Főoldal Minden másKönyvajánló Könyvajánló – Válogatós gyerekek

Könyvajánló – Válogatós gyerekek

by maja

Ambrus Éva oldalát, a ManóMenüt második gyermekem hozzátáplálásakor kezdtem el olvasni. Az oldalon bukkantam rá az Anya, kérek még című könyvére, ami azért született, hogy a hozzátáplálásban segítse a családokat. Annak ellenére, hogy volt már tapasztalatom, nekem nagyon hasznos volt a könyv minden oldala. Sok információ került helyre bennem az egyszerű és pontos leírások alapján, a receptek pedig nagyon könnyen elkészíthetőek, mégis finomak és táplálóak.

Ezek után, amikor megtudtam, hogy készülőben a szerző második könyve válogatós gyermek témában, alig vártam, hogy megjelenjen és a kezembe vehessem. Ha lehet ilyet leírni, a Válogatós gyerekek még figyelmesebb még odaadóbb írás.

Ambrus Éva több szakember (gyermekorvos, pszichológus, dietetikus) tudását figyelembe véve jól összeszedett, átlátható és támogató formában ír a válogatósságról, ennek hátteréről és a megoldási javaslatokról. Számomra erőssége a könyvnek, hogy mindig megérteni és megértetni akarja a gyermeket. A szerző szelíden, mégis határozottan vezet az úton és finoman, soha nem kioktatóan érzékelteti a tápláláshoz való rossz szülői hozzáállást.

Tippeket, megoldási javaslatokat ad az egyes helyzetek kezelésére:

  • Hogyan tegyük lehetővé a közös evés élményét
  • Legyen egy kiszámítható napirend
  • Ne a játék kellős közepéből hívjuk ki a gyereket
  • Előzetesen adjunk neki esélyt a játék lezárására
  • Minden étkezésnél tegyünk a gyermek elé számára biztonságot jelentő, ismerős ételt is, ez segít megőrizni a komfortzónáját…

De még ezeknél is fontosabb, hogy a hangsúly az étkezési szokások és ezek hangulatának megteremtésén van. Bennem még élénken élnek a nagymamámnál töltött karácsonyi, húsvéti, születésnapi ünnepi ebédek. A sok finomság mellett a rég látott rokonokkal való találkozás, beszélgetés örömteli légköre vette körül az asztalt. Ambrus Éva is erre próbál rávezetni, hogy az evés legfontosabb része a jó hangulat, az oldottság. A sokat emlegetett „magyar ember étkezésnél nem beszél” gondolatnak pont az ellenkezője az igaz, hiszen a napi teendők után (vagy mellett) pont az asztal körül tudunk kicsit oldottabban beszélgetni. Sőt, az lenne a legjobb, ha a gyerkőcöket már az étel elkészítésébe és az asztal megterítésébe is bevonnánk. Nagyon tetszik az, ahogyan ezt a szerző kialakította a kisfiával. Ő a főzés folyamatánál a kóstolásba vonja be a gyermekét, aki nyomda segítségével jelzi, hogy számára ízletes vagy nem, ami készül.

A könyv második felében sokféle, gyorsan elkészíthető és változatos receptet találunk. Vannak hagyományos receptek kicsit újragondolva, mint például a krumplistészta zöldségekkel vagy a bolognai cukkinispagetti, és van olyan is, ami kihívást jelent, nekem például a mackótestvérek kedvencei fantázianévre hallgató ilyen. Ami biztos, hogy a gyümölcs, a zöldség szinte minden receptnél megjelenik valamilyen formában.

A receptek gyors átböngészése után, ami hirtelen a kedvencem lett és biztosan elkészítem a napokban, az a mac and cheese karfiollal.

MAC AND CHEESE KARFIOLLAL

Hozzávalók:
25 g vaj
1 evőkanál hidegen sajtolt sütőolaj
2 evőkanál durumliszt
200 ml tej
50 ml alacsonyabb zsírtartalmú tejszín
100 g reszelt trappista vagy cheddar, maasdamer sajt (vegyesen a legjobb)
só. fehér bors
őrölt szerecsendió ízlés szerint
2 marék karfiol megpárolva, pürésítve
200 g durumtészta főzve

A vajat és az olajat egy teflonserpenyőben felmelegítjük, a fokhagymát, majd a lisztet megfuttatjuk rajta. Picit pirítjuk, majd tejjel és tejszínnel felengedjük. Amikor a szósz picit besűrűsödött, a tűzről levesszük, a sajtot, valamint a fűszereket hozzáadjuk, és alaposan elkeverjük. Ezután a korábban megpárolt és pürésített karfiolt belekeverjük. Végül a főtt tésztát is hozzáadjuk. Az étel így már tálalásra kész, egy hőálló tálba téve kicsit összesüthetjük (160 fokon 10-15 percig). Sütés előtt még egy kis reszelt sajtot tegyünk a tetejére.

Szerző: Ambrus Éva
Művészeti vezető, grafikai tervező, illusztrációk: Sólymos Ágnes Eszter
Megjelenés: BOOOK Kiadó Kft. 2020

Ambrus Éva Válogatós gyerekek könyvét a Mamami boltban itt tudod megrendelni. 

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.