Főoldal Minden másKönyvajánló Könyvajánló – Gyerekes gondolatok

Könyvajánló – Gyerekes gondolatok

Herner Dorka önismereti egypercesei

by maja

A bábai bemutatkozókra készülve, Geréb Ágnessel kapcsolatban is olvasgattam az interneten, így bukkantam rá a lányával, Herner Dorkával készült Ted előadásra. Majd ezt követően jött velem szembe a Feldmár Intézet oldalán meghirdetett esemény, ahol Geréb Ágnes, Herner Dorka és Feldmár András beszélgetett egymással. Ez a két alkalom indított el, hogy kicsit jobban megismerjem Dorkát, így találtam rá a hernerdorka.hu oldalra. Itt találkoztam a Gyerekes gondolatok könyvével.

Az ajánlókat olvasva, alig vártam már, hogy a kezembe vehessem a könyvet és elkezdjem olvasni. Egy idő után azon kaptam magam, hogy amikor viszem a kisfiam „szopialszizni” jön velem a könyv is. Olyan jó volt ezeket az önismereti egyperceseket olvasni, hogy rám nem jellemző módon, késleltettem a gyors olvasást, hogy minél tovább tartsanak ezek a kedves, de hús-vér történetek.

Találkozhatunk sokféle ismerős eseménnyel, élethelyzettel, ami velünk is megtörtént anyává válásunk útján. Ismerős élmény a „kukanap”, a körbe-körbe rohangáló visító gyerekhad, a bepisilés, a féltés, a szorongás, a hogyan aludjunk kérdése, a folyamatos tervezés, szervezés, az összebújás, az együtt nevetés, az együtt jól lét. Külön szerettem a közbeszúrt fél perceseket, mint pl:

 „Nem minden gyerek alszik, ha édes, de minden gyerek édes, ha alszik.”

Herner Dorka plasztikus ábrázolásával megelevenedik a világ és már nem is az ő történeteit olvasom, hanem saját magam látom, ahogy a lázas kisgyermekem magamra kötve sétálok a lakásban, ahogy közösen énekelünk, ahogy elidőzök őket nézve, ahogy kérek, ahogy ordítok induláskor. Ahogy figyelmeztetem magam, hogy nehogy elfelejtsem kivenni a húst a fagyasztóból.

Szeretem, ahogy látja és láttatja az anyaságot, szeretem azt az értékrendet, amit képvisel, szerettem megmártózni ezekben a történetekben. Úgy kaptam tükröt, hogy az nem fájt, sőt jókat nevettem magamon. Külön jó élmény volt, hogy nem csak az anyaság történései, hanem gyermekkorom emlékei is fel-fel bukkantak egy-egy történet olvasása közben.

Sok kedvenc sorom lett a könyvből, egyet itt hagyok:

 „… a gyermekeim boldogságának a kulcsa az ő kezükben van. Nekem szülőként (csak) annyi a dolgom, hogy minél kevésbé nyírbáljam le az ágait (a vágyait) és a rügyeit (próbálkozásait), engedjem nőni (ne alakítsak ki benne fölösleges belső korlátokat, félelmeket, szorongásokat), kapjon fényt (engedjem látni és tapasztalni, hogy a világ mennyire nagy és színes), legyen tápanyagban (feltétel nélküli szeretetben) gazdag a talaja, és adjak neki vizet (vagy teát vagy kakaót)”.

Herner Dorka könyvét megtalálod a Mamami Boltban is.

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.