Főoldal Szül(et)ésOtthonszülés BÁBÁK – BEMUTATKOZÁS

BÁBÁK – BEMUTATKOZÁS

Íme, ők ma az aktív bábák Magyarországon

by mamadmin

Gvenphoto- Szilvia F. Goczan

Bábát keresel Magyarországon? Nem egyszerű megtalálni egy helyen összesítve a lehetőségeket, így mi megpróbáltuk összegyűjteni, kik azok a bábák, akik jelenleg vállalnak szüléskísérést Magyarországon. Hogy könnyebbé tegyük a kismamák, leendő szülők dolgát, mindenkit röviden bemutatunk és megadjuk az elérhetőségeiket, valamint azt is, hogy az ország mely területére tudnak elutazni. A bábákat abc sorrendben mutatjuk be, folyamatosan tesszük fel a szüléstörténeteket is, ezeket is megtaláljátok linkelve az adott bába bemutatkozója alatt.

Mivel elfoglaltság függvényében lehetnek a lent megadott információktól eltérések, fontos a személyes egyeztetés az adott bábával! Keressétek őket bizalommal.

Auxner Beatrix

Győrben élő független bába, akit gyermekkora óta foglalkoztatott a szülés-születés misztériuma. A szülésznő szakot a Debreceni Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karán végezte el, otthonszüléseket 2003 óta kísér, éveken át Geréb Ágnessel együtt dolgozott. Hat gyermeke és nyolc unokája van.
Még több info: babafogado.hu +36-20-428-6747 babafogado@gmail.com

Bálint Katica

Elsőszülött fia épp a napokban (2022 márciusában) ünnepelte a tizedik születésnapját, ami egyben azt is jelenti, hogy három hónap híján tíz éve készül bábának.

Zenész családba született, zongora tanszakon végzett a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, de a sport szintén egész életében meghatározó volt.

Három hónapos volt az elsőszülötte, amikor elhatározta, hogy bába lesz. Azt akarta, hogy más nőkkel és a babáikkal ne történhessen meg, ami velük. Azt akarta, hogy legyen ráhatása arra, ami ebben az országban a szülések körül történik. De azért adott időt magának, mert tudtaa, hogy ha komoly az elhatározása, akkor pár hónap elteltével is így fogja érezni. Másfél évvel később is így érezte, ezért beadta a jelentkezését a főiskolára, amit a kisebbik fiával épp a harmadik trimeszterbe lépve kezdte meg 2014 szeptemberében. Az első fia születése arra tanította, hogy a tájékozottság, a hiteles szakmai információk, egyszóval a TUDÁS biztonságot adnak (adtak volna). Erőt, kompetenciát és hitet önmagában és a babában, hogy tudni fogja, mikor kell születnie. A tudás valóban hatalom. Minden másra ott a MasterCard. A második fia születése pedig arra tanította meg, hogy még ez sem elég, sőt, a környék összes jó szakembere sem elég, amíg az ember nem dönti el, hogy márpedig azt a gyereket megszüli, mert más ugyan nem fogja helyette, legyen bármilyen jó szakember is.

A főiskolán a kórházi gyakorlata elején egy kicsit tartott tőle, hogy a szülőszobai gyakorlat sok-sok órája és történései megingatják az addigi meggyőződéseiben, de épp az ellenkezője történt.
Minden egyes szüléssel, amit a jópár félév alatt két különböző kórházban is látott, újra és újra rácsodálkozott arra, hogy milyen zseniálisan alkotta meg a természet az emberi testet, hiszen a nők még annyi fölösleges, sőt, sokszor káros beavatkozás ellenére is képesek szülni. A babák pedig még úgy is kibírják a születést, ahogyan egyébként nem akarta látni a világra kikényszeríteni őket.
A maga nemében ez lenyűgöző volt a számára (miközben sokszor lelkileg megterhelő, időnként saját traumát felidéző is) és minden egyes alkalommal csak megerősítette a hitét abban, hogy egy magától induló, a maga ütemében haladó szülés kísérése során, ahol anya és baba is jól vannak, azzal tehet a legtöbbet, ha nem tesz semmit.

A főiskolai évek alatt elvégezte a Beli Buba Hordozóiskola hordozási tanácsadó képzését (2017), illetve a Mandala Jógastúdiók gerincjóga oktatói (2019) és kismamajóga oktatói (2020) képzését. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán szerzett szülésznő diplomáját 2020 szeptemberében vehette át. Mindezeket megelőzően 2013-ban kitalálta és megalkotta a Bike With Baby mozgásrendszerét, amit aztán az oktatóképzésnek köszönhetően néhány éven át többen is oktattak országszerte. A jövőben szeretne a gyógynövényekkel mélyrehatóbban megismerkedni.

Itt vállal szüléskísérést: Átmenetileg csak Pest megyében

További információk: Szülésben otthon

Béres Edina

Béres Edina független bába. Már kislányként vonzódott a szülés-születés misztériumához. Főiskolai tanulmányait a Pécsi Tudományegyetem Egészségügyi Főiskolai Karának Szombathelyi Képzési Központjába végezte 2003-2006 között. Sok év elméleti és gyakorlati tapasztalat után 2006 óta hivatása lett a szüléskísérés. Élményei azt igazolták, hogy a szülő nők képesek arra, hogy előhívják magukból az összes addigi élettapasztalatuk esszenciáját. Amikor egy kisbaba születik, minden más megszűnik, ritka ajándék ez a jelenben levésre. A szüléskísérő egyik fontos feladata, hogy bizalmat, biztatást adjon, az ősi tudás átadásának élménye ez, hogy én is meg tudtam csinálni, te is képes vagy rá. Több mint 23 éve édesanya, négy gyermeke született otthon, biztonságban.

Itt vállal szüléskísérést: Budapesten és Pest megyében.

További információk: szulesbabaval.hu

Szüléstörténet Edinával: Brigi szülése

Bóni Tünde

Előbb védőnői végzettséget szerzett, később elvégezte a dúlaképzőt az Alternatal Alapítvány szervezésében, majd szülésznőként kapott oklevelet. Gyakorlati tapasztalatot Geréb Ágnes és Király Ágnes mellett, ill. hazai kórházakban szerzett, majd elvégezte a holland szülésfelkészítő oktatói képzést. Független bábaként elsősorban intézményen kívüli szüléseket kísér, időnként dúlaként kórházban támogatja az édesanyákat, családokat.

Itt vállal szüléskísérést: Baranya, Tolna és Somogy megyék. További információk: bonitunde.hu

Csomós Patrícia

A babák és a mamák egymásra hangolódásának segítése régóta az élete része. A Semmelweis Egyetem Egészségügyi Tudományi Karán diplomázott szülésznőként 2012-ben, tanulmányai során több budapesti kórházban is gyakorlatot szerzett. Többször is részt vett újszülött- és felnőtt élesztési tanfolyamokon, ezen felül IBCLC laktációs tanácsadó, valamint babamasszázs csoportokat is tart. Intézményen kívüli szüléseket 2014 óta kísér. Hisz abban, hogy a nők szülésélménye és a babák születésélménye hatással van az egész életükre.

Itt vállal szüléskísérést: Budapest és vonzáskörzete, Közép-Dunántúl.

További információk: mindenholjo.com

Dérné Faust Imola

Győrben él. Három gyermeket szült, háborítatlanul, az otthonában. A szülés élménye, a gondoskodás, amit kapott, ellenállhatatlanul terelte abba az irányba, hogy ő maga is megadja ezt másoknak, és előmozdítsa azokat a változásokat, ami akár szélesebb körben lehetőséget adhat a nőknek a méltóságteljes szülésre.

Biológia tanárként végzett. Szülései között-után egyre többen hívták az ismeretségi köréből szüléseikhez, hogy kísérje el őket ezen az úton, mint dúla. Eközben nyílt meg számára, hogy azt a gondoskodást, amit a bábáktól kapott, igazán úgy tudja meghálálni, ha ő is tovább adja, így határozta el, hogy kitanulja a bábamesterséget.

Elvégezte az ELTE két éves Perinatális Szaktanácsadó szakirányú továbbképzését (2016), vele párhuzamosan a négyéves SE-ETK szülésznő szakát (2018), közben lehetősége volt rendszeresen bábatanonckodni otthonszüléseknél. Jelenleg északnyugat-magyarországi régióban vállal szüléskíséréseket.

Számos tanulmányt írt a szülés pszicho-biológiájából, rendszeresen hívják előadónak ebben a témában (ELTE, SOTE, konferenciák). Elérhetősége: +36302455795 vagy amala108@gmail.com

Fülöp Angelika

Véleménye szerint mindenkinek jár a szép, megerősítő szülés.

Kertépítészmérnöki diplomája megszerzése után megszületett négy gyermeke, majd évekig főállású édesanya volt. Ebben az időszakban végzett el egy dúlaképzőt, és belekóstolt a dúlai szüléskísérésbe.

Hamarosan, 2010-től lehetősége nyílt az intézeten kívüli szülések kísérését is elsajátítani.

Mivel időközben szenvedélyévé vált a várandósok támogatása, elvégezte a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának szülésznő szakát, hogy bábaként kísérhessen olyan nőket útjukon, akik intézeten kívül szeretnék gyermekeiket világra hozni.

Itt vállal szüléskísérést: Elsődleges bábaként Budapesten és Pest megyében, háttérbábaként országszerte

Még több info: fulop.angelika2016@gmail.com , +36 30 4428262

Szüléstörténet: Bolda születése

Garai Mixi

2008-ban végezte el a Module dúlaképzését, előtte a szociális munkás végzettség megszerzése után civil szervezetekben, esélyegyenlőségi területen dolgozott, fordított, tolmácsolt. 2010-től előbb dúlaként, később bábatanoncként járt egy bába mellett otthonszülésekhez, ritkábban kórházi szüléseket is kísért.

“Két fontos dolog miatt lettem bába. Az egyik, hogy szüléskíséréskor korábban sosem tapasztalt módon éreztem azt, hogy a helyemen vagyok, és az anyáktól is jó visszajelzéseket kaptam.  A másikat talán feminista elkötelezettségnek is nevezhetem. Láttam, hogy a szülés egy erőt adó, felemelő, megerősítő élmény, és azt is, hogy ehelyett milyen gyakran lesz megalázó, traumatikus esemény. Azt akartam, hogy ha ott vagyok egy szülésnél, legyen hatásom arra, hogy mi történik a szülő nővel, hogy tiszteletben tartják-e őt, hogy szülhet-e méltó módon” – fogalmaz. Független bábaként szüléseket kísérve hozzá tud járulni, hogy minél többen szülhessenek méltósággal. Ehhez számára a nőközpontú ellátás a kulcs.

A szülésznő végzettséget 2018-ban szerezte meg, évek óta részt vesz szakmai találkozókon, képzéseken. “Bábatársaimmal rendszeres esetmegbeszélőket tartunk, konzultálunk, tudatosan foglalkozunk a szakmai fejlődés mellett azzal is, hogy egyensúlyban tudjunk maradni, hiszen a bábaság sokszor érzelmileg is komoly igénybevételt jelent. Mindig tudatában vagyok annak, hogy életre szóló emlékekké válnak az események, melyeknél jelen lehetünk” – mondja. Beszélt nyelvek: francia (felsőfok), angol (középfok).

2023. őszétől vállal kísérést, Budapesten. Elérhetőségei: garaimixi(kukac)gmail.com, +3630-400-2434

Görbicz Adria

Már az első gyermeke is otthon született, megfogalmazása szerint a felkészüléskor kapott információk és maga a szülés megváltoztatta az élét. Pályáját dúlaként kezdte, majd 2005-ben a Debreceni Egyetem Főiskolai Karán végzett szülésznőként, az önálló bábai munkához szükséges többletet Geréb Ágnestől, majd külföldi bábáktól tanulta meg. Görbicz Adria a Bábakalács Születésház Kft. alapítója, három gyermeke van. Iskolai szexuális nevelés foglalkozásokat tart 3-13. Osztályosoknak.

Itt vállal szüléskísérést: Budapest.

További információk:: BabakalacsSzuleteshaz

H. Molnár Anikó

Bába és La Leche Liga Magyarország szoptatási tanácsadó. Gyermekei születése előtt, az ELTE vegyész szakán szerzett diplomát, majd kutatóként peptidkémiával foglalkozott, a gyógyszerkutatásban dolgozott. Gyermekeivel töltött évek alatt elvégzett egy ayurvédikus babamasszázs oktatói tanfolyamot, baba-mama kört vezetett, majd 2014-ben akkreditált tanácsadó lett a La Leche Ligában. Szülésélményei, a bábáitól kapott gyengédség és támogatás hatására a bábai szolgálat felé terelte az élet. 2020-ban a Semmelweis Egyetem Főiskolai Karának szülésznő szakán diplomázott. Vallja, hogy szülései elfogadásra, elengedésre, gyászra, reményre, kitartásra, örömre, önbizalomra tanították, gyerekei pedig tiszteletre, kreativitásra, folyamatos fejlődésre ösztönzik. Öt gyermek édesanyja.

Itt vállal szüléskísérést: Országszerte, egyéni elbírálás szerint.

További információ: babapraxis.hu

 Szüléstörténetek: eletfavalszulettunk.hu, Szilvi története

Lukács Judit

Független bába mentálhigiénés szakember, fotográfus. 25 évvel ezelőtt, egy őszi délután, második gyermeke születésénél élhette meg először az otthonszülés élményét, melynek hatására élete hatalmas fordulópontot vett. Sok évnyi tanulás és tapasztalatszerzést követően informatikusból bába lett.

21 éve kísér otthonszüléseket, először dúlaként majd bábaként. 13 éve önálló bába, közel 1000 szülésnél élhette meg a családdá válás igaz pillanatait. Az Életfa bábapraxis alapítója, ügyvezetője. 7 éve a SOTEN-n szülésznőket oktat az otthonszülésről. 5 gyermek édesanyja, 4 tervezetten otthonszülésnek indult, egy kórházban fejeződött be.  Minden gyermeke születése hozott magával valami olyat, amit tovább tud adni a hozzá forduló családoknak. 25 éve vágya, hogy átadhassa azt a tudást, tapasztalatot, női erőt, amit megtapasztalt saját otthonszülései alatt. Mostanra megérett benne, hogy szép lassan az elmúlt évek tapasztalatait össze is foglalja. Legújabb végzettsége fotográfus. Ezt a kommunikációs nyelvet választotta arra, hogy a külvilág felé megmutassa a szülés valódi természetét.

Itt vállal szüléskísérést: Országszerte, egyéni elbírálás szerint.

További infók: babapraxis.hu

Szüléstörténetek: eletfavalszulettunk.hu , Szilvi története

Monori Éva

Az otthonszüléshez való kapcsolódása saját élmények alapján bontakozott ki. A Napvilág Születésház szülésfelkészítőjét követően teljesült az a vágya, hogy otthon is születhessenek gyermekei.

Az élmény annyira meghatározó volt, hogy dúlaként csatlakozott ahhoz a maroknyi csapathoz, akik akkoriban kísérték az intézményen kívüli szüléseket-születéseket.

Megtapasztalta, hogy nem csak szülni, hanem szülésnél segíteni is csodálatos élmény. 2008-ban elkezdte a szülésznőképzőt a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi karán, majd a diploma megszerzését és a gyakorlati éveket követően kezdett bábaként is szüléseket-születéseket kísérni. Hálás azért, mert hosszú éveken keresztül dolgozhatott és tanulhatott Geréb Ágnestől. Öt gyermek édesanyja, négy unoka nagymamája.

Itt vállal szüléskísérést: Országszerte, egyéni elbírálás szerint.

További információk: babapraxis.hu

Szüléstörténetek: Szilvi, eletfavalszulettunk.hu

Noll A. Nandu

Holisztikus bába, dúla. A háborítatlan szülés és születés témája már 19 éves korában érdekelni kezdte, a bábaság hivatása pedig első kisfia otthon születését követően mélyült el bemne. Intézeten kívüli szüléskísérésre szakosodott ismereteinek és gyakorlati készségének nagy részét az USA mexikói határvidékén, egy kizárólag bábák által működtetett szüketésközpontban sajátította el. Később BSc szülésznő szakos diplomát is szerzett a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán, ahová azóta több előadás megtartására is meghívták. 2005 óta kísér bábaként otthonszüléseket, a Holdudvar Bábaház alapítója és szakmai vezetője.Szakmai hitvallása, hogy a bábasághoz nagy szív, mély spiritualitás kell és lankadatlan éberség. Ha a szív vész el a praxisból, a szülés háborítatlansága szenved csorbát, ha nincs kellő éberség, a biztonság kerül veszélybe. Fontos számára a személyes kapcsolaton és a gondoskodás folyamatosságán alapuló, személyre szabott kísérés a várandósság, a szülés és a gyermekágyas időszak teljes ciklusa alatt, Szívügye a holisztikus szemléletű bábaképzés, pályája kezdete óta oktat bábatanoncokat és dúlákat, ezen kívül szülésfelkészítő kurzusokat és előadásokat is tart, női köröket vezet. Eddig két könyve jelent meg: Vajúdástámogatás mindenkinek és Vízbenszülés címmel

Itt vállal szüléskísérést: Budapest 50 km-es körzete.

További információk: www.nandu.hu, holdudvar.babahaz.hu
nandu@nandu.hu; +36304488444

Dr. Németh Mónika

Dr. Németh Mónika orvos, szülésznő, független bába. Tanulmányait a Semmelweis Egyetemen és a Debreceni Egyetemen végezte. A tervezett, intézeten kívüli szülések kísérésével 2013. óta foglalkozó Bábaszolgálat Kft. alapítója és ügyvezetője. Hat gyermek édesanyja, akik mindannyian otthon, biztonságban látták meg a napvilágot. Hiszi és vallja, hogy az a bába feladata, hogy segítsen az anyának felkészülni a szülés transzformáló erejű élményére, hogy a háttérbe húzódva figyelje és támogassa a születést és a gyermekágy folyamatait, hogy óvja anya és magzat kapcsolatát, összhangját”.

Itt vállal szüléskísérést: Budapest és vonzáskörzete.

Elérhetőség: aszulesrolmindenkinek Tel.: 06205802290

Szüléstörténetek: Mariann

Osztheimer-Kökény Cinti

Nagyjából 12 éve foglalkozom tudatosan a szülés-születés kérdéskörével.

A nagyobbik fiam ennek ellenére kórházban jött világra, annak minden mélységével és magasságával együtt.21 hónappal később érkezett közénk a kisebbik fiam, békében, háborítatlanul és tervezetten intézményen kívül az Életfa bábapraxissal.A két várandósság és szülés között megtapasztalt hatalmas különbség vezetett addig a döntésig, hogy elvégzem a dúlaképzést. Azonban szerettem volna ennél többet tenni az anyákért, ezért jelentkeztem a Semmelweis Egyetem szülésznő szakára.Hosszú 4 év volt, de megérkeztem: 2021-ben bábaként csatlakozhattam az Életfához.

Emellett foglalkozom babahordozási tanácsadással, kismama tapinggel és kismama masszázzsal is.

Itt vállal szüléskísérést: Országszerte, egyéni elbírálás szerint.

További információ: babapraxis.hu 

Pető Éva

Független bába, védőnő. 1994-ben végzett védőnőként, majd 2001-ben tanári oklevelet szerzett, 2006-ban pedig a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karán a szülésznőképzőt elvégezve képesített szülésznő lett. Nyughatatlan természetének köszönheti, hogy megtalálta a bábaság hivatását. 2009-ben Barcelonában egy otthonszüléseket kísérő bábacsoport tagjaként mélyítette tudását majd 2017-ben Skóciában vállalt bábai szolgálatot egy oktatókorházban, ún. midwife-led-unit részlegen. Jelenleg a Bábaszolgálat Kft. kötelékében vállalja otthonszülések kísérését. A bába kifejezés számára a nőkhöz, babákhoz, családhoz fűződő személyes kapcsolatot tükrözi. Győrben él, így elsősorban az ország észak-dunántúli régiójában kísér otthonszüléseket, de hívásra elment már a világ végére is. Hat gyermek édesanyja.

Itt vállal szüléskísérést: Észak-Dunántúl

További információk: masaszules.hu

Schanda Mónika

Közgazdász, dúla, szülésznő, bába, IBCLC laktációs szaktanácsadó. Anyává válását követően döntött úgy nem tér vissza eredeti szakmájához. Amikor először hallott a dúlákról érezte, hogy szívesen segítene szüléseknél. Elvégzett egy dúlaképzőt majd a Debreceni Egyetem Egészségügyi Főiskolájának szülésznő képzését. Már főiskolai évei alatt is segédkezett otthonszüléseknél, vonzotta a háborítatlan szülések varázsa. Sheila Kitzinger Birth Crisis könyvének fordítása közben mélyült el benne az az érzés, hogy a szülés milyensége mennyire fontos a nő önbizalma és az anya-gyermek kapcsolódása szempontjából. A mai napig alázattal figyeli, kíséri a szülés során felmerülő lelki folyamatokat, hogy az adott pillanatban tudjon azokra reagálni.

Itt vállal szüléskísérést: Budapest és vonzáskörzete, Közép-Dunántúl.

További információk: mindenholjo.com

Szénási Rita

Szülésznő, IBCLC laktációs szaktanácsadó. Férjével és két gyermekével Kecskeméten él. Középiskolai tanulmányait követően gyermekkori vágya felé vitte az élet és elkezdődött a szülésznővé válás hosszú útja. A szülésznőképzőt a Szent-Györgyi Albert Egészségügyi és Szociális Szakközépiskola és Szakképző Intézetben végezte el.  Gyakorlati évei alatt fogalmazódott meg benne, hogy segíteni szeretné a kismamák humánusabb, háborítatlan körülmények között történő, családközpontú szülését. Elhivatottsága saját gyermekei születése által mélyült, amikor megtapasztalta az otthon szül(et)és csodáját. 2012 óta jár bábaként otthonszülésekhez, 2019 óta pedig IBCLC szoptatási szaktanácsadóként is segíti a kismamákat.

Itt vállal szüléskísérést: Országszerte, egyéni elbírálás szerint.

További információk: otthonszules.eu

Szüléstörténetek az Életfával: eletfavalszulettunk.hu

Vass Gabriella

Független bába-szülésznő. Első gyermeke születésénél már érezte, hogy a szüléssel-születéssel kell foglalkoznia. Innen még hosszú út vezetett addig, míg bábaként lehetett jelen asszonyok mellett anyává válásuk útján. Gyermekei szülése-születése minden alkalommal erősítették benne azt a vágyat, hogy bába legyen. Végül 5. gyermeke születését követően kezdte el a szülésznőképzőt a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának Szombathelyi kihelyezett képzésén.  2014 óta szabadon, a természet rendje szerint kísér intézményen kívüli szüléseket. Elvégezte az ELTE Perinatális szaktanácsadó képzését is.

Itt vállal szüléskísérést: Budapest és vonzáskörzete, Közép-Dunántúl.

További információk: mindenholjo.com

Szüléstörténet: Flóra

Otthonszülés Gyakran Ismételt Kérdések cikkünk ITT

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.