Családilag – két kisfiam és a férjem – nagyon szeretjük a spenótot. Éppen ezért nagyon örültem, amikor a napokban kaptunk a barátnőmtől a tanyájukon termett gyönyörű spenótból. Nem is gondolkodtam sokat, hogy mit készítsek belőle, mert nálunk a spenótból készült ételek közül a legfinomabb – szintén barátnőm receptje alapján – a paratha. Nagyon gyors, egyszerű és a hozzám hasonlóan nem annyira belevaló gasztromamik is könnyedén el tudják készíteni. Csupán csak arra kell figyelnem, hogy amikor a nagyfiam is segít a gyúrásban, ne fogyjon el az összes nyers tészta. Bármelyik étkezésnél finom és tápláló.
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 12,5 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 25 dkg fagyasztott spenót és leve vagy egy jó marék forrázott friss spenót és leve
- 6 dkg ghi vagy vaj
- 1 tk só
- 1 tk római kömény
A liszteket a sóval és a fűszerrel összekeverjük, belemorzsoljuk a vajat, végül beletesszük a kiolvadt/forrázott (langyosra hűlt) spenótot, és annyi spenót levet (kb 1,5-2 dl), hogy nyújtható tésztát kapjunk. Ebből a mennyiségből 8-10 részre osztjuk. A tésztagombócokat kerekre nyújtjuk, egyik oldalukat megkenjük olajjal, majd a kör közepétől a széléig bevágjuk, gúla alakúra csavarjuk, és újból kinyújtjuk. (Ha nincs kedvem vagy időm, a bevagdosást ki szoktam hagyni.) Forró olajban pillanatok alatt mindkét oldalát megsütjük. Nagyon finom sajttal, tejföllel és nekünk koktélparadicsommal.
A mamami fórumon még nagyon sok hasonló receptet találtok, klikk ide.
Majamami