Közlemény

Összecsuk
No announcement yet.

szobatisztaság - mikor? hogyan?

Összecsuk
X
 
  •    
  • Szűrő
  • Idő
  • Mutatás
Clear All
new posts

    szobatisztaság - mikor? hogyan?

    Akció
    Sziasztok

    örömmel vennék történeteket, tanácsokat a szobatisztaságra nevelés(?)sel kapcsolatban. Kisfiam 3 éves múlt, eddig különösebben nem is foglalkoztunk a kérdéssel - persze van itthon bili, wcszűkítő, elméletben tudja a dolgokat -, de úgy voltam vele, hogy majd eljön ennek is az ideje... De most már kicsit kezd zavarni, hogy mindenki rácsodálkozik, hogy még nem szobatiszta néha leveszem róla a pelust, de simán bepisil, még csak nem is zavarja különösebben kakiláskor elvonul, és mondja is, hogy menjünk onnan, mert ő kakil, előfordult már (2X! ), hogy ilyenkor sikerült ráültetni a wc-re (ajándékot ígértem cserébe), és sikerült is beletermelni, de nem lett lelkes tőle (csak persze az ajándékot követelte), és inkább az volt a jellemző, hogy ha rá is ült a wc-re, akkor mégse kakilt (de persze az ajándékot kérte volna..), sőt, ilyen esetek után sokszor aznap nem is kakilt, úgyhogy emiatt már nem is kérem, hogy üljön rá a wc-re, csak megemlítem, hogy akár oda is nyomhatná, de tiltakozik. Abban bízok, hogy majd a jóidőben kint pelus nélkül szaladgálva csak fogja zavarni, ahogy csurog a lábán a nedű
    Tudom, hogy a textilpelusosok ebből a szempontból előnyben vannak, mert nedvesebb marad a pelenka és ez jobban zavarja a gyerkőket. Mi nem textilpelusozunk (pedig így utólag mit spóroltunk volna rajta ), de azt már sokszor próbáltam, hogy egy kisgatyát adtam a pelus alá, ami így nedves maradt, de ez sem zavarta....kakis pelusban is simán elvan sokszor, csak néha szól, hogy kér tiszta pelust. Igénytelen kismalacom van

    - nálatok mi vált be?
    - tényleg eljön ennek teljesen magától az ideje, vagy azért rásegítettetek? hogyan?
    - van-e valami bevált motiváló módszeretek? (pl matrica, finomság, akármi), vagy ezekkel inkább ártunk, mint használunk?
    - érdemes-e a sikereknél nagyon lelkendezni (nagyikat körbetelefonálni), vagy inkább visszafogottan örülni csak? (tudom, Liedloff szerint csak visszafogottan sőt)

    Meg bíztassatok, hogy még bőőőven ráér

    #2
    most el kell mennem egy időre, remélem, azért beindul a beszélgetés

    Comment


      #3
      maminti78 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
      - nálatok mi vált be?
      - tényleg eljön ennek teljesen magától az ideje?
      Meg bíztassatok, hogy még bőőőven ráér
      Én komolyan csak bíztatni tudlak, hogy magától eljön az ideje, és szerintem rá is ér.
      Mondjuk nálunk meglepően hamar következett be, tavaly nyáron, mikor nem egészen) 2.5 éves volt Vili. Tudom, sokak szerint ez nem hamar, de én erre a nyárra "terveztem", meg egyébként is inkább későnérő típus.
      De ami a legjobb, mindenféle külső ráhatás nélkül. Illetve a példát látta maga előtt, mindigis roppan kíváncsi volt, és én beengedtem a wc-be , bár ezen sokan kiakadnak. Bilink soha nem volt, és én soha nem kezdeményeztem. Egyszercsak szólt, hogy ő is szeretne a wc-be pisilni.
      Nem egy nagy történet, de tényleg ennyi .

      Comment


        #4
        ő is bejön a klotyóba utánunk, még kommentálja is én csak azt nem értem, hogy miért nem zavarja egy nagy kakis bugyor?? nekem sokszor bedurran az orrom, és akkor nem érzek szagokat egyáltalán, így tényleg van, hogy akár 1 órát is benne csücsül

        Comment


          #5
          Én azt hiszem minden hibát elkövettem a szobatisztasággal kapcsolatban, amit csak lehet, pedig végig úgy álltam hozzá, hogy kivárom.

          Óva intenélek az erőltetéstől, de még a folyton nyaggatástól is. Tudja az elméletet, gondolom látott már téged vagy mást wc-n, bilin. Tudja, hogy a nagyobb gyerekek már bugyit hordanak és nyilván azt is tudja, hogy ennek az a feltétele, hogy a wc-be végzik a dolgukat.
          A környezetemben jellemzően a fiúk jóval később lettek szobatiszták. Őket mintha nem zavarná annyira pisis gatya

          Hanánál kb a 3. születés nap előtt 1 héttel jött el a nagy pillanat, amikor végre kimondta egy reggel a várva várt mondatot: ma bugyit veszek fel. (pedig én is a 2,5 éves korára nyárra terveztem )
          azóta szobatiszta, még éjjelre se kap pelust. vannak néha balesetek, de azok tényleg csak balesetek, semmi visszaesés.

          mi is próbálkoztunk bilivel, mutogattunk neki másokat, magunkat, győzködtük, de mindig határozott nem volt a válasz. utólag azt mondom tök felesleges volt az egész nyári izgulás. de nehéz megállni, főleg ha nyaggatnak a nagyik, ismerősök, meg kérdezgetnek, burkolt és nyílt elvárások stb.

          Hana is így kakilt, hogy elbújt, meg elküldött minket, de a pelust le nem vette volna.
          Mondhatom innen még sok lehet hátra, ez nem a célegyenes.
          egyszer sikerült rávennem hogy bilibe kakiljon, ezen időszak alatt. miután meglátta, hogy mi jött ki belőle, annyira beparázott tőle, hogy onnatól nem kakilt.
          3 nap visszatartott kaki, az elég rendesen besül. akkor már gyakorlatilag meg kellett szülnie a hatalmas kőszikla keménységű cuccot. rettenetes volt. ilyenkor nem használ semmi hajtós kaja, hisz a szorulás pszihés alapon van.
          elkezdtünk neki ártatlan hashajtót adni, hogy lazítsa a székletet, ne legyen annyira fájdalmas, de hiába. mondanom se kell, a fájdalmas kakilás tovább fokozta a félelmet.
          hashajtóval napi könyörgéssel, kúppal, csokijutalommal, mindennel együtt, legalább 1 hónap volt mire kikeveredtünk ebből az egészből, ha nem több. és nem szobatisztaság volt a vége, hanem hogy örültünk hoigy legalább fájdalom mentesen és magától kakil pelusba.

          szóval én azt mondom, hanyagold a témát és várj türelemmel. ráértek.
          Lili, Hana(04/12/18) Iván(06/10/28) anyuja
          Waldorfbabák és Egyebek

          Comment


            #6
            savitri, köszi igen, sajna tényleg ezt csinálom, hogy elvileg nem foglalkozom vele, de gyakorlatilag mégis izélgetem szegényt a témával (bár csak 1-2 hónapja). Azért az nem árthat, ha a nyári melegben a kertben leveszem róla a pelust...már csak a melegfaktor miatt se. szerinted?

            Comment


              #7
              Dani 2,5 évesen lett szobatiszta karácsony és szilveszter közötti időszakban. Persze 2 éves korától volt itthon bili, de nem erőltettük. Elmagyaráztuk, hogy mire való, de láttam nem tetszik neki az ötlet. Már abból is sejtettem, hogy így van, mert általában a fejére húzta a bilit és így szaladgált körbe-körbe a lakásban.
              Aztán egyre gyakrabban szólt, ha pisilt és kakilt, majd már előre szólt. Na ekkor vetettem be a "Vásott szülők" című műsorban látott egyszerű (felnőttek számára együgyű) motívásiós eszközt. A wc ajtó mellé a falra felragasztottam egy üres A4-es papírt. Vettem egy rakás pici öntapadós matricát (lehetőleg kedvenc figurákkal, mint Villmám McQeen, Micimackó, Timon és Pumba stb.). Elmondtam neki, hogy minden sikeres wc-be teremelést követőe választhat egy matricát és felragaszta a papírra. A bili mindig a nappaliban volt tettre készen, a gyerek pedig félpucéren (panelban lakunk és még akkor is min. 25 fok van a lakásban, ha elzárom a fűtést). Negyed óránként kérdezgettem, hogy kell-e kakilni, pisilni. Azonnali volt a siker. 1 hét alatt teljesen szobatiszta lett és kb a 3. hét után már a wc-t is használta.
              Persze előtte megkérdeztem a gyerekorvos véleményét. Ő azt mondta,hogy meg lehet próbálni, de ha nem megy ne erőltessük, mivel nem biztos, hogy tudatosan tudja már befolyásolni a bilizéshez szükséges izmokat. A sok kudarc pedig csak szorongással töltheti el csemeténket, ami a későbbiekben problémákat okozhat (most pont ebben a cipőben jár egy ismerősünk, 4 éves ovis fiát éjszakára pelenkázza).
              Ildi, Dani (2004.06.), Zsófi (2008.09) és Dóri (2011.10.) anyukája; FiDiNi most kicsit háttérbe szorult. NE ÍRJ PRIVIT, ÜZENŐFALRA SE KÜLDJ ÜZIT!! KIZÁRÓLAG E-MAILEN VAGYOK ELÉRHETŐ. ildikokuchta@gmail.com

              Comment


                #8
                Persze ezzel nem azt akartam mondani, hogy nálunk már csótányok és egerek hada szaladgálna
                Ildi, Dani (2004.06.), Zsófi (2008.09) és Dóri (2011.10.) anyukája; FiDiNi most kicsit háttérbe szorult. NE ÍRJ PRIVIT, ÜZENŐFALRA SE KÜLDJ ÜZIT!! KIZÁRÓLAG E-MAILEN VAGYOK ELÉRHETŐ. ildikokuchta@gmail.com

                Comment


                  #9
                  Kati, persze vedd le nyugodtan, az nem árthat. Én is levettem Hanáról, szépen pisilt is bilibe nyáron, de kakihoz pelust kért. Szóval számíts rá, hogy az is megeshet, hogy ami nyáron meztelenül működik, az szeptemberben, ruhában nem.
                  Én egyébként azt tervezem Ivánról is leveszem nyáron a kertben
                  Lili, Hana(04/12/18) Iván(06/10/28) anyuja
                  Waldorfbabák és Egyebek

                  Comment


                    #10
                    Jó, majd nem élem bele magam...még jó, hogy nem kaarom ősztől oviba adni, akkor azért lenne bennem aggódás, de így legalább ilyen "központi" nyomás nincs rajtunk És igen, én is ezt tervezem Borciról levenni a pelust, sőt, úgy tervezem, hogy néha rá is ültetem majd Borcit a bilire, csak hogy Matyi lássa, hogy ebben nincs semmi extra, mert a kicsi nagyon tudja motiválni a nagyot. (vagy ez rossz ötlet?) Pl Matyi azóta nem sír hajmosáskor, mióta tudatosodott benne, hogy Borka se sír. Orvosi vizsgálatkor is először mindig Borcit vizsgálják, aki sose sír, és ezután Matyus se szokott sírni...csak nehogy véletlenül Borci hamarabb legyen szobatiszta (ahogy a beszédfejlődésük áll, kb egyszerre fognak tökéletesen beszélni...hihi)

                    Comment


                      #11
                      Kati
                      Egyetertek a tobbiekkel, tenyleg nem szabad eroltetni. A tapasztalatom az, h egy ekkora gyerek direkt nem csinalja azt, amit Te nagyon szeretnel
                      Vince olyan 20 honapos volt, mikor megmutatam neki mire valo a bili, a hugat vartam es szerettem volna, h nagy pocakkal ne kelljen pelenkazni (nalunk harc volt minden pelus csere, kiakadtunk mindketten). Akkor mar szep ido volt. Itthon puceran a lakasban magatol ment a bilire, nem is szolt. Ha kint voltunk mar nem mukodott olyan jol. Aztan elutaztunk egy honapra, nem akart bilizni mig tavol voltunk. Mikor hazajottunk meg mukodott a dolog, ha puceran maszkalt a lakasban, de ahogy bejott a hideg es gatya kerult a fenekere kesz, vege. Es ujra elkezdodott a harc minden pelusozasnal. Ha hagytam orakat birt (volna) ulni a kakas pelusban.... Ezt sztem dacbol csinalta. Es dacbol nem akart bilizni. Akkor elhataroztam, h turelmes leszek, nem beszelunk a bilirol. neha a pelus cseres hiszti kozepette azert elmondtam neki, h ha nem tetszik ott a bili.

                      Es ket honapja szolt VEGRE, hogy huzzunk bugyit nem kell mar neki pelenka . Szerintem az is fontos, erezze, h az o dontese.
                      "Jutalmazas" nalunk annyi volt, h lehuzhatja a wc-t, ezt imadja (de elore nem mondtam neki, h lehuzhatod, ha a bilibe pisilsz/kakilsz. A termest egyutt a wc-be ontjuk es lehuzza, ez egy ilyen kis rituale).

                      Szerintem vedd le rola a pelust nyugodtan, biztos kenyelmesebb nelkule, hatha ez is motivalja....

                      Hugival motivalni, hm nem is tudom... Vegul is miert ne?

                      Kitartas, turelem es bekenhagyas!
                      Utoljára szerkesztette Sára; 2008.06.06., 16:37.
                      Sára

                      Vince (2005.10.26), Piroska (2007.12.27)

                      Comment


                        #12
                        a kistesós motiválás nálunk nagyon bejön minden témában. ha Borci jó alany szerintem csináld nyugodtan.
                        Lili, Hana(04/12/18) Iván(06/10/28) anyuja
                        Waldorfbabák és Egyebek

                        Comment


                          #13
                          Nálunk 2 év 2 hónap volt-egyértelműen a hugi pisiltetése miatt. Megfogadtam Lili tanácsát még időben, vettünk egy nagy levegőt és onnantól nincs pelus. Pár éjjeli balesettel megúsztuk.
                          Erőltetni tilos!
                          Livi

                          Comment


                            #14
                            Nálunk már majdnem szobatiszta volt a nagy 23 hónaposan, mikor megérkezett a kistesó. Ekkor gyors visszafejlődés után egy évig semmi eredmény. És éjszaka, vagy ha nagyon sokat alszik napközben, bepisil. 4 éves múlt áprilisban. Túl sokat paráztam a dolgon, és persze a nagy pocak miatt undorodós voltam, és nehezemre is esett a peluscsere körüli harc. Most azt látom, hogy alig pisil nappal a lányom, és nem tudja a wc-n igazán elengedni magát, és arra koncentrálni, hogy pisiljen egy nagyot. Néhány csepp, az is ritkán (keveset is iszik, de 4 évesen már nem fecskendőzhetem bele a minimumot, mint a tesóba). A lányt matricázással motiváltuk, élvezte, és a nappali szobatisztaságot ezzel értük el, mert láttuk, hogy már rég kész rá, csak dacból nem akarja. A matricákat akarta, és nem hamar "szobatiszta" lett. Éjszaka hagyom, hogy pisis legyen (leszoktató pelussal: bugyi, pizsi pisis, de a matrac-jobb esetben -nem), igyekszem nyugodtan venni, annyi az elvárás, hogy reggel ami pisis, azt vigye ki a mosógéphez. És jár jutalom a száraz éjszakákért. Még egy tanévet várok, ha nem hoz eredményt akkor szakemberhez fordulok. Lehet, hogy a kicsielőbb éri el a szobatisztaságot, ágytisztaságot, az motiváló lenne. Vagy frusztráló? Majd kiderül.
                            Bocs, hogy hosszú voltam, lényeg a türelem és a derű - utólag könnyű okosnak lenni. Ja, fiam is elmúlt kettő márciusban, de úgysem mehet a következő tanévben oviba, így van még15hónapunk!
                            Cicamica (2004) Macimanó (2006) és Csibe (2009.10.17)anyukája

                            Comment


                              #15
                              Semmi egetrengető titokkal, trükkel, tanáccsal nem tudok szolgálni, de azért belekotyogok.
                              Huba 2 éves volt, mikor nyáron, az udvaron megpróbáltuk - és ment. Pár napig résen voltunk: kérdezgettük, segítettünk neki pisilni, kakilni, gatyát le és felhúzni. Ennyi. Egyszerűen jókor, épp a megfelelő időben kezdtük el.
                              Ja, és ekkortól már éjszakára sem kellett pelust ráadni.

                              Egyébként Hubánál ez nagyon bejön: ha eltalálom, hogy az egyes dolgokra mikor érett meg, akkor 1-2 nap alatt belerázódik; ha nem, nem erőltetem, várunk még vele. (Pl. kétkeréken biciklizni kb. 50 méter megtétele után megtanult, de a közös gyerektornával várnunk kellett egy évet - nem volt hajlandó még a terembe bemenni sem.)
                              Angéla
                              Huba Márton (2004), Keve László (2007),Hanga Piroska (2010) és Ilka Mária (2013)

                              Eladó vagy zsámbéki, töki ingatlanra cserélhető dobai (Veszprém m.) házunk.

                              Comment

                              Mamami portál footer

                              Összecsuk

                              Friss bejegyzések

                              Összecsuk

                              Cikk a mamami portálról

                              Összecsuk

                              szivárvány
                              Betöltés...
                              X