Közlemény

Összecsuk
No announcement yet.

Beavatkozások szülés közben

Összecsuk
X
 
 •    
 • Szűrő
 • Idő
 • Mutatás
Clear All
new posts

  Beavatkozások szülés közben

  Milyen is az ideális szülés?
  Mindenféle orvosi beavatkozásról a szülés-vajúdás alatt.
  Miért kell mi a veszélye, stb.


  Például nekem első szülésem túlhordásból indult de magától, viszont fájásgyengeség (pontosabban leállás) miatt oxytocin-infúziót kaptam nagyon hamar és onnantól végig.
  Bíztam az orvosomban nem hiszem h rosszul tette de olyan sok "érdekességet" olvastam azóta erről- tényleg szükséges volt?
  Hallottam olyat is h a szülés után erős feledékenységet is okozhat arról nem is beszélve h szegény gyerek hogy éli meg -vagy nem is olyan gáz?

  Nektek mi volt, hogy hatott (érzelmileg főleg) és mit gondoltok utólag?

  Másik, hogy másodszorra egyedül akartam végigcsinálni, orvosi szerek nélkül, de végül izomlazító szuri kellett és míg odáig jól ment, jól bírtam, nyugodt voltam és szép volt addig onnantól kezdve rémálommá vált, fájt nagyon de nem is azzal volt a gondom, hanem amolyan elvesztettem-a-kontrollt érzés volt és eleve olyan elveszettnek éreztem magam. Ha lesz újabb babánk és szükséges lesz megint vmi beavatkozás mit tehetek, hogy jobban átvészeljem és hogyan készülhetek fel rá? Vagy írjatok bármit ami eszetekbe jut a témáról köszönöm előre is
  Viki
  Lányaim L(9), J(7) és D(4)

  #2
  Nekem mint már a szüléstörténetemben is leírtam az adott topicban, én gáz szipuztam. Kérdem én: MI A FENÉRE JÓ AZ?? Én csak dekoncentrált lettem, de semmi pozitív hatása nem lett. Orvosok szerint mire jó?
  Utólag megbántam, hogy Anyu rábeszélt, de nem hibáztatom érte, mert az én döntésem volt végül. Gyermekre káros hatása van szülés közben? Ő is bekábul? Lehet, nekem ezért húzódott el a vége? Mikor megszületett, nem volt kába. Sőőőt!! Végre a sok begyogyizott csecsemő közt az első éber volt. Tud erről valaki valamit?

  HÉDI
  Liza (2007), Gréta (2009) és Vince (2016)

  Comment


   #3
   Nos, láttam pont az egyik babás újságban, hogy ott is ez a téma részben, abból merítve írok pár példát szülés közbeni beavatkozásokra: beöntés, borotválás, amnioszkópia, burokrepesztés, szülésindítás, programozott szülés, oxitocin-infúzió, folyamatos ctg vizsgálat, méhszáj kézzel történő tágítása -és saját fejből még: hasbakönyöklás kitolás alatt (bár ebben nem vagyok biztos, hogy ebbe a sorba illik)
   Viki
   Lányaim L(9), J(7) és D(4)

   Comment


    #4
    Nekem gyakorlati tapasztalatom nincs (császár miatt).

    A várandósság alatt voltam a kórházban egy-két babaváró előadáson, az egyiken egy szülésznő elmondta, mik azok a dolgok, amiket az orvos mindenképpen el fog "követni", mert benne van a kórház protokolljában, meg azt is, milyen egyéb lehetőségek vannak. A többi az adott orvostól függ. Nekem ez így korrektnek tűnt.
    Vera, két lány (2008, 2011) anyuja
    türelemjáték

    Comment


     #5
     Filoméla: igen ez korrektül hangzik.
     első szülésemkor nem votl választott szülésznőm, "csak" dokim. Szülés után kérdezte, tudok-e pisilni és ágytálat tartott a popóm alá. Mozogni sem tudtam, nemhogy úgy pisilni, de nem mondta, miért fontos úgy kérdezte, mintha olyamsi lenne, hogy kérek-e inni. De aztán jött a neheze: hozta a mobil katétert egy szó nélkül. Úgy érzem, szólhatott volna. Másodszorra választott szülésznőm volt (ugyanő) és szóba se került -vagyis pontosabban kérdezte, kérek-e pisiléshez segítséget ilyen formában, de nem kértem, kb fél óra múlva ülve (!) sikerült is. Ugyanilyesmi volt a helyzet a beöntéssel is. Sokan mondták más már szültek hogy a vajúdáshoz hozzátartozik a hányás is pl, de első szülésemkor kaptam beöntést és míg addig egész jól elvoltam, utána párom komolyan megijedt amikor meglátott. Nagyon rosszul lettem, hánytam, elgyengültem -persze mindez a vajúdás kezdetén. Másodszorra nem "kértem" belőle és nem is lett ennek semmi negatív hatása -akkor elsőre miért kellett???
     Bocsi, ha hosszú voltam
     Viki
     Lányaim L(9), J(7) és D(4)

     Comment


      #6
      Elvileg a hányás egy bizonyos tágulási szakasz (talán a 6-7 centi?!) természetes velejárója sokaknál, és nem függ össze a beöntéssel. Legalábbis, míg otthonszülésnél sosincs beöntés (hacsak az anya nem kér kifejezetten), hányni viszont szoktak egyes vajúdók.

      Mindenesetre nekem a beavatkozásokkal az (lenne) a legnagyobb bajom, amit te is leírtál, Celestina, hogy nem tájékoztatnak, csak csinálják. Igy még azt is, ami tényleg jogos és szükséges beavatkozás, meg lehet élni nagyon rosszul.

      Pont ma beszéltem valakivel: az ötödiket szülte két és fél hete. Ahogy beértek, pdig erős kontrakciói voltak, rákötötték oxy-ra. Megbotránkoztam. Aztán elmondta, hogy miért volt erre szükség, és azonnal megvilágosodtam, és én is beláttam, ahogy ő, hogy bizony, milyen jó volt ez így, és NEM a kh.-i rutin miatt, vagy siettetés miatt csinálták.
      Persze vannak számomra egészséges szülés esetében elfogadhatatlan beavatkozások, pl. a hasbakönyöklés és a folyamatos ctg ilyenek.
      Nem tudom, hogy lehet ezeket kikerülni. Talán csak a megfelelő intézmény kiválasztásával, ahog ynem ez a rutin, nem ez a protokol.
      szilvi gyerekei: Alex 95, Olivér 97, Abigél 2001, Timothy 2006, Milla 2009
      Waldorf babáim (régi) albuma, újabbak a facebook-on

      Comment


       #7
       Nekem mind a háromnál volt beöntés, de "csak" az első kettőnél hánytam.
       Gondolom, azért, mert a harmadikat úgy indították meg , és mivel előre tudtuk, hogy szülés lesz, szóltak, hogy ne egyem meg a reggelit. Szóval szerintem sem a beöntéssel van kapcsolatban (persze lehet, hogy tévedek).
       Andi
       Barbara (felnőtt), Ádám (1999.), Kristóf (2006.), Lilla (2010.)

       Comment


        #8
        Ezek szerint nekem nagy szerencsém volt az itteni szüléssel! Se orvos (a terhesség alatt se), se beavatkozás, se "kórház" (szülésznők által vezetett osztály, orvos 30 mérföldre).

        Szülés/vajúdás alatt egyszer (amikor bementünk) nézték mennyire vagyok tágulva, utána már csak szívhang, meg vagy 2x vérnyomás. Én gázt szívtam, és bár a fájásokon nem tompított, de közöttük kellemesen kiütött, tudtam pihenni. Én úgy tudom, a gáz nem kábítja a babát, az én fiam sem volt kába utána, sőt.
        magdi

        Márk (2008) Erik (2011) Alex (2015)

        Comment


         #9
         Nekem az első fiamnál volt hasbakönyöklés, meg oxi is, mert kértem EDÁ-t. Az oxitocint ebben az esetben megértettem, de szörnyű volt, hogy nem kelhettem fel az EDA után, pedig vágytam rá, hogy sétálhassak. Viszont akkor úgy éreztem, hogy kell. A hasbakönyöklést nem értem, és csak azárt nem toltam el magamtól a doki kezét, mert nem volt erőm. De szépen jött kifelé, időben volt, nagy is volt, nem tudom miért kellett 'taszigálni'.
         Ja, és itt protokoll szerint első babánál vágnak, nincs mese, és van beöntés is. Mondjuk ez utóbbit én spec nem bántam, a gátvédelemmel viszont próbálkozta volna, ha engedik...

         A második kisfiam születése előtt leültem a szülészőmmel és a dokimmal, és elmondtam nekik hogy szeretném ha megpróbálnánk gátvédelemmel szülni, hasbakönyöklés és minden egyéb nélkül. És sikerült


         Hányingerem nekem is volt a másodiknál, nagyon durva volt. Valszeg azért mert eszméletlen sebességgel tágultam. Az első fiam 8 óra alatt született meg, vele semmi iyesmit nem éreztem.
         Csöppke, Dominik (2006), Lőrinc (2008) és Sebestyén (2011) anyukája

         Csöppkeblog Csöppkendő

         Comment


          #10
          A nitrogén-oxydul nem kábítja a babát, gyorsan ürül a vérből!
          Én is hánytam a vajúdás alatt, beöntést pedig nem kaptam. Én is úgy tudom, ahogy Szilvi írja, hogy valamikor a méhszáj eltűnésekor szoktak hányni egyesek, tehát a hányás "jó jel" a vajúdáskor.
          3 gyermek anyukája

          Comment


           #11
           Én is hánytam mindháromszor; méghozzá nagyjából ugyanakkor, a tolófájások előtt kb. 1/2-1 órával. Bár a tágulás akkori mértékéről nem tudok nyilatkozni , szerintem ez nagyjából egybevág azzal, amit Szilvi és Gabi írt.
           Viszont mindháromszor kaptam beöntést (nem bántam), és oxyt is (mindig volt oka), szóval most jól nem bizonyítottam semmit

           Comment


            #12
            Én hánytam min t a fene, de mát a tolófájások kezdetén: meg úgy általában végig hányingerem volt. Beöntést kértem. Hasbakönyöklés volt, de szóltam, a dokinak, hogy ne csinálja és abbahagyta. Amiért viszont azóta is dühös vagyok, hogy mikor varrt a doki, tehát ott feküdte kiterítve, az amúgy sem szimpi ügyelet doki bejött odaállt és elkezdett a szülésznőnek udvarolgatni, közben meg bőszen bámulta, mit művel a dokim. Ezen az intimitás, a tapintatos viselkedés minimális figyelembe nem vételén azóta is kivagyok.
            Kriszta, kétgyerekes Mami Cseni (2007.12.04) és Olivér (2009.07.03)

            Comment


             #13
             Én nem hánytam, de én sose hányok. Beöntést sem kaptam még. Nekem mindkétszer repesztettek burkot, de én kértem, mert reméltem, hogy átjutok vele az átmeneti szakaszon, és mindkétszer meg is indultak tőle a tolófájások. Oxitocint kaptam mindkét szülés után, de azzal már szerintem nem foglalkozik az ember babázás közben...
             Livi

             Comment


              #14
              No, akkor a hányásról még egyszer: amikor beöntést kaptam kb 1 ujjnyira voltam csak tág, messze sok-sok órára a tolófájások kezdetétől és úgy éreztem nem csak a széklet-dolgot indította meg. (hányás kb hajnali 3-4 fele volt szülés meg 14-kor szóval még jóóóó messze) Nem a vajúdás alatti hányással van gondom, hanem h a beöntéstől annyira rosszul lettem. (burokrepesztés, hasbakönyöklés szintén volt, de ezek közül egyik sem "zavart" és utólag sem bánom, de a br-ről tájékoztattak is a hk meg muszáj volt mert nem ment a kitolás)
              Viki
              Lányaim L(9), J(7) és D(4)

              Comment


               #15
               nekem túlhordás miatt megindított szülésem volt, vagy mi, megrepesztették a burkot reggel 9kor. du 4kor, mivel nem tágultam eléggé, bekötötték az oxitocint. na onnantól kezdve nagyon fájt. ja és asszem fájásgyengeséget is mondtak. hányingerem is volt, hánytam is a semmit...
               én a folyamatos ctg-t jónak tartom, bár iga h nehéz volt nem legyűrni magamról kínomban, de mégiscsak jelzi h mikor van baj. ja és beöntést is kaptam, de ha nem adtak volna, akkor én kértem volna...
               nagyon fájt, kértem edát, már nem kaphattam mert állítólag már késő lett volna. könyörögtem valami szerért, aztán kaptam valamit amitől minden ugyanúgy fájt csak bekábultam a férjem csak nézte h mi lett velem...nagyon gáz volt.
               este 9-10 körülre kitágultam azt mondták nyomhatok. nem voltak tolófájásaim, nyomtam nyomtam, de nem éreztem hogy hova. kb 1 órája mehetett ez, mire jött egy doki, próbálkozott, könyökölt nem jött ki a baba. jött egy másik doki, ketten könyököltek, vezényeltek mondták h mikor toljak, de nem jött ki... amikor kezdett lemenni a szívhang császározni már késő volt. elő a vákuum, és kitépték. De a lényeg hogy az égiek velünk voltak és Flóri fiam egészségesen megszületett
               utólag azt mondták, hogy hátsó koponyatartásban volt vagy mi, valami forgási rendellenesség vagy ilyesmi.

               amit fájlalatam, hogy mivel nem volt fogadott orvosom, ezért az utolsó pillanatig le sem szartak. egy szülésznő időnként rámnézett, de ő nem nagyon tudott mitt tenni, csak azt mondta h nyugi, meg kitartás, mindjárt baba lesz. hiába kértem, h jöjjön egy orvos nézzen meg, azt mondta h vizitel, közben meg a kisszobában tévézett...ok azt is aláírom, hogy úgy nézett ki, h semmi komplikáció nem lesz, de nem hiszem, hogy nem fér bele egy gyógypillantás a doki idejébe...

               egyébként nekem nincs problémám az orvosi beavatkozásokkal!
               Kockapaci (F 2007.tél, A 2013.tél és L 2015. tavasz)

               Comment

               Betöltés...
               X