Közlemény

Összecsuk
No announcement yet.

Bababarát kórházak?

Összecsuk
X
 
  •    
  • Szűrő
  • Idő
  • Mutatás
Clear All
new posts

    Bababarát kórházak?

    Akció
    Gondolat- és topikindító bevezetésként Kós Csaba gyermekgyógyász főorvos, az ózdi Almási Balogh Pál Kórház gyermekosztályának vezetőjének szavait szánom:

    Az egészséges életkezdet joga - avagy az újszülöttellátás és a szoptatás helyzete Magyarországon a szakmai követelmények és a valóság tükrében

    Az idei Születés Hete program-sorozaton gyermekgyógyászként a Magyarországi bababarát kórházak helyzetével foglalkozó kerekasztal résztvevője voltam. Természetesen nem azért kell erről beszélni és a nagy nyilvánosság elé tárni a helyzetet mert minden rendben van, hanem azért, mert minden pont fordítva történik, mint ahogy kellene és újszülöttjeink egészséges életkezdethez való joga szenved nap mint nap csorbát.

    Az 1989 november 20-án az ENSZ közgyűlésén elfogadott, a gyermekek jogairól szóló egyezmény kimondja a gyermekeknek a lehető legjobb egészségi állapothoz való jogát és felvázolja az ennek biztosításához szükséges intézkedéseket, így az anyák megfelelő tájékoztatását a szoptatás előnyeiről. Ennek nyomán a WHO és az UNICEF útjára bocsátott egy állásfoglalást A szoptatás védelme, támogatása és elősegítése címmel, Az újszülött osztályok különleges szerepe alcímmel, mely magyar nyelven 1992-ben jelent meg. Ezt követően Magyarországon 9 bababarát kórházat hitelesítettek. Mára már csak hét maradt intézmény megszűnés és összevonás miatt. Sajnos azt tapasztaljuk, hogy a meglévők egy részében már komolyan sérülnek a bababarát elvek. Miközben a világon jelentős mértékben szaporodnak az ilyen minősítésű kórházak - mintegy 25000-re tehető a számuk -, nálunk gyakorlatilag elhalóban van a kezdeményezés.

    A fent említett állásfoglalás 10 lépésben határozza meg a teendőket a sikeres szoptatás érdekében. Lássunk ezek közül néhányat.

    * minden szülészeti intézmény rendelkezzen szoptatási irányelvekkel;
    * minden egészségügyi dolgozó kapjon megfelelő felkészítést az irányelvek alkalmazásához;
    * tájékoztassanak minden várandós anyát a szoptatás előnyeiről és módjáról;
    * segítsék az anyákat abban, hogy az újszülötteket már az első fél órában mellükre tehessék;
    * csak orvosi javaslatra kapjon a csecsemő az anyatejen kívül mást;
    * legyen általános gyakorlat az édesanya és újszülöttje együttes elhelyezése a nap 24 órájában;
    * ösztönözzék az anyákat arra, hogy az újszülött igényeinek megfelelően szoptassanak;
    * a szoptatott csecsemőnek semmiféle cumit ne adjanak.

    Hazánkban a szülészeti intézményeket nem hozta lázba a bababarát kezdeményezés, sőt merem állítani, hogy a legtöbb egészségügyi dolgozó nem is tud ennek létezéséről. Az elmúlt tíz évben két különböző gyermekgyógyászati tankönyv is forgalomba került, a másodikat 2004-ben adták ki. Ezek szoptatással foglalkozó fejezetei nem tartalmazzák a WHO ajánlásokat, még csak utalás sincs azokra. Kétségtelen, hogy hangsúlyozzák az anyatej tápszerekkel való összehasonlíthatatlan voltát, ezen túl azonban semmiféle ismerettel nem szolgálnak a szoptatás gyakorlati magvalósítása, irányítása (laktációs menedzsment) tekintetében. Nem tükrözik az elmúlt időszak tudományos kutatásainak eredményeit. Úgy tűnik, hogy a szoptatás ügye a magyar gyermekgyógyászok szempontjából a tudomány határain kívül esik. Erre utal egy professzori elszólás is. Amikor a kerekasztal beszélgetésen a gyermekorvosok hiányos felkészültségét kértük számon, Ő azzal érvelt, hogy ne csodálkozzunk, mert a ma vezető pozícióban lévő gyermekgyógyászok 20 éve még nem hallhattak a korszerű szoptatási ismeretekről. Következik ebből az, hogy ma Magyarországon egy vezető gyermekgyógyásztól nem várható el, hogy e tekintetben naprakész ismeretekkel rendelkezzen. Természetesen nem is rendelkezik.

    Magyarországon az újszülöttek ellátása az intézmények 90%-ában nem a szakmai irányelvek szerint történik. Még a hazai kifogásolható protokollokat sem alkalmazzák maradéktalanul, ami némileg tompíthatná a jelenlegi helytelen gyakorlat következményeit. A nemzetközi, korszerűbb ajánlások figyelembe vételéről egyelőre csak álmodozhatunk.

    Nézzük tehát, hogy mit kell elszenvedni ma egy újszülöttnek az átlag magyar szülőintézményben.

    A szakmai ajánlás szerint a gyermeket megszületése után szárazra törölve az anya mellkasára, mellei közé helyezzük és betakarjuk. Biztosítani kell, hogy már a szülés utáni első két órában is együtt maradhassanak. Ezzel szemben mi történik? Megszületés után szerencsétlent csap alá nyomják, testnyílásait szondázzák, meztelenül különböző testméreteit méricskélik, szemébe cseppentenek, miközben testhőmérséklete percenként 0,1 C fokkal csökken, és jelentős lehűlést szenved el. Születés után órákig nem láthatja, császármetszés után még hosszabb ideig nem szoptathatja meg az anya újszülöttjét. Később is időhöz kötve, 3 óránként adnak lehetőséget a szoptatásra, éjszaka 6-8 órán keresztül nem kaphatják meg gyermeküket az anyák, miközben cumisüvegből gátlástalanul teáztatnak, vagy cukros vizet adnak, tápszerrel tukmálják, ha nem szopott eleget. A cumisüveg használata megzavarhatja a csecsemő természetes szopási készségét, a hozzátáplálással, a szükségesnél ritkább szoptatással a kellő ütemben növekvő tejtermelés folyamata szenved zavart.

    Természetesen az eddig felsoroltak tekintetében, az egyes intézmények vonatkozásában lehet jobb, de rosszabb is a helyzet. Egy átlagos intelligenciájú, egészségügyi vonatkozásban tájékozatlan olvasó számára is érthetővé fogom tenni azt, amelynek megértésére hazai viszonylatban az orvosi tudományos fokozat sem garancia. A tea és cukros víz itatásával éppen azokat a kóros folyamatokat generálják, aminek megakadályozására a teáztatást alkalmazzák. Az egészséges újszülött (ha nem zuhant 2-3 fokot a testhőmérséklete a szülőszobán) bámulatos és hatékony szabályozó képességgel rendelkezik a megfelelő vércukorszint biztosítása érdekében. A teáztatók azt hangoztatják, hogy az újszülött érzékeny a vércukorszint kóros csökkenése tekintetében. Ők soha nem tapasztalhatják, hogy az igény szerint szoptatott újszülöttben alig tetten érhető a vércukor kóros mértékű csökkenése, melynek gyakorisága mindössze 2-3 ezrelék.

    A másik ok, ami miatt a legtöbb erőszakot követik el az újszülöttön, az a sárgaság helytelen megítélése. Kisebb nagyobb mértékben majdnem minden újszülött „besárgul”. 1993-ban egy K.L. Dodd nevű szerző egy neves gyerekgyógyászati szaklapban, figyelmeztet, hogy fogjuk vissza magunkat és húzzuk meg magasabb szinten a sárgaság számokban kifejezett mértékének kezelést szükségessé tevő határát. Kiderült ugyanis, hogy az újszülött sokkal magasabb értékeket képes elviselni károsodás nélkül, és megdőlt az a korábbi feltételezés, hogy a sárgaság értelmi képesség csökkenést okoz annak mértékével arányosan vagy fertőzés, vérmérgezés jele lehet. Hazai professzorok is reagáltak Dodd közleményére. Lakatos Lajos Debrecenből így figyelmeztetett: bánjunk csínján az újszülöttkori sárgasággal. Mindez süket fülekre talált és a mai napig nem létezik ezt tükröző hazai protokoll. A sárgaság kezelése egyenlő az etetéssel, mértéke csökkenthető, ha lehetővé tesszük a csecsemő számára, hogy gyakran igénye szerint szopjon. A sárgaságot okozó anyag ugyanis a széklettel távozik. Minden, ami az elfogyasztható táplálék mennyiségét csökkenti, a napi székürítések számát is csökkenti, így fokozva a sárgaság mértékét és időtartamát. Ráadásul a sárgaságot okozó anyag eltávolításához energiára van szükség, az energia fedezete pedig a táplálék, az anyatej, nem pedig a cukros víz. Ma általános gyakorlat, hogy a sárgaság kialakulása esetén bő teáztatást javasolnak, ami által törvényszerűen csökken az elfogyasztható táplálék mennyisége. Az újszülött gyomra kizárólag a napról napra növekvő mennyiségű anyatej befogadására van méretezve. A következmény további, egyébként elkerülhető beavatkozás alkalmazása: kékfény kezelés, infúzió vénába vagy szondán keresztül a gyomorba csepegtetve, miáltal tovább csökkentik a csecsemő megfelelő mennyiségű anyatejhez jutásának lehetőségét. Így aztán az egyébként egészséges újszülöttet ellátni hivatott kórházi részleg sokszor inkább egy intenzív osztály benyomását kelti.
    Mindezek következtében a szerencsétlen újszülöttek jelentős része szopási, táplálási problémákkal, sokan már tápszer recepttel ellátva hagyják el a kórházat. Egy 2005-ös felmérés szerint a kórházból távozó anyák mindössze 58%-a táplálja kizárólag anyatejjel újszülöttjét. Bababarát körülmények között ez a szám közel 100%-ra emelhető. Saját adataim szerint évi 800-850 születésszám esetében 2-3 alkalommal fordul elő, hogy hazabocsátáskor tápszerrel kell ellátni az újszülöttet.

    Az eddig elmondottak nyilvánvaló következménye, hogy sem az anyák, sem a csecsemőik nem élvezhetik kellő számban a szoptatás mindkettőjük számára rövid és hosszú távon is jótékony hatását. Ennek már népegészségügyi jelentősége is számottevő lehet. A petefészekrák kockázata a szoptatás időtartamával arányosan csökken. Minél több gyereket minél hosszabb ideig szoptat valaki, annál kisebb lesz a valószínűsége a betegség kialakulásának. Ma, amikor a családok csak egy-két gyermeket vállalnak, nem mindegy, hogy az az egy-két csecsemő mennyi ideig szopik. A tápszeres csecsemők tízszer, hússzor gyakrabban kerülnek kórházba mint szoptatott társaik. [...]

    #2
    [...] A magyarországi nemzetközi minősítéssel rendelkező szoptatási tanácsadók (IBCLC) és elkötelezett gyermekgyógyászok maroknyi csoportja nagyon sokat szenved és őrlődik nap mint nap szembesülvén a fent vázolt helyzettel. A jelenlegi ajánlás szerint a csecsemőt 6 hónapos korig kéne kizárólag szoptatni. Ezt követően megfelelő kiegészítés mellett egy éves korig a fő táplálék az anyatej marad és a szoptatás folytatható 2 éves korig vagy azon túl is. Az anya, aki ezzel tisztában van és szeretné megvalósítani, gyakran megvetés tárgyát képezi az egészségügyi ellátó személyzet részéről. Gyakran tapasztaljuk, hogy a 3-4 hónapos csecsemőjét zavartalanul szoptató anyát zaklatja, üldözi a gyermekorvos, hogy adjon már valami mást is. Aki pedig még egy éves korú gyermeket is szoptatni szeretne, elbizonytalanítják, nevetségessé teszik. Ha egy kizárólag szoptatott csecsemő véletlenül kórházba kerül, azonnal belenyomják a szájába a teával telt cumisüveget. Az anyáknak ilyenkor mindent be kell vetni, hogy megvédjék gyermeküket a kórházi rutin tolakodó agresszivitásától.

    Az egészséges csecsemő táplálásához nincs szükség tápszerre! A cumisüveg nem tartozéka a csecsemőnek! A csecsemők 90 %-a megfelelő ideig élvezhetné az anyatejes táplálás előnyeit, ha a családok megkapnák az ehhez szükséges támogatást. Ma a csecsemőtáplálást a tápszer forgalmazók tartják irányítás alatt. Ők azok, akik közvetlenül is befolyásolják a társadalmat és különböző módon teszik érdekeltté a tápszerek rendelésére jogosultakat.

    Ez az írás egy segélykiáltás a jövő generációja érdekében. Betelt a pohár, tovább nem hallgathattunk.

    Comment


      #3
      Jajdejó Petra, hogy ezt idemásoltad!
      M, egy nőnapi kisvirág anyukája

      Comment


        #4
        Hú de jó ez az írás!
        3 gyermek anyukája

        Comment


          #5
          Már nyomtatom is anyukámnak. Köszönöm. Lásd még: Ellenszélben szoptatni topik
          már nem vagyok mamami
          csakazolvassa@freemail.hu -- itt megtalálsz
          minden jót!

          Comment


            #6
            Ez az írás néhány hónapja megjelent, ha nem tévedek a Magyar Nemzetben. De nem tuti! Ha valakit érdekel nem csak az emlékeimre hagyatkozom és utánanézek pontosan. Tényleg nagyon jó, néhány kórházba, ill mindbe el kellene juttatni!!!
            Ilka

            Comment


              #7
              Jó lenne eljuttatni a Péterfybe is, ahol kötelező leadni a babát, míg az ember zuhanyozni megy, és külön szólni kell, hogy addig ne adjanak semmit neki, akkor sem, ha sír és többszöri külön kérésre maradhat csak már első éjszaka is a baba az anyuka mellett. Arról nem is szólva, hogy a közösen töltött megfigyelési 3 óra után elviszik, és nem adják vissza addig, amíg meg nem nézi gyerekorvos, akire (és így a babára) akár több órát is várni kell.
              Móni, Jázmin és Kincső anyája

              Comment


                #8
                A cím elnyerésének módja

                1991 óta világszerte 16 000 kórház és születésház nyerte el a bababarát címet. Ahhoz, hogy az oklevelet kitehessék a falra, komoly „vizsgán” kell megfelelni. Az UNICEF által képzett szakemberek kísérik figyelemmel (és ha kell, segítik) az előkészületeket. Ezután a felmérő biztosok egy napot töltenek el a szülészeten, interjút készítenek a dolgozókkal és néhány kismamával, megfigyelik a babák ellátását, lehetőség szerint több szülést is végigkísérnek. Hazánkban a következő kórházak rendelkeznek bababarát címmel: Miskolci Megyei Kórház, Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, MÁV Kórház, Győri Petz Aladár Kórház, Miskolci Semmelweis Kórház, Szent István Kórház, Salgótarjáni Szent Lázár Kórház, Esztergomi Vaszary Kolos Kórház.

                Comment


                  #9
                  Bababarátság? Anyabarátság?

                  A Mérce Egyesület 2001-es felmérése során több olyan intézmény is bababarátnak vallotta magát, amelyik nem is pályázott a címre. Sokan nem tudják, hogy a Bababarát Kórház cím nem azt jelenti, hogy az osztály dolgozói barátságosan viselkednek az újszülöttekkel, de még az sem elég hozzá, hogy a kiságyakat beviszik a gyermekágyas kórtermekbe. Előfordult, hogy az osztályvezető főorvos azt nyilatkozta: az osztály nem bababarát, hanem anyabarát. „Hagyjuk a mamát pihenni, nem terheljük a gyerekkel való együttléttel és az állandó szoptatással.” Csak az vélekedhet így, aki nem tudja, hogy a késői mellretétel, a ritka szoptatás, a pótlás, a cumi használata felelős egy sor későbbi szoptatási problémáért, ami valóban nagy terhet jelent a család számára.

                  forrás:
                  kismama.hu

                  Comment


                    #10
                    Jázmini!
                    Érdekes, amit a Péterfyről írsz. Én teljesen mást tapasztaltam ott. Vagy ez annyira éppen attól függ, akinek műszakja van?

                    Az én koraszülött babám SEMMILYEN pótlást nem kapott (külön kihangsúlyozták, hogy nem is fog, amíg nem esik x kg alá a súlya illetve nem látják kiszáradás tüneteit rajta; tehát még cukros vizet sem), ellenben nagyon odafigyeltek ránk, hogy biztos szopik-e, jól szopik-e, stb. A baba maradhat első éjszaka, csak meg kell hallgatni a csecsemősnővért a babagondozásról. Ja, és az én babámat nem vitték el. Illetve az altatásos császár után kb 2 órával hozták szopni, még vagy 3 órát kinn volt velem, utána vitték el. De kb. 3-4 óra múlva megint hozták, mert fölébredt, és szoptatni kellett.

                    Bocs a többiektől, ha OFF voltam, csak meglepődtem.

                    Légzőszerv!
                    Nagyon jó téma! Nagyon örülök, hogy sikerült egy olyan kórházban szülnöm, ahol a bababarát elvnek a szoptatás része nagyrészt megvalósulhatott. Úgy gondolom, minden szükséges információt és segítséget megkaptam tőlük ahhoz, hogy jól tudjak szoptatni. És nagyon sajnálom azokat az ismerőseimet, akiket mindenféle tévinformációkkal láttak el, és emiatt sérült a szoptatás gyakorlása náluk.
                    Vera, két lány (2008, 2011) anyuja
                    türelemjáték

                    Comment


                      #11
                      Kedves Filoméla, a témát elsősorban azon várandósok kedvéért indítottam, akik kórházban tervezik a szülést, és a nagy esemény előtt érdeklődnek többek között a szoptatás helyzetéről is az egészségügyi intézményekben.
                      Az írás hasznos abból a szempontból, hogy segítheti a felkészülést.

                      De nekünk, akik így vagy úgy, de túlestünk már a kórházi gyermekágy és a csecsemőosztály időszakán, egy tér ez a topik a tapasztalatok megosztására - ventillálás, megerősítés és információátadás lehetősége egyben.

                      Szakmailag pedig mérhetetlenül őszinte és súlyos kritika az ellátórendszer irányában.

                      Comment


                        #12
                        Biztosan a Kiss Nóri volt az ügyeletes......igen, sajnos sok múlik azon, kihez kerül az ember, nem egységes az ellátás, hiába a protokoll. Hál'Istennek nem tartja be mindenki.
                        Csörgő Szülőhangoló

                        Comment


                          #13
                          Nem, nem ő volt. Viszont ő engedett minket haza, ő adott tanácsokat, őhozzá mentünk vissza kontrollra. Úgy érzem, nagyrészt neki is köszönhetem, hogy tudok szoptatni. Az előadását is meghallgattam a szoptatásról, amit a kórházban tartott.
                          Vera, két lány (2008, 2011) anyuja
                          türelemjáték

                          Comment


                            #14
                            Eszembe jut egy kórházi élményem a várandósság időszakából.

                            A szobatársaim egy második és egy negyedik babáját váró kismama voltak. Mindkettő azon méltatlankodott, hogy milyen rossz, hogy ebben a kórházban nem adnak pótlást, mert hát nekik a tejük csak a 3. napon indult be az előző szülések után. Az egyikőjük mondta, hogy a gyerekorvossal fog tápszert íratni és behozza a kórházba, hogy az első két napban nehogy éhezzen majd a babája. Sajnos, első babáját váró kismamaként nem tudtam meggyőzni őket arról, hogy ez helytelen. Ők voltak a "tapasztaltabbak".
                            Vera, két lány (2008, 2011) anyuja
                            türelemjáték

                            Comment


                              #15
                              Konkrét kórházi tapasztalakokat nem írnátok? Én SOTE 2-esen szültem..nem mondhatnám, hogy segítettek a szoptatásban, csak bíztattak, hogy majd megy az. Senki nem volt a kórházban, aki tanácsadással foglalkozott volna. Az orvos amikor elbocsátott azt sem kérdezte meg, hogy megy-e a szoptatás...hát nem ment...csak napokkal később, egy szoptatási tanácsadó segítségéval kezdtek helyrerázódni a dolgok...

                              Comment

                              Mamami portál footer

                              Összecsuk

                              Friss bejegyzések

                              Összecsuk

                              Cikk a mamami portálról

                              Összecsuk

                              szivárvány
                              Betöltés...
                              X