Főoldal Minden másKönyvajánló Könyvajánló – Kicsik karácsonya

Könyvajánló – Kicsik karácsonya

Axel Scheffler: Pipp és Polli A karácsonyfa

by maja

Pipp és Polli két jó barát, akik néha összevesznek, de azért mindig számíthatnak a másikra. A mesék szerzője és illusztrátora Axel Scheffler, akinek neve és rajzai már Julia Donaldson könyveiből is ismerősek a kisgyerekes szülők számára.

Az egérlány és a nyúlfiú kalandjai egy-egy hétköznapi probléma köré épülnek, melyek mindennaposak egy 2-3 éves gyerek életében. A problémákat pedig éppen úgy oldják meg, mint ahogy minden kisovis: egyből kibékülnek, megvigasztalják egymást, nem aggódják és bonyolítják túl a dolgokat, mint ahogy sokszor mi felnőttek tesszük.

Mi rajongói vagyunk a sorozatnak, szinte mindennaposak a Pipp és Polli idézetek a napjainkban, még Apa szájából is.

Pipp és Polli két elválaszthatatlan cimbora, a karácsonyt is együtt ünneplik. Együtt húzzák haza szánkóval a karácsonyfát, amit cserépbe állítanak. Jöhet a díszítés. Csupa finomság került a fára, nem csoda hát, hogy Pipp nem bírja megállni és sorra megeszi mindet. Ahogy sorra fogynak a mézesek és cukorpálcák, Polli számolgatja a megmaradt díszeket, de egy váratlan fordulattal az összes dísz eltűnik a fáról, Ó, jaj! Pipp pedig rosszul lett, szegény Pipp!

A Pipp és Polli mesék ugyanúgy épülnek fel, ezért a jól ismert szereplők kalandjait könnyen megértik az egészen kis gyerekek is. Imádjuk, hogy a bonyodalom tetőpontján mindig elhangzik valaki szájából az Ó, jaj! felkiáltás, illetve szintén visszatérő szólam, a Szegény Pipp vagy a Szegény Polli!, vagy olykor mindkettő a konfliktustól függően. Polli megsajnálja barátját, segíteni próbál neki. Egy hatalmas kinti szaladgálás után már Pippnek sem fáj a hasa, a kedvük is jobb lett és a végén még papírból díszeket is készítenek. Gyönyörű karácsonyfájuk lett és közben nagyon jól érezték magukat együtt!

A történeteket maga az író illusztrálta, akinek jellegzetes képeivel már Julia Donaldson meséinek lapjain is találkozhattunk. A kedves figurák és élénk színek könnyen felismerhetőek a legkisebbeknek. Az oldalak nincsenek túlzsúfolva, az egyszerű illusztrációk azonban mégis olykor többet árulnak el az események körülményeiről.

Így – mint ahogy a többi mesében – állandó kelléke a képeknek a két alvós cimbora, Breki és Malacka. A rajzok bájosak, szemet gyönyörködtetőek és sokszor igen viccesek, de legfőképpen életszerűek. Nagyon hasonlít elveiben ezért Agócs Írisz azon rajzaihoz, amiket a Maszat sorozathoz készített. Ha a többi Pipp és Polli történetet is átlapozzunk egy egész kis univerzum tárul elénk.

Megismerjük Pipp és Polli házát, kertjüket, ahol sokat játszanak, pl. hó nyulat (vagy hó egeret?) építenek, a parkot és a játszóteret, a játékaikat. A szétdobált játékok és csokipapírok láttán alig láthatóan mosolyogva bólogatunk, aztán egyre hevesebbé válik a bólogatás és szélesebb a mosoly, amikor elérkezünk az utolsó oldalakhoz: Pipp kapott karácsonyra egy szuper várat, de ő a dobozában ül, hiszen az a legjobb játék! Nálunk még a kiskamasz testvérek is jókat derülnek rajta!

És ha már nektek is ott sorakoznak a kötetek a polcon, (vagy a földön szétszórva, állandó használatban, mint nálunk) akkor szerezzétek be a legújabb kötetet, ami néhány hete jelent meg  Pipp és Polli, A barátságos csiga címen. Ha nálatok is van olyan gyerek, aki olykor túúúl hangosan játszik, akkor megértetik majd Pippet! Pedig hangosan játszani jó, és olykor igenis jól jön, sőt még életet is menthet, ha valaki hangoskodik.

Pipp akkor lett mérges a hangosan játszó Pollira, amikor a kis csigája megijedt és behúzódott a házába. Nem sokkal később viszont Polli éppen a hangoskodással mentette meg a csigát, akit egy madár felkapott a csőrébe. „Lehetünk megint barátok? – Persze! – ölelte át Polli. Aztán nagyon HANGOSAN játszottak. – Juhuhú! kiáltotta Polli. – Jippi-jé! – kiáltotta Pipp. Utána pedig szép halkan olvasgattak a kertben. ÉLJEN!”

A karácsonyfa és A barátságos csiga is kemény lapos kiadás, így a legkisebbek is biztonsággal forgathatják, de ha a sorozat további köteteit is beszereznétek, arra figyeljetek, hogy a korábban megjelent kötetek egy része még vékonylapú. Olvassatok Pipp és Pollit és készítsetek ti is papírdíszeket! Áldott, békés ünnepeket kívánunk!

Szerző: Axel Scheffler
Illusztrátor: Axel Scheffler
Megjelenés éve: 2018, Pagony Kiadó, Budapest
Korosztály: 1-4 év
Műfaj: mese
Kötés: kemény lapos, 24 oldal

Dezső Kinga (emmama) ajánlója.
A Pipp és Polli karácsonya könyvet a Mamami Boltban is megtalálod.
Az ünnepi ajándékkeresés megkönnyítésére, itt olvashatsz a Pettson karácsonya könyvajánlóról is.

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.