Főoldal Minden másKönyvajánló Könyvajánló – Ina May Gaskin – Útmutató szüléshez

Könyvajánló – Ina May Gaskin – Útmutató szüléshez

by mamadmin

Ha csupán egy könyvet ajánlhatnék szülés előtt, valószínűleg ez lenne az. Minden nő polcára fel kellene kerüljön, aki szülni szeretne, vagy gyermekét szeretné segíteni a szülése megélésében. Tehát nagyszülőknek is bátran ajánlanám.

Ina May Gaskin, a világ legismertebb hivatásos bábája. A róla elnevezett műfogás a szakma elismerését is jelenti, míg bábaközpontja világhírű, ahová ma már a világ minden tájáról érkeznek nők, hogy babájukat művi beavatkozás nélkül, támogató környezetben hozzák világra.

 Gaskin nézeteinek kiindulópontja az, hogy a nők testi és lelki képességei tökéletesen alkalmassá teszik őket a természetes szülésre, ezért támogatni kell őket abban, hogy e képességükkel tudatos módon éljenek. Józan, elfogultságmentes hangja, tudományos érvei hitelesítik az orvosi körökben is elismert szerzőt, ugyanúgy, ahogyan nagy felkészültsége mögött meghúzódó szakmai szerénysége is: mindig a szülő nőt tekinti a legfontosabbnak.
Ina May Gaskin néhány éve munkásságáért alternatív Nobel díjban részesült.

Részlet Ina May Gaskin beszédéből Stockholm 2011. december  5-én, az Alternatív Nobel díj, azaz a Right Livelihood Award díjának átvétel alkalmából:

Hiszem, hogy egy ország fejlődése abban mérhető, hogy mennyire tiszteli a szülő nőt abban a jogában, hogy nő-központú szülési élményben lehessen része, attól függetlenül, hogy az az otthonában történik vagy intézményi kereteken belül. “

A könyv egyik különlegessége, hogy a mintegy felét kitevő születéstörténetek varázslatos képet adnak a szülések sokszínűségéről, a katarzisról, a fájdalomról, az elakadásról, a női támaszról. A bába szakszerű és empatikus mondatai laikusok és szakemberek számára is nélkülözhetetlen útmutatóvá és lebilincselő olvasmánnyá teszik ezt a könyvet. Stílusa lehetővé teszi, hogy a nők érthető és alapos információk birtokában készülhessenek a szülésükre, s egyúttal segít visszaadni a várandósok és szülő nők hitét saját erejükben, női tudásukban, ösztöneikben, az önmagukért érzett felelősség erejében.

Ina May Gaskin beszéde

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.