Főoldal Minden másKönyvajánló Könyvajánló – Könyvvadászok

Könyvajánló – Könyvvadászok

Kódfejtés, könyvek, nyomozás

by maja

A kisgyerekeknek rengeteg csodálatos mesekönyvet találunk a könyvpiacon, sok-sok ajánlóval, de egyre nehezebb a helyzet, ahogy cseperedik a gyermek és már önálló olvasásra keresünk valami igazán lebilincselő olvasmányt. A legtöbb szülő arra vágyik, hogy amint megtanult olvasni a gyermeke, egyre többet válasszon magának is irodalmat és naponta leüljön egy kicsit olvasni. De ahhoz, hogy igazán érdekes legyen számára ez az időtöltés, eleinte nekünk kell segítenünk megtalálni az izgalmas könyveket. Van néhány népszerű sorozat (Berg Judit: Rumini, Kertész Erzsi: Panthera, Gimesi – Jeli – Tasnádi: Időfutár), illetve nyúlhatunk a klasszikusokhoz, amik a mi gyerekkorunkat is meghatározták. A kortárs irodalomban azonban sokszor nehéz eligazodni, főleg ha egy könyvesboltban látatlanban kényszerülünk a választásra.

Erre a problémára találta ki a Pagony Kiadó azt a megoldást, hogy Abszolút könyvek néven egy csokorba gyűjti az érdeklődőknek a 9-12 éves korosztály számára szóló könyveket. Ebbe a csoportba igazán változatos regényeket soroltak. Vannak köztük kifejezetten fiús és lányos könyvek, napló és kalandregények, krimik és képregények, humoros és megható történetek, magyar szerzők művei és fordítások.

Ami mégis összekapcsolja ezeket a könyveket, hogy modernek, a 9-12 éves korosztálynak szólnak és roppant izgalmasak. A címválasztás is azt sugallja az olvasóknak, hogy abszolút mai, abszolút lendületes és abszolút könnyen olvasható szövegekkel lesz dolguk. És mindehhez abszolút könnyű a választás is, mert a könyvek borítójának alján egy sávban olvashatjuk az Abszolút könyvek besorolást, így könnyen választhatjuk ki a fiatal olvasóknak szánt könyvet. Ez a „sorozat” 2018-ban indult, így az azóta megjelent könyveket sorolja be. Egyre szélesebb az olvasmánylista, két év alatt mintegy 15 könyv jelent meg ennek a korosztálynak.

Ebben a sorozatban kapott helyet a 2019-ben megjelent fordítás, Jennifer Chambliss Bertman könyve, a Könyvvadászok. Az eredeti kiadás már néhány évvel korábban, 2015-ben megjelent, rengeteg díjat nyert és egyből a New York Times bestsellerje lett. Az biztos, hogy minden könyvmoly kedvenc könyve lesz, de nem szükséges állandóan a könyveket falni ahhoz, hogy ne tudja az olvasó letenni a könyvet. Egyszerre krimi és detektívregény, amiből megtanulhatók a kódfestés különböző trükkjei. Ha ti is szeretitek a rejtvényeket, kódfejtést, izgalmakat, nyomozást, na meg a könyveket, és a játékot, akkor ezt el kell olvasnotok!

A történet egy kitalált játékra épül. A lényege, hogy rejts el egy könyvet, majd találj ki egy feladványt, aminek a megfejtése elvezet a könyv lelőhelyéhez. Az elrejtett könyvet pedig regisztrálni kell a honlapon, és a kódja segítségével nyomon követhető lesz a sorsa, az is, amikor megtalálják és az is, amikor újra elrejtik. A játék Garrison Griswold nevéhez fűződik, aki a Bayside Press nevű lap ügyvezetője, de neve gyakorlatilag összeforrt a Könyvvadászat nevű játékkal. A játék pedig könnyen szenvedéllyé válhat, így történt ez a főszereplővel, a tizenkét éves Emilyvel is, akinek életében ez a játék jelentette az egyetlen biztos pontot.

Szüleivel ugyanis szinte minden évben más államba költöztek, ami új otthont, új iskolát, új emberek jelentett, igazi barátra ezért nem is találhatott. De minden megváltozik, amikor a könyvvadászat városába, San Franciscóba érnek. Mr. Griswoldot megtámadták, mielőtt a nagy bejelentését meghallgathatták volna rajongói. Emily pedig véletlenül csöppen bele Mr. Griswold új játékába. Megtalálta a támadás hevében gyorsan elrejtett könyvet és nem tehet mást, nyomoznia kell.

Kódfejtés, emberrablás és rengeteg könyv

A könyv persze egy igazi ritkaság, egy teljesen egyedi kiadása Poe Az aranybogár című művének. Emily pedig vérbeli könyvvadászként sorban megtalálja az elrejtett jeleket. Persze nem egyedül nyomoz, végre igaz barátra talál, és kiderül, hogy a bajban a testvérére is számíthat. De sietniük kell, mert másoknak is fáj a foguk a könyvre és hőseink veszélyes kalandokba keverednek. „Mr. Griswold erre a helyre akarta elvezetni őket, elérkeztek a játék végéhez. Emily azóta várt erre a pillanatra, hogy megtalálta Az aranybogárt.

Azt hitte, ugrándozni fog majd örömében, de helyette inkább megijedt. Mint amikor az ember jégre lép, és egy másodperccel azelőtt tudja, hogy el fog esni, mielőtt kicsúszna alóla a lába.” De hogy milyen kalandokat élnek át, ki az a „Zsémbes Vombat”, hogy illeszkedik be Emily az új suliba, miért veszik el Emilytől a kincset érő könyvet, kik és miért támadták meg Mr. Griswoldot, mi lehet a játék „nyereménye”? Ezekre és még sok másra is választ kaphattok, ha elolvassátok a Könyvvadászokat. 

A szerzőnő New Yorkban hamar a könyvlisták élére tört a Könyvvadászokkal, amelyet aztán további két kötet is követett. Reméljük lesz folytatása magyarul is, mi nagyon várjuk! Ez a könyv azonban több mint egy regény, a benne található játék annyira valósnak tűnt, hogy mi is utánanéztünk az interneten. Kiderült, hogy bár a játék a fantázia szüleménye volt, a Könyvvadászok megjelenése után a rajongók megalkották a könyv alapján a játékot is. Szerte a világon rejtenek el könyveket, igaz Magyarországon még nem volt regisztrált könyv, de hátha hamarosan lesz. A https://bookscavenger.com/ oldalon ti is nyomon követhetitek az igazi könyvvadászatot.

Szerző: Jennifer Chambliss Bertman
Fordította: Illés Róbert
Illusztrátor: Sarah Watts
Megjelenés éve: (2015) 2019, Pagony Kiadó, Budapest
Korosztály: 9-12 év
Műfaj: ifjúsági regény

Dezső Kinga (emmama) írása

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.