Az én tapasztalatom az, hogy ha van egy jó recept, az nagyjából minden géphez jó. A 3. gépemet gyűröm, a klasszikus receptem (amiben egyáltalán nincs cukor, csak víz, só, liszt és élesztő) minden géphez okés.
Közlemény
Összecsuk
No announcement yet.
Kenyérsütő
Összecsuk
X
-
Mi jópár éve amikor bejött a divatba, kaptunk egy gépet, majd mivel nem nagyon használtuk és akitől kaptuk, nekik elromlott, mondtuk, amíg nem vezsnek másikat addig kölcsönadjuk.
Hát a mai napig ott van De nem azért mert nem sütök kenyeret, hanem mert nekm villanysütőm van, és ebben nagyon jól lehet kenyeret sütni. És nem is több munka, hogy nekem kell dagasztanom. És még a habverőm is bírja.
5 perc míg felfut az élsztő, majd 10 perc dagasztás, ha nincs elég meleg akkor 40°C-os sütőbe kelesztőtálba kel, majd ha kibuggyant, formázom, és sürőlapra teszem, vissza keleszteni, majd mikor elég nagy felcsavarom 180°C-ra, majd megkenem a tetejét vízzel és sütés.
És még valami, ha elég kemény a tészta akkor nem kell edénybe tenni, megáll magától.Csybe
Comment
-
Zsuzska, írnál tuti receptet? Teljes kiőrlésűt szeretnék, vagy aminek legalább a tele teljes kiőrlésű liszt, rozs vagy tönköly.
Comment
-
angica eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseZsuzska, írnál tuti receptet? Teljes kiőrlésűt szeretnék, vagy aminek legalább a tele teljes kiőrlésű liszt, rozs vagy tönköly.
a klasszikus recept:
300 ml langyos víz
1 tk só
540 g liszt
fél friss, v. 7g szárított élesztő
alapelvek:
- só nem érintkezhet az élesztővel, mert gátolja a működését
- a lisztet számtalan formában lehet variálni, de pl. csak rozsliszt magában nagyon tömör, fojtós kenyeret ad
- a durumliszt nagyon finom, mindenképp ajánlanám kipróbálni
- a teljes kiőrlésű, és nem búzalisztek is másképp viselkednek, más mennyiségű folyadékot vesznek fel, ezért dagasztás közben figyelni kell, milyen hangot ad ki a kenyérsütő, és folyadékot, avagy liszet kíván-e még (ezt nem tudom leírni, ezt magadnak kell kitapasztalni, de ha kevés a folyadék, akkor nagyon nehezen keveri, ha meg folyósnak látod, akkor nyilván liszt kell hozzá)
- a vizet lehet részben helyettesíteni tejjel, íróval, joghurttal, kefírrelHárom a gyerek, egyik sem baba
Comment
-
Csybe eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseMi jópár éve amikor bejött a divatba, kaptunk egy gépet, majd mivel nem nagyon használtuk és akitől kaptuk, nekik elromlott, mondtuk, amíg nem vezsnek másikat addig kölcsönadjuk.
Hát a mai napig ott van De nem azért mert nem sütök kenyeret, hanem mert nekm villanysütőm van, és ebben nagyon jól lehet kenyeret sütni. És nem is több munka, hogy nekem kell dagasztanom. És még a habverőm is bírja.
5 perc míg felfut az élsztő, majd 10 perc dagasztás, ha nincs elég meleg akkor 40°C-os sütőbe kelesztőtálba kel, majd ha kibuggyant, formázom, és sürőlapra teszem, vissza keleszteni, majd mikor elég nagy felcsavarom 180°C-ra, majd megkenem a tetejét vízzel és sütés.
És még valami, ha elég kemény a tészta akkor nem kell edénybe tenni, megáll magától.
Nyilván maga a gép nem létszükséglet, de aki sokat és sokfélét süt, annak azt gondolom, megéri. Én ma pl. zsemlét sütöttem, a tésztáját a gép dagasztotta, és jelentős a különbség aközött, ahogy a kenyérsütő dagasztja, és a robotgépek dagasztása között, hiszen itt nem csupán magáról a mechanikai műveletről van szó, hanem a melegítésről, pihentetésről is közben, ami kell a kelt tésztának.
Általában igaz, hogy a sütőben (hangsúlyozom: jó sütőben) sült kenyérnek ízletesebb a héja, mint a kenyérsütősé. De ez sem mindig igaz, mert gázos sütőben nekem nem sikerült jó kenyereket sütnöm (villanyosban igen). És most olyan fajta kenyérsütőm van, ami a korábbiakkal ellentétben nagyon ropogós héjat süt minden oldalon.
Vagyis én mindenkinek javaslom, hogy ha átgondolta, hogy ki fogja tudni használni, akkor inkább szerezzen be egyet. Isteni érzés reggel friss kenyérillatra ébredniHárom a gyerek, egyik sem baba
Comment
-
Dehogy akarom lebeszélni, boccs ha így tünt, gázos sütőben tényleg képtelenség jó kenyeret sütni, meg az is igaz, ha reggelre szeretnék friss kenyeret akkor gép nélkül 3 órával hamarabb fel kéne kellnem. Csak mondtam, hogy a villany is jó megoldás lehet, ha valaki el akarja kezdeni.
És igencsak igénybe is veszi a dagasztás a hebverőt, hisz nem az az elsődleges célja.
Csak ugye nekem most még könnyű, hisz nem dolgozok, a kicsivel itthon vagyok. , ráérek időnként 2-3 percet ránézni, hogy minden ok. Nyilván más lesz ha újra dolgoznom kell majd
És én a fehér BL55-ös liszthez szoktam sikért adni, úgy 1-1,5 ek mennyiséget egy fél kiló lithez. Most akarok a többi fajta lisztel kisérletezni.Csybe
Comment
-
Zsuzska, köszi a receptet ès a tippet is. Alapelvekellemes tisztában vagyok és nagyon sok fajta lisztet, magot, ízesítő dolgot szoktam használni. Nekem meglepő, hogy cukor sem kell de nyilván nem írnád, ha nem kelne meg. Nekem kell gèp ha minden igaz hamarosan dolgozom. Finom a Sütőben sült kenyér is de az reggel nem lesz meleg. Ha munka után hazaérve lehet, hogy nem az lesz az első, hogy a robotgèpet izzítsam Én hajnalra programoztam így reggel kivettem és mire letusoltam, odakèszültem langyosra hűlt. A kettő eredménye, előnye más jellegű
Zsuzska, megîrnád hogy neked milyen gèped van most?
Comment
-
nem kell bele cukor, ez a tapasztalatom. ahol lehet, megspórolom a plusz szénhidrátot.
Meg jómagam nagyon-nagyon-nagyon kevés kenyérfélét eszem, de a család annál többet. Nem mintha nem szeretném, nagyon is csak én most másfajta étrenden vagyok.
A beprogramozott kenyeret -és bocs, ha te is tudod, de másnak hátha jól jön-, ha kész, akkor jó minél előbb kivenni, mert a melegen tartás alatt visszanedvesedik.
Egy gluténmentes sütést is tudó Tefalom van most.
Három a gyerek, egyik sem baba
Comment
-
Sziasztok!
Nem konkrétan kenyérsütőgép miatt írok, hanem recept miatt ,de ezt a topikot találtam hozzá legközelebb Úgy néz ki búzaallergiám van. Tudtok olyan kenyérreceptet, amiben nincs búza, de finom lesz és valamennyire kenyérszerű? Zablisztből lepény sikeredett...
Comment
-
dittta eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseSziasztok!
Nem konkrétan kenyérsütőgép miatt írok, hanem recept miatt ,de ezt a topikot találtam hozzá legközelebb Úgy néz ki búzaallergiám van. Tudtok olyan kenyérreceptet, amiben nincs búza, de finom lesz és valamennyire kenyérszerű? Zablisztből lepény sikeredett...
Ditta, van gluténmentes topic, keress rá.
Comment
-
adri123 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseMit lehet olyankor tenni, ha lejön a teflonbevonat? Kuka? Vagy lehet a gépekhez nem horrorisztikus áron alkatrészt venni? (Hausmeister)
Comment
-
angica eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseDitta, van gluténmentes topic, keress rá.
Comment
-
Csajok!
Megéri kenyérsütőgépet venni, ha még soha nem próbáltam otthon sütni, vagy kezdetben elektromos sütőben is lehet sikereket elérni?Eri, az Éleseszű Zali (2006.07.21.), a Csupaszív Zéti (2012.03.18.) és a Legkisebb királyfi, Zádi (2015.07.19.) szülője
Comment
Mamami portál footer
Összecsuk
Friss bejegyzések
Összecsuk
-
Zsuzska általÖrök gond, hogy mi legyen az ebéd.
Talán ha leírjuk, mit főzünk éppen, adhatunk egymásnak tippeket
Én ma tarhonyás húst...2009.01.09., 11:45 -
Marta St általEgy ilyen kellemetlen betegséggel szembesültem, amiről még beszélni is kellemetlen. Gyanítom, hogy az edzőterem zuhanyzójában kaphattam el. A...
-
Hol: Baba-mama egészség
2024.03.27., 18:44 -
-
babamosoly általSziasztok!!!! Megcsináltam hogy itt tudjunk újra kapcsolódni. Régen beszélgetünk róla vajon kivel mi van, mi lett a ma már kamaszodó gyerkőinkből,...
-
Hol: Alter nevelés
2021.01.04., 21:46 -
-
MariaMmm általKérem, adja meg, hol találhat ingyenes vagy olcsó online marketing tanfolyamokat?
-
Hol: Alter nevelés
2024.03.06., 17:11 -
-
kétZé általSziasztok!
Nem találtam ilyen topikot, engem kifejezetten ez a probléma érdekel a terhességgel kapcsolatban.
Úgy látom, egy csomó...2015.03.06., 14:24
Comment