Közlemény

Összecsuk
No announcement yet.

Ti miért mosható pelusoztok?

Összecsuk
X
 
  •    
  • Szűrő
  • Idő
  • Mutatás
Clear All
new posts

    Ti miért mosható pelusoztok?

    Pelenkaszett
    Nem biztos, hogy mindenki olvasta már a Mamamin ezt a cikket: Mi miért mosható pelusozunk?, úgyhogy indítok egy topikot ezügyben: nagyon örülnék ha ti is hozzátennétek a saját történeteteket, miért választottátok a mosható pelenkázást. Arra gondoltam, hogy gyűjtsünk össze minél több - akár személyes - okot, ahelyett, hogy ezredszer papolnánk a környezetvédelemről. (De azokat sem hagyjuk ki persze.) Szóval hajrá, lehet sorolni, miért... én meg beszerkesztem majd a cikkbe.

    (És nem kell kisregényt írni mint én tettem, de persze ha akarsz, annál jobb. )
    Félix (2007 nov) és Frida (2010 nov) mamája, a mamami adminisztrátora
    1001fonal.hu - természetes fonalak kötéshez, horgoláshoz

    #2
    Szia Kati, és többiek!
    Mi a nagyfiammal kezdtük el a mosható pelenkát 2 évvel ezelőtt, de nem a legelején. Kushiest vettem, mert csak ezt ismertem, a brendonban, egy vagyonért. De gondoltam, megéri, mert behozza az árát. Tulajdonképpen a környezetvédelmi szempontok nem a legelső helyen voltak ,hanem inkább a pénzmegtakarítás. Persze tudtam, hogy sokkal jobb, ha nem műanyagba csomagoljuk a gyerek fenekét és aztán nem azt dobjuk ki a kukába...De azért mégiscsak a pénztárca döntött..
    El is kezdtük használni, de nekem elég hamar macerásnak tűnt a dolog, nem is működött elég jól, mert még túl nagyok voltak az All In One pelusok a pindurka popójára. Nem is gondoltam, hogy egy betéttel ez orvosolható lett volna esetleg. Mert azért a kushies nagyon jó!! Csak rosszul használtam...
    Szóval egy ideig jegeltük, már csak azért is mert nem szerettem a folyós anyatejes kakit kimosni belőle - lusta voltam, ez az igazság.
    Aztán ahogy nagyobb lett Tomi, sűrűsödött a moshatózás, de pl. ha elmentünk valahova, mindig eldobhatóst adtam rá. Tehát nem csak a kushiest használtuk, hanem Pamperst is. (Öko-eldobós pl szintén nem jutott eszembe..sajnos).
    Másfél évesen, nyáron próbáltuk a pelenka elhagyását, kevés sikerrel. Valahogy nem éreztem elég jól a fiam jelzéseit, hiába vittem bilizni, sose pisilt bele, annál inkább utána a földre. Kakiról meg szó sem lehetett...Ekkor már eléggé belerögzült a pelus nála.
    Most kétéves múlt és sajnos kinőtte a 10kg-ig kushiest, de nem szerettem volna egy új garnitúra nagyobb méretet venni. Maradt az eldobható pelenka. Nagyon kényelmes volt nekem, a gyereknek meg más szóba sem jöhetett, hiába új WC szűkító, szép zöld bili, neki csak a pelusba ment a termék. Nem örülök, hogy igy alakult.
    Most vettem popolini Onesize és Lotties tendy peluskákat, főleg a kistestvérnek. De úgy látom jó lesz Tominak is, mivel ezek 15 kg-ig vannak kalibrálva. És nagyon tetszik az anyaga, kialakítása. Remélem beválik addig is mig megszületik Dani. Utána vele szeretném a mosható pelenkázást csinálni, ezúttal komolyan és kitartóan. Már tudom, hogy a környezetvédelem ugyanúgy fontos mint az én vagy a baba kényelme. Köszönhetem ezt a szemléletváltást a babanetes topicnak. Erős elhatározásra jutottam és remélem sikerül a kisfiammal moshatózni.
    Talán ő nem 3 évig lesz pelenkás....

    Gyermekeim: Tomi 2005, Dani 2008, Boróka 2012, Keve 2015

    Comment


      #3
      Nekem nem hosszú a történet: környezetkímélés. Rengeteg kidobott pelenka, a gusztustalan zselé, ami néha kijött a pelusból, a szag...volt 7 hónap, amíg 2 gyerekkel moshatóztam és nem éreztem tehernek a dolgot. Lassan 1 éve nem vettem már eldobhatót, még utazáshoz sem veszek.
      Livi

      Comment


        #4
        Mi most ott tartunk, hogy TOmival az ALANA Dm-es öko-pelust használjuk.
        De vettem használtan próbából Popolini Ultrafit belsőt, ami 15 kg-ig jó és passzol Tomira is (pedig a pindurinak vettem ). Sajnos ilyen nagy méretű külsőnk nincsen, de mivel szeretném moshatóba tenni TOmit is, be fogok ruházni néhány nagyobb külsőbe is. És akkor majd én is egyszerre fogok egy ideig moshatózni, de nem bánom. Előre nem izgulok, legalábbis jobbnak tartom mint az eldobhatóst.
        Veszek tehát még ilyen popo-pelenkákat (az mindkét fiamnak jó lesz) plusz külsőket... (van már kushies is, szóval a készlet majdnem teljes) - SOk pénz, de megéri!

        Olvastam amúgy a babaneten a pelus topicban, hogy volt egy időszak amikor sokan panaszkodtak a kipirosodásra...mintha egyszerre sok baba popója tiltakozott volna valami miatt. Nem minden Mama irta ezt a mosható pelus rovására, de valaki abba is hagyta, mert szegény babája újbóli próbálkozásra is kisebesedett fenékkel ébredt...
        Én bízom benne, hogy ez nem fordul elő mindig, és ugyan az első fiam nagyon érzékeny bőrű, nem azt jelenti, hogy majd Dani is az lesz -ill. lesz egyáltalán kiütése. Tominak nem volt....
        Amúgy Livinek igaza van, a zselé gusztustalan, a pelusok szaga tiszta műanyagos és különben is... TÉnyleg fontos a környezetkimélés!!!!

        Ja, most jut eszembe, hogy Danival az EC-t is megpróbáljuk, ami aztán tényleg körny.kímélő, csak sajnos sok odafigyelést igényel. De hátha sikerül!
        http://www.mamami.hu/forum/showthread.php?t=29

        Gyermekeim: Tomi 2005, Dani 2008, Boróka 2012, Keve 2015

        Comment


          #5
          Nekem a hordozás hozta magával a dolgot: összefüggenek valahogy... A Babanetes fórumozás során hasított belém a gondolat, hogy ki kell próbálnom. Nem volt egy bizonyos érv mellette, egyszerűen törvényszerűségnek éreztem. Aztán gyorsan kiderült, hogy jól éreztem, nincs ennél természetesebb dolog. Furcsa, de örömet okoz. Nézni a száradó plelenkákat a napon, szélben.
          Ezt is természetesen alapos kutatómunka előzte meg, mint a hordozó kiválasztását. Egy másodpercre sem bántam meg, csak azt, hogy nem az első pillanattól így csinálom. Nem volt elsődleges a költségfaktor, inkább a gyerekem hátsójának a faktora izgatott, de mióta terjesztem az igét, meglepő, hogy sok embert a kisebb költség fog meg benne (sokat meg az sem...), a környezetünket (nem a nagyvilágot, csak a saját pici környezetünket, a szemeteskuka, stb.) érő szemét-támadás nem sokakat izgat...
          Rebaba blog

          email: hellorebaba@gmail.com

          Comment


            #6
            én az első gyerekemnél nem moshatóztam. akkor még elég gyerekcipőben járt ez a téma Mo.-n (10 éve). A másodikkal mindenképpen szeretnék, és nálam a baba feneke/nemiszervei a legfőbb szempont. Most ugyan kislányt várunk (aztán meglátjuk, de fiús anyukaként borzasztóan aggaszt az, hogy anno a fiam 3 éven keresztül eldobhatós pelusban aszalódott - egyelőre nincsenek megnyugtató kutatások/megfigyelések arra vonatkozóan, hogy hogyan hat ez a későbbi nemzőképességre... Az tuti, hogy a műanyag pelusban magasabb a hőmérséklet, a herék pedig nem véletlenül kerültek kívülre. Lányoknál talán nem kell ennyire aggódni a jövő miatt, de akkor sem jó érzés műanyagba csomagolni, pláne ha van elérhető természetes megoldás.
            A második szempont az, hogy érezze a gyerek, ha pisilt, kapcsolja össze az ingereket és a végeredményt. Ez egyébként sem árt, és így talán hamarabb lesz szobatiszta is.
            Az ár inkább visszatartó.. Világéletemben kevés pénzből kellett gazdálkodnom, ezért ésszel értem, hogy legtöbbször olcsóbb egyszer egy nagyobb összeget kifizetni, mint sokszor kevesebbet, de sajnos csak azok tudnak igazán takarékoskodni, akiknek van pénzük. (pl. készpénzben olcsóbb megvenni a házat, mint hitelre). Szóval az, hogy hosszútávon jobban kifizetődik a mosható pelus, csak klassz dolog, de csak emiatt tuti nem csinálnám.
            mostanában újra vagyok

            Comment


              #7
              Oola, gyakori kérdés az ár. Körülbelüli összegeket mondok: 100.000 Ft a textilpelusozás költsége 2,5 évre vetítve, a legolcsóbb eldobhatóssal számolva pedig 250.000 Ft. Havonta erre 8-9.000 Ft költ, aki eldobhatóst használ (per kölök).
              DE: ha nem egyben veszel meg mindent a textilpelusozáshoz, akkor a minimális első kiadás 30.000 Ft. Ez ennyi akkor is, ha újszülött kortól kezded, vagy ha már 8 kilós a bébi. Ha újszülött kortól kezded, és részletekben vásárolod meg, ami kell hozzá, akkor az elején viszonlyag magasabb a kiadás, aztán 1 éves kor felé közeledve közelít a nullához.
              Tehát újszülött korban megveszed a kezdő minimális szettet ( a mosószóda sem kiadás, mert 300 Ft kilója), akkor 35.000 Ft kb a költség, aztán pár hónapos korban hozzájön még 9.000. Aztán 6-8 hónapos kor körül megint 35.000, 1 éves korig megint 9.000, utána meg 2 éves korig kb. 12.000 mindennel együtt.
              Ez egy gyors számítás volt, márkától függetlenül. Tudom, hogy veled beszéltük az Egészségbiztosítós témát, szóval még az is fedezheti a textilpelekázást.
              Természetesen értem az egyben-nagyobb-összeg dilemmát, de részletekben megvásárolva igencsak megéri a dolog. És most csak a költségfaktorról beszéltem! (bocs, most mindenhova kávét teszek)
              Rebaba blog

              email: hellorebaba@gmail.com

              Comment


                #8
                Amikor még Zselykét vártam már tudtam, hogy nem akarom eldobhatóba pelenkázni. Természetellenes volt, úgy éreztem, hogy olyan, mintha kidobnám a ruháit miután levetem róla ahelyett, hogy kimosnám. Én is tiszta pamut alsóneműt hordok, nem szintetikus eldobhatót.
                A Monapel és a Popolini volt a legszimpatikusabb, ezeket vettük, de az előbbin már most látom, hogy nem fog kiszolgálni 4 gyereket.
                Márti
                Zselyke (2007.03.02) édesanyja
                Hunbaba mei tai-ok ITT és ITT

                Comment


                  #9
                  Cerceluska, micsoda merész terv! Talán túlzás elvárni bármelyik márkától is, hogy 4 gyereket szolgáljon ki, szerintem 2 a reális. Persze ez a külsőkre vonatkozik, a belső nedvszívó rész szerintem lehet, hogy bírná. Gondoljunk bele, milyen típusú igénybevétel ez, és hászszor mossuk! Persze ez csak duma, én még 2 gyereknél sem próbáltam, csak egynél:-) Úgyhogy ha Márti túl van a sokgyerekes tesztelésen, kérjük a tapasztalatokat!
                  Cerceluska, ugye nem felejtetted el a közös posztunkat a kendőzésről? Nagyon számítok Rád!
                  Rebaba blog

                  email: hellorebaba@gmail.com

                  Comment


                    #10
                    Én nem emlékszem pontosan, mikor fogant meg a gondolat, hogy mosható pelenkát fogunk használni. Arra viszont emlékszem, hogy micsoda lelkesedéssel kezdtem el a pelenka szabásmintákat nyomtatni. Mert az első pillanattól kezdve sk pelenkákat szerettem volna használni. Arra is emlékszem, hogy folyamatosan a finn mosható pelenkás fórumokat bújtam, szívtam magamba a tudást, hogy minél kevesebbet tanuljak a saját káromon. Az okok közé sokminden tartozott. Sokkolt a 2 év alatt felgyülemlő pelenkaszemét gondolata, emellett úgy gondoltam, hogy a mosható pelenka kényelmesebb érzés, mint a papír. Mellé jött, hogy olcsóbb, mint az eldobható (kivéve persze, ha valaki beindul és nem bír ellenállni a gyönyörű anyagoknak és fonalaknak ...).
                    Észrevettem, hogy sokan nem gondolnak arra, hogy a mosható pelenkákat nem kell feltétlenül egyszerre beszerezni. Sőt én azon a véleményen vagyok, hogy jobb először 1 pelenkával kipróbálni, megfelelő-e a méret, szabása, stb és utána bevásárolni esetleg nagyobb mennyiséget. Én is mindig először 1 pelenkát varrok meg, ha új mintát próbálok ki és ha jó, utána fogok sorozatgyártásba. Meg nem kötelező 24h-ban mosh. pelust használni (bár mi igen ), hiszen 1 mosható pelenka/nap az 365 pelenka egy évben, ami azért óriási mennyiség!
                    Igazából azt sem értem, hogy miért idegenkednek az emberek a tetrapelenkától. Mi még mindig elég sok ilyet használunk, pici babának pedig szerintem tökéletes. Csak egy snappire van szükség, vagy ha a külső olyan még arra sem. Én azt gondoltam annak idején, hogy a férjem miatt kell majd pelenkabelsőket varrnom, mert a tetrapelenkát nem akarja/tudja majd feladni, de még mai napig ha választania kell, ő a tetrát adja a gyerekre, mert neki az egyszerűbb!
                    Jucuu és Szilárd (2007.08.04.)
                    http://jucuu.blogspot.com/

                    Comment


                      #11
                      A mosható pelenkázásban az első lökést az adta, hogy édesanyám meglepett minket egy Kushies Ultra próbacsomaggal. Kb. 5 perc múlva lebeszéltük a feleségemmel, hogy mi ilyenbe akarjuk tenni a gyereket. Hogy mi győzött meg? A design és a kompaktság. Az első benyomások közel sem a környezetvédelemről és az egészségesebb szóltak, hanem hogy milyen jól néz ki És aki használt mosható pelenkát, az pontosan tudja, hogy miről beszélek - ezért van az, hogy durva gyűjtőszenvedély tud kialakulni. Ezután kezdődött a téma "feldolgozása", vagyis hogy milyen típusok vannak etc. Végül a Kushies mellett döntöttük, és abszolút nem bántuk meg. Később még Lotties Tendykbe is beruháztunk, ezt csak éjszakára, mert jó nedvszívó. Mivel nem volt egy olyan oldal, ahol részletesen le lett volna írva minden információ, tapasztalatok - felmerült a gondolat, hogy kellene egy blogot csinálni, és ebben megírni a tapasztalatokat. Egy dolgot nagyon megtanulta: sokan sokféle okból használnak mosható pelenkát, és ezek közül csupán az egyik a környezettudatosság. Azért mert valaki nem emiatt használja, az én szememben ugyanolyan dícséretes, hiszen mindegy hogy a kinézete teszik, a színe, az egészségessége, vagy a környezet védelme az elsőrangú - használja és ez a fontos!!!
                      http://moshatopelus.blogspot.com/
                      Egy apuka, aki kendőben hordoz, és (sok)mindent tud a mosható pelenkáról
                      Benjámin (2007.11.10.) Mirjam (2010.02.07.)

                      Comment


                        #12
                        Kamcsatka: a minimális első kiadás is 10x akkora, mint egy nagy csomag eldobhatós. Félre ne érts, nem kérdőjelezem meg a gazdaságosságot akár már középtávon is, csak sokszor van úgy, h hetente 3000 ft-ot könnyebb kifizetni, mint egyszerre 30-at.
                        Ezt az egészet csak azért hoztam fel, mert sztem sokakat ez tart vissza.

                        Az egészségbiztosító pedig nem fedez semmit, csak az van, hogy ha egészségPÉNZTÁR tag vagy, és a munkáltatód a juttatási csomag részeként fizet neked az egészségpénztári számlára havonta biz. összeget (amely után kedvezményesen adózik, azaz olcsóbban tud neked oda fizetni, mint bért), vagy te magad fizetsz be havonta egy biz. összeget, mert az egyéni befizetések 30%-át, de évente max. 100.000 ft-ot visszaigényelhetsz adójóváírásként, na, akkor a pelusvásárlást intézheted az EP-n keresztül, de ez minden babaápolási cikkre vonatkozik, így az eldobható pelusra is. Én annak idején azért léptem be az egyik EP-ba, hogy 30%-al csökkentsem a fogorvosi kiadásaimat. De sok mindent lehet EP-s számláról fizetni, az összes gyógyszert, gyógyászati segédeszközt, csomó "egészségmegőrző"-nek nyilvánított kezelést. És az összes babaápolási cikket. Azért írtam le ilyen részletesen, mert hátha vki nem tud erről, és szeretne élni ezzel a megtakarítási lehetőséggel.

                        Jó a kávé! (hol vannak ezek a beszúrható képek?!)

                        megtaláltam! csak eddig mindig gyorsan és nem "részletesen" reagáltam
                        mostanában újra vagyok

                        Comment


                          #13
                          oola, én is így gondoltam, köszi, hogy ilyen részletesen leírtad! Nem úgy értettem, hogy ingyé van...
                          Amúgy hallottam már, hogy valaki előtakarékoskodik pelusra, nem semmi! Nem nyugdíjra, meg ilyenek, hanem pelusra! De azért ettől még távol vagyunk.
                          Persze, hogy mindegy, hogy mi miatt választjuk. A babanetes topikban egyszer-többször írták, hogy nehogymá azt döntsön, hogy macis-e a minta vagy kisvirágos... Pedig valakit ez lök ebbe az irányba!
                          Rebaba blog

                          email: hellorebaba@gmail.com

                          Comment


                            #14
                            Kriszti! Létezik selyembetét is a kipirosodó, sebesedő popsikra. Nem tudom, mennyire lehet jó vajon, de direkt erre a célra ajánlják.

                            Egyet találhatsz, melyik website-on találtam

                            És én meg még nem tudom, hogy fogok-e mosható pelusozni, de az ötlet nagyon tetszik. Nem is igazán tudom, miért, valahogy úgy érzem, hozzátartozik a babázáshoz a pelusmosás. Úgyhogy, ha nem folyik ki rendszeresen a végtermék, biztosan rövidesen így folytatjuk mi is.

                            Oola! De jó, hogy leírtad ezt. Megkérdem apát, neki van EP tagsága, és fogalmunk se volt eddig, mit is kezdjünk vele.
                            Varda

                            Roland (2007. december); Niké Boglárka (2013. április) anyuja

                            Az igazságnak sok arca van

                            Comment


                              #15
                              Selyembetétre már én is pályázok! Pénteken beugrok a kékpandába, hogy megtapizzak pár pelust, akkor talán veszek is ilyet.

                              Gyermekeim: Tomi 2005, Dani 2008, Boróka 2012, Keve 2015

                              Comment

                              Mamami portál footer

                              Összecsuk

                              Friss bejegyzések

                              Összecsuk

                              Cikk a mamami portálról

                              Összecsuk

                              szivárvány
                              Betöltés...
                              X