Főoldal Szül(et)ésOtthonszülés H.O.M.E. Alapítvány – az otthonszülés költségeinek támogatására

H.O.M.E. Alapítvány – az otthonszülés költségeinek támogatására

Interjú Tuskán-Csép Eszterrel, a Hivatalos Otthonszülést Megsegítő Esély Alapítvány megálmodójával

by maja

„Tervezett otthonszülés esetén a várandós nő a 36. hétig szerződést köt egy bábapraxissal, a tervről pedig hivatalosan értesül a védőnő, a házi gyermekorvos és a háttérkórház, mely maximum 20 perces autóútra lehet a tervezett szülési helyszíntől. A szülést két felsőfokú végzettséggel rendelkező szülésznő kíséri, akik minden tudással és felszereléssel rendelkeznek az élettani szülés kíséréséhez, az esetleges komplikációk felismeréséhez, kezeléséhez, szükség esetén pedig intézkednek a kórházba szállításról. A szülés után az anyát és a babát megfigyelik, ellátják az anyát, a babát megvizsgálják nemcsak ők, hanem 24 órán belül neonatológus is. Az újszülött megkapja a K-vitamin első adagját, 3 nap múlva leveszik a sarokvért az anyagcsere-rendellenesség szűréshez. A szülésről értesítik a védőnőt és a házi gyermekorvost. Az anyakönyvezéshez szükséges papírokat kitöltik, ezek alapján a szülők intézik az anyakönyvezést. A BCG oltás beadását (4 hetes korig) és a hallásvizsgálatot (6 hetes korig) a házi gyermekorvos közreműködésével az illetékes kórházban végzik el.”

2011. március 21-én lépett hatályba a fentebb idézett, intézeten kívüli szülés szakmai szabályairól, feltételeiről és kizáró okairól szóló kormányrendelet.

11 év hosszú idő, mégis az otthonszüléshez való viszonyulás nehezen változik. Az ítélkezés kereszttüze ellenére, egyre több várandós nő ébred rá erejére és dönt amellett, hogy bízik magában, a megérzéseiben, a testében és babája útjában. Újra éled az az ősi kód, hogy a szülés és születés csodája természetes folyamat, amit mi nők képesek vagyunk megcsinálni, ahogyan elődeink is.

Molnár Anett, Tokai-Kovács Anita, Tuskán-Csép Eszter a Hivatalos Otthonszülést Megsegítő Esély Alapítvány életre hívói mindhárman az otthonukban tapasztalhatták meg gyermekeik érkezését. Ez az élmény adta nekik az erőt, hogy alapítványukkal olyan anyukák otthonszülését támogassák, akik számára az adott élethelyzetükben az anyagiak miatt nem választható a szülés ezen formája.

Szerettünk volna jobban megismerni a H.O.M.E. Alapítványt, így felvettük velük a kapcsolatot és Tuskán-Csép Eszterrel, az alapítvány egyik kuratóriumi tagjával beszélgettünk a megalakulásuk történetéről, a háborítatlan szülésről, az otthonszülés költségeiről és további célokról, lehetőségekről.

Mamami: Mesélj kérlek nekünk a kezdetekről, az alapítvány alapításáról?
Tuskán-Csép Eszter (Fotó: Magánarchívum)

Tuskán-Csép Eszter: Az első gyermekemet várva, sokat tájékozódtam a szülés és születés folyamatáról. Számomra a kezdetektől egyértelmű volt, hogy háborítatlan szülést szeretnék, a helyszínben azonban nem voltam biztos. Azt is éreztem, hogy elképzelhető, nem a férjem támogatására vágynék a vajúdás és szülés folyamatában, így kerestem dúlát. Hálás vagyok, mert Lőrincz Kati dúlával megtaláltuk egymást és amikor vele átbeszéltem azt, hogy hogyan is szeretném a szülésemet, ő irányított Vass Gabi bábához. A vele eltöltött kezdő beszélgetés után körvonalazódott az otthonszülés lehetősége is.

Akkoriban annyira medikalizált gondolkodással éltem én is, hogy első körben meg sem fordult a fejemben, hogy otthon is világra hozhatom a gyermekemet, mégis szerettem volna a természetességet, a háborítatlanságot, így elkezdtem ízlelgetni az otthonszülés lehetőségét és ebben a férjem is támogató volt.

Végül úgy alakult, hogy az első gyermekem nem otthon született, de a születéséig vezető úton nagyon sokat voltam otthonszülésről beszélgetők facebook csoportjaiban, sok-sok tapasztalatot olvastam. Itt jöttek elém olyan bejegyzések, melyekből láttam, hogy több olyan család is van, ahol sajnos az anyagiak akadályozzák az otthonszülés lehetőségét.

Ezeket a bejegyzéseket látva fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy milyen klassz lenne egy olyan alapítvány, ami olyan anyukák otthonszülését támogatja, akik anyagi segítség nélkül nem tudják ezt a formáját választani a szülésüknek.

Utánajártam a jogi teendőknek, majd elkezdtem társakat, kuratóriumi tagokat keresni magam mellé. Sokan jelentkeztek, hogy részt vennének a munkában, végül három főben állapodtunk meg. Mindannyian megtapasztalhattuk az otthonszülés szépségét, háborítatlanságát, így szeretnénk, ha csak az anyagiak miatt nem hiúsulna meg senkinél ez az élmény.

Mamami: Mikorra datálható az alapítvány indulása?

Tuskán-Csép Eszter: 2020 márciusában indult az út, majd az adminisztrációs és jogi intézkedéseket követően, 2020 decemberre lett hivatalosan is bejegyezve a H.O.M.E. Alapítvány.

Mamami: Az alapítvány indulásáról beszélgettünk, kifejted kicsit, hogy mi volt és mi az alapvető célotok?

Tuskán-Csép Eszter: Mindannyian, akik az alapítvány működésében munkálkodunk, alapvetően azt gondoljuk, hogy a szülés és születés egy természetes állapot és ha valaki az otthonában szeretné megélni ezeket a pillanatokat, miért ne tehetné. Sajnálatos, hogy a TB (OEP) nem támogatja a szülés ezen formáját itthon, a bábáktól pedig nem elvárható, hogy sok esetben pro bono vállalják a szülések kísérését. Így is vannak esetek, amikor megteszik.

Ahogy fentebb is beszéltük az alapvető célunk az volt és most is az, hogy pusztán az anyagiak ne képezzenek akadályt, ha valaki a szülés ezen formáját szeretné választani és erre szerettünk volna létrehozni egy segítő alapot. A másodlagos cél pedig a háborítatlan otthonszülés megismertetése és népszerűsítése az emberek között.

Mamami: Mi mamamis anyukák is küldetésünknek érezzük és fontosnak tartjuk, amit mondasz, hogy kicsit átadjuk a családoknak a szülés és születés folyamatának háborítatlanságát és támogatjuk az otthonszülés lehetőségét. Sokan tartjuk ezt fontosnak és teszünk is érte, de azért nem mindenki hív életre otthonszülést támogató alapítványt. Nálatok mi volt még az a plusz, ami megérlelte a gondolatot, hogy elkezditek?

Tuskán-Csép Eszter: Egyszerűen azért tartjuk ezt fontosnak és azért indultunk el ezen az úton, mert mindhárman megélhettük az otthonszülésünk háborítatlanságát. A kórházban minden jóindulat ellenére sem mindig történhet háborítatlanság. Ha a saját kórházi szülésemre gondolok, bármennyire felkészült is voltam, nem volt háborítatlan, nem volt ugyan szülészeti erőszak, de akkor sem volt háborítatlan és sokáig kellett megdolgoznom magamban ennek a történetét.

Amit a második szülésem adott, az alapján tudom mondani, hogy azt a fajta katartikus erőt, amit szoktunk emlegetni, hogy szüléskor eljön a nőkhöz,  csakis háborítatlanságban lehet megélni. Nekem a legbiztonságosabb és intimebb közegem az othhonom, itt nem voltam kiszolgáltatva különböző ismeretlen embereknek, „kedvnek”, műszakváltásoknak. Amikor otthon hozod világra a gyermeked és egyből a családi közegben, biztonságban lehet, az leírhatatlan élmény, amit nekünk jó cél támogatni.

Mamami: Sokat beszélünk magáról a háborítatlanságról. Azt tapasztalom, hogy sokan sokféleképpen értelmezik ezt. Kórházi -és otthonszülésben is van tapasztalatod. Segítesz nekünk, hogy te magad hogyan is gondolkodsz erről, mi is a háborítatlanság fogalma nálad?

Tuskán-Csép Eszter: Alapvetőnek tartom, hogy az anya úgy vajúdjon, ahogy szeretne és addig ameddig csak lehet.

Sajnos én a kórházban például végig fekvő pozícióba kényszerültem, ami azért is volt nagyon megterhelő, mert a várandóságom 26. hetétől nem tudtam feküdni, így különösen rosszul éltem meg ezt az utolsó pár órában. Az otthonszülésemnél sétáltam, medencében voltam, ami csodálatos érzés volt.

Emellett nagyon fontosnak tartom, hogy otthonszülésnél a bábák nem akasztják meg a vajúdás folyamatát vizsgálatokkal. A kórházban végig rajtam volt a ctg, ami nem esett jól. Itthon kétszer néztek rá a babára a bábák és ellenőrizték, hogy minden rendben van-e. Az első babámnál a kórházban burkot repesztettek, mert azt mondták, hogy ez akadályozza a megszületést, a második gyerkőcömnél is későn repedt a burok, de nem volt beavatkozás és ahogyan szépen haladt előre a folyamat, úgy megtörtént a burokrepedés is…

Amit még nagyon fontosnak tartok, az a születést követő első órák megélése. Sajnos több kórházban bevett szokás, hogy a születést követően egyből elviszik a babát a csecsemőosztályra és órákkal később találkozhat baba és mama. Jelenlegi tudásommal ebbe belegondolni is szörnyű. Itthon teljesen természetes volt, hogy a születést követően a mellkasomra feküdt a kisbabám és amikor már szerettem volna kimenni a mosdóba és tusolni, átkerült a férjem mellkasára. Megvolt az aranyóra és a bőrkontaktus, ami a kötődéshez nagyon fontos.

Mindezek mellett pedig a szoptatás kezdete is sokkal gördülékenyebben ment itthon. A kórházban riogatnak, hogy „jajj ez a baba nem tud szopizni„, egyből tápszert adnak neki, ahelyett, hogy hagynák egy kicsit kipihenni azt a rendkívüli fizikai és lelki munkát, amit a születés jelent a babának és engednék, hogy az anyukájukon megpihenve induljon el a szopizás folyamata. Szép élmény, amikor a baba magától megtalálja a bimbót és elkezd szopizni.

Összefoglalva a háborítatlanság a vajúdás elindulásától a megszületést követő pár óráig tart számomra.

Mamami: Segíts nekünk kicsit elképzelni hogyan is épül fel a ti munkátok?

Tuskán-Csép Eszter: Amikor megalakultunk első dolgunk volt felvenni a bábákkal a kapcsolatot, hogy tudjanak rólunk és ha úgy látják, hogy szükséges bevonni minket a folyamatba tegyék meg nyugodtan és meglátjuk hogyan tudunk segíteni az otthonszülés finanszírozásában. Van, amikor ők irányítják a családokat hozzánk és volt már arra is példa, hogy kicsit elcsúszott az adminisztrációnk és ők kérdeztek rá, hogy az adott család, aki velük már felvette a kapcsolatot, jelentkezett-e nálunk.

Van egy kérdőívünk, amit a minket megkereső családoknak ki kell tölteni, ebben vannak olyan gazdasági kérdések is, hogy hány gyermek van az adott családban, mi az egy főre jutó jövedelem, mi az életkörülmény és miért döntenek az otthonszülés mellett. A formanyomtatványunkban megkérdezzük azt is, hogy melyik bábával vagy bábapraxissal vették fel a kapcsolatot.

Sajnos kevés bába van az országban, így nagyon előre kell szólni, hogy ki vállalja el az adott időpontot. Több olyan eset van, amit nem vállaltak el, mert nem lehet tartani az iramot, nekünk ezzel is számolnunk kell. A kérdőívben megjelölt bábákkal is felvesszük a kapcsolatot és náluk is puhatolózunk kicsit a háttérről. Ezek számunkra nagyon fontos információk, mert ezek alapján tudunk súlyozni abban, hogy kit mennyire tudunk támogatni. Illetve amire figyelni kell, hogy melyik praxisról van szó, mert regionálisan változik a költségük.

Mamami: Szabad beszélni arról, hogy körülbelül mennyibe kerül az otthonszülés?

Tuskán-Csép Eszter: Regionális szinten változik. A vidéki területeken úgy 250.000 Ft körül mozognak a praxisok árai. A budapesti régióban úgy 350.000 Ft. Ez tűnhet soknak is, de ha kibontjuk, hogy mit is takar ez az összeg, máris nemhogy soknak, hanem inkább reálisnak mondható.

Hiszen ez az összeg nem csak arra vonatkozik, hogy a szülés és születés idejére megérkezik a bába és kíséri a folyamatot, hanem ez magában foglalja a várandósság végig kísérését és magát az utókövetést is. Egyfajta gondoskodás, felkészítő jelleggel. A szülés körülményeit teljes mértékben a bábák biztosítják. A felkészítők mellett, várandósságunk alatt végig velünk vannak, biztosítják az utolsó hetek ctg vizsgálatait, biztosítják a szüléshez szükséges eszközöket, biztosítják a születést követően kisbabánk számára a neonatológusi vizsgálatot, valamint segítenek a szoptatásban és az első gyermekágyas napokban. Emellett azt hiszem az megfizethetetlen, hogy 0-24-ben rendelkezésre állnak.

Emlékszem, én például hajnalban hívtam a bábáimat, hogy elindult a babám. A kórházi szüléseknél ehhez képest elég sokszor hallani, hogy éppen műszakváltás történik, így meggyorsítják a folyamatokat és erőszakkal belenyúlnak a vajúdásba, nem várják meg a szülés és születés természetes lefolyását. Tisztelet a kivételnek, de sajnos ez az általános.

Mamami: Azért ezek az összegek nem hangoznak vészesnek, hiszen minden olyan esetben, ahol a várandósságunkat magán nőgyógyász is követi, bőven összejön ez az összeg.

Mamami: Hogyan lehet támogatni az alapítványotokat?

Tuskán-Csép Eszter: Egylőre személyes adományokból tevődik össze a segítő alapunk, sajnos, ami a nagyobb cégeket illeti, még nem találtuk meg a megfelelő támogatói kört. A személyes adománybevétel pedig azt jelenti, hogy egyelőre kisebb tartalomból tudunk visszaosztani. Biztosan nekünk is bele kell tanulnunk még ebbe, alapvetően egyikünknek sincs sok tapasztalata az alapítványok működtetésében, illetve azt gondolom, hogy az otthonszülés népszerűsége még annyira alacsony, hogy a nagyobb cégek, hacsak nincs személyes kapcsolódásuk, nem ezt támogatják. Nagy reményeink vannak az 1% felajánlása kapcsán, amikor már pályázhatunk erre.

Mamami: Mennyi kismamát tudtatok támogatni eddig?

Tuskán-Csép Eszter: Alapvetően az alapítvány indulásakor az volt bennünk, hogy ha az első évben csak egy kismamának tudunk segíteni, az már jó. Ehhez képest azért szerencsére több családnak tudtunk már támogatást nyújtani és további családok felé tettünk ígéretet.

A bejelentkezést és a megegyezést követően vezetjük az adott anyuka terminusát és figyeljük, hogy mikor lesz esedékes az otthonszülés kiegyenlítésének költsége, így akkorra készülünk fel a támogatásokkal. Fontos megemlíteni, hogy mi nem a családoknak, hanem számla ellenében, az adott bábapraxisnak utaljuk a pénzt. Általában a megvalósult otthonszülések után szoktuk utalni az összeget. Volt olyan eset, amikor végül nem otthon történt meg a szülés és születés, ebben az esetben a bábák nem kérték a pénzt.

Mamami: Beavatsz minket abba, hogy a ti munkátok pontosan mettől meddig tart?

Tuskán-Csép Eszter: Már fentebb beszéltünk róla, hogy szűrő jelleggel van egy kérdőívünk, amit a hozzánk fordulók kitöltenek. Majd felvesszük a megjelölt bábapraxissal a kapcsolatot. Ők szoktak szólni nekünk, hogy megtörtént a szülés, elmesélik pár szóban. Mi pedig ezt követően elkészítjük az adminisztrációt, befogadjuk a számlát és kiegyenlítjük az összeget.

Majd pár nappal a szülést követően beszélünk az anyukával is, hogy rendeztük az összeget. Van olyan család, akivel szorosabb maradt a kapcsolat. Van például egy anyuka, akinek tudtuk segíteni az otthonszülését és azóta részleteiben vissza is utalta az alapítványnak az összeget, hogy más anyuka is tudjon megmártózni ebben az élményben.

Mamami: Kicsit költői is meg nem is a kérdés, hogy véleményed szerint a TB (OEP) miért nem támogatja az otthonszülést?

Tuskán-Csép Eszter: Ezen mi is rengeteget gondolkodunk. Az, hogy az orvosok miért nem támogatják, azt tudjuk, de hogy az állam miért nem, azt nem értjük. Úgy érzékelem, hogy kicsit elmaradottak vagyunk ebben, nem is messze tőlünk, Angliában például teljesen természetes, hogy akinél nincs probléma, otthon szül. Arra tudok még gyanakodni, hogy itthon, Magyarországon, kíséri egy rossz hozzáállás az otthonszülést még akkor is, ha törvényileg szabályozva van és teljesen legális. Nem tudok erre érdemben válaszolni, biztosan van ebben valami gazdaságpolitikai ok is, bár én nem találtam meg ennek az értelmét…

Mamami: Adja magát az utolsó kérdés. :-)Mik a további lehetőségeitek, terveitek, céljaitok?

Tuskán-Csép Eszter: Jelenleg két dolgon munkálkodunk a háttérben. Szeretnénk szervezni egy jótékonysági bált a témához kapcsolódó közreműködőkkel, hátha egy kicsit több támogatót tudnánk megszólítani. Jövőre pedig az adó 1%-a melletti kampányolás a fő cél. Ebből a forrásból szeretnénk civil megmozdulásokat is szervezni, ami egyrészt gyűjtés lenne az alapítványnak, emellett pedig népszerűsítené a háborítatlan szülést és az otthonszülés lehetőségét.

Jelenleg az adminisztrációt, a könyvelést és a honlap szerkesztését mi kuratóriumi tagok finanszírozzuk, az eddig beérkezett adományokat pedig mind eljuttattuk a segítséget kérő anyukáknak.  Így egyelőre mi pro bono dolgozunk, de ahogy fentebb mondtam, reménykedünk, hogy az adó 1%-a által megnövekednek a bevételeink és mindazt a sok ötletet, ami bennünk van, meg tudjuk valósítani.

Vagyoni hozzájárulást az alábbi bankszámlaszámon fogad az alapítvány.
Számla tulajdonos: Hivatalos Otthonszülést Megsegítő Esély Alapítvány Pénzintézet: ERSTE Bank Hungary Zrt. Bankszámlaszám: 11600006-00000000-93712149

Közlemény: ADOMÁNY

Tuskán-Csép Eszterrel Bíró-Polgár Mariann beszélgetett.

Korábbi cikkünk a témában itt.
Bábapraxisok itt, otthonszüléssel kapcsolatos gyakori kérdések összefoglalója itt.

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.