Főoldal Minden másKönyvajánló Mikor lesz már karácsony?

Mikor lesz már karácsony?

Könyvajánló totyogó kortól, kisiskolás korig

by maja

Mi felnőttek is izgatottan készülődünk már, de a gyerekek még annál is jobban várják a karácsonyt. Íme, itt egy szuper válogatás, hogy még közelebb legyetek a karácsonyhoz. Ezek a könyvek tökéletes ajándékok akár a karácsonyfa alá, akár a Mikulás csomagba. Az adventi időszakban együtt olvasva várakozhatunk, vagy az ünnepek alatt meghitten, bekuckózva nézegethetjük őket egy forró csoki vagy meleg tea társaságában. A legkisebbektől a kisiskolásokig ajánlunk egy-egy kedvencünket az idei karácsonyhoz, és a közös játékhoz is adunk ötletet.

A legkisebbeknek – Berg Judit: Maszat karácsonya

A két éves gyerekek polcáról nem hiányozhat a barátságos kisfiú Maszat és barátainak, Sárinak és Misinek a történetei. Ha már jól ismeritek őket, akkor ti is izgatottan várjátok már, hogy együtt olvassátok a legújabb részt. Végre kiderül, hogy Maszat kivel és hogyan tölti az ünnepeket, és hogyan telnek a várakozás napjai. Most is két mesét találunk a könyvben. Az első történetben megérkezik Kamilla, Maszat unokatestvére, aki velük tölti az ünnepeket. Maszat izgatottan várta őt a repülőtéren, még egy unikornisos lufit is vitt neki ajándékba. Kamilla pedig a legjobb meglepetést hozta el, a hópelyheket. A második mesében a család együtt készül az ünnepekre: mézeskalácsot sütnek, színes papírból füzért készítenek a karácsonyfára, amit majd együtt tesznek fel. A madarakat is megetetik, és ahogy este sétálnak, megszámolják az ablakokból látható karácsonyfákat. És még az is kiderül, hogy néz ki egy üstökös. De vajon Hóchóc is kap ajándékot?

A kisgyerekek megtapasztalhatják, hogy nem csak az ajándékok miatt csodás ez az ünnep, hanem a családi együttlétek öröme teszi teljessé. És az izgatott várakozás is gyorsabban telik a sok közös élménnyel. „Az ablakon bepillantó csillagok mosolyogva látják, milyen boldog Maszatéknál a karácsony.” Ha kezünkbe vesszük a mesekönyvet, máris olyan mintha egy varázslatos ajándék volna a fa alól. Agócs Írisz rajzait mindig is imádtam, a tökéletes gyerekszoba rendetlenséggel és kiegészítőkkel, ahonnan még a Grimms szivárvány sem hiányozhat. De ennek a kötetnek a külső borítóját imádjuk a legjobban az ezüstösen csillogó csillagokkal.

Berg Judit: Maszat karácsonya
Illusztrálta: Agócs Írisz
Kiadó: Pagony Kiadó, Budapest, 2022.
Ajánlott: 2-5 éveseknek

Kicsit nagyobbacskáknak – Harcos Bálint: A medve, aki a karácsonyfában lakott

Vicces történet egy kislányról, akinek teljesült a leghőbb kívánsága karácsony estéjén. Harcos Bálint Szofiját (ld. Szofi sorozat) idézi a főszereplő kislány, Liza határozottsága és kitartó ragaszkodása. A legtöbb gyerek életében eljön az a pillanat, amikor valamilyen háziállatra vágyik, és a legtöbb szülő ilyenkor még nem érzi készen csemetéjét arra, hogy felelősséggel gondozza is azt. Na meg a legtöbb családban nem is nagyon fér meg egy háziállat.

Így van ezzel Liza apukája is, aki minden házi kedvencről pontosan megmagyarázza, hogy miért nem élhet velük a lakásban. Ugyan a medvéről nem, hiszen arról nem is esett szó korábban. Miközben Liza és apukája karácsonyfát választanak, egyre több furcsaság történik. Például Liza szerint a fa sosem ugyanott áll a teraszon, vagy a díszítés közben különös zajokat hallanak. A kislány pedig a végsőkig reménykedik a legcsodásabb ajándékban. Majd karácsony estéjén „Liza egy kis zörrenést hallott a karácsonyfa felől. „Lehet, hogy mégis kaptam, egy állatot?” – villant át a fején és az ajándékokhoz szaladt.” Sorra kibontja az ajándékokat és mind csodás, de egyikben sincs állat.” Végül azonban mégis teljesült a leghőbb vágya. De hogy hogyan került egy igazi medve a házukba, azt már olvassátok el ti együtt! És ki ne imádna egy medvét, hiszen ez a világ legeslegjobb háziállata!  (A gyerekek szerint legalábbis biztosan!)

A leleményes történetet itt is Agócs Írisz rajzai teszik még szerethetőbbé. Az emberábrázolásnál csak az állatokat rajzolja viccesebben, minden képét imádjuk. A borító csodás arany kerete pedig igazán karácsonyi ajándékká teszi már az első pillantásra is a könyvet.

Tipp: Készíthettek medvét ti is és elrejthetitek a karácsonyfában! 😉

Harcos Bálint: A medve, aki a karácsonyfában lakott
Illusztrálta: Agócs Írisz
Kiadó: Pagony Kiadó, Budapest, 2020
Ajánlott: 3-6 éveseknek

Nagy ovisoknak, kis iskolásoknak – Alex T. Smith: A kisegér, aki elhozta a karácsonyt

A „nagyok” már számolják a napokat karácsonyig. Ebben a korban a legizgalmasabb az adventi várakozás, és előkerülnek a jobbnál jobb adventi kalendáriumok és ötletek is. Mi évről évre ilyenkor is a mesékhez és versekhez nyúlunk. Költséghatékonyabb is, mint a kis apróságok és egy idő után nagyon nehéz annyi mütyürt kitalálni. Nem beszélve, hogy sokkal izgibb így, mintha csokit eszegetnénk. Volt olyan év, hogy egy borítékba volt elrejtve a lakásban minden délután egy kinyomtatott mese vagy vers, ezt miután megtalálták, együtt olvastuk. De nem volt könnyű ám összeszedegetni. Ezért is tetszett meg egyből a gondolat, hogy első nap megkapják a könyvet, amiből minden napra jut egy mese. Így egytörténetet olvasunk, aminek persze mindig a legizgalmasabb résznél lesz vége, így még jobban várjuk a másnapi ajándékmesét.

Alex T. Smith könyvének nem csak az ötlete zseniális, de a mese is nagyon szívmelengető. Egy Fülöp nevű kisegér véletlenül talál egy levelet. Igazából épp nekisodorja a hideg szél, aminek nagyon megörül, hiszen végre lesz mibe belebújnia, de aztán elolvasta, és kiderül, hogy ezt a levelet a Télapónak írták, és másnapig mindenképpen meg is kell érkeznie. Így a pöttömnyi kisállat elindul, hogy kézbesítse Olivér levelét. Eközben új barátokra lel és kiderül, hogy nem is kell elmennie egészen az Északi Sarkig. Minden mese után kapunk aznapra egy kis játékos feladatot is: különböző recepteket, illetve kézműves ötleteket ad a könyv, részletes leírással, amit ha van hozzá kedvünk, könnyedén megvalósíthatunk persze együtt a gyerekekkel.

Igaz ez a könyv már évekkel ezelőtt megjelent, így biztosan sokak adventjét kísérte végig, ám idén végre megjelent a folytatása is: A kisegér, aki karácsonyra hazatalált. Ha az elsőt már olvastátok, akkor az új kötet is biztosan tökéletessé teszi az adventi várakozást.

Alex T. Smith: A kisegér, aki elhozta a karácsonyt
Illusztrálta: Alex T. Smith
Fordította: Schmiedl Gábor
Kiadó: Manó Könyvek Kiadó, 2018
Ajánlott: 5-8 éveseknek

Plusz 1: Kiss Judit Ágnes: Babaróka karácsonya társasjáték

Nálunk a könyv mellett, társasjáték is mindig kerül a fa alá. A legjobb választás a kisebbeknek a kooperatív játék, hiszen ők még nehezen dolgozzák fel, ha nem ők nyernek, pláne hogy ilyenkor ez általában nem is rajtuk, hanem a szerencsén múlik.  A Babaróka karácsonya kooperatív, vagyis az együttjáték öröméről szól és nem a versengésről. Már három éves kortól is tudnak vele játszani, tökéletes választás első társasjátéknak is, amit a fa alatt élvezettel játszhat együtt akár az egész család. Az sem baj, ha nem ismeritek Kiss Judit Ágnes Babróka meséit, a szereplőket azonban biztosan megkedvelitek.

A játékhoz tartozik egy tábla, kártyák, tépőzárral feltehető díszek és egy gyönyörűséges térbeli karácsonyfa is. A feladat, hogy együtt feldíszítsétek a fát, ám Apróka kiborította a dobozt, így minden dísz szanaszét gurult a lakásban. Keressétek meg gyorsan a szaloncukrokat és mézeskalács díszeket, mire a várva várt vendék, Kiscica megérkezik. Jó játékot az egész családnak!

Készítette: Bojti Anna
Illusztrátor: Egri Mónika
Kiadó: Pagony Játékkiadó, 2022

Ország társasjátéka 2022 díj – ovisoknak kategóriában!

Dezső Kinga (emmama) ajánlója

Korábbi könyvajánlóinkat itt olvashatod!

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.