Főoldal Szül(et)ésOtthonszülés „Háborítatlanul, békében érkezett az otthonunkba a kisbabánk”

„Háborítatlanul, békében érkezett az otthonunkba a kisbabánk”

by dalma

Tizenegy évvel ezelőtt lépett hatályba a mostani formájában is ismert, otthonszülést szabályozó rendelet, pontosabban az intézeten kívüli szülés szakmai szabályairól, feltételeiről és kizáró okairól szóló kormányrendelet. A korábban szürkezónába tartozó kérdéskör rendezését sokan várták, ezzel lett ugyanis szabályozva az, hogy valaki hogyan is tud legálisan, szaksegítséggel, intézményen (vagyis gyakorlatilag kórházon) kívül szülni. Egy évvel később, március 12-én kapta kézhez működési engedélyét Magyarországon először bába, egy hétre rá pedig meg is született az első kisbaba, aki már jogilag is rendezett “keretek” között látta meg otthonában a napvilágot. A tízéves évforduló alkalmából beszélgettünk az édesanyával, Puroszné Nagy Magdolnával.

„Nem azért szültem otthon, mert a korábbi, kórházi élményeim traumatizáltak volna. Dúlaként addigra már többféle helyszínen sok szülést kísértem és egyszerűen tudtam, hogy ezt máshogyan is lehet, és nagyon szerettem volna, ha átélhetem az otthonszülés csodáját. Izgatottan vártuk a bábámmal, Felíciával (Vincze Felícia – a szerző), mikor kaphatja meg a rendelet alapján az engedélyét, és nagyon örültem, hogy még időben kijött a rendelet” – idézi fel a 10 évvel előtti eseményeket Magdi. Hozzáteszi, akkor sem tört volna össze, ha a jogi huzavona miatt mégis kórházban kellett volna megszülnie negyedik gyermekét, Filipposzt.

Puroszné Nagy Magdolna és a legkisebb fia, Filipposz (Fotó: Magánarchívum)

Mosolyogva emlékszik vissza legkisebb gyermeke születésére. Hétfő volt, és már korán reggel elkezdett szivárogni a magzatvíz, a kontrakciók viszont csak akkor indultak el, amikor a három nagyobb gyermeke már elment az iskolába, óvodába. „Abban biztos voltam, hogy nem szerettem volna, hogy ők is otthon legyenek”- mesélte.

Miután a két bába és dúla barátnője is megérkezett, kezdett intenzívebb lenni a folyamat. „Annak ellenére, hogy negyedik baba, nem volt könnyű, pikk-pakk szülés. A saját ütemében, háborítatlanul, békében érkezett az otthonunkba a kisbabánk. Egy szülőmedencében, vízben született, ami nagyban megkönnyítette számomra a vajúdást.”

„Egy gyermekágyas kismamának sem hiányzik a sajtóérdeklődés”- utal arra, hogy tíz évvel ezelőtt nem csupán a helyi, hanem az országos sajtó is beszámolt a szüléséről, a lakásukban még tévések is forgattak. Ugyanakkor fontosnak tartotta, hogy az olyan sok tévhittel és előítélettel átitatott témát minél többen ismerjék meg, minél többet beszéljenek róla, ezért örömmel mesélte el élményeit.

Az azóta perinatális szaktanácsadóként is dolgozó Magdi azt mondta a mamami.hu-nak, hogy dúlaként és szülésfelkészítőként azt látja, egyre többen érdeklődnek az intézményen kívüli szülés felől, sőt, a hazai bábák létszámához képest lassan ott tartunk, hogy már az első pozitív terhességi tesztnél fel kell keresni egy bábapraxist, hogy el tudják vállalni. Ugyanakkor továbbra is van egy jelentős réteg a társadalomban, amelyik teljesen elutasító, vagy még azt sem tudja, hogy már évek óta legális az otthonszülés.

„A bábai modell, a támogató, gondoskodó közeg, ami a várandósság során és a szülés alatt és után körbeveszi a kismamát nagy biztonságérzetet ad, ami nagyban segíti a szülés természetes lefolyását” – fogalmaz. Mint mondja, nem azért szül otthon valaki, mert az „kényelmes”, vagy mert ne lenne szépen berendezett a kórházi szülőszoba, „ez nem wellness élmény”, hanem azért, mert az anyának és a babának is a háborítatlanság a legjobb, ha az anya úgy és addig vajúdhat, ameddig nincs szükség valódi beavatkozásra, illetve hogy a szülés után se válasszák külön az egészséges anyát és az egészséges újszülöttet. A kórházi beavatkozásoknak és a császármetszéseknek is van létjogosultsága, de alacsony kockázatú várandósság esetén az otthonszülés is biztonságos választás, ahogyan erről egyébként már több, külföldi tanulmány is született – emelte ki.

Úgy gondolja, a szüléssel kapcsolatban szükség lenne a jelenleginél még nagyobb edukációra, a nők saját testükbe vetett hitére és arra, hogy a szülés előtt álló kismama minden rendelkezésre álló információ birtokában, szabadon, társadalmi vagy orvosi nyomás nélkül dönthessen arról, hol szeretne szülni, hol érzi magát nagyobb biztonságban, kórházban vagy otthon. Mindazonáltal nagyon fontos az anyában megfogant belső elhatározás, divatból, külső rábeszélésre senki ne válassza az otthonszülést.

Somló-Bakos Dalma

Kapcsolódó cikkek