Főoldal Minden másKönyvajánló ELSA BESKOW KÖNYVEK OVIS KOROSZTÁLYNAK

ELSA BESKOW KÖNYVEK OVIS KOROSZTÁLYNAK

Naptojás, Törpegyermekek

by maja

Elsa Beskow a 19. század végi és 20. század eleji svéd irodalom egyik legismertebb gyermek történet írója és illusztrátora volt. Egy hatgyermekes család második gyermekeként érkezett meg a világra. A kis Elsa már gyermekként nagyon szerette a tündérmeséket, így történhetett meg az, hogy már egész kiskorától kezdve szeretett testvéreinek különböző varázslatos történeteket mesélni. Több modern gondolkodású felnőtt között nevelkedett, anyai nagyanyja és édesanyja testvérei, akikkel édesapja halálát követően éltek együtt, haladó szellemben fordultak Elsa és testvérei felé. Otthonukban a művészetek és az irodalom fontos szerepet töltöttek be. Ez a szeretetteljes közeg és a természethez való kapcsolódása mind-mind megjelennek műveiben. Korai élményei mellett anyasága és gyermekei is inspirálták, egy-egy történet szereplőit saját gyermekeiről figurázta.

Elsa Beskow műveiben szeretetteljes közegben, a béke és harmónia ölelésében elevenednek meg a történetek. A szereplők, akik legtöbb esetben gyermekek, békében tudnak egymás mellett élni, kapcsolódni a természethez és más gyermekekhez.

Meséiben a mindennapok valósága egyesül a képzelet szülte teremtményekkel és ez a tiszta kapcsolódás olyan csoda világot eredményez, ami majd száz év elteltével is ámulatba ejti a gyermekeket. A történetekben találkozhatunk tündérekkel, törpékkel, beszélő állatokkal, akik hozzánk, emberekhez hasonlóan élik a mindennapjaikat, végzik a feladataikat és keverednek különböző kalandokba. Mindezt a természettel kölcsönös tiszteletben és harmóniában. Minden egyes Elsa Baskow történet tiszta forrásként tör fel bennünk és egyszerű szépségével mutatja a mai embernek és gyermeknek egyaránt, hogy így is lehet élni. Tisztelettel, egymás segítésével és békével.

Naptojás

Egy kedves barátnőm javaslatára költözött be első Elsa Beskow történetként, a Naptojás az otthonunkba. Kedves, magával ragadó történet. A mai napig telitalálat, ha ezt veszem le a polcról és olvasom a gyermekeimnek. A történet középpontjában egy Tündér áll, aki a természettel kölcsönös tiszteletben él és nagyon szeret táncolni. Olyannyira, hogy minden tavasszal eltáncolja az „Istenhozott-kedves-tavaszi napsugár tánc-ot”, ősszel a „Sárgulólevélforgatag-táncot” és télen a „Hulló-hópihe tánc-ot”. Egyedül csak nyáron nem táncol, mert rengeteg a tennivalója. Történetünk ebben az évszakban kezdődik.

A kicsi Tündér jártában keltében belebotlik egy narancssárga gömbölyű valamibe, amiről jobb megoldás híján azt gondolja, hogy a nap tojása és amikor kikel, akkor az erdőjüknek lesz egy saját kicsi napja. Felkeresi barátját, Zöldtobozt, a csintalan törpefiút, majd az étteremtulajdonos békát, Vidám Varangyot, hogy elújságolja a látottakat. A nagy izgalomban megjelenik Görbegally is, az erdő védelmezője. Miközben közösen latolgatják, hogy mit kezdjenek a „naptojással” megjelenik a rigó, aki téli vándorútjai kapcsán tudja, hogy ez a gömbölyű valami egy nagyon finom, lédús gyümölcs és narancsnak hívják. A kis tündér vágyakozik a távoli vidék után, ahol rengeteg narancsot lehet enni és a következő télre el is utazik a madárkával délre. Ott rengeteg narancsot megkóstol, szóval ha „télen kissé száraz narancs kerül a kezed ügyébe, ne szomorkodj, inkább mosolyogj egyet! lehet, hogy éppen a Te narancsodba kóstolt bele a Tündér.” 🙂

A kedves történet az utolsó csattanóval kapcsolódik össze a mi világunkkal, ahol kiderül, hogy a mese valójában ott kezdődött, amikor egy kisfiú, akit Lackónak hívnak, az erdőben sétált és a táskájából kigurult a narancs. 🙂

SZERZŐ- ÉS ILLUSZTRÁTOR: Elsa Beskow
FORDÍTÓ
: Helena Treiber és Treiber Gabriella
MEGJELENÉS: Svédország, 1932
KOROSZTÁLY: 4-10 év

Törpegyermekek

A Törpegyermekek mese nemrég került hozzánk, de a Naptojáshoz hasonlóan nagy kedvenc lett. Ez a kedves történet egy törpecsalád mindennapjaiba kalauzol minket. A család egy vén fenyő gyökerének biztonságot és kényelmet adó üregében éldegél. A négy törpegyermek, Palkó, Tóbi, Margaréta és Kamilla ha éppen nincs dolog, amiben a szüleiknek segítenek, akkor az öreg fenyő többi lakóival, a mókusokkal kergetőznek vagy barangolnak az erdőben. Barangolásuk következtében számtalan kalandba keverednek kígyóval, hangyákkal és még egy barlangi trollal is.

Nyár végén sokat segítenek a szüleiknek a betakarítás idején, megismerkednek a gombákkal, gyűjtenek gyümölcsöket, majd feldolgozzák, raktározzák ezeket, miközben édesanyjuk a gyapotvirág terméséből meleg ruhácskákat készít nekik a téli évszakra. Ősszel iskolába járnak, télen nagyokat szánkóznak és élelmet osztanak erdei barátaiknak. A nap végén pedig a tűz melege mellett hallgatják édesapjuk történeteit. Majd újra elérkezik a tavasz, ahol a ragyogó napsütésben az erdő összes lakója felélénkül. A törpegyermekek tavaszi ajándéka a nap melege mellett pedig egy rózsás arcú, apró fiúcska testvér.

Az a nyugalom és egység ami áthatja ezt a történetet, teljesen magával ragadja a gyermekeimet is. Különösen szép a törpegyermekek és családjuk életét követve újra és újra kapcsolódni a természet ciklikusságához. Nem direkt módon, hanem finom ábrázolással kicsit elleshető, hogy mely évszak milyen munkát kíván tőlünk. A lassú mese, a befogadható események, az állóképek mind-mind csendesítenek, lazítanak. Úgy hiszem nekünk felnőtteknek is jó belehelyeződni ezekbe a történetekbe, hiszen annyi rossz van a világban, néhány csendes és varázsos perc tündérekkel, törpékkel visszaadhatja, visszahozhatja a hitet és erősítheti bennünk a hála érzését, hiszen annyi jó is körülvesz minket.  

SZERZŐ- ÉS ILLUSZTRÁTOR: Elsa Beskow
FORDÍTÓ
: Pellinger Emőke és Treiber Gabriella
MEGJELENÉS: Svédország, 1910
KOROSZTÁLY: 4-10 év

A történetek szépsége mellett muszáj megemlíteni az illusztrációkat is. Elsa Beskow figurái annyira gyönyörűen egyszerűek, hogy már pusztán a képek nézegetése is simogatja a lelkünket. Külön jó megoldás szerintem, hogy a könyv bal oldalán van a szöveg kevés fekete-fehér grafikával és a jobb oldalon, a teljes oldalt beterítő illusztrációkkal találkozhatunk, ami nekem olyan, mintha diafilmet nézegetnénk. Jó játék lehet akár csak a képeket nézni és az alaptörténet mellett továbbszőni a mesét a gyermekeink gondolataival. Jó olvasást! 🙂

A fenti meséken túl még Elsa Beskow Peti új ruhája könyvét is megtaláljátok a Mamami Boltban.

Korábbi könyvajánlóinkat itt találjátok.

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.