Főoldal Szül(et)ésOtthonszülés Otthon szülnék – de hogyan?

Otthon szülnék – de hogyan?

Gyakran ismételt kérdések az otthonszülésről

by mamadmin

Lukács Judit

Mikor és hogyan lehet otthon szülni? Ki van ott ilyenkor az anyával? Hogyan anyakönyvezik a gyereket, mikor kapja meg az újszülött a kötelező oltásokat?

Számtalan kérdés merül fel az intézményen kívüli szüléssel kapcsolatosan. Ma, 2020-ban egyre több család választja otthonukat szülésük helyszínéül.

Összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló kérdéseket és válaszokat az otthonszüléssel kapcsolatban.

Tényleg lehetséges otthon szülni? Ez legális?

2011-ben hatályba lépett az otthonszülést szabályozó rendelet, a 35/2011. (III. 21.) Korm. rendelet az intézeten kívüli szülés szakmai szabályairól, feltételeiről és kizáró okairól. A szabályozás szigorúan előírja a tárgyi és higiénés követelményeket, pontosan meghatározza a kizáró okokat, a váratlan helyzetekben szükséges intézkedéseket, továbbá az ezzel összefüggő személyi felelősséget. Illetve még rengeteg fontos kérdésre választ ad, mielőtt tovább olvasol, mindenképp nézd át, hidd el, a legtöbb kérdésre választ találsz benne!

De ki is az a bába?

A bába a Magyar Néprajzi Lexikon szerint a szülést segítő és gyermekágyas asszonyt, valamint az újszülöttet ápoló nő. Ma a bába tulajdonképpen ugyanaz, mint a kórházi szülésznő – felsőoktatásban végzett egészségügyi szakember, aki nem csupán a szülés kísérését, hanem a várandósgondozást és az utógondozást is végezheti.

Minden Magyarországon dolgozó független bába olyan felsőfokú végzettséggel rendelkezik, mint a kórházi szülésznők, a kórházi gyakorlat a képzésük részét képezi, de emellett éveken keresztül tanulnak bábatanoncként tapasztalt bábák mellett, hogy elsajátítsák azt a látásmódot és tudáskészletet, ami az intézményen kívüli szülések kíséréhez elengedhetetlen. Fontos továbbá, hogy a bába önálló döntési jogkörrel felruházott személy, aki teljes körű szakmai felelősséget vállal az általa kísért szülést illetően. Döntéseket hoz és ha szükséges, beavatkozásokat kezd meg, intézkedik az esetleges kórházba szállításról is.

Mi a különbség a dúla és a bába között?

A dúla segítő asszonytárs, aki érzelmi, fizikai és informatív támogatást nyújt az anyának, vagy akár a párjának is. Nem hozhat az anya helyett döntéseket, ellenben segítheti a döntéshez szükséges információk megszerzésében. A dúla jelenléte nem kötelező az intézményen kívüli szülésnél, pusztán lehetőség.

A bába szakképzett egészségügyi dolgozó, s ebben a minőségben felelősséggel tartozik az anyáért és a magzatért, illetve később az újszülöttért.

Kell dúla az otthonszüléshez?

Nem, a rendelet nem köti ki a dúla jelenlétét, csupán választható lehetőség.

Kinek kell ott lennie az intézeten kívüli szülésnél?

Röviden: az anyának, és két bábának. A többi kísérő opcionális, a szülő nőtől függ: ott lehet a párja, egy dúla, szülő, barátnő, stb. A rendelet így fogalmaz: “Minimális személyi feltétel a felelős személy, vagyis szülész-nőgyógyász szakorvos, vagy diplomás, legalább két éves szülőszobai gyakorlattal, ennek hiányában kétéves szakmai gyakorlattal és igazoltan legalább ötven szülésben való közreműködéssel rendelkező szülésznő jelenléte. Az ellátás helyszínén egyszerre két egészségügyi dolgozónak kell jelen lennie, s legkésőbb 24 órán belül gyermekgyógyásznak kell megvizsgálni az újszülöttet.”

Mikor lehet otthon szülni?

Otthonszülésre, más néven intézeten kívüli szülésre akkor kerülhet sor, ha a szövődménymentes várandósság a 37. és 41. hét közötti időszakban van (azaz a kiírt dátum előtt három héttel, és utána egy hétig), a magzat fekvése koponyavégű, illetve az édesanya az intézeten kívüli szülésről történő döntése időpontjában betöltötte a 18. életévét, de még nem múlt el 40 éves (a felső korhatár csak az első szülésnél él, többediknél már nincs ilyen megszorítás). Az édesanya legkésőbb a terhessége 36. hetéig dönthet úgy, hogy intézeten kívül szül, a terhesgondozásnak azonban a jelenleg működő rendszerben kell történnie.

Az intézeten kívüli szülést kizárja – többek között – az, ha az anya korábban császármetszéssel szült, a magzat válla elakadt, az anya lázas, beteg, vagy a magzat beteg, valamint ikerterhességnél. Nagyon fontos a háttérkórház szerepe. A háttérkórháznak olyan szülészeti-, és újszülött ellátást nyújtó, az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozott fekvőbeteg-gyógyintézetnek kell lennie, ahova az ellátást igénybe vevő nő és gyermeke a helyszínről húsz percen belül beszállítható.

És mi van, ha valami komplikáció történik szülés közben?

Szerencsére nagyon ritka az a vészhelyzet, ami egyik pillanatról a másikra következik be. Komplikáció előfordulhat kórházban is, és bár a bábák minden gyanújelre odafigyelnek, érdemes tisztázni: nincs arra garancia, hogy nem történik váratlan esemény – ez ugyanúgy érvényes kórházi szülésnél is. Azt érdemes tudni, hogy a bábáknak újszülött- és felnőtt újraéleesztésből kétévente vizsgázniuk kell, és többen csinálnak időről-időre vészhelyzet gyakorlatokat is.

Otthonszülésnél a helyszínen lévő bába szakértelmének köszönhetően már időben észleli az esetleges komplikáció első jeleit, így ha úgy látja, akkor nem húzza az időt, hanem azonnal intézkedik, hogy az anya minél előbb megkapja a szükséges kórházi ellátást. A rendelet nem véletlenül tesz egy olyan megkötést, hogy az intézményen kívüli szülés helyszínétől maximum 20 percre elérhetőnek kell lennie egy kórháznak. A hazai bábapraxisok kórházbaszállítási rátája 10 százalék körül van, és ezeknek az eseteknek a nagy része kifáradás és nem vészhelyzet miatt következik be.

Mit rejt a bábatáska?

A bábák felszereltségének szigorú szabályai vannak. Mindig visznek magukkal a szülés helyszínére doppler szívhanghallgatót, lélegeztető ballont, sztetoszkópot, oxigénpalackot, infúziót, valamint a gátvarráshoz szükséges eszközöket.

Hol tudom elérni a bábákat?

Összegyűjtöttük ITT a jelenleg Magyarországon aktív bábákat. Érdemes több bábával is felvenni a kapcsolatot.

Mit kell beszereznem, ha otthon akarok szülni?

Erről érdemes egyeztetni a bábával. Általában egyébként az alábbiakat szokták kérni: PVC fólia, ágybetét, hajtogatott papírvatta, háztartási papírvatta, dekubitusz lepedő, textilpelenkák, hősugárzó. A legtöbb bábapraxis rendelkezik kölcsönözhető (felfújható) medencével is, ha vízbenszülés a terv.

Mi lesz így az első vizsgálatokkal, a BCG oltással?

Az újszülött elsődleges vizsgálatát a bába végzi el, aki a szülést követő 3 órában felügyeli a baba állapotát. A K-vitamin első adagját már az első pár órában megkapja a baba, a szülést követő 24 órán belül pedig házhoz jön egy neonatológus (vagy legalább két éves neonatológiai gyakorlattal rendelkező gyermekgyógyász), aki elvégzi az első vizsgálatokat. Az újszülött ellátását ezután (ugyanúgy, mint a kórházi szülések után), a negyedik naptól házi gyermekorvos veszi át, és a védőnő is ugyanúgy látogatja a babát és az édesanyát.

A veleszületett anyagcsere-betegségek szűrővizsgálatainak elvégzésérő (ez a PKU), a levett vérminta megfelelő laboratóriumba szállíttatásáról és az eredmények értékelése kapcsán történő intézkedések megtételéről az egészségügyi szolgáltató, vagyis a bába gondoskodik.

Jogszabály szerint “A BCG-védőoltás beadásáról a jogszabályban meghatározott időtartamon belül a házi gyermekorvos gondoskodik”. Ez jelenleg úgy néz ki, hogy a gyermekorvos ad beutalót, az édesanya pedig ezzel a beutalóval, előre egyeztetett időpontban elviszi az újszülöttjét az illetékes kórházba, ahol a baba megkapja az oltást (lehetőleg az első 4 hétben).

A hallásvizsgálathoz a házi gyermekorvos ad beutalót, és azt 6 héten belül végzik el a területileg illetékes intézményben.

És akkor hogyan lesz anyakönyvezve a gyermek?

A bába a szülés után rengeteg papírt kitölt majd, amiket a szülést követő első munkanap el kell vinni az anyakönyvi hivatalba az anyakönyvvezetőnek. Ezután a baba ugyanúgy megkapja a lakcím- vagy a TAJ-kártyáját, mint az, aki kórházban született. Ehhez elegendő az apa.

Sőt, az esetleges ellátásoknak sem feltétele a kórházi szülés, így a CSED, GYED, GYES, anyasági támogatás, stb. ugyanúgy igénybe vehető, a bába kiadja az ezekhez szükséges igazolást.

Ez fizetős? Mennyi az annyi?

Jelenleg a TB nem támogatja az intézményen kívüli szülést, ezért ez egy fizetős szolgáltatás. Esetleg segítség lehet, hogyha van egészségpénztárad, ott a költségek 20 százalékát elszámolhatod és visszaigényelheted. Itt nincs elvárt hálapénz, mindent lepapíroztok, szerződésetek van, a bába pedig számlát ad.

A hazai árak között nincsenek nagy kilengések, de a pontos kalkulációkért keresd az általad kiválasztott bábát, aki erről részletes felvilágosítást nyújt.

Mi a bábai gondozási modell lényege?

A bábai gondozási modell alapvetően más megközelítésen alapul, mint amit a kórházban eddig megszokhattunk. A gondoskodás nem csupán a szülés időtartamára tér ki, hanem a várandósságra és a gyermekágyas időszakra is. Már az első találkozások során olyan bizalmi kapcsolat alakul ki a bába és a várandós nő között, a személyre szabott felkészítésnek és rendelkezésre állásnak köszönhetően biztosított mind a fizikai, mind a lelki támogatás a vajúdás és a szülés során, illetve a gyermekágyas időszak alatt.

Az összes bába fel van készülve a prenatális gondozásra, a szülés kísérésére, az esetleges komplikációk kezelésére és megoldására (például vállelakadás), valamint az újszülöttek gondozására.

A bábák gondozási modellje azon a tényen alapul, hogy a terhesség és a szülés normális, élettani folyamatok. Többek között ezekben nyilvánul meg a más szemléletmód:

  • A bábai gondoskodás a várandós és a bába közötti partneri kapcsolaton alapul. Elismeri a szülő nő tájékozott döntéshez való jogát. A gondozás tiszteletteljes, személyre szabott, folyamatos és nem-tekintélyelvű.
  • Az etikus és kompetens bábai gondoskodás a teljeskörű informáláson alapul. Alapértékei és elvárása a bábák felé a folyamatos szakmai fejlődés, tudományos kutatás és a bizonyítékon alapuló gyakorlatok alkalmazása.
  • Az anya fizikai-, lelki-, valamint szociális jól-létének figyelemmel kísérése a gondozás során
  • Tanácsadás, gyakorlati segítségnyújtás a vajúdás és a szülés során, valamint a szülés utáni támogatás
  • A technikai beavatkozások minimalizálása

A modell alkalmazása bizonyítottan csökkenti a szülés közbeni sérüléseket, a traumák kialakulását, illetve a császármetszés előfordulását.

Bővebben a bábai gondozási modellről az alábbi linkeken olvashatsz

WHO: https://www.who.int/maternal_child_adolescent/topics/quality-of-care/midwifery/case-for-midwifery/en/

Szülésznők Nemzetközi Szövetsége (ICM): https://www.internationalmidwives.org/assets/files/general-files/2020/07/cd0005_v201406_en_philosophy-and-model-of-midwifery-care.pdf

Mi a különbség a szülés “vezetése” és “kísérése” között?

A hazai orvos- és szülésznőképzés elsősorban a patológiás esetek gyógyítására fókuszál, a fő cél a problémák, kockázatok elhárítása, minél előbbi megoldása. Így ők tényleg “vezetik” a szüléseket (gondolj csak bele: vajúdás és szülés alatt ritka, hogy a szülő nő választhat testhelyzetet, sokszor megmondják, mikor kell nyomni, stb.).

Ezzel szemben a “kísérés” a természetes lefolyású szülést jelenti, előtérbe kerülnek  a szülést támogató, nem farmakológiai módszerek hatásmechanizmusa és lehetőségei, a partnerelvű kommunikáció.

A természetes, élettani lefolyású szülések szakértői világszerte a szülésznők, akiket a szülés kísérésére képeznek ki. A statisztikákon alapuló ún. evidence-based kutatások is megerősítették: a háborítatlan szülés jó és veszélytelen az anya és a baba számára is*. Ha egy szülés magától indul, az anyával lehetnek a választott kísérői és nincs ágyhoz kötve, azaz szabadon mozoghat vajúdás és a kitolás alatt is, akkor a szülés nagy valószínűséggel “vezetés”, azaz külső (rutin)beavatkozások nélkül is komplikációmentesen fog lezajlani.

A független bábák nagy erénye az osztatlan figyelem, amelyet a szülőnő vajúdás alatt két bábától is megkap egyszerre, és a türelem. A bábának nagyon ritkán kell “irányító” szerepbe lépnie, de a képzésük részét képezi, hogy szükség esetén sürgősségi ellátást nyújtsanak.

*https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(19)30119-1/fulltext

Igaz az, hogy otthonszülés esetén mindig mentő áll a ház előtt?

Nem, ez nem igaz. Sőt, Hollandiában sem áll mentő a ház előtt, ez városi legenda.

Az én lakóhelyemen is van lehetőség intézményen kívüli szülésre?

Az országban jelenleg több aktív bába is elérhető, és bár jelentős részük Budapesten él, többen is vállalnak vidékre utazást. Ennek a részleteit a kiválasztott bábával érdemes megbeszélni.

A másik fontos feltétel pedig, hogy a szülés választott helyszínétől autóval 20 percen belül elérhető legyen egy szülészeti intézmény. Ha ez az otthontól távolabb esik, bérelt- vagy kölcsönlakásban is van lehetőség szülni, ennek a részleteiről szintén érdemes a kiválasztott bábával egyeztetni.

Ha merül fel még kérdésetek, szívesen bővítjük az OSZ Gyakran ismételt kérdéseket, írjatok nekünk az info@mamami.hu címre!

Könyvajánló:

Ina May Gaskin: Útmutató a szüléshez
Noll Andrea: Vajúdástámogatás mindenkinek
Janet Balaskas: Active Birth

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.