Főoldal Minden másGasztromami Fahéjas keksz

Fahéjas keksz

by maja

Talán azért mert gyönyörűen sütött a nap, vagy, mert a férjemnek nem kellett munkába sietnie és nyugodtan kávézhattunk, nem tudom, mindenesetre ünnep hangulatom lett. Megérezhette ezt a kisfiam is, mert miközben battyogtunk haza az oviból, megegyeztünk, hogy otthon sütünk valamit. Nem vagyok valami ügyes és türelmes ezen a téren, de nagyon szeretem a közös alkotás hangulatát így van pár receptem, amit segítségül hívok ezekre az alkalmakra. Az ünnep hangulat miatt a fahéjas kekszre esett a választásunk.

Nagyon egyszerű és gyorsabban elkészül, mint a romok eltakarítása a 16 hós és 5 éves fiúk után. Amíg a hozzávalókat a nagyobbikkal kikészítem és egy nagy tálba teszem, addig a kicsi az egész konyhát kedvére telelisztezheti. Miután megvannak a hozzávalók, jöhetnek az apró kezek, hogy közösen meggyúrjuk a tésztát. Imádom ezt, ilyenkor megnyílik egy kapu és varázsütésre indul a fesztelen beszélgetés, ahol rengeteg dolgot megtudok, ami játszódik éppen az 5 évesemben.

A végén persze égnek áll a hajam amikor szétnézek és látom, hogy mi vár rám összepakolás terén, de semmiért nem adnám ezeket a meghitt perceket. Szóval, ha van kedvetek, próbáljátok ki, megéri!

Hozzávalók:

  • 20 dkg rozsliszt, v. teljes kiőrlésű más liszt v. fehér liszt
  • 1 db tojás
  • 1 mokkáskanál sütőpor
  • 1.5 tk fahéj (őrölt)
  • 5 ek méz (lehet kevesebb, akkor kevésbé lesz édes)
  • 6 ek napraforgó olaj
  • 3 csepp citromlé vagy narancslé (ízlés szerint)

Egy mély tálban elkeverjük a lisztet, a fahéjat és a sütőport. Hozzáadjuk az olajat, a tojást, a mézet és a citromlevet/narancslevet. A tésztát kb. 1 cm vékonyra nyújtjuk, és kedvünk szerint kiszaggatjuk. Előmelegített sütőben arany-barnára sütjük. Végül rácson hagyjuk kihűlni. Sütési hőfok: 190°C

Nekünk ebből a mennyiségből egy tepsi keksz készült.

Ha van olyan receptetek, amit gyerkőcökkel szoktatok elkészíteni, gyertek a mamami fórumra és osszátok meg velünk.

Kapcsolódó cikkek