Közlemény

Összecsuk
No announcement yet.

Kötődő nevelés - dühöngő

Összecsuk
X
 
  •    
  • Szűrő
  • Idő
  • Mutatás
Clear All
new posts

    Kötődő nevelés - dühöngő

    Akció
    Sok negatív véleményt tanácsot lehet kapni, sőt szakirodalomban(!) olvasni a mai napig a kötődő neveléssel kapcsolatban...Ma olyat olvastam egy szülőknek szóló tanácsadó füzetben(7-12 hónapos babáknak szól), ami felbosszantott, ugyanakkor nem igazán fért bele egyik topikban sem.

    Egy ismert német drogériai lánc szülőknek szóló szép színes kiadványában olvastam az alábbiakat, egyetlen oldalon, az "Édes álom" címszó alatt:

    "Mindenesetre gyermeke már érti, hogy az alvás a mamától és a papától való elválást is jelenti."

    "Lehetőleg kerülje el, hogy a kicsi a karjában aludjon el!"

    "Természetesen megvigasztalhatja a babát lefekvéskor , vagy ha éjjel ha sír. Simogassa meg vagy dúdoljon neki, de lehetőleg ne vegye ki újra az ágyából! Mindig legyenek egyre rövidebbek ezek az altatási szakaszok hogy a csecsemő megszokja a helyzetét és megtanuljon egyedül is elaludni!"

    "Sok gyermek ebben a korban már felismeri, hogy nyűgösködéssel befolyásolni tudja, hogy még egy kicsit a szülőkkel maradhasson."

    Nem mintha a szüleink, mega közvélekedés nem lenne eléggé kötődésellenes! Gondolom, nem mi vagyunk az egyetlenek, akik regisztráltunk magukat a bababónusz programjukra, és kapjuk ezeket a kiadványokat és az eldobhatós-babatápszeres kedvezmény kuponfüzeteket...
    Meleg ruhák babáknak és mamáknak

    #2
    Én is kapok ilyeneket, de el sem olvasom, megy a kukába

    Ez nem véletlenül valami tápszer vagy pelusos cég brossúrája? Azok szoktak ilyen "jókat" írni. A drogériának lehet, hogy ehhez semmi köze, ők csak terjesztik, mert reklám.
    Kriszti

    Comment


      #3
      Wow, ilyen nálunk is van itthon, de el sem olvastam...pedig duplán jön.
      Ez nagyon durva...micsoda kis manipulatív babáink vannak. Eddig fel sem tűnt...
      Kata
      Tamás Krisztián (1996.11.18.) Mira Zoé & Gergő Bence (2008.04.19.)
      Drukkokat kérek, autóbaleset utáni vizsgálatokhoz és regenerálódáshoz! Köszönöm

      Comment


        #4
        Szerintem az eldobhatóst és a babatápszeres részt kihagyhattad volna (van aki kényszerből használja...annak biztos nem esik jól, viszont jól jön a kedvezmény...) A többivel pedig mélységesen egyetértek. Mármint a felháborodásoddal! Az ilyen füzetkéket szép nagy parabolikus ívben kidobni, vagy odaadni a gyereknek, hadd tépje cafatokra!
        Nem tudok jönni, ha nagyon fontos és halaszthatatlan, akkor batyuklan kukac gémél pont kom

        Comment


          #5
          Én ismerek olyat, aki igy altatta a 3 hónapos babáját.
          Sőt ennél rosszabbat is, aki az újszülöttet "tanitotta" meg igy aludni. Szerencsétlen gyerek 2 éjszakát orditott végig, a 3.-nál már csak nyöszörgött, a 4.-re "szépen aludt".
          Ildikó

          Comment


            #6
            Lujza eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
            Szerintem az eldobhatóst és a babatápszeres részt kihagyhattad volna (van aki kényszerből használja...annak biztos nem esik jól, viszont jól jön a kedvezmény...)
            Elnézést, senkit nem akartam megbántani...
            Amúgy oda szoktuk adni ismerősöknek a kuponokat.Viszont általában félbolondnak néztek/néznek minket hogy nem hozzátáplálunk, meg nem méricskéljük evés elött/után, (még csak 5 hónapos!!!)
            Meleg ruhák babáknak és mamáknak

            Comment


              #7
              Azért, hogy valami pozitivat is irjak.
              A párom múltkor, miután álomba szoptattam a gyerkőcöt, azt mondta:
              Olyan jó lehet Mackónak, minden este úgy aludhat el, hogy kivül-belül te öleled át.
              Ildikó

              Comment


                #8
                Kacsamano eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                Én is kapok ilyeneket, de el sem olvasom, megy a kukába

                Ez nem véletlenül valami tápszer vagy pelusos cég brossúrája? Azok szoktak ilyen "jókat" írni. A drogériának lehet, hogy ehhez semmi köze, ők csak terjesztik, mert reklám.
                Nem, ez a drogéria lánc hivatalos kiadványa, a címlapon is és minden oldalon látható a cég logója. Amúgy alapvetően reklám kiadvány, amiben ilyen "ismeretterjesztő" cikkek is szerepelnek.
                Meleg ruhák babáknak és mamáknak

                Comment


                  #9
                  Lujza eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                  Szerintem az eldobhatóst és a babatápszeres részt kihagyhattad volna (van aki kényszerből használja...annak biztos nem esik jól, viszont jól jön a kedvezmény...)
                  Én sem akartam megbántani senkit ezzel! Nem is úgy értettem... Tudom sokan használják, azzal nincs is baj. De ezektől a cégektől kötődő neveléses részt a reklámjukban még nem olvastam
                  Kriszti

                  Comment


                    #10
                    A Suttogó is valami ilyesmi módszert hirdet, nem? Vagy az Aludj jól, gyermekem?

                    Mindegy, én is mindig felhúzom magam ezeken. Miért kell szegény gyereket "leépíteni" születés után a lehető leghmarabb??!! Az "tetszett" (a könyveket nem olvastam, de a módszerről olvastam valahol a neten), hogy letesszük a gyereket az ágyba, puszi, pá, aztán kijövünk. Gyerek ordít, bemegyünk, majd rezignált arccal mellé ülünk. NEM NÉZÜNK RÁ! Nem nyúlunk hozzá! Nem szólunk hozzá, csak ott vagyunk, mint egy kődarab. Aztán megint kijövünk. Gyerek ordít, megint bemegyünk, de most x perccel később, mint először. Ismét nem mutatjuk, hogy felfognánk a létezését csóri gyereknek, csak ülünk, mint a báb.

                    Most komolyan, látott már csecsemőt, aki ezt kitalálta? Lehet, hogy pár nap múlva betörik szegény, és rájön, hogy anya egy f.szkalap, akinek ugyan hiába panaszkodik, úgyse számíthat rá.....És akkor anyuka dicsekedhet, hogy lám, milyen jó babája van, pár hetes kora óta egyedül alszik!

                    Comment


                      #11
                      Eleve...miért kell egyáltalán "megtanulni" egyedül elaludni??!! A gyerek megtanul ülni, állni, járni (helyesebben megérik rá, és kialakul), de az hogy lehet "követelmény", hogy megtanuljon egyedül elaludni? Miért? Mert anyukának kényelmesebb, ha 1 perc alatt le van tudva az altatás, és nem zavar tovább a gyerek?
                      Most ha én igénylem, hogy este odabújjak a férjem mellé, mert úgy esik jól elaludni, akkor ez azt jelenti, hogy nem tanultam meg ezt a fontos dolgot az egyedfejlődésem során??!! Akkor a férjem kezdjen el megtanítani rá, ne öleljen át, hanem feküdjön mellettem rezzenéstelen arccal, és nézzen levegőnek, hogy mihamarabb "leszokjak" róla??!! Hát le is szoknék rövid úton, azt hiszem! :-)

                      Comment


                        #12
                        Khmmm. Én azért profitáltam egy ilyen alvós könyvből. Igaz, még Roland születése előtt olvastam. Sokat jelentett pl. benne a statisztika, hogy mekkora gyerek kb. mennyit alszik, pontosabban az, hogy milyen nagy szórás van ebben is. Az is jó volt, hogy leírták, az "alvásproblémák" egy jó része a szülők irreális elvárásaiból adódik. Pl. aludjon már 20 órát egy nap, mikor az átlag is csak 17-et alszik...

                        Ami még lényeges volt számomra, hogy azt írta, hogy a gyerek TUD aludni. Ha nem rontom el, nem kell később se "megtanítani". Rolandot figyeltem közvetlenül a szüketése utántól és ő tényleg tudott aludni. Persze ehhez fel kellett ismernem, h mikor álmos. De ő gyakorlatilag a kezdetektől úgy alszik el, hogy kiságyba kerül ébren és pár másodpercen belül minden panasz nélkül már durmol is.
                        Varda

                        Roland (2007. december); Niké Boglárka (2013. április) anyuja

                        Az igazságnak sok arca van

                        Comment


                          #13
                          Az én lányomnak 9 óra az alvásigénye. Slussz. Ez lemegy éjszaka, nappal szinte soha nem alszik. Egészen kicsi babakorában is igen keveset aludt. Nem volt sírós baba, inkább nézelődött, matatgatott....de aludni nem valami sokat. Hogy hány órákat, azt sose mértem, de nem az a fajta "jó" baba volt, aki evett-aludt egész nap.

                          Mi mindig is rugalmasan kezeltük az alváskérdést. Volt egy röpke időszak, mikor megpróbáltuk bevezetni, hogy fél 9-kor lehetőleg alvás, de sose jött össze, nem is erőltettük. Amúgy állandóan változtak az alvási, elalvási szokásai, ami állandó volt, hogy én (vagy néha apa)mindig bekísértük, és mellette maradtunk, amíg el nem aludt. Most egy nagyon jó rendszerre állt rá, teljesen önállóan, tanítás nélkül. Ha elálmosodik, magától is bemegy a szobába, befekszik az ágyba. Lehet, el is aludna magától, de bevallom, már most én vagyok az, akinek nagyon hiányozna az a meghitt pár perc együtt elalvás előtt, úgyhogy mindig utána megyek. Ha már félálomban van, akkor puszi, simogatás, kis odabújás, ha még éber, akkor mese, dúdolás.
                          Ha pedig éjszaka szeretne bebújni közénk, akkor bármikor jöhet, egyikőnk sem érzi nyűgnek, zavarónak a kis hálótársat. :-)

                          Comment


                            #14
                            Nekem is arra volt jó a statisztika, hogy anyós értetlensége ellenére se tűnjön nem normálisnak, hogy Roland 2 hetesen semmit se alszik reggel 6 és délután 3 között . És még csak nem is nyűgös. Amúgy mi is igény szerint élünk, nem napirend szerint. Roland sajnos nemigen tud velünk aludni, előfordul, de ritka. Többnyire egyedül szeret a saját ágyában aludni. Van úgy, hogy lefekszik mindenki egyszerre a nagy ágyba és 10 perc után átkéretőzik a saját ágyába.
                            Varda

                            Roland (2007. december); Niké Boglárka (2013. április) anyuja

                            Az igazságnak sok arca van

                            Comment


                              #15
                              Mi is kaptunk annak idején ilyen kuponokat,de ilyen szülőknek szóló kiadványra nem emlékszem.Lehet akkor még nem voltak,szerencsére. Vajon kinek és mi az érdeke hogy ilyen nevelési irányzatot(bocs ha rosszul fejeztem ki magam) terjesszen ?Hogy engedhető ez meg?
                              Biztosan nem szoptatási tanácsadó vagy dúla,aki írta ...
                              akkor meg bárki bármit irogathat,és terjeszthet(sokszor tanácstalan ,minden véleményt könnyen elfogadó édesányáknak)?

                              E-dit,ez durva!
                              Csak hallottam a Suttogóról,nem volt szerencsémolvasni,de futólag hallottam róla egy ismerőstől .Aki büszkén mesélte hogy már milyen sok könyvet elolvasott a gyerekneveléssel kapcsolatban,és ő most már nagyon tud mindent.Megjegyzem,azóta eltelt néhány hónap és a játszótéren találkoztunk,le voltam döbbenve (más is) ahogyan macerálta egyfolytában a kisfiát:ne csinálj ezt ,ne csinálj azt,de rossz vagy,játszál a kisfiúval...
                              és ezt így egyfolytában zúdítva a gyerekre.Gondolom a nap többi részében sem lehet máshogy.
                              Zsolesz

                              Comment

                              Mamami portál footer

                              Összecsuk

                              Friss bejegyzések

                              Összecsuk

                              Cikk a mamami portálról

                              Összecsuk

                              szivárvány
                              Betöltés...
                              X