Főoldal Minden másKönyvajánló Könyvajánló – A telhetetlen hernyócska

Könyvajánló – A telhetetlen hernyócska

Pici ujjak mesekönyve

by maja

A telhetetlen hernyócska meséjén sok millió gyermek nőtt fel világszerte. Klasszikus és alapmű. Persze ezt a gyerekek nem tudják, viszont imádják. A mi családunkba a második gyerekkel költözött be és hamar a kicsi kedvence lett, aminek hamarosan áldozatául is esett. Aztán a harmadik gyerek is imádta, így kénytelenek voltunk a már jócskán szakadt, megtépázott könyvet egy újra cserélni a negyediknek, akinek ez volt az első saját ajándéka.

Eric Carle legnépszerűbb mesekönyve 1969-ben jelent meg először, azóta számos nyelvre lefordították és több mint 30 millió példányt adtak el belőle. A hernyócska lassan önálló életre kelt és már megjelent mindenhol. Készült belőle plüss, ruha, torta, süti, társasjáték, rengeteg szuper kézműves foglalkozás alapjává vált a könyv, aminek könnyen utánanézhetünk az interneten.

De vajon mitől lesz egy könyv ennyire népszerű? Én bevallom egy kicsit szkeptikus voltam, és amikor az első gyerekkel hallottam róla, megnéztem a borítóját és mivel nem estem hanyatt egyből, sőt kissé ijesztőnek tartottam a piros fejű sete-suta hernyót, ezért azzal a mozdulattal vissza is tettem a polcra. A második gyerekkel azonban valahogy mégis bejutott hozzánk, átlapoztuk, olvastuk… és olvassuk azóta is!

A történet egy hernyócskáról szól, hihetetlen egyszerű, lényegre törő és vicces stílusban meséli el, hogyan lett a kis tojásból hernyócska, majd az éhes hernyócska hogyan evett meg mindent, ami az útjába került, míg meg nem nőtt, majd bebábozódott és pillangó lett belőle. A képi világa éppolyan hatást vált ki, mint a szöveg. Egy oldalon csak kevés dolgot láttat, többnyire egyet, de azt csodás élénk színekkel. Az Eric Carle-ra igencsak jellemző ecsetkezeléssel és montázstechnikával készült képek nem csak felnőtt szemmel káprázatosak, de a gyerekeknek is. Színes és jól felismerhető képei egyértelműen, de felhívóan hatnak a gyerekek érzékeire.

Éppígy a szöveg. Amikor a hernyócska elindul ennivalót keresni, minden nap más gyümölcsöt eszik meg és minden nappal egyre többet eszik. A mondatok ismétlődnek csak a nap, a szám és a gyümölcs neve változik, így könnyen megjegyezhető, megérthető az egészen kicsik számára. Aztán jön a humoros egymás mellé rendezése azoknak az ételeknek, amiket szombaton összeevett, mire persze megfájdult a hasa. Majd ennek feloldásaként vasárnap „keresztülrágta magát egy szép, zöld levélen és utána sokkal jobban érezte magát.” A történet csattanója, hogy a hernyóból báb majd pillangó lesz, és ez gyerekszemmel valóságos csoda, a természet igazi csodája.

Eric Carle könyveit azért szeretjük mi szülők, mert a gyerekek a minket körülvevő világról tanulhatnak, ismeret- és szókincsbővítő. Sorban megismerjük a napok neveit, az ételeket (főleg a gyümölcsöket), számokat 5-ig és azt is, hogy hogyan lesz a hernyóból pillangó. De a gyerekek elsősorban azért szeretik, mert játszani lehet a könyvvel. Az apró ujjacskák egyből bújnak is be a lyukon minden gyümölcsön, a kisgyermek így a hernyócskával együtt rágja magát keresztül a gyümölcsökön (és lapokon). Ez az egyszerű mégis szuper ötlet, hogy a gyümölcsök közepén lyukat hagyjanak a lapon, egyszeriben egészen átformálja a gyerekeknek a könyvhöz való viszonyát. Ő is részese lesz ugyanis a történetnek, hiszen ő is átrágja magát rajta.

Ez azért is zseniális, mert a gyerekek ebben az időszakban ismerkednek meg a könyvekkel és nekik még az egyik elsődleges érzékelés a tapintás, így még közelebb kerülnek a könyvhöz. (Éppen ezért fontos az is, hogy engedjük, hogy a gyerekek lapozzák a könyveket, minél többet kézbe is vegyék.) A gyerekeknek így jó élmény kapcsolódik a könyvhöz, újra és újra előveszik és elmesélik maguk is a történetet.

Eric Carle többi könyvét is nagyon szeretjük, de azok kissé nagyobbaknak valók, 2-3 éven felülieknek, míg a hernyócskával már akár 1 éves kor alatt is ismerkedhetnek a gyerekek. A Nem láttad a cicámat? kihúzós fülei is izgalmasak a nagymacskákat megismerni vágyóknak, A kelekótya kaméleon története pedig egy telhetetlen kaméleon történetét mutatja be, miközben sok-sok állatot és a színeket is megtanulhatjuk. Ha ti is rajongóivá váltok a hernyócskának, akkor feltétlenül látogassatok el a múzeum oldalára is (https://www.carlemuseum.org/artists/eric-carle), keressétek a rengeteg kézműveskedős- és játékötleteket az interneten, készítsetek hernyócskás tortát és ünnepeljétek ti is március 20-án a többi rajongóval A telhetetlen hernyócska születésnapját!

Szerző: Eric Carle
Fordította: Demény Eszter
Illusztrátor: Eric Carle
Megjelenés éve: (1969) 2006, Pagony Kiadó, Budapest
Korosztály: 1-4 év
Műfaj: mese
Kötés: kemény lapos

Dezső Kinga (emmama) írása

Eric Carle könyvét megtaláljátok a Mamami boltban.

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.