Közlemény

Összecsuk
No announcement yet.

Nemkívánatos víz a házban

Összecsuk
X
 
  •    
  • Szűrő
  • Idő
  • Mutatás
Clear All
new posts

    Nemkívánatos víz a házban

    Akció
    Segítségeteket szeretném kérni. Nyáron kertes házat vettünk, egyáltalán nem tűnt vizesnek. Aztán nemrég észrevettük, hogy a hálószobában csupa víz lett a ruhásszekrények belseje, a ruhák nyirkosak, penészszagúak lettek. Néhány darabon ki is virított a penészvirág. A szekrények mögött alulról vizesedett a fal és állt rajta a penész. Ezek a szekrények közvetlenül rá lettek tolva a falra, ami külső fal. Ugye csak emiatt volt? Ugye ez nem jelenti azt, hogy ázik a fal? Ha valaki ért hozzá, esetleg valamelyikőtök férje, nyugtassatok meg!

    A másik vizesedést pedig az ablakok üvegei közt vettük észre. Furcsálltam is, amikor bejött a rossz idő, hogy az ablakok annyira bepárásodtak, ki sem lehet látni rajtuk. A külső üveg belső oldala vizes. Régi fajta, rosszul záródó faablakok, erős szélben úgy bejön a cúg, mintha nyitva lennének. Ezért vettem az üvegek közé szivacsot. Csakhogy a pára lefolyik az ablakkeret aljába, rá a szivacsra és áll a vízben. A belső ablakkereten is megjelent a penész. Van erre valamilyen gyógymód? Az ablakcserét leszámítva, mert az olyan drága, hogy biztosan nem jön szóba.

    Nagyon meg vagyok ijedve, ugye ért hozzá valamelyikőtök? Segítsetek légyszi!
    Előre is köszönöm!

    #2
    A ház nincs szigetelve, ugye? A külső falra tolt szekrényeknél hőhíd alakul ki, lecsapódik a levegő nedvességtartalma és bizony ott penészesedik, könnyedén bemászva a szekrénybe is. Igazi megoldásom nincs, nem vagyok szakember, csak a saját tapasztalatainkat tudom megosztani.
    - minél szárazabb levegőt tartani (max. 50%-os relatív páratartalommal), mert a penész bizonyos % felett jelenik meg általában (mi beruháztunk egy párátlanító gépbe, a tablettások nem érnek szinte semmit)
    - távolabb tenni a faltól a szekrényeket, hogy tudjon járni a levegő mögöttük (erre mi időről időre ventillátorral is rásegítettünk még a párátlanító előtt),
    - minél többet szellőztetni (a régi, cúgos ablakok mellett is)....
    Eszter, Lente (2010. november 5.) és Lehel (2013. április 24.) anyája
    Itt táncolunk

    Comment


      #3
      Zsömbike, két dolog kell a penészhez a mindenhol jelen lévő penészspórákon kívül, magas páratartalom és 17-21 fok közötti hőmérséklet. Ez nem a szoba melege, hanem a fal belső oldalának hőmérséklete, ahol a télen magas belső páratartalom lecsapódik, a levegőben lévő spóráknak táptalajt adva.
      Az ablakaitokon uez a folyamat zajlik, normál esetben ennek nem kellene így lennie, de a szelelés miatt a levegő a belső oldalon éri el a harmatponti hőmérsékletet (azaz ahol kicsapódik) az ablaküvegeteken.

      Nem ismerve a házatok egyéb adottságait (miből épült, mikor, le van-e szigetelve, az eresz rendben van-e, stb...), úgy gondolom a nyílászárókat körbe kellene légzáró tömítéssel venni, kibontva belül kicsit a kávát, PUR hab (óvatosan kis mennyiséget az ablaktok-fal résbe fújva és nem levágva belőle semmit! mert amúgy megszűnik a légzárása) és légzáró tömítőszalag segítségével.

      A falazaton pedig külső oldali hőszigeteléssel lehet segíteni (lábazaton, eresznél is!), ekkor uis a harmatponti hőmérséklet nem a fal belső oldalára adódik majd ki, hanem a fal belső szerkezetébe, vagy egy tisztességes vastagságú hőszigeteléssel a hőszigetelésbe. Az ablakok körül érdemes külön leszigetelni, belső oldalon is (ja most olvasom, hogy gerébtokos az ablakotok!). A belső oldalon szilikát anyagú (tehát nem polisztirolt, hanem porózusos építőlemezt) hőszigetelőlemeztérdemes feltenni , max. 5cm-t.
      Sok lakásban a dupla szárnyas un. gerébtokos ablakkokat kicserélik egyrétegű hőszigeteltre, és a kávában megjelenik a víz, mert hőhidassá válik. Ha körbeveszi az ablakot egy hőszigetelő keret, úgy a belső oldalon garantált a meleg, és nem lesz lecsapódás.
      Gerébtokos ablaknál eleve a széles keret hőszigetel.
      A gerébtokos ablakokat fel lehet gyönyörűen újítani! a külső szárny körül kell egy tömítőszalag, ha az jól zár megszűnik majd a lecsapódás. A belső szárnyba majd ha lesz egy kis pénzetek egy kis teljesítményű hőszigetelő üveg is elég, mert az első üvegréteg mögött már 10-12 fokról kell csak a 22 fok között dolgoznia. (remélem érthetően fogalmaztam).
      A fentebb írt tok körüli légzárást ráértek később megtenni, pl amikor a külső oldalról leszigetelitek a házat.

      Döbbenetes mennyiségű víz képes kicsapódni, a szobát lehet páramentesíteni, és ahogy Eszter is írta részlegesen megoldani egy-két idényre a penészgombák elleni küzdelmet, de hosszú távon ezt elég költséges fenntartani.
      Utoljára szerkesztette redy; 2014.02.09., 06:41.

      Comment


        #4
        http://mamami.hu/forum/showthread.php?t=532&page=130
        itt írtam erről korábban

        Comment


          #5
          Igen, ezt tegnap este álmosságomban nem írtam, hogy a párátlanító sem végleges megoldás, de szerencsére Redy (aki ÉRT hozzá ), idetalált ! Hosszabb távon a szigetelés oldja meg. Mi ablakot cseréltünk, amikor kiköltöztünk kertes házba, de a szigetelésre már nem maradt pénzünk (ami azt illeti, a konyha befejezésére sem ). Úgy tűnik, talán jövő nyárra tudunk félretenni annyit, ha minden jól megy, addig meg párátlanítunk szorgalmasan – és fizetjük a villanyszámlát...
          Eszter, Lente (2010. november 5.) és Lehel (2013. április 24.) anyája
          Itt táncolunk

          Comment


            #6
            Jaj, mi is vizesek vagyunk, van egy agyagos terménypincénk, a plafonjából nyílik egy gardrób (ott lehet a picébe nagy dolgokat levinni, mert a lépcsőház szűk ) és mi is bepenészedtünk, az összes téli ruha Egyelőre nem használjuk, ill majd púrhabozni tervezünk mi is lalulról, aztán ha a lejárót kell használunk, majd leszedjük.


            Nálunk a belvíz is gond egyébként, mert az alsó sznten agyagtégla a padló (salétrom, jjeee ) és a Duna elég közel van, nyáron fel is jött ott... Párátlanítani Tájfun ipari géppel szoktunk, évente 1x ha sokáig magas az ár, elég, utána a sima házi is fenntartja a megfelelő levegőállapotot..
            Petra vagyok Hargita(2011.01.30) és Nimród(2013.06.10.) anyukája
            ClauWi hordozási tanácsadó tej- és tojásmentes
            Vándor gyapi Zara Eladó batyu, karikás

            Comment


              #7
              Köszi a válaszokat! Egy ilyen párátlanító gép hogy néz ki, miről lehet felismerni? Hol lehet kapni ilyet? Mennyire drága?
              Redy, a hsz-edet megmutatom a férjemnek, nekem így hirtelen kicsit magas.

              Comment


                #8
                Iparit kölcsönözni lehet csak, a házi párátlanítón meg főleg ilyen esetben, mint a tiétek, nem érdemes spórolni, mert a kicsi átlag szinte semmit nem használ, ha nagy a baj (és pl főztök vagy teregettek abban a szobában, akkor emlékeim szerint kb 40e ftnál kezdődik az, ami akokra teljesítményű, hogy a napi kipárolgás melletta felesleget is felvegye)
                Petra vagyok Hargita(2011.01.30) és Nimród(2013.06.10.) anyukája
                ClauWi hordozási tanácsadó tej- és tojásmentes
                Vándor gyapi Zara Eladó batyu, karikás

                Comment


                  #9
                  Mi is hasonló cipőben járunk, csak én már kiképeztem magam a témában .
                  Redy, amit az ablakokról írtál, az nagyon hasznos volt nekem is, köszönöm!!
                  Egyszer volt nálunk egy párátlanító gép, rengeteg vizet gyűjtött.
                  AMennyiben nem esik az eső és nincs kint iszonyúan párás levegő, akkor kint szárítom a ruhákat télen is (legalább nappal, estére nagyjából megszáradnak, akkor felteszem a cserépkályhára, ott pillanatok alatt teljesen szárazak lesznek.
                  A tűzhely fölé vettünk egy párelszívót, ez nagyon sokat számít. (télen vendégeink voltak, az egyik lány főzött, nem kapcsolta be az elszívót, rettenetesen párás lett a levegő-ablak minden).
                  Többször szellőztetni (bár ezen a télen sokszor kint olyan párás volt a a levegő, hogy úgy éreztem, csak ártok, ha kinyitom az ablakot).

                  Szeretnék egy jó szárítógépet. Ennyi embernél rengeteget mosok, biztos, hogy sokat számítana a pára szempontjából, ha nem teregetnék egyáltalán bent, télen sem. (nekem is könnyebb lenne).
                  Vica vagyok, [COLOR="SandyBrown"]Marci, Bori, Johanna és Miska anyukája

                  Comment


                    #10
                    Ajaj, rosszabb a helyzet, mint gondoltuk!
                    Amikor a topicot indítottam, már előrehúztuk a szekrényt, kiszavóztunk mögötte és úgy tűnt, hogy szárad a fal és egyelőre kész.
                    Aztán a minap nézegettem azt a sarkot és döbbentem vettem észre, hogy a padló is csupa víz! Ha megnyomkodom a padlószőnyeget, csurom víz lesz a kezem. Felhúztam a szőnyeg sarkát, alatta van egy kifejezetten erre a célra való szivacsréteg, kb. egy centi vastag, tocsognak. Ez a sarok ház sarka is, mindkét fal külső oldali. A szekrény mögött is alulról vizesedett, de nem gondoltam, hogy a padlón is ekkora a gond!
                    A házról röviden: 1968-ban épült, magas lábazatú ház. Ereszcsatorna van, szerintem minden rendben vele. Viszont ezen a problémás sarkon kívülről csak az egyik falon van ereszcsatorna, pont a szekrényesen.
                    Amikor nyáron megvettük a házat, egyáltalán sehol semmi nem volt vizes. A problémás szobában fel kellett szedni a parkettát, mert teljesen szúette volt. Sem a betonalapzaton, sem a parkettán nem láttuk semmi nyomát vizesedésnek. (Direkt néztük, mert riogattak vele.) Ha 45 éve ázna a padló, azért az látszott volna, nem? Mivel rücskös volt a betonalap, meg szurkos, az tűnt a legjobb megoldásnak, hogy rádobtuk ezt a szivacsot és padlószőnyeg. Remélem, nem kell nyárra kidobni az egészet!
                    Van valami ötletetek, hogy mi ez, mitől lehet, mit tehetünk?
                    Én gondoltam az a.quapolos megoldásra. Elég drága, de állítólag működik. Vagy??
                    Ja, a vizes helyiség a hálószoba, nem szárítunk, nem főzünk benne. Másol nem vettünk észre ilyesmit. Viszont kívülről mintha a lábazat is vizesedne, ami nyáron szintén nem volt.
                    Utoljára szerkesztette ; 2014.02.24., 22:48.

                    Comment


                      #11
                      én azért azt az ereszcsatornát megvizsgálnám, hogy elmegy-e belőle a víz vagy pang benne...vagy csak azt a sarkot áztatja cudarul....mert pl valahol lykas.
                      valószínű valahonnét a talajból a lábazaton keresztül felszivárog a víz, ez bejut a falon keresztül a padlóba, de a sarkoknál hőhíd is okozhat vizesedést okozó páralecsapódást.
                      az elektromos rendszerek többnyire sók jelenlétében működnek, de nem biztos h nálatok van ilyen.
                      a parkettában és az alatta lévő feltöltésben is lehetett korábban víz, de ott volt ideje kiszáradni. most nem tud szellőzni a padozat, mert kontakt padlótok van, azaz a betonra ragasztott.
                      ez most az az anyag, ami korszerű, ígéretes megoldás lehet nálatok is.
                      van éme papírjuk is, úgy gondolom megbízhatóak.

                      Comment


                        #12
                        redy eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                        ez most az az anyag, ami korszerű, ígéretes megoldás lehet nálatok is.
                        van éme papírjuk is, úgy gondolom megbízhatóak.
                        Redy, gondolod, hogy ezzel az anyaggal kőház lábazatát is kezelni lehet? vagy esetleg ezzel:"Elöregedett, vagy hibás beton és falazott szerkezetek heteroklitikus iniciátora, amely az építmény vízzel átitatott szerkezetébe a szabályoktól eltérően - egyébként meg sem induló- kémiai reakciót indít el. A vízzel, valamint a szerkezetben lévő ásványi anyagokkal magnetikus (elektron többlettel rendelkező) folyadékot hoz létre, mely az OXYDTRON R4 vízzáró és javítóhabarcs hatására oldhatatlan kristályokká alakul. Utólagos vízszigetelésnél ebből adódóan tömegszigetelést hoz létre." egy 60 cm régi vastag kőfalat (tipikus régi ház fal, óriási kővek, az azokat összetartó habarcs már biztos, mint egy ementáli és mászik fel a talajvíz) vízteleníteni lehetne? Vagy ez kifejezetten betonhoz jó csak?
                        Eszter - 3 fiú (19, 11 és 5 évesek) anyukája Blogom a háztartásról és egyéb kihívásokról
                        Kaja kihívás összesítő

                        Comment


                          #13
                          ja továbbolvastam az oldalt és úgy tűnik, hogy tényleg megoldás lehetne nálunk is. műr csak az árakat lenne jó tudni
                          Eszter - 3 fiú (19, 11 és 5 évesek) anyukája Blogom a háztartásról és egyéb kihívásokról
                          Kaja kihívás összesítő

                          Comment


                            #14
                            stee eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                            ja továbbolvastam az oldalt és úgy tűnik, hogy tényleg megoldás lehetne nálunk is. műr csak az árakat lenne jó tudni
                            Alkalmazási példáknál írja 17500 ft/ m2. Azt nem látom, hogy ez milyen vastagságnál igaz, minimális vastagságra írja a 3mm-t.

                            Betonnál írja, hogy 50-500 mm mélyen behatol az anyagba, de téglánál is? Nekem kicsit hihetetlen, hogy felhordok 1cm vakolatot, és az a fal teljes vastagságában vízzárást fog biztosítani. De jó lenne, ha ez így működne!

                            Comment


                              #15
                              Hú, ez érdekesnek tűnik. Elolvastatom férjjel jövő hétvégén.
                              Vajon lehet/érdemes csak egy sarkot kezelni ezzel a csodaanyaggal, vagy az egész szobát kell? 17500 forintos négyzetméteráron azért nem mindegy...

                              Comment

                              Mamami portál footer

                              Összecsuk

                              Friss bejegyzések

                              Összecsuk

                              Cikk a mamami portálról

                              Összecsuk

                              szivárvány
                              Betöltés...
                              X