Közlemény

Összecsuk
No announcement yet.

WAPF étrend avagy tápláló hagyományok

Összecsuk
X
 
  •    
  • Szűrő
  • Idő
  • Mutatás
Clear All
new posts

    WAPF étrend avagy tápláló hagyományok

    Akció
    A Weston A. Price Alapítvány (Weston A. Price Foundation vagyis WAPF) célja, hogy visszahozza a tápanyagban gazdag ételeket az amerikai étrendbe. Az alapítók, Mary Enig és Sally Fallon kiadtak egy könyvet, melynek címe Nourishing Traditions, The Cookbook that Challenges Politically Correct Nutrition and the Diet Dictocrats vagyis Tápláló hagyományok: A szakácskönyv, amely kihívja a politikailag korrekt táplálkozást és az étrend diktokratákat. http://www.amazon.com/Nourishing-Tra...ing+traditions Ezt mindenki olvassa el!

    A könyv véleményem szerint a világ legjobb könyve táplálkozási témában.

    Itt vannak a főbb irányelvek: http://www.westonaprice.org/basics/d...aW5lcyciO30%3D

    Az irányzat ránézésre hasonlít a paleóhoz, az alapok azonban gyökeresen eltérnek. Itt egy összefoglaló a különbségekről:

    http://www.westonaprice.org/traditio...the-paleo-diet

    A WAPF étrend a hagyományos ételek tápláló voltán alapszik. A WAPF névadója, Weston A. Price múlt században élt amerikai fogorvos volt, aki körbeutazta a Földet, és természeti népeket vizsgált. Kereste az ideális fogsort, és talált is sokat, a tapasztalatait pedig a Nutrition and Physical Degeneration c. könyvben publikálta. Ennek egy elektronikus változata itt olvasható: http://gutenberg.net.au/ebooks02/0200251h.html Érdemes végigpörgetni a képeket, számomra döbbenetes volt, hogy a mai világban természetesnek számító fogszuvasodás, fogak torlódása, kisebb alsó állkapocs, stb. nem alapállapot. Először arra gyanakodtam, hogy összefényképezett fiatal bennszülötteket öreg európaiakkal, de nem. Ami még ijesztőbb, hogy már egy generációval azután, hogy a természeti népek áttértek az európai étrendre, látható a változás nemcsak a fogsorukban, az egész csontozatukban, általános egészségükben. Az egészséges fogak ugyanis egészséges, ráadásul boldog, mosolygós emberekhez tartoztak.

    Azt hiszem, fogorvosként hasonlót látott az étkezéssel kapcsolatban, mint Liedloff láthatott a gyerekneveléssel kapcsolatban a jekánáknál, hogy nekünk, civilizált embernek kell inkább tanulni azoktól, akiket primitívnek nevezünk, akiknél felsőbbrendűnek gondoljuk magunkat.

    Ennyit bevezetőül, jöhetnek a joghurtkészítős, káposztasavanyítós, gyümölcs-csatni készítős tippek!
    Zsuzsi

    #2
    jövök igaz egyelőre csak csemegézni

    ui: fontosabb dologra is jó a 2. hsz, jöhetnek ide a linkek, amiket Rékica összegyűjtött

    recept
    Muffin alaprecept http://www.mamami.hu/forum/showpost....70&postcount=4
    Erjesztett zöldségek http://www.mamami.hu/forum/showpost....84&postcount=5
    Kimcsi receptek http://www.mynewroots.org/site/2013/...n-week-kimchi/
    Gyümölcs kvassz http://www.greenkitchenstories.com/f...d-fruit-kvass/
    Joghurt http://www.mamami.hu/forum/showpost....1&postcount=72
    Kovászos kenyér http://taplalohagyomanyok.blogspot.h...ecept.html?m=1
    A kovászos kenyér Sally Fallon szakácskönyvéből http://www.mamami.hu/forum/showpost....1&postcount=82
    Kenyér á la Zöldhajnal
    http://www.mamami.hu/forum/showpost....&postcount=101
    Sült bab http://taplalohagyomanyok.blogspot.h...ab-recept.html
    Mustár http://www.mamami.hu/forum/showpost....&postcount=193
    GAPS kocsonya http://www.mamami.hu/forum/showpost....&postcount=193
    Kimcsi https://sites.google.com/site/windintheroses/kimchi
    Almaecet, ecet http://www.mamami.hu/forum/showpost....&postcount=255
    Almaecet á la Pynky http://rozsaszincsiga.blogspot.hu/search/label/almaecet
    Kocsony á la tulili http://www.mamami.hu/forum/showpost....&postcount=281
    Carob fudge http://www.mamami.hu/forum/showpost....&postcount=332
    Majonéz http://thenourishingcook.com/homemade-mayonnaise/
    Pácolt fokhagyma http://www.mamami.hu/forum/showpost....&postcount=602

    hasznos linkek
    http://taplalohagyomanyok.blogspot.hu/
    a jó kocsonyás csontleves tudja megelőzni illetve gyógyítani a köszvényt http://www.westonaprice.org/ask-the-doctor/gout
    Cows save the planet
    http://www.npr.org/2013/06/17/191670...ving-the-earth
    Holistic Planned Grazing http://www.youtube.com/watch?v=5LHoh-OKUfU
    http://www.breakingtheviciouscycle.info/home/
    Perfect Health Diet http://perfecthealthdiet.com/
    Savanyítós blog http://feedmelikeyoumeanit.blogspot.hu/
    Almaecet jó tulajdonságai http://www.thewellnesswarrior.com.au...e-doctor-away/
    Seven Tips to Enhance Digestion...And Get the Most Out of the Food You Eat
    http://www.westonaprice.org/making-i...J2aW5lZ2FyIjt9
    Heti menü megtervezése http://www.westonaprice.org/children...ing-strategies
    First food for you baby video http://www.thehealthyhomeeconomist.c...food-for-baby/
    Tőkehalmáj olaj ajánlás http://www.westonaprice.org/cod-live...l2ZXIgb2lsIjt9
    Top10 immun system boosters http://www.thehealthyhomeeconomist.c...stem-boosters/
    K2 vitaminhoz:
    http://articles.mercola.com/sites/ar...egetables.aspx
    http://www.westonaprice.org/fat-solu...n-k2#essential
    csirketenyésztés http://www.ecofilms.com.au/how-to-gr...ng-them-grain/
    Agave, xilit wapf http://www.westonaprice.org/modern-f...nectar-of-gods
    ADHD, autizmus és az étrend kapcsolata – Beszélgetés Bartha Ákos táplálkozáskutatóval
    http://www.figyelemkontroll.hu/adhd-...ozaskutatoval/
    Méz wapf http://www.westonaprice.org/food-fea...ermented-honey
    GAPS diéta bevezetése http://gapsdiet.com/INTRODUCTION_DIET.html

    Online könyvek
    Healthy4life Dietary Guidelines from Weston A Price Foundation
    http://www.westonaprice.org/images/p...y4life2011.pdf
    Nutrition and Physical Degeneration
    http://gutenberg.net.au/ebooks02/0200251h.html
    Snacks&Finger foods http://www.newtrendspublishing.com/PDFS/Snacks2004.pdf
    Vásárolható könyvek
    The Art of Fermentation
    http://www.bookdepository.com/Art-Fe.../9781452642024
    Hurka, kolbász, szalámi és más finomságok házi készítése
    http://bookline.hu/product/home!exec...100463&type=22
    Deep Nutrition: Why Your Genes Need Traditional Food
    http://www.amazon.com/Deep-Nutrition...deep+nutrition
    Becoming Raw: The Essential Guide to Raw Vegan Diets
    http://www.amazon.com/Becoming-Raw-E...s=becoming+raw
    Gap-szindróma - Az emésztés és a pszichológia kapcsolata - Bővített kiadás
    http://shopline.hu/product/home!exec...gia_kapcsolata
    Real Food Fermentation: Preserving Whole Fresh Food with Live Cultures in Your Home Kitchen
    http://www.amazon.com/Real-Food-Ferm...rds=alex+lewin
    Fermented: A Four Season Approach to Paleo Probiotic Foods
    http://www.amazon.com/Fermented-Seas...dor+ellix+katz
    Szamos Miklós: Tojáskönyv
    http://www.szamosmiklos.hu/tojaskonyv/
    Utoljára szerkesztette Kockapaci; 2014.01.14., 18:37.
    Kockapaci (F 2007.tél, A 2013.tél és L 2015. tavasz)

    Comment


      #3
      Bár én jól elvagyok paleósként, azért itt is olvasgatni fogok (Jó lenne a könyv magyarul, nem tudom, angolul bele fogok-e vágni.)
      Timi Csabi(2007.08.) Hangi(2012.08.) Kincső(2017.04.)
      Költözés előtti kiárusítás, mindenfélék, keresd a topikjaimat https://mamami.hu/forum/images/smilies/smile.png

      Comment


        #4
        Zsuzsi, nagyon jó a kezdő hsz és köszi!

        Ha már elkezdtük, idehozom az "ötletadó" receptet:

        zephyrus eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
        Zsuzsa, köszi a savanyítós linket, nagyon hívogatóan néz ki !

        Paci, innen

        Muffin alaprecept (482. o.)
        Kb. 15 db. lesz belőle

        3 bögre frissen őrölt kamut- vagy teljes kiőrlésű búzaliszt
        2 bögre író, kefír vagy joghurt
        2 tojás, enyhén felvert
        1 tk tengeri só
        ¼ bögre juharszirup
        2 tk szódabikarbóna
        1 tk vaníliakivonat
        3 ek olvasztott vaj

        Áztasd be a lisztet az íróba, a kefírbe vagy a joghurtba és tartsd meleg helyen 12-24 órán keresztül. A muffinok jobban megemelkednek, ha 24 óráig áztatod. (Akik tejallergiások, azok az író, a kefír vagy joghurt helyett áztatáshoz használjanak 2 bögre szűrt vizet 2 ek savóval, citromléval vagy ecettel elegyítve.) Keverd össze a többi összetevővel. Öntsd alaposan kivajazott muffinformákba úgy, hogy kb. 3/4ig teljenek meg az egyes formák. Süsd tűpróbáig kb. 160-170 fokon (pontosan átszámolva 163 Celsius) 1 órán keresztül.

        Variációk:
        Mazsolás – ½ bögre mazsola + ½ tk fahéj
        Áfonyás – 1 bögre fagyasztott, friss áfonya (annak érdekében, hogy az áfonyák ne süllyedjenek le a muffinok aljára, 5-7 db-ot tegyél egyenként a már kiöntött muffinokba)
        Aszalt cseresznyés – 4 uncia aszalt cseresznye + ½ bögre darabolt, pirított pekándió
        Fűszeres-gyümölcsös muffin – 2 érett körte vagy barack, hámozva, apró darabokra vágva, ½ tk fahéj, 1/8 tk szegfűszeg + 1/8 tk szerecsendió
        Citromos – 2 citrom reszelt héja + ½ bögre darabolt, pirított pekándió
        Gyömbéres – 1 ek frissen reszelt gyömbér + 1tk őrölt gyömbér. Hagyd ki a vaníliát.

        (1 bögre = 226 gr, 1 uncia = kb. 2 ek.)

        Comment


          #5
          hellot eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
          Bár én jól elvagyok paleósként, azért itt is olvasgatni fogok (Jó lenne a könyv magyarul, nem tudom, angolul bele fogok-e vágni.)
          Magunkról annyit, hogy mi is jól elvagyunk alapvetően paleosként, de amikor belemélyedtem a Zsuzsi által is fent körülírt irodalomba, csak kapkodtam a fejem. Aztén még jobban és egy csomó minden értelmet nyert és fontos lett, elsősorban a Kicsilány miatt és úgy érzem nem hagyhatom már ki az étrendjéből, a mienkből sem, akkor sem, ha a jelenlegi paleos irány jellemzően nem sulykolja, vagy kicsit sem foglalkozik vele. Ilyen pld. az erjesztés és erjesztett zöldségek. Ez utóbbiakkal kapcsolatban ez volt a kezdő lépés:

          zephyrus eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
          Bimbinek és másoknak: erjesztett zöldségek

          Meglehetősen régóta foglalkoztat a hagyományos erjesztés, amely egy méltánytalanul elfeledett, többfunkciós, természetes, (jó esetben) kíméletes és egyszerű konyhai eljárás: tartósít, jóízű lesz az étel tőle, illetve nagyon nem mellesleg: az erjesztéssel az ételben jótékony probiotikumok keletkeznek. Hagyományos erjesztés alatt nem azt értjük, amikor kenyér, tejsavó és hasonló nyalánkságok hozzáadásával savanyítunk ételeket, amely egyébként lehet(ett) gabona, tejtermék zöldség, gyümölcsöt, de hús és hal is. Hanem azt értjük alatta, amikor a puszta ételt, ahogy adott esetben a zöldséget rábízzuk a fény, a levegő és a só összjátékára. Az eljárás egyszerű, mindössze türelmet igényel. A hatás pedig felülmúlhatatlan: bélflóratámogatás természetesen. Számunkra ez is jócskán összecseng a paleoval, amelynek az is lényeges eleme, hogy természetes és esszenciális ételeket eszel, ami nem mellesleg finom.

          Első ilyen irányú próbálkozásunkat siker koronázta, ezért közreadjuk. A folytatás bizonyosan nem marad el, különösen, hogy a Kicsilány kedvenc reggeli csemegéjévé nőtte ki magát az erjesztett zöldség, amelyet legszívesebben jóféle füstölt hal társaságában fogyaszt el.

          1 kisebb fej fehér káposzta harmada

          4-5 szál sárgarépa

          3-4 fehérrépa

          3-4 gerezd fokhagyma

          2-3 kk só

          1 lezárható (pld. csatos) 1,2 - 1,5 l-es üveg vagy cserépedény

          A zöldségeket megtisztítom és lereszelem, legyalulom. A fokhagymát megpucolom és kisebb-nagyobb darabokra aprítom. Egy nagyobb tálban összekeverve alaposan megsózzuk, hozzákeverjük a fokhagymát és kevés ideig állni hagyjuk. Ezalatt a zöldségek a só hatására rengeteg nedvet, levet eresztenek. Amint látjuk, hogy már jól levet eresztettek a zöldségek, a tiszta edénybe nagyon, nagyon szorosan lenyomkodjuk, bepakoljuk a gyalult, reszelt zöldségeket. Hihetetlen, de egy mindössze ekkora méretű edénybe az összes alapanyag befért. Ha ezzel megvagyunk. látni fogjuk, hogy a zöldségek leve bizony jócskán ellepi a zöldségeket. E mindössze 15-20 percnyi előkészítés után nincs is másra szükség mint arra, hogy az edényt lezárjuk (ha nem fedeles, egy nehezékkel megerősített tányér is megteszi) és 7-10 napra félretegyük. Minden nap, az első napokban naponta többször is érdemes kinyitni, , hogy a gázok, gőzök távozzanak. Arra is figyeljünk, hogy mindig ellepje a folyadék a zöldségeket. Ha esetleg elfogy a zöldségek leve, csakis tiszta vízzel érdemes pótolni. Kb. 1 hét elteltével tiszta kézzel, evőeszközzel, érdemes kóstolni. Nekünk 10 nap alatt érte el az ízlésünk szerinti savanyúságot anélkül, hogy pótolni kellett volna a vizet.

          Amellett, hogy egyszerű elkészíteni, igen jótékony hatású, nagyon ízletes, különösen húsokkal, de önmagában is.

          Comment


            #6
            A másik nagy hozadéka számunkra a WAPF-étrendnek a hús- és csontlé-kérdés. Ez is eléggé bejáratódott, ahogy az erjesztett zöldségek. Ezalatt nem azt értem, hogy a "szakma" csúcsát hozom akár erjesztésben, akár hús- és csontlé előállításban, hanem azt, hogy mindennapos és szinte mindenhez használjuk, fogyasztjuk.

            Comment


              #7
              Lehet, hogy a paleó nem foglalkozik az erjesztéssel, de nem is megy vele szembe Szóval lehet, hogy bele kéne vágnom nekem is. (Igaz, azt pl. teljesen jól tudom magamról, hogy nem vagyok oda a savanyított káposztáért. Sőt főzve is a sima káposztából készült ételeket szeretem, a savanyúból készülteket nem.)
              Timi Csabi(2007.08.) Hangi(2012.08.) Kincső(2017.04.)
              Költözés előtti kiárusítás, mindenfélék, keresd a topikjaimat https://mamami.hu/forum/images/smilies/smile.png

              Comment


                #8
                Csontlé főzése viszont tetszik, már próbáltam, most is raktam el az Andus-féle libából külön mellcsontot a fagyasztóba.
                Timi Csabi(2007.08.) Hangi(2012.08.) Kincső(2017.04.)
                Költözés előtti kiárusítás, mindenfélék, keresd a topikjaimat https://mamami.hu/forum/images/smilies/smile.png

                Comment


                  #9
                  A csak alapvető paleosság nekünk az, hogy amióta tandem van, tetemesen megnőtt az étvágyam, az energiaigényem és nagyon rákattantam a nyers vajra, nyers sajtokra. Ami aztán, úgy maradt

                  Comment


                    #10
                    hellot eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                    Lehet, hogy a paleó nem foglalkozik az erjesztéssel, de nem is megy vele szembe Szóval lehet, hogy bele kéne vágnom nekem is. (Igaz, azt pl. teljesen jól tudom magamról, hogy nem vagyok oda a savanyított káposztáért. Sőt főzve is a sima káposztából készült ételeket szeretem, a savanyúból készülteket nem.)
                    Abszolút nem megy szembe, csak valahogy kimarad. És igen ennél paleosabb, kevesebb dolog van, ld. spontán összeaszott bogyó.

                    Káposzta helyett, esetleg próbáld meg céklával.

                    Comment


                      #11
                      Jövök én is olvasgatni. Egyelőre paleósként, de aztán meglátjuk.
                      Szilvi - N. (2012. jan.) és Á. (2015. ápr.)

                      ht

                      Comment


                        #12
                        én is itt vagyok, köszi, Zsuzsi, hogy megnyitottad! És megrendelte nekem a férjem a SF könyvet, már alig várom, hogy ideérjen!

                        Eszter
                        B1 (2004) és B2 (2007)


                        Új termékek érkeztek! http://dejavuvilag.hu/
                        Facebook, naponta frissül: https://www.facebook.com/dejavuvilag
                        Mamami topik: http://www.mamami.hu/forum/showthrea...t=deja+vil%E1g[/SIZE]

                        Comment


                          #13
                          jöttem én is Köszönjük Zsuzsi a topicot!!!

                          Mióta olvastam Sallyt és a GAPS-könyvet, mi is nyomjuk a csontlevet és az erjesztést liter- és kilószámra

                          Igaz Price által elfogadott, nem paleo dolgokat egyáltalán nem fogyasztunk, az általa megszerzett hozzátáplálásos ismeretek nemsokára nélkülözhetetlenek lesznek a számunkra
                          Utoljára szerkesztette csipetnyusza; 2013.11.08., 14:35.
                          Nóri és a három királyfi
                          Csipetfalat SavaNEW LetBabyGo

                          Comment


                            #14
                            Jó, hogy jöttetek!

                            Folytatom az ismeretterjesztést, hátha más is idetalál, csak úgy nézelődve.

                            Mary Enig kutató, aki arról vált ismertté, hogy kétségbe vonja azt az axiómának tűnő dolgot, hogy a telített zsírsavak okozzák a szív- és érrendszeri betegségeket. A WAPF álláspontja szerint épp ellenkezőleg, a telített, elsősorban állati zsírok nagyon fontos táplálékai az embernek. Nem az a lényeg álláspontjuk szerint, hogy mely arányban fogyasztasz szénhidrátot-zsírt-fehérjét, mert ez az arány egyénenként változik, a telített állati zsírok démonizálása azonban azzal járt együtt, hogy egyre kevésbé fogyasztunk tojássárgáját, vajat, teljes tejet, sajtot, zsíros húst, mint például a szalonna, és már nem sertészsírral főzünk. A WAPF szerint azonban a jelenlegi járványszerű elhízás épp akkor kezdődött, amikor a növényi olajok és a finomított szénhidrátok felváltották ezeket az egészséges, tápanyagban gazdag, hagyományos zsírokat. Szerintük az állati zsírokban ugyanis sok olyan alapvető tápanyag van, ami más táplálékból nehezen szívódik fel.

                            A WAPF szerint továbbá a telített zsírok hiánya az iskolai étkezésekben összefügg a viselkedésbeli és mentális zavarok emelkedésével. Azok a tápanyagok, amelyek elsősorban állati zsírokban és a belső szervekben találhatók, kritikusak az agy fejlődése szempontjából. Azt is mondják, hogy azokra a vitaminokra és zsírsavakra, amik kizárólag a telített állati zsírokban találhatóak, szükség van a normál szaporodáshoz.

                            Olvasnivaló színes pdf-szórólappal, (sajnos csak) angolul: http://www.westonaprice.org/about-th...healthy-4-life

                            Szóljatok, ha túl nagy hülyeséget írok, én szeretnék PC maradni.
                            Zsuzsi

                            Comment


                              #15
                              Zsuzsi, nagyon jók ezek az összefoglalók, folytasd bátran!
                              (és szerintem ez nem PCség kérdése, akinek nem tetszik ez az elmélet, az nem fogja olvasni ezt a topikot és kész. nem bántó szándékkal írod, szóval írd nyugodtan, szerintem!)

                              Eszter
                              B1 (2004) és B2 (2007)


                              Új termékek érkeztek! http://dejavuvilag.hu/
                              Facebook, naponta frissül: https://www.facebook.com/dejavuvilag
                              Mamami topik: http://www.mamami.hu/forum/showthrea...t=deja+vil%E1g[/SIZE]

                              Comment

                              Mamami portál footer

                              Összecsuk

                              Friss bejegyzések

                              Összecsuk

                              Cikk a mamami portálról

                              Összecsuk

                              szivárvány
                              Betöltés...
                              X