is vagy a hat hetes kontrollon is meg tudja kapni a kisbaba.

Látnunk kell azonban, hogy sokszor okoz nehézséget neonatológus szakorvost találni. Nem véletlen, hogy nagy az átfedés az otthonszülés és az ambuláns szülésnél tevékenykedő szakorvosok között.

A technikai feltételeken túl pedig mindenképpen megjegyezném, hogy nagyon fontos a jól felkészült szülőpár.

Mamami: Neked van tapasztalatod ambuláns szüléssel kapcsolatban?

Ferenczi Gabi: Kicsit távolabbról indítom a választ. Ma annak, hogy valaki 72 órán keresztül fekvő betegként legyen a szülést követően az intézményekben, nem egészségügyi, hanem finanszírozási okai vannak. Az OEP ugyanis a 72 órás bent tartózkodást követően téríti meg a költségeket. Mi sem bizonyítja jobban a fenti állítást, mint hogy a jelenlegi vírushelyzetben 48 órára csökkent a bent tartózkodás ideje, ám a babák nem tűnnek veszélyeztetettebbeknek.

A finanszírozáshoz jön hozzá, hogy sajnos nagyon változó az egyes intézményeken belül is az ambuláns szüléshez való hozzáállás. Van, aki támogatja és van, aki azon a véleményen van, hogy a 72 óra is kevés és még szorosabb megfigyelésre lenne szükség.

Ezekre rávilágítva azt a tapasztalatot tudom megosztani, hogy volt olyan család dúlatársaim körében, aki megpróbálkozott az ambuláns szüléssel. Volt orvosuk, aki igazolta, hogy ellátja a babát az otthonukban, a szülés is komplikációmentes volt, jól volt a baba és a mama is. Viszont nem tudták megerősíteni, hogy a PKU szűrést ki fogja elvégezni, így nem mehettek haza a kórházból.  

Tapasztalatom szerint sok függ attól, hogy ki van ügyeletben, az anyának hanyadik gyermeke született, milyen kapcsolatai vannak a szülőknek. Szóval elég zavaros, de sajnos kijelenthető, hogy semmilyen módon nem nőközpontú, mert a nő szándéka és szükséglete – finoman szólva – nem kap kellő súlyt  a döntéshozatalban.

Mamami: Meglátásod szerint miért választják a nők, családok az ambuláns szülést?

Ferenczi Gabi: Többféle indok is lehet, nem lehet mindet felsorolni, de hirtelen kettő jut eszembe. Az egyik klasszikusan az, amikor valaki otthonszülést szeretne, de valamilyen nehézség miatt a rendelet nem engedi, hogy otthon szüljön.

A másik ilyen tipikus eset, amikor a többedik gyermek születik a családba. Az anyák nem szeretnék a többi gyermeküket napokra magukra hagyni, emellett sokkal-sokkal érzékenyebb élmény a testvéreknek is az otthonukban megismerkedni a testvérükkel és már az első napokat is együtt tölteni vele. Elég kiábrándító lehet a kicsiknek a kórházi folyosón, idegen környezetben, idegen emberekkel körülvéve ismerkedni a kistesóval.                        

Emellett más előnye is van az ambuláns szülésnek. Akármilyen szuperül legyen felszerelve, a kórházban nem lehet jól pihenni, hiszen ott menetrend van, ami nem tud az anya igényeihez alkalmazkodni és sajnos nem tud reagálni az anya-baba páros éppen alakuló ritmusára.

Dúlaként sokszor hallom azt az anyáktól, hogy a szülés elfogadható volt, de a csecsemőosztály traumatikus. Előfordul, hogy nagyobb megpróbáltatás, mint maga a szülés.

Mások szerint viszont kifejezetten előnyös az anyának az a két-három nap, mert itt kipihenheti magát.

Mamami: Hogyan lehet úgy pihenni, ha elviszik a kisbabát? De ha a rooming-in biztosított is, ahogy te is említetted, van egy meghatározott rend, vizit, takarítás stb., mennyire biztosított így a regenerálódás?

Véleményem szerint az, ha a baba a csecsemőosztályon van, az anya meg a gyermekágyas osztályon, egymástól szeparálva ez önmagában sárba tiprása az anya-baba egységnek és a szoptatásbarát indulásnak. Ez nem az, amire a baba és a mama vágyik vagy adott esetben amire szüksége van, szembe megy az élettani folyamatokkal.

A rooming-in szerencsésebb helyzet, mert legalább az anya és a kisbabája együtt vannak, de sajnos akkor sem biztosított az, hogy olyan odafigyeléssel legyen körülöttük valaki, mint ahogyan egy anya körül ott tud lenni a családja. Ha nincs is túlterhelve egy intézmény akkor is látjuk, hogy sok-sok nőt kell ellátnia egyetlen szakszemélynek, ápolónak, csecsemős nővérnek. Egyszerűen nem tudja azt az odafigyelést kapni, mint a saját otthonában (legtöbb esetben).

Több nyugati országban van arra gyakorlat, – természetesen szabályozva – hogy  az anya és a baba a szülést követően 6 óra múlva elhagyhatja az intézményt. Országonként változó, de minden esetben van olyan szakember, aki a következő hetekben követi és segítik az anyát. Ezt azért fontos kihangosítani, mert az ambuláns szülés is csak akkor tud egy jó alternatíva lenni, ha valóban biztosított otthon az anyának a pihenése és támogatása, mert ha hazamegy és az újszülött mellett például a többi gyermekéről is neki kell gondoskodnia, akkor nagyon megfontolandó két nap a gyermekágyas osztályon.

Összegezve az elhangzottakat, az ambuláns szülés és az intézményben maradás mellett is vannak érvek és ellenérvek, de a lényeg itt is az, hogy az anyának legyen választása. Ha haza tudnak menni, az nagyon tudja hangolni az egész család életét. Ebben az esetben a szeparáció nem kérdés többé, nem bontja meg semmi az anya és baba egységét, illetve hamarabb tud újra egyesülni és újra rendeződni a család.

Mamami: A fentieket végiggondolva elmondható, hogy az ambuláns szülés anya- és bababarátabb formája a szülésnek?

Ferenczi Gabi: Ha valóban van szaksegítség az anya körül, akkor igen. Ahol ugyanúgy gondoskodnak róla, mint ahogyan ő a babájáról. Ideális esetben a gyermekágyat így lenne jó megélnie minden édesanyának.

Az otthonszülésnél ez alap, mert a bábák elrendezik a szülés körüli teendőket is, így például a neonatológus és gyermekorvosi vizsgálat is bele van építve a bábai szolgáltatásba. Erre a praxisoknak van protokollja. Az anyát és a babát folyamatosan egységként tekintik a szülést követően is, és mindkettőjükön rajta tartják a szemüket.

Azt azért még szeretném kihangosítani, hogy az ambuláns szülés olyan gyakorlat lehetne, ami sokkal költséghatékonyabb is. A családok újraindulását pedig nagyon meg tudná támogatni, hiszen fontos a baba, a mama, az apa és a testvérek számára is. Fontos lenne, hogy erre legyen figyelem, hiszen nem csak anya és baba születik, hanem egy család is.

A Mamami Fórumon ezen topikokban tovább olvashatunk a témában:
Ambuláns szülés
Ambulánsan szültem, elmesélem
Nem otthon szülni, de amint lehet, hazamenni

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.