Főoldal Minden másAlkotó Kávékapszulából az egyetemre

Kávékapszulából az egyetemre

A Kapszjuli sztori

by mamadmin

„Van egy lány, aki négyéves kora óta táncol. Nem csak az edzésen, vagy a versenyeken. Mindenhol. Otthon, az utcán, a bevásárlóközpontban, a nagyinál, az aluljáróban, az oviban, aztán az iskolában, fesztiválokon és a színpadon. És persze a próbateremben. Ő Juli. Segítsünk neki, hogy továbbtanulhasson”

Hétről hétre szembejött velem egy történet a közösségi oldalon és minden alkalommal elkapott a hozzá kapcsolódó jó érzés. Feltűnt, hogy a kezdeti kísérletből, támogatási ötletből, kedves kis kézzel készült ajándékból hogyan lett egyre profibb brand is. Kíváncsi lettem és szerettem volna megosztani a történetüket, így felhívtam Sződy Juditot, akinek a neve babás, mamamis körökben azt hiszem sokak számára ismerősen cseng. Ő Juli édesanyja. Megkértem, hogy meséljen nekünk a Kapszjuliról.

Hogyan kezdődött a kapszulás fülbelvalók története? Mesélsz egy kicsit az indíttatásról?

Juli húszévesen lett az IDA (Linzi Művészeti Egyetem) elsőéves hallgatója. Ösztöndíjat csak akkor kaphat, ha már egy éve ott tanul, vagyis 2020 2020 első félévében igényelheti meg. Addig támogatásra van szüksége. A családi kasszából ki tudjuk fizetni a tandíjat, de a további költségekhez más forrásokat is keresnünk kellett. Ezért indult a fülbevaló hadművelet.

A családunkban az volt az alap, hogy mindenki igyekszik a saját erejéből továbbtanulni, nincs korrepetálós néni lustaság miatt és nincs fizetős egyetem. Négy gyereknél ez azt hiszem érthető igény. Azonban Julcsi négyéves kora óta táncol, ezt szerette volna professzionális szintre vinni, de a hazai táncművészeti egyetemek nem voltak elérhetők számára. Ezért az első félévben csinált egy co-fundingot, és abból egészítette ki az itthonról kapott pénzt. Így tudott elindulni, közben bébiszitterkedett, amennyit tudott az egyetem mellett, de jött a járvány és egyik napról a másikra haza kellett jönnie. Online folytatták, így ki kellett mindent továbbra is fizetni: tandíjat, albérletet, rezsit, miközben ő itthon van.

Ekkor éreztem, hogy kellene még valami segítség. Mivel elsőéves volt, a covid miatti támogatás sem járt. Ki kellett találni, mivel tudjuk a pénzt kipótolni.

Az első gondolat az volt, hogy legyen co-funding újra, de most mindenki kapjon érte egy fülbevalót. Jogilag azonban ez nem működik, adakozó nem kaphat ajándékot. Elkezdtem utánajárni, ha megoldást kell találni, találunk. Saját vállalkozásomon keresztül indítottuk el végül a “boltot”. Felvettem az alkotóművészeti tevékenységet az eddigiek mellé.

Hogyan alakult ki a fülbevaló dizájn?

Mindig szerettem kézműveskedni, de inkább a folyamat öröméért, kíváncsiságból. Volt pólófestés, karkötőkészítés, hímeztem is, de főleg magunknak. Évekkel ezelőtt kaptam egy kapszula fülit egy barátnőmtől, és akkor szereztem is két kapszulát (azóta persze rájöttem hogy  négy kell egy fülbevalóhoz), hogy készítsek egyet magamnak is. Nagyon szerettem hordani.

Aztán elkezdtünk Julival gondolkodni, hogy mit lehet hozzátenni ehhez a színes fémkoronghoz, és rengeteg ötletünk támadt. Olyanokat csinálunk, ami nekünk is tetszik, sokféle anyaggal kombináljuk a kapszulát. Az a vicc, hogy nekem nincs extra kézügyességem, de imádom csinálni, és addig kísérletezek, míg ki nem jön valami izgalmas. Ha esetleg valamikor teherré válik, abbahagyom. De akkor is elmondhatom, hogy végigsegített ezen az anyagi válságon.om, hogy végigsegített ezen az anyagi válságon.

Újrahasznosítós story – mesélj erről nekünk!

Kávékapszula van, akkor is, ha nem örülünk neki. A kapszulák kb. 30%-át viszik vissza a kereskedőhöz, a többi a kamrában vagy a pincében penészedik, vagy a kukában végzi. Rengetegen ajánlják fel az akár több éve ide-oda pakolászott használt kapszulás csomagokat, mi feldolgozzuk. Nem könnyű munka egyenként kiüríteni, tisztítani, sokszor fertőtleníteni, kiszárítani és szelektálva tárolni, de megéri. A fedőréteg a szelektív kukába megy, a kávézacc a komposztba vagy a kertbe, a kapszulából meg ékszer, vagy társasjátékfigura lesz. Ismerősök és ismeretlenek adják össze az alkatrészeket függőket és karikákat a fülbevalókhoz, de már veszek is hozzá.
Jelenleg mindenki annyit fizet, amennyit szeretne egy fülbevalóért, sokan kevesebbet, sokan meg sokkal többet adnak.
Most nyáron például Juli el tudott menni egy olyan magyarországi kortárstánc képzésre, amiről eddig csak álmodozott, ez érzelmileg nagyon megtámogatta őt.

Először csak barátoknak mentek a kapszula fülbevalók, nagyon egyszerű eljárással készültek. Juli is gyártotta sorra a fülbevalókat, mostanra már munkamegosztás van, Juli csinálja az alapokat, én pedig nagyon élvezem a kreatív részét, kitalálni új mintákat, formákat, kiegészítőket, a fotózást. Nagyon jó élmény készíteni, és szuper érzés, hogy ennyire közösségi projekt let belőle. megtámogatta őt.

Hogyan fogadta ezt a ismerősi kör?

Irtóra tetszett az ismerősöknek, az alaptörténet persze segítette az egészet, és ismeretlenek is elkezdtek írni, ez egy érdekes jelenség. 2-3000 forintot küldenek általában, van aki ír mennyire megérintette a történet, ismerős ismerőseihez is eljut egyre inkább.

Nagyon sokat változott a dizájn a kezdetek óta, eszméletlen mit ki lehet hozni egy kapszulából. Hogyan fejlesztitek a terméket?

Kísérletezek, leginkább a készítés közben jönnek a gondolatok. Olyan rengeteg kapuszulát kapok hogy nem baj ha elrontok egyet-kettőt. Néha nézek videókat is arról, mások hogyan csinálják. Sétálgatok a hobbiboltban, nézelődök,  és például a múltkor egy kis fiókban találtam gyönyörű gombokat, hát persze hogy megvettem és felhasználtam. Vannak special edition kapszulák, ritkaságok, mint például a  virágos, na azokból mit lehet kihozni – tök izgalmas. Maga a fülbevaló irtó könnyű, így azok is tudják hordani akiknek nem bírja a nehezet a füle, műanyag akasztóval is el tudjuk készíteni. Már társasjátékokat is elkezdtem csinálni, régi vásznakra rajzolunk játékpályákat, ezen nagyon jár az agyam, hogyan lehetne még izgalmasabb. Egyelőre a Solitaire, a Malom és a Dáma ötlete van kész, de még számtalan lehetőségünk van.van hozzá.

Ha jól tudom, munka mellett csinálod, mennyi időt tudsz erre szánni?

Nyolc órában dolgozom a szülészeten szoptatási tanácsadóként. Amíg van kedvem és lelkesedésem hozzá, addig sokat :).

Van-e olyan nehézség, amire nem számítottál?

Amikor mellbevágott, hogy nem lehet adományt elfogadni, ha van ellenszolgáltatás, megijedtem, hogy dugába dől az ötletem, de végül meg tudtuk oldani. Így viszont rengeteg vele az adminisztráció, amiben soha nem voltam jó.

Julinak nagyon sokat segít az az érzés, hogy a külföldi tanulása nem jelent így akkora megterhelést a család számára. Ha pedig kap ösztöndíjat, még mindig magasak az egyéb költségek, de ha már nem lesz szüksége támogatásra, és mi folytatni szeretnénk a fülbevalók készítését, természetesen levesszük a termékek mögül a történetet.

Ha ti is szeretnétek támogatni Julit egy csodás Kapszjuli fülbevalóval, itt megtaláljátok:

Kapszjuli a Facebookon
Kapszjuli az Instán

Kapcsolódó cikkek

A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Elfogadom Teljes adatkezelési tájékoztató ITT.