Főoldal Minden másKönyvajánló Könyvajánló – Legújabb Maszat könyvek

Könyvajánló – Legújabb Maszat könyvek

Sári születésnapja, Sári a Vadasparkban, Maszat űrhajózik

by mamadmin

Jó barátok: Maszat, Sári, Misi és Hédi

Berg Juditnak rengeteg gyerekkönyve van és szinte minden korosztálynak írt könyvet, a neve már garancia a sikerre. A Maszat sorozat a legkisebbek első igazi olvasmányai. Két éves korban gyerekek rendkívül érdeklődőek, elkezdenek minden nap mesét követelni, nem csak este, napközben is, és akár órákig tudnák hallgatni, akár ugyanazt. Ennek az időszaknak a könyvei lesznek azok, amiket rongyosra olvastok, és bizony szakadnak is, vagy pecsétesek lesznek, mert biztosan ezeket viszitek magatokkal mindenhová. 

Az első gyermeknek két Maszat könyve volt. Nem tudom eldönteni, hogy a kezdetekben a karaktereket szerettem-e jobban, a történetek humorát vagy azt a szókincset, amivel nap, mint nap gazdagította a gyermekeim szótárát. Emlékszem, amikor a Bújócska című mese volt a sláger, ebből tanultuk meg a zöldségeket, és bizony, nem volt büszkébb anyuka nálam a földkerekségen, amikor a két éves kislányom felismerte az orvosi váróban a képről a petrezselymet és még ki is mondta egész érthetően. Azóta már a kisebbik lányom is kinőtt a sorozatból, és fiaimmal olvassuk, de még a tíz éves is odakucorodott meghallgatni a legújabb Sáris köteteket. Együtt nevettünk a szövegen és a képeken. Hogy melyik a kedvenc, nehezen tudnám megmondani, mindig másik. 

Minden könyvben két mesét olvashatunk, ezek többnyire egymás folytatásai, de legalábbis egy téma köré szerveződnek. Ez a kétmesés koncepció tökéletes, mert a gyerekek mindig szeretnének még egy mesét, és olyan jó még összebújva mesét mesélni, de miután elolvastuk a másodikat is, bizony már aludni kell. A történetek a két és három évesekhez szólnak, az ő mindennapjainak és érdeklődésének megfelelő témákat mutatnak be izgalmasan és sok-sok új dolgot is tanulhatnak belőle a kis felfedezők. Így pl. megismerhetünk többféle madarat, akik meglátogatják a madáretetőt, amit Maszat készített. (Maszat épít) Vagy 10-ig megismerhetjük a számokat észrevétlenül, pedig mi csak Maszattal számoltuk, hogy mi mindent láttak séta közben, és együtt izgulunk Hóchócért, Maszat kis barátjáért, aki út közben elveszett. De segít legyőzni a gyermekünknek a félelmeit is. Mert Maszat is fél a porszívótól, aki „igazából nem is porszívó, hanem egy kis dinó. Azért morog, mert éhes. Etessük meg, legjobban a morzsákat és a porcicákat szereti!” – javasolja Hóchóc és Maszat még a hátára is felül a végén. (Maszat számol) Maszat sem veszi be az orvosságot, de aztán muszáj lesz példát mutatni kedves barátainak, a zsiráfnak és a vízilónak, különben nem tudnak meggyógyulni. (Doktor Maszat

A legújabb Maszatos mesében az űrhajóé a főszerep: az első mesében megérkeznek Maszat barátai, Sári Pötyi babával és Misi a sok kisautójával. Őket már jól ismerjük a többi meséből is. Persze nem tudnak megegyezni, hogy mit játszanak, mert mindenki mást szeretne, így végül Maszat elbújik, takarókból épít bunkit magának. Hamarosan megjelenik Sári, aki szerint ez olyan lett, mint egy babaház, ő is bebújik játszani. De Misi a kisautóknak építi az autópályát, ami közben leszakadt a bunki oldala.

A konfliktust Hóchóc segít megoldani, úgy hogy még a sárkányos játékra is sor került, ahogy Maszat az elején szerette volna. A második mesében a bunkiból űrhajó lesz és a három jó barát együtt kalandozik az űrben, ahol nem csak Szaturnuszra jutnak el, de találkoznak űrlényekkel és látnak fekete lyukat is. A mesék egyszerre szólnak egyszerű nyelvezettel, rövid mondatokkal a kisgyerekekhez, de bővítik ismereteiket és szókincsüket is. Ezek után mi is hetekig minden nap bunkit építünk, ahol főként Maszatot olvasunk.

Maszat legjobb barátai, Sári és Misi is mindig megjelennek a mesékben, de a Maszat sorozat meséi Maszat életének kalandjai köré szerveződnek. Izgatottan vártuk a gyerekekkel, hogy milyen új meséket olvashatunk a Sári sorozatban, ahol Sári, na meg természetesen Pötyi baba válnak főszereplővé. Az új mesék tökéletesen illeszkednek a Maszat sorozathoz, de akár külön is olvashatjuk őket, és éppolyan izgalmasak a fiúk, mint a lányok számára. Megismerhetünk egy új szereplőt is, Sári legjobb barátnőjét, Hédit, természetesen neki is van egy elválaszthatatlan kis barátja, Bodri kutya.

Berg Judit kevés szereplőt mozgat a mesékben, de azokat a karaktereket részletesen kidolgozta: mindegyik szereplőnek van egy elválaszthatatlan játszótársa (Maszat és Hóchóc, Sári és Pötyi baba, Misi és a kisautók), tudjuk, mit szeretnek játszani, nekünk is barátainkká válnak. A sok ismerős jegy pedig minden kötetben visszaköszön, ezáltal a szerző egy ismert világba helyezi a szereplőket és kalandjaikat. A történeteket sokszor a gyerekek kedvenc játékai hozzák mozgásba. Pl. amikor Hóchóc nem érkezik meg Maszattal együtt, akkor Pötyi baba kezdi keresni, így derül ki, hogy ottmaradt az építkezésen és a markolókat nézte. Máskor Pötyi marad a villamoson, és bár először vigasztalhatatlanul szomorú lesz, mégis ebből kerekedik a mese, mert neki építenek házat Maszaték. Teljesen természetes hogy ők is életre kelnek és egyenrangú tagjai a gyerekcsapatnak. Így válhat a Sári születésnapja kötet főszereplőjévé a kis róka, akinek a mesék végén a nevét is megtudjuk.

Sári és Hédi együtt rajzolnak, összevesznek, de végül kibékülnek, és együtt mennek el a Vadasparkba, ahová már Maszat is velük tart. (Sári a Vadasparkban) Mindkét Sári-kötetben nagy szerepe lesz a rókának, Sári kedvenc állatának. Sőt a Sári születésnapja tulajdonképpen folytatása a vadasparki történetnek. Mivel Sári nem találkozik igazi rókával, kap egyet a szülinapjára, de Pötyi baba rendkívül féltékeny lesz az új jövevényre. Hogy mi történik végül, ami miatt mégis megszereti Pötyi baba a kisrókát, az maradjon titok.

Már a Maszat sorozatban is feltűnt, hogy Berg Judit mennyire figyelmesen csempészi be a történeteibe a helyes táplálkozást hőseinek életébe, de a Sári születésnapjában még inkább előtérbe került a kérdés. „Uzsonnát is készítenek: zöldségeket tisztítanak és gyümölcsöt tesznek egy tálba. Pötyi baba kibont egy csomag kölesgolyót, Sári kerek tálba önti a sok apró szemet.” Persze később a várva várt torta is megérkezik.

A könyveket egytől egyik Agócs Írisz illusztráció teszik kerekké. A rajzok egyszerűek, mégis egyértelműen kifejezik a gyerekek érzéseinek sokféleségét. Gyönyörű élénk színeivel pedig a gyerekek tetszését is hamar elnyerik. Nekem mégis legjobban az illusztrációban elrejtett poénok tetszenek. Agócs Írisz rajzaival olykor kiegészíti a szöveget. A Sári a Vadasparkban című mese záró soraiban olvassuk a levelet szavakba is öntve, amit Sári megrajzolt a rókának, így szólt: „Kedves Róka! Remélem hamarosan meggyógyulsz! Legközelebb újra meglátogatlak! Sári. A levelet az ablakba teszik. Talán a madarak elviszik az állatkórházba.” A mese ugyan a szöveg szintjén nyitva hagyja a kérdést, hisz mi szülők is így fejeznénk be a történetet, de a könyv utolsó lapján még egy kép helyet kapott, amin azt látjuk, ahogy a madarak előtt hever Sári levele és a róka nagy szemekkel „olvassa”. 

Berg Judit Maszat és Sári könyveiben egy olyan gyermeki világba csöppenünk felnőttként, amit sokszor már mi is elfeledtünk, egy olyan hely ez, ahol nem kell a konfliktusokat igazán komolyan venni, lehet nagyokat nevetni, olykor hisztizni, felfedezni, és a nagy kérdésekre közösen megkeresni a választ, mint például arra, hogy milyen színű a farka a rókának.

Szerző: Berg Judit
Illusztrátor: Agócs Írisz
Megjelenés: Pagony Kiadó, Budapest, 2018, 2020, 2020
Korosztály: 2-5 év
Műfaj: mese

Dezső Kinga (emmama) írása

Könyvek: Maszat űrhajózikSári születésnapjaSári a vadasparkban

Könyves beszélgetős topik a fórumon: Könyvajánló – gyerekkönyvek

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.