Főoldal Szül(et)ésSzülés és születés A legjobb pózok vajúdáshoz

A legjobb pózok vajúdáshoz

by dalma

A vajúdás során nincs jó vagy rossz pozíció. Hallgass a testedre, kísérletezz a különböző pozíciókkal, és válaszd ki azt, amelyikben az adott pillanatban a legjobban érzed magad, amelyikbe a legjobban bele tudod engedni a kontrakcióidat.

Amikor a filmeken szülést látunk, a nők általában a kórházi ágyon, a hátukon fekszenek. De a legtöbb nő sokat mozog vajúdás közben, változtatja egyre a testhelyzetét a szülés előrehaladtával.

A szabad testhelyzet változtatása segít az összehúzódások okozta fájdalmak elviselésében, növeli a vajúdási időszak lerövidülésének az esélyét, illetve nyomja lefelé a babát, valamint segít abban, hogy végül megtaláld a kitolási szakaszhoz az ideális pózt.

Mindenki más, ezért mindenkinek más jön be. Van, aki sétál, van aki guggol. Így nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy mi a nagybetűs legjobb vajúdós póz, viszont tudunk ajánlani több olyan pozíciót, amelyek közül nagy valószínűséggel lesz, ami beválik.

Szabad mozgás

A vajúdással a legjobban úgy lehet megbirkózni, ha szabadon váltogathatod a pózokat. Előfordulhat, hogy ami 10 perccel ezelőtt még működött, most nem esik jól és valami újat kell kitalálnod.

Valószínűleg a hanyatt fekvés lesz a legkényelmetlenebb, megnehezíti a baba számára az utat. Sajnos a hazai kórházakban még mindig sokszor ezt a pozíciót erőltetik a vajúdó nőkre. Érdekességképp a skót közegészségügy a honlapján ezzel kapcsolatban úgy fogalmaz, hogy “nem valószínű, hogy a szülésznő ezt javasolja” a nő számára.

Amikor tudsz, akkor inkább pihenj, feküdj az oldaladra, amikor pedig szükségét érzed, ezeket érdemes kipróbálnod:

  • sétálás, álldogálás
  • térdelés – az összehúzódások között előrehajolva pihenhetsz
  • ülés – széken, párnán, babzsákon, vajúdólabdán. Ez utóbbi különösen kellemes tud lenni, ráadásul olyan pihentető pozíció, amiben a ringató mozgások segíthetnek enyhíteni a hátfájást, és támogatják a szülés előrehaladását. Ne feledd, ha a vajúdás kezd lelassulni, győződj meg arról, hogy a labda eléggé fel van-e pumpálva, és hogy a térded alacsonyabban van-e a csípődnél. A labdán való vajúdás segítheti a méhnyak tágulását és a baba beilleszkedését a szülőcsatornába.
  • a széken akár a háttámla felé fordulva is ülhetsz, ez segít a hátfájás enyhítésében, és egyúttal pihenhetsz is.
  • a félig ülő testhelyzetet sokan szokták választani
  • támaszkodj a párodra, a szülésznőre, a dúládra, a kísérődre, akár állásban, akár guggolva (ez a pozíció egyébként szélesre nyitja a medencét, és a gravitáció sokat segít majd a szülés során.)
  • ringatózzál – akár állva, akár négykézláb
  • vízben – a szülőmedencében lévő meleg víz hatékony fájdalomcsillapítási forma lehet.

A fenti pozíciók közül ráadásul több olyan is van, ami alatt a kísérőd egy kellemes masszázst is adhat, vagy csak simogathatja a hátadat. Ezek a mozdulatok elősegítik az endorfinok felszabadulását, amelyek a fájdalomcsillapításban játszanak fontos szerepet.

És még egy tipp a végére, hogyha nem tudsz szabadon vajúdni, és kőmetsző pózban kell megszülnöd a babádat: zárd össze a térdeidet, ezzel nagyobb teret biztosíthatsz a kisbabád számára, ugyanis hely szabadul fel a medencecsont kimenetében.

Somló-Bakos Dalma

Gyertek fórumunkra, beszélgessünk a vajúdásról, szülésről!

Kapcsolódó cikkünk:

A mágikus kendő ölelése és a vajúdástámogatás

Kapcsolódó cikkek