Közlemény

Összecsuk
No announcement yet.

BLWiki - avagy BLW (Baby-led Weaning - igény szerinti hozzátáplálás) Lexikon

Összecsuk
Kiemelt topik
X
X

•    
  • Szűrő
  • Idő
  • Mutatás
Clear All
new posts

Képtelen vagyok a céklát úgy megfőzni, vagy megsütni, hogy egyen belőle, csak nyalogatja, meg eldobja. A répa pl le is megy.

na, meg a libazsírban sült csirkemell, zsíroskenyérrel
    Zsófi a vicceske CsupaRozi 080820 és Juliskabab, az erőgép 110520

Comment

valerka eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
      azér, mer a tied lyány, az enyim meg gyerök
      Hú ezért bünti jár!

Comment

Zso eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
        Képtelen vagyok a céklát úgy megfőzni, vagy megsütni, hogy egyen belőle, csak nyalogatja, meg eldobja. A répa pl le is megy.

na, meg a libazsírban sült csirkemell, zsíroskenyérrel
        Nálunk el sem jut a cékla megnyalásáig. De így járt csomó kaja. Úgyhogy megtanultam mindent nagyon elrejteni

Comment

Pandaanyuci eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
          Hú ezért bünti jár!
          megyek a büntipontomra 33 percre gondolkozni
          Gabriella NAK (Nursing at the keyboard) 1978/04/19, Eszti 2008/06/15, Norbus 2011/04/18, Nándi 2015/03/30
          privi helyett valerkanak kukac freemail pont hu

Comment

választhatsz, szék vagy szőnyeg

Comment

Hát, Julkó imád a kezemből enni.
              Ma próbálkoztam sokféle dologgal, evett pár falat főtt répát, aztán semmit. Az egybealmától kiakadt, úgyhogy lereszeltem. Kanállal nem akart enni, odatettem elé az egészet, és kis kezével nyúlkált bele, úgy evett valamennyit, látszott, hogy akar enni. Ami mellément, azt összeszedtem kézzel, és ahogy be akartam tenni a tálkába, nyitotta a száját, és tök szívesen elfogadta a kezemből onnantól az összes maradék reszeltalmát.
              Mindig arra jutok, hogy nem jó kijelenteni semmit, hogy mit szabad, mit nem, mert attól az ember csak frusztrált lesz, ha nem úgy csinálja, mint ahogy én Rozival is voltam, akkor mindent nagyon komolyan vettem, és szenvedtem is tőle.
              Ha egyszer akarja, miért ne adhatnám én a szájába a falatokat? Ráadásul reszeltet .

Comment

Julkó még csak fél éves, szóval szerintem telesen normális, hogy csak kézből hajlandó enni. N is pontosan ezt csinálta a legelején (őt nyolc hónaposan kezdte el egyáltalán érdekelni a dolog): amit nem nyújtottam a szájához, az számára nem volt ennivaló, eldobta meg turkászta aztán nyavalygott hogy adjak neki

Ezt már leírtam párszor, de mindig felmerül: én azt gyanítom, hogy a kezdeti időszakban sokaknál működhet egy olyan „mechanizmus”, hogy a baba csak azt tekinti ételnek, amit közvetlenül te adsz neki. Evolúciós szempontból ez teljesen érthető, hiszen általában ekkor kezdődik a mindent szájbavevős időszak is, és ha csak úgy nekiállna bezabálni mindent nagy mennyiségben, akkor valószínűleg hamar rossz vége lenne a dolognak

Ezzel az égvilágon semmi gond nincs, (sőt szerintem a kezdeti időszakban valószjnűleg gyakori jelenség) ha az ember nem kezdi el arra használni, hogy „etesse” a gyerekét. Mármint úgy értem, hogy többet, mással, mint amit szeretne. Szóval ha neked olyan babád van, akinél ez megvan, akkor csináld vele azt, az alap blw-s hozzáállással: lehetőleg olyat adj neki, amivel van neki is dolga, nem tudja „véletlenül”, passzívan lenyelni, ill. ki tudja köpni, ha nem ízlik. Ilyen szempontból a reszelt szerintem kevésbé szerencsés, mint a darabos, mert kevésbé kontrollálható (a daraboshoz, ha túl nagy akkor utánanyúl az ember és kiveszi a túl sokat, könnyebb szabályozni, hogy mennyit eszik meg egyszerre – én úgy vettem észre, hogy ha egyszer már a odanyújtotam neki, akkor az onnantól kezdve ételnek minősült és azt nem hajigálta).

A ne add a szájába szerintem leginkább arra vonatkozik, hogy főleg kicsi, gyakorlatlan babáknál veszélyes lehet, ha belerakod a szájába az ételt, illetve a passzivitás miatt sem kedvező. Vsz ha kéri, akkor inkább nyújtsd oda neki és ő vegye el / egye ki / le az adott falatot, mindenképpen vigyázz azzal, hogy ténylegesen a szájába tedd a dolgokat.
                Ez valszeg hamarosan elmúlik, ha nem csinálsz belőle etetést.
                Más kérdés, hogy nem tudom, mennyire zavar-e be, ha pépeztek is (asszem nálatok van ilyen is, de lehet mással keverem…).
                Utoljára szerkesztette Metanoia; 2012.03.09., 18:24.
                Hé hó, gingalló | Nagykendőben ülni jó!
                Ha megnövök, leszállok | Bejárom a világot!

Comment

Metanoia eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                  Julkó még csak fél éves, szóval szerintem telesen normális, hogy csak kézből hajlandó enni. N is pontosan ezt csinálta a legelején (őt nyolc hónaposan kezdte el egyáltalán érdekelni a dolog): amit nem nyújtottam a szájához, az számára nem volt ennivaló, eldobta meg turkászta aztán nyavalygott hogy adjak neki

Ezt már leírtam párszor, de mindig felmerül: én azt gyanítom, hogy a kezdeti időszakban sokaknál működhet egy olyan „mechanizmus”, hogy a baba csak azt tekinti ételnek, amit közvetlenül te adsz neki. Evolúciós szempontból ez teljesen érthető, hiszen általában ekkor kezdődik a mindent szájbavevős időszak is, és ha csak úgy nekiállna bezabálni mindent nagy mennyiségben, akkor valószínűleg hamar rossz vége lenne a dolognak

Ezzel az égvilágon semmi gond nincs, (sőt szerintem a kezdeti időszakban valószjnűleg gyakori jelenség) ha az ember nem kezdi el arra használni, hogy „etesse” a gyerekét. Mármint úgy értem, hogy többet, mással, mint amit szeretne. Szóval ha neked olyan babád van, akinél ez megvan, akkor csináld vele azt, az alap blw-s hozzáállással: lehetőleg olyat adj neki, amivel van neki is dolga, nem tudja „véletlenül”, passzívan lenyelni, ill. ki tudja köpni, ha nem ízlik. Ilyen szempontból a reszelt szerintem kevésbé szerencsés, mint a darabos, mert kevésbé kontrollálható (a daraboshoz, ha túl nagy akkor utánanyúl az ember és kiveszi a túl sokat, könnyebb szabályozni, hogy mennyit eszik meg egyszerre – én úgy vettem észre, hogy ha egyszer már a odanyújtotam neki, akkor az onnantól kezdve ételnek minősült és azt nem hajigálta).

A ne add a szájába szerintem leginkább arra vonatkozik, hogy főleg kicsi, gyakorlatlan babáknál veszélyes lehet, ha belerakod a szájába az ételt, illetve a passzivitás miatt sem kedvező. Vsz ha kéri, akkor inkább nyújtsd oda neki és ő vegye el / egye ki / le az adott falatot, mindenképpen vigyázz azzal, hogy ténylegesen a szájába tedd a dolgokat.
                  Más kérdés, hogy nem tudom, mennyire zavar-e be, ha pépeztek is (asszem nálatok van ilyen is, de lehet mással keverem…).

Comment

Zsófi, hát helló!

előre juliskával! szerintem is rendben van, ha így kézből eteted, nálunk még mindig van olyan, hogy valamit az én kezemből vesz ki igi.

no de ezt a beszélgetést folytassuk inkább a neki rendelt topikban

ebben ni: http://www.mamami.hu/forum/showthread.php?t=30&page=440
                    baresz és Igi
                    BLWiki - azaz az igény szerinti táplálás (BLW) lexikon
                    TAMINA

Comment

Széklet és székrekedés

A csecsemő székletét alapvetően
                      • a táplálás módja,
                      • a táplálás tartalma,
                      • emésztőrendszerének érettsége, illetve
                      • esetleges betegségei

befolyásolják.

Ennek megfelelően a szilárd ételekkel való ismerkedést (hozzátáplálás) megelőzően

1. a kizárólag anyatejjel táplált csecsemő széklete általában hónapokig
                      • gyakori,
                      • puha és folyós,
                      • alapvetően édeskés szagú (az anya táplálkozásától függően) és
                      • a sárga valamely mélyebb árnyalatában pompázik.

Ha pár hét, vagy az 1-2 hónap elteltével a kizárólag anyatejjel táplált csecsemő székleteinek (napi) gyakorisága ritkul vagy esetleg napokra, de akár 1 hétre is elmarad, egyéb tünet hiányában aggodalomra semmi ok, ez nem betegség, nem székrekedés. Ennek oka az, hogy az emésztőrendszer érésével párhuzamosan, az anyatej egyre nagyobb hányadát, egyre jobban megemészti a gyomra. Sőt az sem ritka, hogy szinte 100 %-ban képes az emésztőrendszer az anyatejet feldolgozni.
                      Meleg időben érdemes a kizárólag anyatejjel táplált csecsemőt gyakrabban mellre tenni, kínálni, mert az anyatej kb. 88 %-a víz, így önmagában elegendő a folyadékpótlásra, nem szükséges külön vizet adni.

2. a kizárólag tápszerrel illetve részlegesen tápszerrel táplált csecsemő széklete általában
                      • kevésbé gyakori
                      • szilárdabb
                      • erőteljesebb szagú és
                      • sötétebb, mint anyatejjel táplálté.

A kizárólag tápszerrel vagy részlegesen táplált csecsemő esetében a székrekedés elkerülés érdekében fokozottan kell gondoskodni külön folyadék (víz) beviteléről, különösen meleg időben, mert náluk gyakran és könnyen székrekedés alakulhat ki már a korai hónapokban is.

Ha a szilárd ételekkel való ismerkedésre a blw szerint kerül sor, onnan is tudhatod majd, hogy a gyermeked le is nyelte az első falatokat, hogy gyakorlatilag azokat egy az egyben megtalálod a székletében és ez egy jó darabig így is marad.
                      Ez a jelenség
                      • természetes,
                      • normális és
                      • nem azt jelenti, hogy korai a hozzátáplálás,
                      • hanem azt jelenti, hogy időre van szükség, hogy a szervezet előállítsa az emésztéshez szükséges különböző enzimeket,
                      • egyre ritkul majd, ahogyan az emésztőrendszer érik, fejlődik és egyre nagyobb mennyiségben állítja elő a megfelelő enzimeket,
                      • ez tipikusan minden új étellel való találkozás során előfordul majd, illetve
                      • egyes szilárd ételeknél jóval gyakrabban, illetve hosszabb ideig tart.

A szilárd ételek tényleges megevésével a csecsemő széklete heteken belül
                      • ritkábbá,
                      • szilárdabbá,
                      • sötétebbé és
                      • erőteljesebb szagúvá (azaz büdössé) válik.

További változások
                      • a csecsemő gyakrabban szellenthet,
                      • a széklet megváltozásával fenekén bőr sokkal érzékenyebb lehet (tipikusan csak kezdetben); ezért figyelj sokkal jobban a pelenkacserére,
                      • gyakrabban és könnyebben lehet székrekedése, ezért
                        • az anyatejjel táplált csecsemőt szoptasd gyakrabban, akár étkezés után is, ha kéri, de mindenképpen kínáld meg az étkezések után 20-30 elteltével; az anyatej ugyanis nemcsak kiváló szomjoltó, de természetes székletlazító is;
                        • a tápszerrel (is) táplált csecsemőnél pedig továbbra is nagyon kell figyelni a rendszeres folyadékbevitelre (víz);

Székrekedés:
                      • nem székrekedés önmagában az, ha csak ritkán van széklete a csecsemőnek;
                      • a székrekedés az, ha a széklet kemény és száraz és/vagy fájdalommal jár vagy nehezen történik az ürítése;
                      • a székrekedés kezelésére számos módszer létezik;
                      • a leghatékonyabb azonban a megelőzés, amelynek módja a gyakori és igény szerinti szoptatás, illetve nem anyatejjel táplált csecsemő esetén a rendszeres itatás.

Comment

betettem előre. köszönjük a nép nevében!
                        baresz és Igi
                        TAMINA

Comment

Szia Baresz! Igen, már én is rájöttem, hogy a másikban kéne...

Metanoia eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése

Akkor ez most itt OFF, bocsánat:

Köszi, hogy ennyit foglalkozol az "üggyel" !
                          Ja, amúgy tudom én, meg értem én, meg ...
                          Julkó nem féléves, mindjárt tíz hónapos .
                          A helyzet úgy nézett ki, hogy mindent (az anyatejet, a darabos répát, krumplit, céklát, sütőtököt) elutasított egész nap, és már nem tudtam mit kitalálni, ezért próbálkoztam reszelt almával, amit kanállal szintén elutasított, akkor tettem elé, és kézzel szívesen belenyúlt, és ette, illetve elfogadta az én kezemből. Amúgy nem csak a kezemből eszik, csak ilyen is van.

Nekem semmi ilyen élményem nincs, hogy azt tartja ételnek, amit én adok neki, szerintem ez nagyon jól hangzik, amit írsz, de nagyon elvi, és kevés baba ilyen.
                          Ő (és szerintem sok másik baba is) gondolkodás nélkül minden szöszt, papírt, egyebeket bevesz a szájába már pici kora óta, és néha meg is eszi, ha nem vagyok elég gyors. Rozi egyáltalán nem volt ilyen, úgyhogy ez nekem is fura, de mostmár megszoktam.

Igen, én írtam, hogy pépezünk is, de egy-két hete megint nem adok neki, csak darabost, most kísérletezem, de ez most épp azt jelenti, hogy jóformán semmit nem eszik, csak szopik, hm.
                          Ezt a "bezavar", meg "összezavar" dolgot azért nem értem, mert nyilván nem arról van szó, hogy 5 féle kaját összepépezek és beletömöm, hanem egy-két félét szoktam (szoktam volt), és természetesen ha nem kéri, akkor nem adok többet, elég egyértelműen el is utasít, nincs is más választásom . Ugyanúgy érvényesíti az igényeit, ahogy a darabossal - ha nem kéri, nem kéri.
                          Nem tapasztaltam, hogy megzavarná az evését, vagy a lényét a pépes, ha az ember figyelemmel csinálja, és másnál sem láttam ilyet, aki mindkét félét próbálta a gyerekével.

Ezzel kapcsolatban lenne is kérdésem, hogy szerinted, szerintetek ilyenkor mi a teendő: 8 hónapos kora után adtam neki először kaját, azóta keveset, pépet is, és darabost is evett, de 9 hónapos korára evett meg valami mennyiséget. Most, hogy próbálkozom a csak darabossal, tényleg annyit eszik, mintha én megennék egész nap egy szelet kenyeret. Még próbálkozom egy ideig, de úgy érzem, hogy nekem mostmár kicsit sok, hogy csak belőlem táplálkozik, teljesen le vagyok pukkanva, pedig rengeteget pótolok
                          Utoljára szerkesztette Zso; 2012.03.15., 00:21. Oka: ...csak közben szoptattam egyet :)

Comment

baresz eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                            betettem előre. köszönjük a nép nevében!
                            Szívesen.
                            Jöhet a nyelés-félrenyelés-fuldoklás téma?

Comment

Zso eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                              S
                              Igen, én írtam, hogy pépezünk is, de egy-két hete megint nem adok neki, csak darabost, most kísérletezem, de ez most épp azt jelenti, hogy jóformán semmit nem eszik, csak szopik, hm.

Ezzel kapcsolatban lenne is kérdésem, hogy szerinted, szerintetek ilyenkor mi a teendő: 8 hónapos kora után adtam neki először kaját, azóta keveset, pépet is, és darabost is evett, de 9 hónapos korára evett meg valami mennyiséget. Most, hogy próbálkozom a csak darabossal, tényleg annyit eszik, mintha én megennék egész nap egy szelet kenyeret. Még próbálkozom egy ideig, de úgy érzem, hogy nekem mostmár kicsit sok, hogy csak belőlem táplálkozik, teljesen le vagyok pukkanva, pedig rengeteget pótolok
                              Zso dióhéjban és hirtelen ezek jutnak eszembe: az én lányom 13 hós, de valami mennyiséget nem evett korábban mint 9 hó; aztán, egy-két jóakarónk, amikor bepróbálkozott péppel, az bizony visszavetette a kedvét 2-3 napra; aztán úgy tűnik az eddigi tapasztalat, másutt látottak alapján, ha rendszeresen megvan a lehetőségük, hogy megtanulják, hogy azzal a játékszerű cuccal, sőt játékkal, amelyet az anya, meg a tesó, meg mindenki körülöttük alapból és habozás nélkül a szájukba tömnek, majd nem köpnek ki, sőt mi több lenyelik, tehát, hogy ezzel a cuccal bizony még a pocak is kibélelhető ... na ehhez bizony hónapok kellenek időben, s akkor még arról nem is beszéltünk, hogy közben iszonyatosan sok energiát, koncentrációt fordítanak az ehhez szükséges koordináció, egyebek kitalálásához, megoldásához, begyakorlásához. Részünkről meg persze orbitális türelem, lazaság, megbízás a gyerekben kell. Engem is és itt sztem a nagyon nagy többséget, ezek mind nagyon próbára tettek, ilyen szempontokból (is).
                              Ahhoz, hogy neked lelkileg-fizikailag mennyire fér el még/már az, hogy a te testedből él a gyerek, ahhoz, bizony nemcsak, hogy nem én, de mások se tudnak okosat mondani, mert ez sztem tényleg annyira, de annyira egyéni, s annyira egyénileg megoldandó "feladat" ...

Comment

zephyrus eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                                Szívesen.
                                Jöhet a nyelés-félrenyelés-fuldoklás téma?
                                jaja!
                                érettség jeleit meg nekem kéne, ugye?

az első hsz-ek közt itt felmerült igény az etetőszék-földön ülés-hogyan etessünk témakörre. ez is lehetne egy következő.
                                baresz és Igi
                                TAMINA

Comment

Mamami portál footer

Összecsuk

Friss bejegyzések

Összecsuk

Leszoktató pelenkák szobatisztuláshoz

Cikk a mamami portálról

Összecsuk

szivárvány
                                Betöltés...
                                X