Közlemény

Összecsuk
No announcement yet.

Romboljuk le a tévhiteket az otthonszüléssel kapcsolatban!

Összecsuk
X
 
  •    
  • Szűrő
  • Idő
  • Mutatás
Clear All
new posts

    Romboljuk le a tévhiteket az otthonszüléssel kapcsolatban!

    Milyen is az ideális szülés?
    Ezt a levelet kaptam ma, szeretném, ha sokan látnátok. Kati, remélem nem gond, hogy a nyilvánosba tettem, de szerintem fontos, hogy minél többen olvassák.

    Sziasztok,
    biztosan hallottátok, láttátok: megint tele a sajtó...
    Kiadtunk egy közleményt, és most arra kérünk mindenkit, hogy próbálja minél több helyre eljuttatni, például első körben tegye ki az üzenőfalára ezt az 5 sort:

    Középkori módszerek G. Á. ellen
    Nem tilos az otthonszülés, de a bábákat börtönbe zárnák
    http://www.szules.hu/index.php?id=1706&cid=38954
    ajánljuk mellé desszertnek ezt:
    http://www.youtube.com/watch?v=40vtQweRkM4



    Segítség lenne még, ha nyugodtan, higgadtan, értelmesen és okosan (statisztikákra hivatkozva, nemzetközi példákra hivatkozva, stb) kommentálnátok minél több cikket mindenféle oldalon - tombolnak az ellenséges megjegyzések, jó lenne picit javítani az arányokon. pl. 2 adat, amit nyomathatnátok:
    minden évben 5-7 gyerek meghal kórházban vállelakadásban vagy pl. a kórházi csecsemőhalálozás 8ezrelék, az otthoni 1 ezrelék alatt van.
    Ha lesz még más is, amivel tudtok segíteni, fogunk jelentkezni - dolgozunk rajta. Köszönünk minden támogatást, ránk gondolást!
    Benjámin (2006.05.) , Jonatán (2008.06.) és Szófia (2011.03.)

    #2
    Örülök, hogy kitetted, reméltem, hogy lesz ezzel kapcsolatban topic!

    Anna
    Anna
    Bálint és Eszter

    Comment


      #3
      En azt tartom szanalmasnak,hogy elvileg demokracia van,gyakorlatilag azon kivul hogy a fizetesunk felet elveszi az allam meg abba is beleszol hogy hogyan es hol szuljunk. Ez alapveto emberi jogok semmibe vetele.En korhazban szultem a Balintoknal,de rajtuk kivul egy empatikus szemellyel sem talalkoztam ott. Nem akartak kitakaritani a kadat,senki sem segitett megfurodni,csak magamra szamithattam es 1.5 nap utan leleptem,amit probaltak megakadalyozni. Nevetseges,hogy ez mind az en es a gyermekem biztonsagaert volt! Le a kalappal mindenki elott,aki otthon szul. Nekem nem volt merszem es akkor mar allt a bal AGI korul. Orulok hogy Kepes es tarsai az ugy melle alltak,csak igy lehet elerni valamit!Isten adja hogy vegre tortenjen mar pozitiv valtozas az OSZ ugyeben. Ami most folyik az elkeserito.
      Iskolás óvodás Waldorf

      Comment


        #4
        Nem mernék itthon szülni, de nagyon elkeserít ami Geréb Ágnes és az otthonszülés körül történik.
        Akkor legyen nemzetközi példa. Itt Svájcban nem tilos az otthonszülés és léteznek születésházak is. Alapvetően nem gondolják, hogy az osz veszélyes és felelőtlen ember aki otthon szül. Az a bába aki hozzám járt a szülés után, vállal otthoni szüléseket is. Kint van a honlapján, tök normális dolog, senki nem üldözi érte.
        Sok helyen olvastam, hogy háááát igen, de Hollandiában rohammentő áll a ház előtt. Ez szerintem eleve egy városi legenda, de itt Svájcban tuti nem áll ott a mentő, mert itt mentőzés elég drága mulatság eleve. A bábám azt mondta, hogy nem szokott gond lenni. Ha meg mégis van valami komplikáció, akkor bemennek a kórházba és kész.
        Kriszta, kétgyerekes Mami Cseni (2007.12.04) és Olivér (2009.07.03)

        Comment


          #5
          Töröltem, mert engedély nélkül idézték mások, máshol, homlokegyenes más témában.....
          Utoljára szerkesztette v-anikó; 2011.03.31., 01:14.
          Az együttalvós, csajozógép (kizárólag 12 év fölött!!), kábító szövegláda, a 7 éves Benedek,
          és a megtestesült öröm és boldogság, a non-stop vigyorgó, 4 éves otthonszületett Lilla
          Ajája

          Comment


            #6
            Sziasztok,
            ha nem indult volna otthonszülés topik, én indítottam volna , kár, hogy ebből az apropóból indult..! Segítsetek, segítsünk kigondolni, mit lehetne tenni a nagyobb hatékonyság érdekében, ne maradjanak magukra a bábák - ők sem hagytak egyedül, mindig mellettem voltak mindhárom babánk születésénél.

            Comment


              #7
              Kissziget,
              van a csak tagoknak részben otthonszülős, de talán azért nyílt ez, hogy a mostani helyzetre itt reagáljunk

              én anyumon látom (70éves), hogy mi jön le az átlagembernek borzasztó,ahogy szidni tudja Ágit és nem lehet erről vele beszélgetni, hiába szült 2 gyereket, nem lehet
              Ábel (2005 tél), Áron (2009 nyár), Jakab (2013 tavasz)


              ÁLOMJÁRÓ CD
              születésnaptár
              babahordozási tanácsadó vagyok

              Comment


                #8
                Szrek,
                komolyan?????
                Mondjuk nem tudom, apám mit mondana, ha élne, anyám a 3. szülésem után lett végleg elfogadó. Amikor látta a nem egészen 2 órás, végtelenül békés babát, találkozott a még nyugodtan teázó Ágival (hisz még megfigyelés alatt voltunk).
                Apám keményebb dió lett volna, de már Alex születését sem érte meg.



                Rohammentő: az én védőnőm is ezzel jött. Nevetséges. Nincs rohammentő. A bábák biciklivel járnak a szülésekhez. Mert mindenki biciklivel jár. (Tudom, 5 évet éltem ott).

                Pity,
                pedig Svájcot ellenpéldaként szokták felhozni, hogy LÁM, ott milyen alacsony az osz aránya, pedig hát milyen fejlettek, akkor annak biztos jó oka van. Ezek szerint, bár alacsony, de abszolút elfogadott, és ez jó!
                szilvi gyerekei: Alex 95, Olivér 97, Abigél 2001, Timothy 2006, Milla 2009
                Waldorf babáim (régi) albuma, újabbak a facebook-on

                Comment


                  #9
                  Lehet, hogyha ő is megtapasztalná, akkor nem lenne ilyen elzárkózó. Mondjuk nem tudom, mennyire mondja meg előre az ember a rokonoknak, hogy otthon fog szülni,vagy csak a problémásaknak nem?
                  Ábel (2005 tél), Áron (2009 nyár), Jakab (2013 tavasz)


                  ÁLOMJÁRÓ CD
                  születésnaptár
                  babahordozási tanácsadó vagyok

                  Comment


                    #10
                    Mi mondtuk. Féltettek, de nem mertek ellentmondani. Sőt, Millát várva is csak nagyon óvatosan kérdezte anyám, hogy hol tervezek szülni.
                    De tényleg olyanérdekes, hogy minden újabb gyereknél kérdezték, hog yőt is otthon akarjátok szülni? (Nem tudom, miért ne akarnánk...)
                    Szerencsére nálunk orvos csak a távoli rokonságban van.
                    szilvi gyerekei: Alex 95, Olivér 97, Abigél 2001, Timothy 2006, Milla 2009
                    Waldorf babáim (régi) albuma, újabbak a facebook-on

                    Comment


                      #11
                      malyvacsiga eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                      Pity,
                      pedig Svájcot ellenpéldaként szokták felhozni, hogy LÁM, ott milyen alacsony az osz aránya, pedig hát milyen fejlettek, akkor annak biztos jó oka van. Ezek szerint, bár alacsony, de abszolút elfogadott, és ez jó!
                      Olyannyira elfogadó a környezet, hogy a terheseknek adott tájékoztató könyv, mind az otthoni, mind a születésházi szülést egyenrangú alternatívaként említi. A liberális környezetbe azért az is belefér, hogy a császár is választható.
                      Megmondom őszintén kérdeztem a bábámat a százalékról, de nem emlékszem pontosan és nem akarok valótlant írni.
                      Talán a kórházi környezetben keresendő az ok, nem azért mert az OSZ olyan istentől elrugaszkodott dolog lenne.
                      A kórházban is a természetességre törekednek. Normál esetben az orvos nem csinál semmit, csak ott van a kitoláskor. (van olyan kórház ahol akkor sem). A szülésznők csak az anyára figyelnek,. Hoznak inni, kérdezik mi esne jól, mit szeretnék, masszíroznak. Ha közeledik a szülés megkérdezik, hogyan szeretné az ember, sőt ők ajánlgatják a kádas szülést.

                      A bábám mondta, hogy hát igen de a kórháziak azért csak szeretnek beavatkozni, mert pl. branült szúrnak. Na mondom jönne el Magyarországra. De jó lenne ha ez lenne a legnagyobb bajuk a magyar kismamáknak.
                      Kriszta, kétgyerekes Mami Cseni (2007.12.04) és Olivér (2009.07.03)

                      Comment


                        #12
                        Csak annak, aki az "Otthoszülős topik csak tagoknak"-ba nem tud még beleolvasni leírom nagy vonalakban, hogy 6 fiú gyereket szültem az elmúlt 14 év alatt, otthon, háborítatlanul.
                        3500 gr-tól egészen 4900 gr-ig jöttek sorban a csemeték. Mind-mind békésen, hol fél óra alatt hol 12,5 óra alatt, de mindig beavatkozás, siettetés nélkül, csendben, napvilágra vagy holdfényre!
                        Mikor az első fiúnkat vártuk, soha nem féltem semmitől, de akkor mikor a szülésről szó volt, egy belső megmagyarázhatatlan félelem lett úrrá rajtam. Olyan szinten, hogy végrendelkeztem is, mert azt gondoltam, hogy én a kórházban tutira meghalok. Nagyon féltem a kórháztól, a sok férfi nőgyógyásztól, a sok vizsgálattól, a fájdalomtól leginkább.
                        És ekkor talált rá Zoltán az otthonszülésre és Geréb Ágira, és ekkor, ettől a pillanattól fogva tudtam, hogy van más lehetőségem is, hogy szülhetek én másképpen is, úgy ahogy akarok és avval akivel akarok! És senki nem mondja meg mit kell csinálnom, hanem csinálhatom úgy ahogy én akarom!
                        Soha akkora biztonságban nem éreztem magam mint akkor mikor otthon elkezdődött a vajúdás és elkezdődött a kitolás és a kezemben tartottam a fiainkat. Soha olyan kiegyensúlyozottságot, békét nem éreztem mint akkor!
                        És ezt egyetlen embernek köszönhettem és az az ember nem más mint Geréb Ágnes, akit most el akarnak veszejteni. Ő nem bűnös, hanem ő az áldozat, a bürokrácia és az érdekeltségek áldozata. Áldozata ennek az egész "jogod van otthonszülni, de esélyed az nincs rá"-nak!
                        Utoljára szerkesztette Orsi6; 2009.11.29., 13:08.
                        Orsi

                        Comment


                          #13
                          Én nem szültem itthon egyik gyerekemet sem, nem is akartam, de ha akartam volna se lehetett volna (diabeteses vagyok). Az első Normális kórházi szülés volt, sok rossz élménnyel, mig a második (ebben lehet hogy benne volt hogy 7 évvel öregebb vagyok és előre megmondtam mindig, mit akarok) egy csodálatos élmény mindhármunknak És megvolt az ellenőrzés biztonsága is
                          (Vannak a baráti körben, akik otthon szültek, én is mindenféle "alternativ" dolgot szivesen fogadok.)

                          Ennek ellenére v. csak "normális" emberként már évek óta felháborít amit Geréb Ágival csinálnak, ahogy meghurcolják, szétmarcangolják. Bezzeg a sztárnőgyógyász, akinél kismamák meg babák halnak meg mert tojik a fejükre, még mindig dolgozik és még mindig sztár... És csak a monogramját lehet kiirni...
                          A barátnőm 2 babát szült a másik Ági segítségével (bocs, nem jut eszembe a neve), ő is minden szépet és jót mondott a bábákról és dúlákról, a gyerekei is hihetetlenül békések (összehasonlitva a kórházban született többi gyerekével)
                          pynky vagyok, gyermekeim: Emma 6 éves, Juli 12 éves
                          Ajtómon vasrács, kezemben bészbólütő, nem félek pacifista lenni
                          hordozási tanácsadó (ClauWi), dúla, gyászcsoportvezető, EMK tréner - EMK, perinatális haptonómia, szoptatássegítés, SASolás...
                          a XIII. kerklub ÚJ topikja

                          Comment


                            #14
                            Hogy gyűjtsük az információkat: svájci otthonszülésről cikk egy valamikor Svájcban praktizált magyar származású nőgyógyásztól (magyarul): http://vilaghy.extra.hu/cikk2.html

                            Comment


                              #15
                              Első babámat várom, és jó lenne otthon szülni. Bár mivel tapasztalatlan zöldfülű vagyok, nem merek árral szemben úszni.
                              Mégis:
                              1, a szülés is egy természetes folyamat, mint az emésztés, nem? A doki nem ül melletted minden ebédnél, de ha gond van, akkor persze bemész a kórházba, hogy nézzék mán meg, görcsöl a pocim, rossz az emésztésem. Azért kell másképp kezelni, mert nem mindennap csinálja az ember lánya?
                              2, Nagyszüleink még bábával szültek, (van aki a mezőn) és nem halt ki az emberiség. Akkor? Azóta annyira csenevészek lettek a mai nők, hogy képtelenek bábával kettesben világra hozni egy babát?
                              3, Elvileg a kórházban sem kell minden szülő nőt folyamatosan istápolni a szülés alatt után. Akkor miért foglalja el az amúgy is drága kórházi ágyat a tényleg beteg emberek elől?
                              Nem tudom milyen lesz a szülés, de azt tudom, hogy igyekszem a dokit elzavarni mellőlem, nem érzem, hogy szükségem lenne rá, mégha kórházban is vagyok. Kap kis kávépénzt, és menjen nyugodtan aludni. Inkább bízom abban, hogy a szülésznő azt teszi ami nekem és a babának a legjobb, mint az orvos. Hisz neki a fejébe tömték x év alatt az egyetemen, gyakorlaton, hogy őnélküle baba nem jön onnan ki. Ha kell, ha nem, neki ott dolgoznia - segítenie kell.

                              Támogatom Geréb Ágnest, és nagyon örülök, hogy ilyen karakánul kiáll az elvei mellett. Ha ő nem lenne, sok minden változás nem következett volna be még a szülőszobákon sem.

                              Comment

                              Mamami portál footer

                              Összecsuk

                              Friss bejegyzések

                              Összecsuk

                              Cikk a mamami portálról

                              Összecsuk

                              szivárvány
                              Betöltés...
                              X