Közlemény

Összecsuk
No announcement yet.

Terhességi epepangás/ kolesztázis

Összecsuk
X
 •  
 • Szűrő
 • Idő
 • Mutatás
Clear All
new posts

  #16
  Ja Orsi, a cukrom még jó, nem diétázom különösebben, de odafigyelek azért a ch bevitelre.
  Egyébként én 4 éves korom óta nem eszem semmiféle zsíros kaját, mert már akkor is mindig kihánytam az ilyesmit; és 13 éve vega vagyok.
  Nektek kb. milyen értékeitek voltak (AP,got, gpt...?), mennyire magasak?
  "Szárnyatlan szállj sült kappan"

  Comment


   #17
   Epre majd elő fogom venni a leleteimet és pontosan is megírom, de AP kb:10x ese volt a fölső határnak, a GOT,GPT meg kicsit volt csak emelkedett.

   Én terhesen nagyon kívántam a zsíros kajákat, állandóan zsíros kenyeret ettem volna paradicsommal. Amúgy meg elég kevés húst eszünk, viszont elég sok tésztát. MOst böjtöltünk a férjemmel, és nem volt gond hús nélkül lenni 6 hétig. És utána sem nagyon kívántuk, de azért néha nekem nagyon jól esik, főleg a bolognai spagetti és a sült csirke, ja meg a csirkepöri nagy kedvenc. Én amúgy jól bírom a zsírt.
   Orsi, aki 3 gyermek( Zs 15 éves, N 12 éves, és B 8 éves) anyája.

   Comment


    #18
    Lorsoly!
    A májenzimek voltak nekem is magasak!
    És viszkettem, nekem még a takaró érintése is komoly kínokat okozott. A bőrömön semmi nem látszott!
    A nőgyogyimnak nem volt gondja érdekes ezzel, hogy megindíthatja a szülést a kolesztázis, pedig a 34-35. héttől panaszoltam a viszketést! Aszondta száraz a bőröm..... Sosem volt száraz a bőröm, akkor sem! És nem a hasamon a bőr viszketett, nekem a karom és a combom volt a kritikus terület!
    A következőkben majd erre is jobban figyelünk, mármint ha lesz következő erhesség, de ennek a topiknak nagyon örülök, mert a várandósságomat ez a dolog felhőzte be csak.


    (Epre!
    Jól vagyunk, Nóri két éves lett. Nagyfranc, tünemény. PCOS aktivista vagyok, a film rendelhető már, önsegítő körök, plusz melóznom is vissza kellett jönnöm. És nagyon remélem, hogy jövőre már komolyan gondolkodhatok a következő gyerkőcön. Szederke is már várandós a másodikkal...... Jut fejembe! NAGY GRATULA!!!!!!!!)
    N.V.A. és Mi, akik egyfelé toljuk a szekeret!
    Monori klub

    Comment


     #19
     Articsóka
     A fészkesvirágzatúak családjába tartozó articsóka (tudományos nevén Cynaria scolymus) levelének kivonatában levő vegyületek (egyebek között a kaffeoilkininsav és a cinarin) elsősorban a májra hatnak.     E szervünknek köztudomásúan a méreg*anyagok hatástalanítása (detoxikálása) és a szervezetből való kiürítése az egyik feladata. Ennek során azonban előfordul, hogy közbülső termékként az eredetinél is mérgezőbb anyag képződik, ezért a máj épsége szempontjából elengedhetetlen, hogy mielőbb megszabaduljon tőle. Erre az általa termelt epe révén van lehetőség, következésképp igen fontos, hogy ez a szervünk mennyi epét választ ki, s az az epehólyagból annak rendje-módja szerint kiürül- e. Az epepangás miatt ugyanis nemcsak hosszabb ideig maradnak a nemkívánatos anyagok a szervezetben, hanem nő az epekőképződés veszélye is. S ez egyáltalán nem ritka dolog, hiszen egy felmérés szerint a 40 évesnél idősebb nők 20, míg a férfiak 8 százaléka szenved epekövességben, amelyet újabban ugyan kőoldással*és zúzással is igyekeznek gyógyítani, ám még mindig sok epehólyagot kell eltávolítani miatta.

     Epepangás ellen
     Az epe sűrű, sárgászöld folyadék, amely a májból, előbb az epehólyagba, majd onnan a nyombélbe jut. A java részét víz alkotja, míg a fennmaradó hányadot koleszterin, epefesték és epesavak teszik ki. Az utóbbiaknak nemcsak az epe folyékonyságának megőrzésében (az epekőképződés megakadályozásában) van szerepük, hanem a bélbe jutó zsiradékok emulgeálásában is. E fizikai folyamaton azt értjük, hagy a nagy zsírcseppek sok apró cseppre válnak szét, s minthogy ezáltal jócskán megnő az összfelületük, a zsírbontó ligáz enzim könnyebben, gyorsabban emészti meg őket. Ezzel megteremtődnek a zsíralkotórészek felszívódásának feltételei. Ezenkívül az epe puhítja a székletet, s közreműködik abban, hogy a vékonybélben ne telepedjenek meg mikroszervezetek és élősködők.

     Az állatokon és embereken végzett egyik vizsgálatból az derült ki, hogy az articsóka kivonata egyszeri, 2 grammos adagban fél óra múltán 127 százalékkal, egy órával később 151 százalékkal, s újabb egy óra elteltével 94 százalékkal serkenti az epe elfolyását. Ez azért előnyös, mert az epepangás rontja a zsíremésztés hatásfokát, fokozza az étkezés utáni puffadásérzést és bélgázképződést, s növeli a székrekedésre való hajlamot.

     Epepangást egyébként nemcsak az epeutakat szűkítő-elzáró epekő idézhet elő, hanem a ter*hesség, bizonyos örökletes betegségek, a pajzs*mirigy túlműködése, a vírusos májgyulladás, a baktériumok termelte méreganyagok (endo*toxinok), az italozás és némely gyógyszer (szteroidhormonok, amino-szalicilsav, kloro*tiazid, fenil-butazon, tiouracil stb.) is. Javasolt még a rendszeresen alkoholt fogyasztók számá*ra is az articsóka fogyasztása, ugyanis a csekély mennyiségű szeszes ital is károsítja a májmű*ködést (az epekiválasztást is beleértve), s elő*segíti a máj elzsírosodását (a zsírmáj kialakulá*sát)     Koleszterinapasztás


     Az articsóka kivonata előnyösen hat a test koleszterinforgalmára is. Egyfelől gátolja a máj*ban e szteroid szintézisét, másfelől elősegíti az epesavvá átalakulását. Ezzel nemcsak a kolesz*terin mennyiségét csökkenti, hanem előmoz*dítja a zsíremésztést, s megakadályozza az epe*kőképződést. Az elemzések kimutatták, hogy a koleszterincsökkentő hatás a luteolin nevű ha*tóanyag érdeme, amely visszaszorítja a kolesz*terin anyagcseréjében részt vevő egyik enzim működését, következésképp gátolja a koenzim Q 10 szintézisét. (Ezen a módon hat néhány koleszterinellenesgyógyszer is.)

     Néhány évvel ezelőtt V. Fintelmann ötszáz*ötvenhárom személyen ellenőrizte, hogy mi*képp hat az articsóka-kivonat a tápcsatorna működésére és a vér koleszterinszintjére. A mintegy fél éve gyomor-bél rendszeri panaszok*tól szenvedő páciensek átlagos életkora 55 év

     volt, s negyvennégy napon át naponta három*szor szedték az articsóka-kivonatot tartalmazó tablettát.     A kezelés hat hét alatt átlagosan a betegek 70,5 százalékának enyhítette a panaszát. A leg*szembeszökőbb (88,3 százalékos) a hányás ab*bamaradása volt, de a hányinger (82,4 száza*lék), a hasfájás (76,2 százalék), az étvágytalan*ság (72,3 százalék), a székrekedés (71 száza*lék) és a fokozott bélgázképződés (68,2 száza*lék) is enyhült. Egyidejűleg a vér koleszterin*tartalma is átlagosan 11,5 százalékkal csökkent. Egy másik vizsgálat során a hasfájástól, székre*kedéstől, fokozott bélgázképződéstől, étvágy*talanságtól és hányingertől szenvedő páciensek 72 százaléka már egyhetes articsóka kúra után jobban érezte magát, míg hat hét múltán a 92 százalékuk számolt be érdemi javulásról.


     További előnyei:
     • Kiváló folsav és K vitamin forrás is.

     • Vízhajtó a magas sav káliumsó és flavonoid tartalma miatt.

     • Található még benne: karotin, B vitamin, C-vitamin, vas, magnézium.

     • Használják még számos túlérzékenységgel járó betegség és panasz ellen.

     • Gyulladásgátló, antibiotikus.

     Végül megemlítjük, hogy az articsóka kivo*natából készült, előírás szerint szedett tabletta semmilyen kellemetlen mellékhatást sem idéz elő, azonban nem javasolt vesekő esetén, to*vábbá szoptatáskor, mert csökkenti a tejelvá*lasztást.     Nem mellesleg a cukrszint ingadoását is normalizálja, szóval több összetevős a gyógyító hatása. És természetes........


     http://www.elet-eroo.hu/well-kat.htm#_Toc144628928

     http://egesz-seg.unas.hu/spd/unas_83...CSOKA_TABLETTA
     N.V.A. és Mi, akik egyfelé toljuk a szekeret!
     Monori klub

     Comment


      #20
      Húúú köszi a részletes leírást.

      Hosszúpuska: Nekem is a 34 héten kezdődött a viszketés és bőröm olyan bársonyos volt, mint a baba popsija. Hiába vakaróztam, pedig állandóan vakaróztam, nekem is mondták, hogy száraz a bőröm, pedig egyáltalán nem volt az. Nekem a tenyér és talp viszketés volt a legdurvább.

      Mikor kezdted el szedni ezt a bizonyos gyszert, Ursofalkot (nem tudom jól emlékszem-e a nevére)?
      És az articsókát? Azt hol szerezted be?

      Írnál valamit a diétáról? Konkrétumokat. Már az első perctől diétáztál?
      Orsi, aki 3 gyermek( Zs 15 éves, N 12 éves, és B 8 éves) anyája.

      Comment


       #21
       lorsoly eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
       Húúú köszi a részletes leírást.

       Hosszúpuska: Nekem is a 34 héten kezdődött a viszketés és bőröm olyan bársonyos volt, mint a baba popsija. Hiába vakaróztam, pedig állandóan vakaróztam, nekem is mondták, hogy száraz a bőröm, pedig egyáltalán nem volt az. Nekem a tenyér és talp viszketés volt a legdurvább.

       Mikor kezdted el szedni ezt a bizonyos gyszert, Ursofalkot (nem tudom jól emlékszem-e a nevére)?
       És az articsókát? Azt hol szerezted be?

       Írnál valamit a diétáról? Konkrétumokat. Már az első perctől diétáztál?
       Nem szedtem Ursofalkot. Az articsókát a gyogyitárban, bementem, kértem, adták. Lehet a neten is rendelni.

       Nekem diétáznom kellett a PCOS miatt az első perctől, tehát azt követtem továbbra is annyi változtatással, hogy semmilyen fűszerest nem ettem.
       És az articsókát estére magasabb dózisban vettem be.
       (Látod, a diéta nem segített a viszketés elkerülésében, utána sem attól eltt jobb. De mindenképpen támogatás volt, legalább tettem én is valamit, hogy jobb legyen..... )
       N.V.A. és Mi, akik egyfelé toljuk a szekeret!
       Monori klub

       Comment


        #22
        Ejud: Most már látom, hogy nem Hpuska írta a gyógyszert hanem te.
        Mikortól szedted? Terhesség hányadik hetétől?
        Orsi, aki 3 gyermek( Zs 15 éves, N 12 éves, és B 8 éves) anyája.

        Comment


         #23
         28. héttől szedtem, akkor jutottam el gasztróshoz. Rögtön felírta, mert annyira rossz volt a viszketés, hogy nem tudtam aludni.
         Az Ursofalk normalizálta a májenzim-értékeimet!
         Sajnos magát a problémát ill. súlyosságát az epesav-szint mutatja igazából, a májenzimek már csak a májsejtek károsodását, a következményt. De az epesav szintet nem mérik nálunk. Nagy nehezen elintéztük Transzplantációs Klinikán, hogy megnézzék, vállalták is, de nem jött meg a reagens időben. Vettem volna magánúton is reagenst, de akkor a forgalmazónak se volt... A miénknél gazdagabb országokban sem vizsgálják az epesav-szintet, mondta is a gasztrós, hogy ez komoly probléma.
         Az epesav-szinttel egyébként a viszketés-tenyérégés mértéke korrelál, vagyis minél magasabb az epesav szintje, annál erősebb a viszketés. Ez a viszketés annyira jellegzetes, hogy nem lehet mással összetéveszteni, nem is tudom, miért rázzák le az embert azzal, hogy száraz a bőre. Engem is azzal próbált lerázni a doki, mondtam neki, hogy ez nem normális viszketés, ilyen nincs, hogy ég a tenyerem, langyos víztől is!
         Kértem, nézzünk májenzimeket, és persze, hogy magasak voltak! Majd kikeresem, de úgy emlékszem 3-szorosa a normál felső határának. Az előző terhességemben durván elszálltak, de akkor még nem szedtem a gyszert.

         Diéta: én eleve nem eszem zsírosat, nem is főzünk így. Sovány tej, sovány sajt, nem ettem kolbászt, stb. Sok gyümölcs. Érezhetően rosszabbul voltam, mikor anyunál ettünk hétvégén, pl. rántott csirkét, pörköltet. A viszketés is rosszabbodott, és többet is keményedett a hasam, szintén az epesavak miatt.
         Sajnos a gasztrós meg a szülészethez nem értett, csodálkozott, mikor mutattam neki azt a cikket, amiben azt találták, hogy a méhet érzékenyebbé teszik az epesavak az oxitocinra. (Már kezdetben figyelmeztettem, hogy foglalkoztam kutatással, szóval nehéz dolga lesz velem )
         Évi,
         Peti (2006), Matyi (2009), Misi (2012) és Juci (2015) mamija

         Comment


          #24
          Köszi Éva! Megírnád nekem priviben, hogy kinél voltál gasztroenterológián és hol? Szerinted már a kezdet kezdetén menjek? Vagy pár hetet várjak? Mondjuk az első 12 hétben biztos, hogy nem szednék be semmit. Viszont Natánál elég hamar nézték az AP-t és májfunkciókat és sokkal hamarabb volt magas az AP , mint ahogy a tünetek jöttek volna.
          Amúgy milyen szer ez az Ursofalk? Tuti nem árt a babának?
          Orsi, aki 3 gyermek( Zs 15 éves, N 12 éves, és B 8 éves) anyája.

          Comment


           #25
           Megnéztem
           27. terh. hét
           GOT/ASAT 3-szorosa a felső határnak
           GPT/ALAT 6-szorosa a felső határnak
           ALP a 2-szerese
           teljes és konjugált bilirubin magas

           Kezeléssel
           GOT, GPT, bilirubin normalizálódott, az ALP nem
           ALP a felső érték 1,5 és 2,5-szöröse között változott, szülés előtt volt a legmagasabb, akkor hiába emeltük az Ursofalk adagját, már kezdett csökkenni a hatása.

           A szülés alatt még mondtam L.-nek, hogy jöhet a következő adag Urso, de aztán kibújt M., és mintha elfújták volna a viszketést.
           Évi,
           Peti (2006), Matyi (2009), Misi (2012) és Juci (2015) mamija

           Comment


            #26
            Orsi, most írtam egy tök hosszú privit, de azt hiszem, hogy elszállt. Este újra megírom.
            Évi,
            Peti (2006), Matyi (2009), Misi (2012) és Juci (2015) mamija

            Comment


             #27
             Na, én is megnéztem a pontos értékeket:
             Zsombinál 38 héten: Chol: majdnem duplája (7,9), Triglicerid 2,5 szerese.HDL norm tartomány alatt, LDL nem számolható. GPT épp, hogy a norm tartomány fölött van, GOT norm, Gamma GT:másfészerese a fölső határnak. AP-t nem néztek.

             Natánál 28 hetesen:Chol: 8.7 TG: kicsit emelkedett. AP: 2,5 szerese a felső határnak.GOT,GPT, GGT norm
             38 hetesen: Chol:9,1 TG:4,00,, 2 x a felső értéknek, GGT 42 U/L(32 ig jó) bilirubin, GPT, GOT norm, AP:2528 U/L (297-ig jó) ez majdnem tízszerese. Úgyhogy nekem a zsírok mentek el nagyon és az AP, viszont a GOT, GPT, GGT nem volt vészes.
             Orsi, aki 3 gyermek( Zs 15 éves, N 12 éves, és B 8 éves) anyája.

             Comment


              #28
              Nekem a got kétszerese, gpt és ap háromszorosa volt a felső határnak (Samuval a 37-38. héten). Koleszterin: 9,3... És nekem nagyon furcsa, hogy nem volt semmi viszketés... 4 nappal a szülés után is néztek got-t és gpt-t (nem értem, mást miért nem), akkor kicsit még magasabbak is voltak...
              "Szárnyatlan szállj sült kappan"

              Comment


               #29
               Igen, fura, hogy nem viszkettél, de lehet, hogy az epesav, amit nem néznek, nem volt annyira emelkedett.
               Orsi, aki 3 gyermek( Zs 15 éves, N 12 éves, és B 8 éves) anyája.

               Comment


                #30
                Orsi, azóta is szoktam az ALP-értékeden gondolkodni, volt valahol egy cikkben, hogy a többi májenzimnél ez jobban jelzi a máj érintettségét, de most nem emlékszem pontosan, megnézem majd.
                Sztem amiatt jobb még a terhesség előtt konzultálni dokival, mert megnyugtathat. Elvileg, ha kezelik, csökken az epesav-szint, akkor nem csinál bajt.
                Nekem azt mondta egy gasztrós, hogy egyre korábban kezdődik a későbbi terhességekben, de van aki szerint ez nem igaz. (Nekem mondjuk így volt. )

                Elfelejtettem még írni, hogy nekem látszott is a tenyeremen, mikor kezdett viszketni, és nem a vakarás-dörzsölés miatt, hanem még előtte. Vhogy megváltozott a tenyerem színe ill. márványosabb lett.
                Évi,
                Peti (2006), Matyi (2009), Misi (2012) és Juci (2015) mamija

                Comment

                Betöltés...
                X