Közlemény

Összecsuk
No announcement yet.

Anyakímélő üzemmódban

Összecsuk
X
 
  •    
  • Szűrő
  • Idő
  • Mutatás
Clear All
new posts

    #61
    Naggggyon régen nem történt már hozzászólás, pedig jó lenne praktikákat olvasni még az anyakímélésre!
    Az én "tippem" az ovi... A fiaim óvodásak, én itthon vagyok, várván a 3. bébit, és most jutottam el arra a szintre, h kijelenthetem: ez az anyakímélő életmód. Amíg egyik srác sem járt oviba (17 hónap van köztük), addig (állandó segítségem nem lévén) nagyon le kellett ereszteni a lécet, futottak a pororoszlánok (férjem szerint por mamutok is voltak azok), kupi, mosatlanok, stb. Nem bírtam, és a délutáni alvás idejét soha nem a házimunkának, hanem a pihenésnek szenteltem.
    Olvastam a kendőt, mint kímélő eszközt, ezzel nagyon egyetértek! A kisebb fiamnál használtam, nagyon sokat segített, h egyáltalán a legminimálisabb dolgokat el tudjam végezni.
    Sztem nagyon fontos kímélő dolog, ha nem próbálunk meg elérhetetlen dolgokat megvalósítani. Sztem ilyen a vasalás, a havonkénti giga-nagytakarítás, a könyvek rendszeres portalanítása (még jó, h nem vagyunk allergiások...).
    Menü szerint főzök, az alapján vásárolok be erős 2 hétre előre. Persze eltérek néha tőle, de nem kell gondolkodnom, h mit is főzzek?! 2 naponta főzök, közte nap maradék van. Kenyeret otthon sütök, tejet szoktam eljárni venni. Ez időt spórol.
    Ennyi jutott az eszembe. Jó lenne, ha esetleg feléledne a topik.... Hm?

    Comment


      #62
      Jó, olvasni, ki hogy próbál uralkodni a káoszon Én listákat gyártok. Havi naptárba beírom a muszáj dolgokat. Van heti listám. Ezeket a hét folyamán kell elintéznem, de az sem baj, ha csúszik valami a következő hétre. Ezen általában a "jaj el ne felejtsem" dolgok vannak. Van egy napi listám is. Ezt este írom, hogy másnap mit lenne jó megcsinálni. Pl. hajmosás, mosás, közért. Ennyi kb. Ezen kívül még sok mindent csinálok persze, csak ezek a mindenképpen meg kell csinálni dolgok. Rendet este és a nap folyamán is csinálok. Egyik gyerek se jár oviba, de besegítenek a nagyszülők. heti fixen egy napra anyóséknál van, heti egyszer fixen délután anyunál. Hétvégén pihenek legtöbbet nagyszülőknél. Kifőzdéből eszünk, ill. fagyasztott maradékokat, tésztás dolgot ha van időm. Főzni akkor fogok, majd ha a nagyobb ovis lesz.
      Nálunk a kímélő program az, ha délután alszunk, aztán egy óra laza szőnyegen játszás, utána kint séta van. Nem fürdetek minden nap. Mosogatógép van.
      Judit 3 fiú (9,6,2) anyukája.BelinBolt-egyedi táskák, hátizsákok,hordozóstáskák,dekorációsdolgok.Galéria.BelinBolt/Facebook

      Comment


        #63
        Én általában reggel gondolom át a napomat,hogy mit kell nagyon megcsinálni, és mire van időm akkor amikor Lulcsi alszik. Persze akkor az olyan dolgokat csinálom, amit egyébként amikor fenn van nem tudok, ilyen a főzés. Az hogy mit főzök általában már előző este kigondolom, és így másnap reggel csak a boltba kell menni ha kell, ahova listát írok, mert vmi biztos kimarad.
        Sajna az este kicsit így is elhavazódunk, de már egyre jobban sikerül beállni.
        Kata, Zorka (2004.07.07.), és Lujza (2010.02.08) mamija

        Comment


          #64
          De jó, hogy feléledt ez a topic

          Nálam is a tervezés jött be.
          Egy héten egyszer piac a lánykával, egy egész hétre megvesszük a gyümölcsöt és zöldséget, és ha szerencsénk van, kitart egy hétre
          Nálunk rendkívül sok időt (és pénzt ) megspórol, hogy nem tecsózunk vagy hasonló méretű hipermarketezünk. Apa egyszer egy héten lemegy a 3 percre levő macsba, a legtöbb dolgot meg a ház aljában levő bioboltból szerzem be.
          A lista alapján vásárlás is eléggé idő- és pénzspóroló.

          Nálunk a családi életben a legfontosabb az idő. Mindig mérlegelünk, érdemes-e személyesen átvenni valami használt cuccot a város túlvégén,. vagy inkább együtt élvezzük a hétvégét családosan a napsütésben

          Nincs tévénk

          Szóval sokszor, mikor pl. használt babacuccot veszek, ruhát vagy egyebet, a postázást választom. Akkor is, ha ez dob az áron. Mert ha én megyek, jegyet veszek, idő és energia, apa meg úgyis mindig kevesebbet van velünk, mint ahogyan az mindannyiunknak jól esne.

          Sokmindent az interneten veszünk, házhoz szállíttatjuk.
          Szerintem fontos praktikus háztartási gépekkel körbevenni magunkat, ami valóban a mi igényeinket szolgálja ki. Ilyen egy kézreálló botmixer vagy mosogatógépben mosható aprító...Kinek mi. Nálunk még ide számít a kenyérsütő, egy héten 2-3 kenyeret tuti sütünk.

          Amióta várandós lettem, mindig alszom a lány alvásidejében. Vagy csak pihenek, olvasok, netezek. Sosem házimunkázok.

          Egy héten egyszer takarítónéni jön. Így a leggyorsabb takarítani Bár azért eléggé elszaladna a lakás, ha én semmi takarítást nem csinálnék, de mégis óriási segítség.

          Ha főzök, mindig dupla adag készül. Ügyesedem a lefagyasztható általam elkészített félkész kaják készítésében.
          A főzést gyakran több részletben csinálom, egyszerű dolgokat, főleg egytál ételeket. Túrógombócot pl. előző nap előkészítem, utána már csak ki kell főzni, meg hasonlók. Egyszerű kaják.

          Lányka 8 körül ágyban, utána kb 10-ig miénk a világ apával
          Utoljára szerkesztette angica; 2011.03.16., 22:44.
          Angica + 4 kicsi
          tej-, tojás- és cukormentes:
          http://angi.mentesnasi.hu

          Comment


            #65
            Amióta kicsi fiam, Dávid megszületett (most 4 hónapos), nálunk is a tervezés a megmentő.Mivel mi falun lakunk, nem nagy gond beszerzés.Igyekszem a környezetünkből beszerezni a konyhára valót. Zöldségfélét a szomszédból veszem,kb 2 hetente, répát, zöldséget megmosom, kockázom és megy a hűtőbe, így nem kell a főzésnél bajlódni vele, a gomba is így jár nálunk. tejet szintúgy a másik utcáról rendelek és házhoz jön, a túró a kertszomszédtól a kerítésen át, meghatározott napokon:szuper. A mosásnak is van már saját ritmusa, így nem feltétlen kell mindennap mosni, szelektíven gyűjtöm a szennyeset, így könnyebb, mert mindig látom, hogy mikor jött össze egy gépre való.Este bepakolom a gépbe, reggel csak indítom a programot és igyekszem (ez nem mindig sikerül) közvetlenül a mosás után kiszedni őket, mert ezzel vasalást spórolok. A kaja mindig gyors és egyszerű , lehetőleg egytálétel.Bár ebben anyósom nagy segítség, gyakran főz nekünk is.Így marad elvétve szabadidőm, Sárácskám du jár oviba, azt az időt, amíg ő ott van igyekszem a legjobban kihasználni, mert, ha közben a fiamat is sikerül elaltatni, akkor nyugi van és lehet ezt-azt csinálni, mondjuk olvasni, netezni vagy horgolgatni, bár ez utóbbit most tanulom és még gyatrán megy Amúgy a férjem is besegít, fürdet, altat, sőt néha még vmi kaját is összedob.Na, meg mosogat.Nálam az a legkritikusabb pont.Bár igyekszem nem felhalmozni.Du 5-kor ér véget a foglalkozás az oviban, utána estig gyerekprogram van, 8 körül fürdetünk, ez megoszlik anya kicsit, apa nagyot, utána mese , néha kettő vagy három... és ha sikerül viszonylag gyorsan ágyba gyűrni őket, akkor jön anya és apa közös programja, ami nálunk filmezésben és néha, de csak néha, tényleg egy pohár vörösborban merül ki. Nagy vörösbor ínyencek vagyunk! A körömlakk téma is express nálam,amióta kaptam anyutól Avonos 30 sec-est!
            Évi, két kicsi poronty anyukája!

            Comment


              #66
              Nálunk a 2 nagyobb jár óviba, de lényegében 9-re esnek be, mert jó sokáig alszunk, majd kényelmesen megreggelezizünk. Nem szeretnek ott aludni, így negyed 1-re megyek a kisebbért, majd megvárjuk a nagyobbat, aki 3/4 1-kor végez. A kisebbel délelőtt vagy itthon, vagy a kertben, vagy babaklub, vásárlás. Boltba, ha úgy végzünk délelőtt, akkor ovi előtt megyünk be még kettecskén, ha nem, akkor már a fiúkkal négyesben. Délután egy kis játék vagy a kertben, vagy lakásban, majd jönnek a különprogramok keddtől-csütörtökig. Ilyenkor jó későn érünk haza.
              Főzni, takarítani a srácokkal szoktam, délután sokszor sütünk valamit, főleg, ha rossz az idő. Mosást mosógép megcsinálja, teregetni mindegyik szeret. Takarítani is közösen.
              Este 6-fél 7 fele vacsi, majd együtt fürdenek. Fele társaság általában zuhanyozik, a maradék fürdőkádazik, ez egy jó félórás program, mert imádnak pancsolni. Majd mese, játék, és 8-kor lefekvés. Apjuk általában későn ér haza, így ezek is velem történnek, azért van minden közösen.
              Bevásárolni havonta egyszer szoktunk, utána már csak azt vesszük, ami aktuálisan kell. Mivel allergiásak, sajna rendelni nem tudunk, pedig szívesen megtenném néha.
              Majd most fog kiderülni, hogy 4 gyerekkel tudjuk-e tartani a megszokott napirendet, de reménykedünk :-D

              Comment


                #67
                Sziasztok!

                Még nem olvastam vissza, de jöttem tőletek tanulni.
                Kérésem lenne... aki ismer megbízható, nem túl drága takarítót, írna nekem róla? Köszönet ezért előre!
                Nóri - csillagszemű Nándor (8), holdvilág mosolyú Hajnal Virág (majd'6) és a huncut kisvirág Lili Róza (3) hippianyuja

                Comment


                  #68
                  Nalunk is bejott a tervezes, vagyis inkabb a listak..eloszor osszeirom a menulistat, majd a hozzavalokat, amit be kell vasarolni..mi igy nagyon sok idot es penzt sporolunk.Amig nem igy csinaltam parnaponta mentunk vasarolni, sok felesleges holmival tertunk haza.
                  Nalunk az anyakimeles most a parom terhere totenik, bar nm banja nagyon...estenkent eltekerek sportolni vmit, joga, uszas, vagy ilyesmi. Jol kikapcsol, es sokat javit a kozerzetemen is
                  Lili, a kezdo dackorszakos

                  Comment


                    #69
                    Lujza most elaludt így tudok kicsit magammal is foglalkozni, persze a főzés mellett. Na de az nekem nem munka számba megy, mivel szeretem csinálni.
                    A hetes menülistát én is szoktam tervezni. Vasárnap kb. megtervezem, hogy a következő héten miket fogok csinálni. Na de van olyan is hogy ha nagyon vágyom vmire akkor azt megcsinálom.
                    Kata, Zorka (2004.07.07.), és Lujza (2010.02.08) mamija

                    Comment


                      #70
                      Ja és igyekszem olyan kajákat csinálni, hogy kevés ideig tartson az elkészítése. Ezért nálunk sok a sütőben sült kaja, és a főzi. Így több idő jut magamra és persze ha fenn van Lujza akkor őrá is.
                      Kata, Zorka (2004.07.07.), és Lujza (2010.02.08) mamija

                      Comment


                        #71
                        Szepikata eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                        Ja és igyekszem olyan kajákat csinálni, hogy kevés ideig tartson az elkészítése. Ezért nálunk sok a sütőben sült kaja, és a főzi. Így több idő jut magamra és persze ha fenn van Lujza akkor őrá is.

                        én is így csinálom, plusz nagyobb adagokat, pár napig esszük. Bevetem a nagyikat,h. jöjjenek egy héten 1x, addig én pihizek,
                        Juci, Bence (2010), Marci (2013) és Gergő (2016 nov. 30.) anyája

                        Comment


                          #72
                          Ez egy tök jó topic, felélesztem

                          Nálunk mostanában kezd könnyebb lenni a hárommal. 4.5éves, 3 éves és 15 hós.
                          Mindent együtt csinálunk, csak akkor házimunkázok, amikor fent vannak. Alvásidőben pihenek...Három déleőtt ovizik a legnagyobb, így majdnem mindig mindegyik otthon van...Olyan is előfordul már, hogy mind a hárman elvannak Akkor pedig örül a lelkem nagyon
                          Utoljára szerkesztette angica; 2014.06.08., 13:58.
                          Angica + 4 kicsi
                          tej-, tojás- és cukormentes:
                          http://angi.mentesnasi.hu

                          Comment

                          Mamami portál footer

                          Összecsuk

                          Friss bejegyzések

                          Összecsuk

                          Cikk a mamami portálról

                          Összecsuk

                          szivárvány
                          Betöltés...
                          X