Főoldal Minden másEgyszerű élet 7 ok, amiért érdemes kikapcsolni a telefonod

7 ok, amiért érdemes kikapcsolni a telefonod

by mamadmin

“Ha valami nem működik, szinte biztos, hogy megjavul, ha kikapcsolod egy pár percre. Ez rád is vonatkozik.”

Anne Lamott

Manapság a technika számos előnyét élvezhetjük. Jelen van a mindennapi életünkben és soha, de soha nem ellenezném a tudatos használatát.

Azonban nyilvánvaló tény, hogy a technikához való kötődésünk egyre egészségtelenebbé válik.

Nincs is feltétlenül különböző statisztikákra szükség ahhoz, hogy megállapítsuk, túlságosan is technika-függővé váltunk. Talán ezért is ért el a következő videó több, mint 13.000.000 megtekintést kevesebb, mint hat nap alatt, 2013-ban: https://www.youtube.com/watch?v=OINa46HeWg8

Azonban fontos emlékeztetni magunkat, hogy a különféle kütyükön van kikapcsoló gomb. A legokosabb az, ha használjuk is ezt a gombot.

Gondoljuk át még egyszer azokat a fontos tényezőket, amik miatt érdemes kikapcsolni készülékeinket és törekedni a technikamentes életre:

 1. A kikapcsolás segíteni fog abban, hogy megszabadulj az olyan kellemetlen érzésektől, mint a féltékenység és a magány. Kutatók kimutatták, hogy 3 emberből 1 sokkal elégedetlenebb az életével, mióta csatlakozott a Facebookhoz. Nyilvánvalóan nem minden Facebookon történő interakció káros. Azonban általánosságban beszélve, a saját tapasztalatunk megerősíti a kutatók állítását. Az irigység gyakran felütheti fejét a közösségi média használata közben, hiszen az emberek hajlamosak dicsekedni a családjuk boldogságával, a testükkel, a nyaralási helyszíneikkel, sőt, még az indokolatlan mennyiségű születésnapi köszöntéseikkel is, amit a hírfolyamukon kapnak. A kikapcsolás időt ad arra, hogy megállj és újraértékeld a saját életed.
 2. A kikapcsolás kihívást jelent. A technika nagymértékű előrehaladtának köszönhetően a “Fear of Missing Out-FoMO” (félelem attól, hogy lemaradunk, kimaradunk) mára egy tudományosan elismert, pszichológiai rendellenesség. A képlet egyszerű. A hírfolyamunk telis-tele van azokkal a dolgokkal, amik történnek. Még azt is látjuk, hogy milyen ételt esznek éppen a barátaink. A folyamatosan áradó értesítésekkel egyidőben a félelmünk, hogy valamiből kimaradunk szintén növekszik. Kizárni a közösségi médiát és megelégedni a saját, jelen helyzetünkkel egy nagyon fontos készség.
 3. Sokkal nehezebb egyedül lenni egy folyton kapcsolódó világban. Mindenkinek szüksége van egyedüllétre, hiszen ezekben a csendes, nyugodt, egyedül töltött időkben van lehetőségünk, hogy értékeljük az életünket és figyeljünk szívünk apró zörrenéseire is. Egy olyan világban, ahol a külső zaj hangosabb, mint valaha, az egyedüllétre ennél nyilvánvalóbban nem is lehetne szükségünk, azonban épp emiatt is vagyunk hajlamosak elhanyagolni. Ha igazán szeretnénk egyedül lenni és meditálni, mindenképp fontos, hogy elforduljunk a zajoktól és képernyőktől.
 4. Az élet akkor a legjobb, ha a szemed előtt történik. A világunk változhat, de az élet valódisága nem. Próbáljuk megélni a pillanatokat, hiszen soha vissza nem térő tapasztalatokra tehetünk szert. A szeretet valódi. Azonban, ha túlságosan leköt bennünket az, hogy a képernyőinket bámuljuk, az egész életünkről lemaradhatunk.
 5. Ha kikapcsoljuk készülékeinket, fogyasztókból alkotókká válhatunk. Alapvetően a legtöbb tevékenységünk két csoportra osztható: fogyasztó vagy alkotó. Nyilván, a technológia hozzájárulhat az alkotási folyamathoz. Példaul, ez a cikk számítógépen íródott. Azonban, az idő nagy részében, amikor a számítógépünket használjuk, fogyasztók vagyunk (video játékokkal játszunk, szörfölünk a neten, filmeket nézünk, zenét hallgatunk). A világunknak nincs szüksége több fogyasztásra. Több alkotást igényel. Szüksége van a szenvedélyedre, a megoldásaidra és az egyedi felszólalásodra. Kapcsold ki! És járulj hozzá ahhoz, hogy a világot egy jobb hellyé tegyük.
 6. A függőséget csak akkor lehet felfogni, amikor a függőség tárgyát elveszik. A legutóbbi digitális böjtöm alatt, megtanultam egy fontos dolgot magamról. Rájöttem, hogy sokkal jobban a technika rabja vagyok, mint azt gondoltam volna. De ilyen a függőség, nem? Soha nem fogjuk fel függőségünk mértékét, addig amíg függőségünk tárgyát el nem veszik tőlünk. Ha te is szeretnél rájönni, hogy a technika milyen irányító hatással van az életedre, akkor kapcsold ki, fordulj el tőle és tapasztald meg, hogy mennyire erős késztetést érzel arra, hogy újra bekapcsold.
 7. Az élet még mindig hús-vér emberi kapcsolatokról szól. Sok hasznos forrást találhatunk online, amelyek segíthetnek erősödni és kiteljesedni. Az én életem is gazdagabb lett, azon barátságok által, amelyek online köttettek. De nem számít, hogy mennyiszer lépek kapcsolatba ezen barátaimmal a technika csodájának köszönhetően, hiszen a személyes találkozásoknak van egy teljesen egyedülálló és fantasztikus varázsa. Az érzés, amikor egy másik ember szemébe nézel, bármilyen szűrő vagy képernyő nélkül, mindent megváltoztat. Minden alkalommal emlékeztetem magam, hogy az élet legkielégítőbb kapcsolatai azok, amelyek a való életben jelen vannak. Amennyiben túl sok időt töltök azzal, hogy elfordulok ezektől a hús-vér kapcsolatoktól, szörnyű károknak teszem ki mind a saját, mind az ő lelküket.

De akkor mégis hogyan tudjuk megtalálni az egyensúlyt egy folyton online lévő világban? Ha segítségre van szükséged, próbáld ki a következő tippek egyikét, hogy képes legyél kikapcsolni és teret találni:

 • Kezdd valahogy máshogyan a napodat! Henry Ward Beecher azt mondta: “Az első óra a napod kormánylapátja”. Töltsd el okosan. Ne fordulj rögtön a telefonodhoz ébredés után. Akárhogy is nézzük, a világ nem állt meg az utóbbi 7-8 órában, amíg offline voltál, még egy órát kibírsz. Meditálj a felkelés utáni első órában, hidd el hatással lesz a maradék 23 órára.
 • Kapcsold ki a kütyüjeidet minden nap ugyanabban az időszakban. Válassz ki egy meghatározott időszakot, amikor szándékosan kikapcsolsz mindent magad körül. Ahogyan azt említettük, ez lehet a napod első órája is. Vagy lehet az utolsó óra a napodban, ha neked az jobban fekszik… vagy ebédidőben, vagy vacsoránál, vagy akkor, mikor a gyerekeid lefeküdni készülődnek. A meghatározott idő nem fontos. Ami fontos, az a fegyelmezettség, hogy megtanuld, hogyan kapcsolj ki. Válassz olyan időpontot, ami működőképes a te saját időbeosztásodban és ragaszkodj hozzá mindenáron!
 • Ne pazarold az időd. Rengeteg olyan interneten elérhető eszköz létezik, amelyek segíthetnek abban, hogy jobban oszd be az időd, mikor online vagy. A Freedom (https://freedom.to/) egy olyan applikáció, amely kikapcsolja az internetedet egy általad megadott időpontban. A Selfcontrol (http://selfcontrolapp.com/) pedig segít abban, hogy blokkolja bizonyos weblapokhoz a hozzáférésedet (pl.: Facebook, Gmail, Twitter, a kedvenc blogod) egy meghatározott ideig, úgy, hogy internet hozzáférésed van, így szabadon tudsz pl.: dolgozni.
 • Tarts rendszeresen egy hosszabb szünetet! Személy szerint nagyon hasznosnak találom, ha minden évben 40 napon keresztül az összes szükségtelen applikációt kikapcsolom a telefonomon (csak telefonálni és üzenetet küldeni tudok). 2 éve teljesítem ezt a kihívást. Sokat tanultam a technikáról, a kapcsolatokról és saját magamról. Legyen az egy hétvége, egy hét, vagy 40 nap, nagyon hasznos szünetet tartani. Válassz egyet és kezdd el most. Az életed vár.

Megtanulni, hogyan kapcsold ki a technikát egy nagyon fontos, hasznos készség, amit manapság nagyon elhanyagolunk. De a legbölcsebb az, ha időt szánunk arra, hogy fegyelmet tanuljunk és ezáltal teljesebb életet éljünk.

Az eredeti cikk a következő linken érhető el: https://www.becomingminimalist.com/unplug-please/ ÍRTA: JOSHUA BECKER

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.