Főoldal Minden másKönyvajánló Könyvajánló – Berg Judit: Két kis dínó

Könyvajánló – Berg Judit: Két kis dínó

Dínók mindenhol és mindenkor

by maja

Mindenekelőtt leszögezném, hogy a mi családunk egyetlen tagja sem volt soha nagy dínórajongó! Berg Judit könyveiért azonban annál inkább rajongtunk mindig is, talán így ismerkedtünk meg sok évvel ezelőtt Trikóval és Nyammal is, a két kisméretű, de hatalmas fazonnal. Mindig izgatottan várjuk, hogy mi lesz a következő úti céljuk, milyen kalandokba keverednek, és mennyi mindent megtudhatunk majd mi is arról a korról és helyről, de úgy igaziból, a hétköznapokról, az életről, nem ám a tankönyvi tudnivalókról.

A két kis dínó-sorozatban eddig hét kötet jelent meg. A történetek főszereplői Trikó, a három szarvat viselő triceratopsz és Nyamm, a mindig morgó, harapós tirex. A két dínó a zsírkréta korban élt nem túl boldogan, mert sajnos mindketten olyan kicsik csupán, mint egy mobiltelefon. Minden vágyuk, hogy ők is nagyok legyenek, mint a testvéreik vagy a szüleik. Hogy miért ilyen picik és mit tehetnek ellene, az kiderül az első részből. (De belevághattok a második kötetbe is, mert az elején Trikó összefoglalja a legfőbb tudnivalókat.) Trikó és Nyamm egy vulkánkitörés következtében időutazókká válnak, s bár eleinte haza szeretnének jutni, később megtetszik nekik a sok izgalmas kaland és elindulnak felfedezni a világot. Kiderül, hogy a vulkánok teljesítik a kívánságokat, vagyis minden vulkán csak egyet. Éppen ezért vigyázni kell, hogy mit kívánunk. A történetek előre haladtával az is kiderül, hogy a kívánságot jól érthetően kell elmondani, mert a vulkánok néha bizony félreértik.

A zsírkréta korból egyenesen Budapestre a mi korunkba és világunkba érkeznek. Felfedezik Büdipestet, a tömegközlekedést is kipróbálják, míg végül összebarátkoznak Matyival, akitől azt is megtudják, hogy a dínók kihaltak. De azért vannak itt jó dolgok is, például a csoki és a távirányítós autó. „Az iskola nagyon érdekes hely, igazán sokat lehet tanulni. Nyamm például rögtön az első nap megtanulta, hogy a kréta és a szivacs hasfájást okoz, radírból egyáltalán nem lehet rágólufit fújni, és hogy zöld lesz a nyelve, ha zöld filctollat eszik.”

Miután az iskolában minden fontosat megtanultak, rájöttek, hogy már nem is vágynak olyan gyorsan haza.  Az osztálykiránduláson lehetőségük adódik újra elutazni, de véletlenül ismét máshogy teljesíül a kívánságuk és Mátyás király udvarában találják magukat.

A harmadik részben Trikó igazi szakképzett krónikássá válik, és még Itáliába is elmennek Mátyás udvartartásával, köztük új barátaikkal, Somával és Rafival. Soma istállós fiú a szigligeti várban, de egy véletlennek és a kis dínók segítségének köszönhetően megnyeri a lovagi viadalt, ezért Mátyás kitaníttatja és magával viszi Itáliába is. Innen a Vezúv kráternek segítségével az ókori Krétán találják magukat éhesen, szomjasan.

Hamarosan azonban isteni eledelekkel tömik tele bendőiket, ambróziát is isznak. Nyamm Daidalosz fiának, Ikarosznak a fogságába esik. Trikó azonban egy kedves lány, Szofi segítségével bejut a palotába Ariadnéhoz. Nyammot sikerül kiszabadítani, aztán a labirintusban még a Minotaurusszal is találkoznak. A két kis dínót a görög szigeten az istenek küldötteinek vélik, de jó soruk ellenére is egy új világba vágynak.

Az ötödik részben tehát Amerikát fedezik fel. 1492-ben érkeznek oda, csahhogy nem is olyan könnyű megtalálni azt a hajót, amivel épp Amerika felfedezésére indulnak, hiszen a hajósok és Kolombusz Kristóf még csak nem is sejtik, hogy mi lesz utazásuk vége. Trikó és Nyamm egy úrnő, Donna Lucia fogságába esnek, ahonnan megint Trikó éles esze, pontosabban Mátyás kedvenc édes mártásának receptje menti ki őket. Végül a szerencsének köszönhetően mégis találkoznak Kolombusszal, és elhatározzák, hogy mindenben segítik az útján.

A történeteket Trikó meséli el, mindent az ő szemén keresztül látunk, és úgy értjük meg a különböző korokat, ahogy ő csodálkozik rá. Trikó gyakran utal vissza a korábban megismert világokra, de legtöbbször mégis otthonából, a zsírkréta korból kölcsönzi példáit vagy hasonlatait. Ferdinánd király és Izabella királyné palotáját így jellemzi: „Annyi szolga nyüzsgött a palotában, mint ahány raptor vadászat idején, a cicomás urak és hölgyek úgy terpeszkedtek a termekben, mint sztegoszauruszok a páfránymezőn.”

Az ötödik részben, Amerikába tartva a hajón azonban a két dínó úgy összeveszett, hogy Trikó megsértődött és Nyamm folytathatta a krónika írását. Nyammot nem a műveltsége és jó modora miatt kedveltük meg a történetek során. De krónikái mégis a gyerekek kedvence lett, Egyszerű, nyers kifejezésein, ösztönös cselekedetein az olvasás során sokszor sírva nevetett együtt az egész család. Egy kis szösszenet egy kalóztámadásról: „15. nap: Azta, ez tök jó volt! Volt sok vér, és szereztem egy ujjat is, bár elég sárga rajta a köröm. De azért finom! Szerencsére senki nem kért belőle. Sajnos a kalózok már nem jönnek vissza többet, mert az óceán fenekéről elég nehéz volna. Kár. (Azt is írd le hogy süllyesztettük el a kalózhajót!) Írd le te! Hülye trikó!” Végül Trikó is lejegyzi a fontosabb eseményeket, a kalóztámadás részleteit is megtudjuk majd.

Az utolsó két kötetben (Honfoglalás és az Artúr király udvarában) már Nyamm feljegyzései is olvashatók Trikóé mellett. A két jó barát olykor különválik és így mindkettejük izgalmairól értesülünk, természetesen nem csupán tárgyilagos ábrázolással, hanem elsősroban saját érzelmeikre reagálva. Rengeteg nagyszerű poén van a könyvekben, s bár nagyon izgalmas éa lendületes a cselekmény is, mégis az elbeszélésmód teszi hihetetlen viccesé és élvezetessé a sorozatot.

A szerző elsősorban kisiskolásoknak szánta kezdő regényolvasására. Valóban szuper olvasmány a másodikosoknak, harmadikosoknak, akik már kisebb szövegeket magabiztosan olvasnak. Tökéletes első hosszabb műnek, a kötetek mindegyike száz oldal körüli. Szóval igazi kihívás, de olvasás közben nem lehet letenni annyira lendületes és izgalmas. És ha maguknak olvassák, akkor nem maradnak ki a hangos olvasás során anya által kicenzúrázott szavak sem 😉

Én azonban szívből ajánlom a nagyovis korosztálynak is, akár már középsőben is. Az ovisok is tudják követni a cselekményt, értik a poénokat, iszonyúan élvezik és rengeteget tanulnak belőle. Minden kötet végén találunk egy kislexikont is, amiben a témához kapcsolódó kulcsszavak magyarázata és fontosabb személyek bemutatása olvasható.

A sorozatba bele is lehet kapni, nem kötelező az elején kezdeni, de a későbbi kalandok során vannak visszautalások, így érdemes sorban olvasni. Hogy melyik a kedvenc kötetünk, nehéz lenne megmondani. Nálunk a gyerekek az utolsókért rajonganak, de számtalanszor olvastuk újra a Budapest vagy a Kréta részeket is. De abban mind egyetértünk, hogy nagyon várjuk a következő részt, amiből már az utolsó kötet végén egy kis ízelítőt is olvashatunk.

Végül, de nem utolsó sorban a könyveken túl készült egy társasjáték és foglalkoztató füzet is. Az UNICEF pedig egy páratlan lehetőséget nyújt a családoknak: a két kis dínóval beutazhatjátok a világot ti is, 12 hónapon keresztül kaphattok meséket, feladatokat és matricákat levélben.

Cím: Két kis dínó…
1.Két kis dínó a zsírkréta korban, 2. Két kis dínó Budapesten, 3. Két kis dínó a középkorban, 4. Két kis dínó Krétán, 5. Két kis dínó felfedezi Amerikát, 6. Két kis dínó és a honfoglalás, 6. Két kis dínó Artúr király udvarában
Szerző: Berg Judit
Illusztrátor: Kőszeghy Csilla
Megjelenés éve: 2011-2022
Korosztály: 5-10 év

Dezső Kinga (Emmama)

KÖNYVAJÁNLÓ MÉG:

REBECA COBB MESÉI

LACKFI JÁNOS: DOMBONINNENI MESÉK

JILL TOMLINSON MESÉI

A TELHETETLEN HERNYÓCSKA

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.